Foto

Tunnel- Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Tunnel – är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Tunnlar i olika varianter finns det gott om och i veckans utmaning bjuder jag på några olika. Dock inga färska bilder utan hämtade från fotoarkivets djup.

En tunnel i Gamla stan vid Västerlånggatan.En kort tunnel i Gamla stan i Stockholm.

En tunnel kan se olika ut

Vad betyder tunnel? Några betydelser är gång under jord eller genom berg, undergång, genomgång, passage, schakt eller stoll. (Gruvgång som går i dagen)

Gamla stan i Stockholm bjuder på en del tunnlar av kortare variant. 

Genom denna tunnel mot Rörstrandsgatan körde förr bussar. Trångt var det. Den gamla tunneln

I slutet av Rörstrandsgatan, ner mot Karlberg slott, finns den gamla tunneln kvar. Idag går Klarastrandsleden ovanför. Här gick förr i världen, fram till 1970-talet en busslinje, 505, från Solna och in till Norra Bantorget som då var det stora busstorget i Stockholm men i mitten av 1970 talet flyttades bussarna därifrån till andra delar av stan. Den gamla tunneln under Klarastrandsleden är numer en gång och cykletunnel och förlängd med en tillbyggnad

Den tillbyggda tunneln.

Så vidare till Peking och en tunnel i den gigantiska tunnelbanan. Här är det lätt att förirra sig trots skyltar för tunnlarna är långa och många .

Långa tunnlar är det på många ställen i Pekings tunnelbana.

Och från Peking i Kina tas klivet till en spansk tunnel i den lilla bergsbyn Guadalest.   (Några mil upp i bergen på Costa Blanca.)

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans “tunneltolkningar”.

 

 

44 svar på ”Tunnel- Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Många fina tunnelvariationer … snyggt jobbat!
  Jag vet inte hur jag ska klara temat den här veckan – dåligt med tunnlar så här ute på vischan. Får kanske djupdyka i arkivet och se om jag hittar något gammalt 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack!För mig fick det bli en djupdykning i arkivet. Tunnlar finns men jag hade glömt att fota dem…Kram!

 2. Gillar inte långa tunnlar, vill gärna kunna se rätt igenom. De i huvudstaden ser ju okej ute, men jag verkar ha missat dem de gånger jag varit i gamla stan – ska hålla bättre utkik nästa gång för de är ju faktiskt fina. Ha en fortsatt bra vecka ! Kram

  1. I Gamla stan finns det flera tunnlar men man får uppsöka de mindre och smalare gränderna bortom turiststråken. Men även ett par finns längs Västerlånggatan mot slottet.
   Vad gäller långa tunnlar så kan jag fundera lite innan. Vill inte gärna bli fast i den under Engelska kanalen eller under Öresund. Men de är ju praktiska.
   Önskar dig också en fortsatt fin vecka.
   Kram!

  1. Det blev lite av en resa denna gång och jag har lite att ta av från bildarkivet. Gamla stan gillar jag och det finns många fina små gränder dit inte turisterna hittar och dit jag gärna söker mig.
   Ha det bra du också.

 3. Många och fina tunnlar i ditt bidrag! Personligen föredrar jag kortare varianter som i Gamla stan men Öresundstunneln är väldigt praktisk och trafikeras av många numera.

  Kram och ha en fin kväll!

  1. Öresundstunneln har jag testat och visst är den praktisk. Men ett stopp där är inte lockande. I Gamla stan finns flera såm varianter och visst känns de mer hanterbara.
   Önskar dig också en fin kvöll. Här är värmen tillbaka.
   Kram!

 4. Många tunnlar runt om i världen. Fina bilder. Jag tycker tunnlar är lite skräckförtjusande att åka bil i. Men inte road av att gå ner i långa tunnlar, men här på landet finns inga o inte i våra närmaste städer heller. Jag åkte med en av mina bröder i Oslo en gång ca 5 gånger i samma tunnel – ja han körde fel gång på gång 🙂

  Kramiz

  1. Jag var i bildarkivet denna vecka och plockade fram några tunnlar. Minns en gång i ungdomen när vi bilade i Italien och fick punktering mitt inne i en jättelång tunnel. Men det lösta sig och vi fick hjälp att lossa däcket för det satt rejält fast. I Stockholm finns gott om olika tunnlar, både biltunnlar och andra. Och när du åkte runt dör i Oslo fick du ju ett visst lystmäte vad gäller tunnlar.
   Kram!

  1. Jag har många tunnlar från Gamla stan och där strosar jag ofta. Är bra på att hitta lugna kvarter och gator även nu under turistsäsong. Och det svalkar ganska skönt där i hettan. Men dessa tunnlar var från arkivet.
   Ha det bra du också.

 5. Heisann, det fins vakre tunneler også av det gamle slaget! Og jeg kom til å tenke på den i Volterra da jeg så bildet ditt fra Guadalest, kan bare drømme oss bort og tilbake i tid… Ha gode augustdager ;:OD)

  1. Visst finns det många vackra tunnlar. hade tänkt mågra från Italien och Norge men de finns på en hårddisk som inte är här hemma. Och visst är dte fint ibland att drömma sig bort till platser man varit eller dit man lan längta.
   Ha det gott du pckså.

 6. Du har hittat många tunnlar, själv känner jag mig väldigt tunnellös i jämförelse :-). Fast långa, mörka tunnlar kan jag gärna vara utan. Tunnlarna i Gamla stan är riktigt fina!

  1. Jag letade i arkivet denna gång. Men Gamla stans tunnlar hade nog blivir desamma. Här finns flera och jag går ju gärna här och strosar.

  1. Tack! Ja, tunnlar kan vara så olika och de i Gamla stan är jag väldigt förtjust i. Men tunnlar har ofta något speciellt med sig på olika sätt.
   Kram!

 7. Visst är det perfekt att ha ett digert fotoarkiv att tillgå när just ett sådant ganska knepigt tema dyker upp. Sedan måste dina arkiv vara väldigt strukturerade då du alltid hittar precis det du behöver. Bra jobbat där.
  Sedan slog det mig att jag aldrig tänkt på Gamla Stans gränder som tunnlar, men du har ju rätt. Där ser man;-)

  1. Jag är ganska strukturerad och så även vad göller bilder. Men det är inte så att jag har tunnlar som en egen rubruk. Men jag vet att jag fitat dem både i Gamla stan, Peking , vid Karlberg och i Spanien. Letade efter italienska och schweiziska tunnlar men de bilderna är på en hårddisk som är i Spanien. Så kan det bli.
   Tyckte att detta ord var knepigt och fick inte till det som jag ville. Tänkte ett tag på “tunn el”. Men det stannade vid en tanke.
   Gamla stan har en hel del små tunnlar. Några i närheten av Väster llång och andra i den östra delen av Gamla stan.

 8. Känner igen mig i både gamla stan och i Guadelest ☺️ Mysiga små gränder. Peking känns större och lite mer trängsel kan jag tro. Nu har jag läst ikapp lite, om dina senaste äventyr och båtresor. Fina bilder som alltid ?? Ha en fortsatt trevlig vecka! ?
  Själv är jag inne på sommarlovets sista vecka och njuter in i det sista. På måndag är jag tillbaka i skolan och efter ytterligare en vecka välkomnar vi eleverna tillbaka. Det ska bli kul!
  Kram Linda

  1. Vad roligt att du känne rigen dig både i Gamla stan och i fina Guadalest. Peking är större men väldigt strukturerat och med många hjälpsamma personer. Ibland blev ju språket lite klurigt där….
   Ja, en sommar går fort. Minns såväl just sista veckan innan man började jobba. Men skönt att ha tid innan eleverna kommer.
   Önskar dig en fin sista semestervecka.
   Kram!

 9. Många tunnlar har du lyckats nosa upp i arkivet 🙂 Här lär det också bli till att ge sig ut i arkivet, kan inte direkt komma på nån tunnel inom 2500 steg (ja, jag ska ju hem också 😉 ).
  Eller så får man ge sig ut på stan med tunnelseende 😀

  Ha en fin dag!

  1. Jag var inne på både tunnelseende och el som är tunn (tunn el) Men fick inte ihop det som jag tänkt. Så det fick bli arkivet.
   Strålande sol i Stockholm och väldans varmt så idga skulle en behöva stå i en tunnel.
   Önskar er en fin onsdag.

 10. Många intressanta tunnelspaningar! Spännande att se Pekings tunnelbanetunnlar. De är ju rätt långa i New York också. Ibland går det ju faktiskt fortare att gå ovan jord! 😉

  Stor kram!

  1. Minnns verkligen N.Y.s tunnelbanor. Men hittade inga bilder därifrån. Tvärr. Hade i och för sig från London…Och tunnlar kan ju vara riktigt intressanata och på olika sätt.
   Varm karm.

 11. De små tunnlarna i gamla stan är väldigt fina och nästan lite söta. Däremot gillar jag inte när man inte ser andra sidan….Öresundstunneln hör inte till mina favoriter!
  Stor kram

  1. I Gamla stan finns många fina tunnlar men ibland tänker man inte på dem. Vad gäller Öresundstunneln är den spännande men jag skulle inte vilja bli kvar där inne.
   Stor kram och trelvig onsdag.

 12. Du med alla dina resmål du besökt kan välja o vraka i bildarkivet, en annan får flåsa iväg o leta fram den enda tunneln denna bygd erbjuder…ler
  Tunnel-bana har jag åkt i Stockholm i tjugo år, men när jag förra året hamnade på T-centralen fick jag en chock. Jag kände inte igen mig alls och allt var totalt futuristiskt, inklusive tåg och perronger o tunnlar och hela faderuttan. Sen har jag faktiskt en aningens klaustrofobi o gillar inte tunnlar alls, iaf inte de som t-banan kör igenom. Hade svår panikångest under några år , då var tunnlar en styggelse. Fina foton och ett fint inlägg till temat, kramen

  1. Några resmål har det blivit under årens lopp, men oftast brukar jag till både skyltsöndag och “Gems fotoutmaning” ha flest nya skyltar. Men ibland blir det en djupdykning i akrivet. Men visst är det lite “fusk”. Å andra sidan få du ju lite extra fina promenader när du letar. Centralen i Stockholm är väldigt förändrad och mycket nytt har kommit till. Tursamt finns det många anställda servicevärdar som hjälper till att lotsa fol rätt- Och om du inte gillar tunnlar och tycker de är läskiga så kan jag förstå dig- Jag har andra saker jag inte gillar- Tror vi har det lite till mans. Med panikångest blir det ju än värre. Har flera i min närhet som har det så jag vet lite om vad det kan innebära-
   Kram!

  1. Stort tack! Tyckte detta var jättesvårt att få till. Och att få till något kreaivt dessutom. Men utmaningen är så jätterolig.
   Njut av Fårö och din ledighet.
   Stor kram!

 13. Den andra bilden med tunneln från Gamla stan gillar jag skarpt! Fint med stenbeläggningen som gör en liten sväng till vänster i bilden och så bakhjulet på cykeln samt de gula husfasaderna i kontrast till tunneln som är svart, grå och vit. Bra fångat där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *