Foto

Tunna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Tunna är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Nytt för i år är att alla ord är homonymer. (Ord som stavas och uttalas på samma sätt men med olika betydelse.) Det är också fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

Oredet tunna förekommer i många olika varianter. Här är en av demOrdet “tunna”  förekommer i många olika varianter. Här är en av dem-

Vad tänkte jag först på när jag såg ordet tunna?

Ett träkärl, en sorts balja, “fat” eller tank och det gamla yrket tunnbindare. Men också på talesättet att “hoppa i galen tunna”. Att göra ett misstag. Läste att uttrycket härstammar från att när någon för länge sedan badat badat bastu tog fel och hoppat i en tjärtunna i stället för en vattentunna. Tänkte också på uttrycket att bli “topp tunnor rasande” alltså att bli väldigt arg. Båda har jag testat flera gånger. Dock saknas just nu bildbevis.

Själva ordet tunna finns ju också i betydelsen som mostats till tjocka, t.ex. tunna ark, trådar, bitar eller skivor. Så de betydelserna  får också skivorna får också vara med i dagens bidrag. Och som vanligt tittar jag aldrig på andras bidrag innan jag publicerat mitt eget. Men nu så är jag på väg att titta…

En tunnbindare är en hantverkare som tillverkade trätunnor. Förr i världen använde man ofta tunnorna till olika typer av förvaring, både i hemmen och i butiker. Minns att när jag växte upp så hade fiskhandlaren sill i olika tunnor. Men tunnorna var och är användningsbara till mycket. Idag lagras bl.a whisky och sherry på olika typer av “träfat” – tunnor. Tunnbindaryrket var ganska vanligt en bit in på 1900-talet men har även överlevt nu in på 2000 -talet. Ofta var/är tunnorna gjorda av ek men även  lärk och furu kan fungera fint.

En annan sorts tunna. En soptunna på en av stränderna i Torrevieja. Här en annan sorts tunna- En soptunna på en av stränderna i Torrevieja.

Tunna skivor

av något, i motsats till “tjocka”,  eller mycket fint strimlade råvaror, är vanligt i den asiatiska matlagningen.Och eftersom jag är väldigt  förtjust i den asiatiska maten över lag så passar några smakprov bra idag till veckans temaord. En viss förkärlek har jag också, efter nästan fyra års boende i Peking , till de kinesiska köken. Kina är ett gigantiskt land och matkulturerna inom landet varierar med de olika regionerna.

Här är det "pekinganka" som skärs upp i tunna skivor på en restaurang i Peking.Här är det “pekinganka” som skärs upp i tunna skivor på en restaurang just i Peking.

Att äta pekinganka är en ceremoni i olika etapper. Något som tar tid. De tunna pannkakorna i korgen är klassiska tillbehör tillsammans med en mörk hoisinsås. 

Japan har jag ännu inte besökt. Men landet finns väldigt högt upp på min reselista. Så visst ska det bli en resa dit. Japansk mat har jag dock testat runt om i Asien och även i Stockholm på restaurang Shougun i Gamla stan. Har besökt den med japanska vänner som lovordade mat och service. (Vet dock inte o den fortfarande finns kvar)

Här sashimi,tunna skivor av rå fisk och skaldjur  på restaurang Weidao i Stockholm. (Fisken ska vara pinfärsk och varit frusen i 48 h innan den äts.)

Här sushi i variation. Och det tunnskuret som gäller.

I de vietnamesiska vårrullarna är det tunna rispapper som blöts och omsluter innehållet. Lite trixiga att få till, få snygga, om man gör dem själva. Dessa åt vi på den vietnamesiska  restaurangen Hanoi Corner i Stockholm. (Vid Norra Bantorget)

Mina egna skapelser. Inte så vackra men väldigt goda.  Särskilt med några olika dipsåser till.

Tunna trådar.

Fick ett fint tips av vännen Lena i Wales om att en butik, “Alehop,” sålde tunna ljustrådar som man kunde sätta i vinflaskor för att lysa upp den mörka kvällen. Sagt och gjort. Tack  för det Lena!

Vinflaskan med de tunna batteridrivna lystrådarna är på plats i rabatten)Vinflaskan med de tunna trådarna är på plats. (Och jag flyttar runt den efter behag. Ska snarast köpa  fler ljusslingor och placera ut i flaskor. )

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av ordet  “tunna”.

38 svar på ”Tunna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Fint med de tunna trådarna i vinflaskan.
  Antar de går på batteri?
  Har en ljusslinga i kristallvas i köksfönstret, elansluten.
  Siw Malmkvist sjöng en låt en låt med orden “tunna skivor” för länge sedan…….

  1. Trådarna i flaskan blev riktigt bra och jag ska köpa fler. Jodå, de går på batteri.
   Hemma har jag också olika ljusslingor men har inte haft det här. Däremot har vi ett gäng lampor som laddas av solljuset på terrassen.
   Siwans låt minns jag också…
   Trevlig tisdag

 2. Håller med Ama där, blev också hungrig! Dags att börja med maten, fisk ska det bli men inte rå.

  Tunnor är fantastiska skapelser, det är en konst. Pappa har gjort några själv med tunnband och allt, tror han fick till det ganska bra.

  1. Asiatisk mat är en favorit hos oss och vi äter det flera gånger i veckan. Dock har jag hitintills i sashimiform hemma bara testat med lax och tonfisk. Lyckat! (Om man gillar det förstås)
   Tunnor gillar jag och det är ju ett fantastiskt hantverk. Har vänner som kan och det är imponerande med att få till det. Men tyvärr ett hantverk som inte så många längre kan eller ägnar sig åt. Kul att din pappa testat att binda tunnor. Men troligen knepigt att få dem till Spanien.

 3. Vilken härlig tolkning Ditte! Dessvärre blev jag hungrig av de fina bilderna du visar 😉
  Det är många hantverk som börjar bli populära igen och jag hoppas att tunnbindare hör till ett av dom.
  Ha det gott så här på tisdagkvällen 🙂

  1. Tack! Ja, tunnbinderi är svårt. Jag vet de som kan sett när de jobbat och det är mycket arbete med att få till det.
   Matbilderna var ju en annan betydelse av ordet men även där var det “tunna” som var viktigt. Jag lagar och äter gärna asiatisk mat både hemma i Stockholm och här i Spanien. Jodå, spansk mat också.
   Sitter på terrassen, det är 18 grader och fortfarande lite skymning. Men mörkret faller nog om ca 20 minuter.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Uttrycken “hoppa i galen tunna” och “topp tunnor rasande” har jag faktiskt aldrig hört förut. Ytterligare en sak att lära sig alltså.
  Maten fick mig inte helt otippat att dregla, både den japanska och de färska vietnamesiska vårrullarna som jag älskar. Har aldrig försökt att göra dom själv, men du lyckades verkligen bra med dom.
  Shogun finns kvar, men har tappat lite “stinget” enligt min japanska kompis som förut tyckte att Shogun var Stockholms bästa japan.
  Alehop med kossan som “varumärke” är en helt suverän butik. Där finns precis allt och mycket därtill, dessutom till extremt vettiga priser. Älskar den kedjan. Har köpt hur många roliga presenter där som helst. Ljusslingan är ju toppen, hur snygg som helst i flaskan. Kan ju vara nåt för din balkong här hemma också.

  1. Jag samlar i huvudet på lite gamla uttryck och båda passade in här och båda har drabbat mig ibland- Dock inga direkta bildbevis.
   Jag är över lag väldigt förtjust i asiatisk mat och testar gärna själv att laga. Vad gäller en del kinesisk mat har jag bla. haft min kinesiska lärare Sofia, som lärt mig. Och jag har antecknat och dokumenterat. Har vänner som även tränat mig i den thailändska matlagningen. De vietnamesiska vårrullarna med tunt rispapper är knepiga att få till men de smakade bättre än de såg ut på min bild.
   Nu var det ett tag sedan vi var på Shougun men förr var den ju bäst i stan vad gällde det japanska. Trist! “Alehop” gillas. Här finns mycket av det mesta. Ska tänka på dig nästa gång jag går dit. Hemma igen efter mitten av februari. Önskemål om färg,- gul, grönt eller blått emottages tacksamt.

 5. Väldigt snygg tolkning som vanligt och visst blev man en smula hungrig. Jag såg vid ett tillfälle hur tunnor tillverkades för hand och det var inte gjort i en handvändning kan jag säga utan ett imponerande hantverk. När det gäller pålägg vill jag har det i tunna skivor.

  Kram och god kväll!

  1. Tackar! Och lite lockande asiatisk mat bjöd jag förvisso på- Jag är väldigt förtjust i den i den och lagar gärna.
   Att binda tunnor är svårt. Har sett det och känner några som kan. Vilket hantverk.Och tunnor är ju bra till mycket.
   Tunna skivor vill jag också ha när det kommer till pålägg. Absolut!
   Kram och trevlig kväll.

 6. Känner igen både “hoppa i galen tunna” ( inte har du väl hopat i en tjärtunna?). “Topp tunnor rasande” låter också bekant, och det har man blivit
  Mums med sushi! Och nu vill jag prova den vietnamesiska restaurangen du talar om vid Norra bantorget!
  HA det gott!

  1. Nej, jag hade inte direkt hoppat i en tjärtunna, men har då och då hoppat i “galen tunna”. Svårt med bildbevis dock. Den vietnamesiska restaurangen vid “Norra Ban” är tidigare “Röda Rummet” ett taxifik som legat där i många år. Tror den kanske är bäst för lunch. Väldigt god mat och klart prisvärd. Vill man äta middag så är vietnamesiska “Minh mat” på Odengatan ett bra tips. Har varit ädr flera gånger och så gott. Bra att boka bord där.
   Ha det fint du också.

  1. Jadå!Och asiatisk mat tycker jag är så god och “lätt” om man jämför med annan mat världen över. Kan förstå att man här inte direkt har hjärt och kärlsjukdomar. Mycket är ju skurit i tunna bitar och skivor så mängden mat blir inte så stor. Jag tycker att man kan äta mycket av den asiatiska maten och må väldigt bra. Skulle jag äta den mängden europeisk mat skulle jag aldrig klarat det eftersom vår mat ofta är så kraftig och tung. Men det beror ju förstås på vad man äter….

 7. “Och liten Karin tjente på unga kungens gård… ”

  “Och hör du liten Karin, vill du ej blifa min
  så skall jag låta sätta dej i spiketunnan in.”

  Tyvärr var det min första tanke, när jag läste ordet tunna. 🙁

  1. Minns denna hemska vers nu nu, men kom inte ihåg versen när jag skrev inlägget. Tack Ruth för påminnelsen.

    1. Tack, Ruth! Det serverar maken just nu till frukost!
     Frukost ute på terrassen och det är sköna +17 grader.
     Önskar dig en fin onsdag.

 8. Som vanligt har du fått till ett mycket bra inlägg. För mig var det spännande att läsa och se bilder av de olika maträtterna som jag själv inte smakat. Visst har jag smakat sushi men det föll mig inte i smaken men dina bilder gör att allt ser hemskt gott ut. Jag hoppas du snart får din önskan om att besöka Japan uppfylld och väntar med spänning på dina bilder därifrån 😊

  1. Tack! Kom på att detta med tumma skivor och tunt strimlade grönsaker är vanligt i den asiatiska matlagningen. Och ordet tunna kan ju betyda så mycket olika. Vad gäller sushi så kan jag förstå dig. Men det finns olika varianter så kanske du skulle tycka om någon. Japan skulle jag så gärna vilja besöka men nu med coronaviruset bör man nog vänta ett tag.

 9. Det svenska språket är fantastiskt! Man måste nog som utlänning läsa på ordentligt om man ska hänga med.
  Sushi tycker jag om, men är lite frågande inför andra maträtter från Japan. Man är inte sämre än man kan ändra sig såklart! 🙂

  1. Svenska är ju väldigt knepigt att lära sig just eftesom en del ord har så många betydelser. Till dessa ord tillkommer ju de som stavas lika men uttalas och betyder olika beroende på sammanhang; “banan” t.ex.
   Jag har inte varit i Japan, inte ännu, så har heller inte på plats testat. Sushi och sashimi tycker jag om och en del annat också. Men den thailändska maten ligger före. Saknar den här. Har provat att laga lite här i Spanien men svårt att hitta de rätta ingredienserna och kryddorna.
   Kram

  1. Tack! Och den tunna ljusslingan du tipsade om är med. Har köpt fler och ska även ta hem några och ge bort. Stort tackför tipset!
   Vi tar det lugnt!
   Och så skönt att solen är på plats igen.
   Önskar er fortsatt fina dagar.

 10. Så mycket vackert och gott också. Bra tolkning av ordet, visar du verkligen.
  Sådana tunnor som på första bilden hade vi hemma då jag var barn, på landet. Tunga blev dom, med vatten eller annat i.
  Vinflaskan är vacker. Skulle gärna dekorera med en sådan. SÅ tjusig.
  Hoppas att allt är bra med dig.
  Varm kram.

  1. Tack! Visst är dessa tunnor vackra! Och så mycket jobb som ligger bakom hantverket. Kanske har du några av dem kvar. Minns att vi hos farmor och farfar hade vatten i dem till djuren. Och tunga blev de.
   Vad roligt att du tyckte om ljusslingan i vinflaskan. Fick ju tips från min vän Lena i Wales. Jag har nu här köpt ett par till. Ska nog köpa med mig några hem så jag kan skicka dig en när jag är tillbaka i Stockholm.
   Med mig är det ganska bra.
   Hoppas det är det med dig också.
   Stor kram och många tankar.

  1. Tack! Vad roligt att du tyckte det. Ljusslingorna som jag fick tops om har jag köpt fler av att ha här och även köpt hem några att ge bort och ha för egen del. Och man kan ju förstås välja vilken flaska man vill.

 11. Riktigt sliten tunna i första bilden. Pekinganka har jag aldrig testat och det är första gången jag ser det. Blev nyfiken på ljusslingorna, dom var ju inte dyra.

  1. Här finns tunnor lite varstans och på flera bodegor kan man köpa vin i “lösvikt” som tappas från dem. Och bra förvaring är det ju också. Vet att vi hade vatten i dem på landet. Ljusslingorna är riktigt fina. Kan tänka mig att Claes Ohlsson kan ha dem hemma. Har köpt på mig ett gäng att ha här och att ta hem.

 12. Aptitretande att se så många tunnstrimlade asiatiska rätter. Pekinganka har jag ätit ett par gånger men är inte så imponerad. Kul att ha provat i alla fall. Snygg bildserie (som vanligt)!

  1. Tack! Asiatisk mat är jag överlag väldigt förtjust i. Gillar just detta tunnstrimlade. Vda gäller Pekinganka så vill det till att äta den på “rätt ställe” och att den lagas ordentligt. Annars tycker jag också det kan kvitta. Just i Peking hade vi våra favoriter, men annars ska det mycket till. Proceduren är ju tidskrävande för att laga den.

 13. Trevligt inlägg! Ja tunnor kunde man ha till mycket. Själv minns jag hur tunnbindarna gjorde tunnor av bok som det sedan exporterades smör i. Ek ger smak till smöret men inte bok. Tyvärr övergick man till att paketera smör i pappkartonger i slutet på 1950-talet. Sedan har yrket nästan dött ut. De som är kvar gör väl mest vattentunnor numera.

  Tack för fin kommentar!

  1. Tack, för påminnelsen! Har hemma i Stockholm en liten tunna som pappa förvarade smör i under andra världskriget. Hade helt glömt den. Och den är av bok, men jag visst inte varför. Ek är ju ett vanligt träslag till tunnor i övrigt.Har förstått att yrket idag inte är så spritt men några kan fortfarande hantverket. Men svårt är det att få till det har jag förstått.

 14. Härligt inlägg med många sorts tunna. Tänkte också på både trätunnor och hoppa i galen tunna. Och jag kollar inte heller hos andra innan jag gjort mitt eget inlägg. Kinesisk mat gillar jag men inte sushi. Och jag älskar ju att resa men just Japan har inte lockat hittills. Däremot Nepal och Vietnam. Önskar en fortsatt trevlig söndagskväll!

  1. En del variationer av tunna blev det och betydelserna är många. Visst är det roligt att se de olika variationerna på tolkningarna som ges!
   Japan har lockat mig och kan nu gräma mig att vi inte passade på under åren vi bodde i Kina. . Avståndet då var ju inte så stort. Men jag vill gärna resa dit. Vietnam har vi besökt i ett par omgångar och där finns mycket att se och uppleva. Nepal låter spännande.Har inte varit där heller men vi kom till Tibet.
   Hoppas du haft en fin kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *