Tema

Tudelad – “Hoppa tåget” / Avgång 3

Tudelad?  Hoppa på tåget! Välkomna med på denna resas tredje avgång. En resa där det är ord och bild/bilder som gäller och med fri tolkning. Avgångar varje lördag under våren och även resten av året.  Här är det bloggvännerna Tove  och  Karin ( Äventyret framtiden) som kommer att turas om att vara lokförare.

I februari månad är Tove lokförare och första ordet att tolka var den 4/2 symptom. Förra veckan, den 12/2, tog vi oss an att tolka nyfiken. Och idag, den 18/2, gäller TUDELAD.  Sista ordet att fundera på i februari, nästa lördag, den 25/2 är SYMBOL.  I mars månad tar Karin oss vidare på färden och med andra ord. Kanske har du redan bokat in dig på resan  eller vill göra det.  All information om resan och kommande resor finns här i länken; Introduktion till “Hoppa på tåget” .

Tudelad

Funderade på några betydelser; halv, kluven, delad i två/ en dubblett. Tankarna rört sig åt lite olika håll och jag väntar med att se hur andra funderat tills jag publicerat mitt eget inlägg. Tudelad, kluven, kan jag vara till mycket. Å ena sidan si och å andra sidan så. Halv är också något jag kan vara eller snarare kan känna mig. Men ytterst sällan.

Några illustrationer som kan passa in i mina tankar till ordet tudelad

Tudelad i rustning. Här två lika stora delar Bild från Xian i Kina och ett besök vid Terrakottaarmén. Tudelad, två lika stora delar. Så kan det även vara i olika situationer. Det väger jämt.

En tudelad bil. Leksaksmuseet i Stockholm. Den delade bilen utgjorde i sin tur skyltfönster för leksaker. En tudelad bil. För några år sedan var jag med barnbarnen på Leksaksmuseet på Skeppsholmen  i Stockholm. Och där finns en Volvo som är delad i två lika stora delar. Och varje halva utgör ett skyltfönster för leksaker.

Så något helt annat.

Långt borta. Jag har i sig alltid velat göra en resa längs delar av Sydamerikas kuster och även runda Kap Horn. Men jag har varit kluven till att göra resan och det mest för att både Stilla havet och Atlanten är rejäla hav att befinna sig på om det blåser. Seglat mycket har jag gjort, men då mest på “lilla” Östersjön. Men inte kunde jag motstå att göra denna resa . Så i februari 2019 blev den av. En fantastisk resa på alla sätt med många stopp.  En kryssning med  start i Chile, rundade nästan Kap Horn, (Där Stilla havet möter Atlanten) via Eldslandet, Patagonien, Falklandsöarna med fantastisk natur och pingviner och så småningom målgång i Buenos Aires.

Kap Horn. Jag var verkligen tudelad till att göra den här resan längs Sydamerikas kuster. En fantastisk kryssning blev det. Kap Horn. Där Stilla havet möter Atlanten. Jag var verkligen tudelad till att göra den här resan. Men är så glad att kluvenheten försvann och att vi gjorde den. En otrolig resa på alla sätt.

Tudelad vad gäller bilden. Svenska skolan i Peking. Svenska skolan i Peking. En tudelad Ditte (bildmässigt) i pysseltagen. Mycket sällsynt .

En bild tagen i Thailand för några år sedan av vår vän Veiken. Och när jag i tankarna hamnar här, på fastlandet, vid havet och långt bortom turistströmmarna, vilket jag ofta gör, så infinner sig kluvenheten. Detta att vilja men inte kunna. En trist höft och en lika trist rygg begränsar. Och här hjälper inte heller envisheten. Inte just nu.

 

Andra som är med på  tågresan hittar du här hos Tove eller hos Karin.

32 svar på ”Tudelad – “Hoppa tåget” / Avgång 3”

  1. Jag gillar också den tudelade bilen och tycker även bilden blev bra. Fint med barnbarnen i bakgrunden.
   Och att vara kluven kan en ju vara på flera sätt. Alltid roligt att fundera över ord och deras betydelse.
   Önskar och hoppas att operationen ska ge mig mer rörelsefrihet.

 1. En fin ömsint bild av dig och Bosse! Tack Veiken för den! 🙂
  Så fint det ser ut där du pysslar med barnen i Peking. Sådana fåglar minns jag att jag har gjort tillsammans med barn, kanske även som barn.
  Vi är nog alla tudelade på ett eller annat sätt skulle jag tro. Du har gjort det väldigt synligt i dina fotomontage. Den där bilen, haha..
  Att vilja men inte kunna, det är svårt att vara i en sådan situation. Förhoppningsvis så har du snart kommit så långt efter din operation att du snart känner dig mindre kluven igen. Det tar tid, givetvis men det finns ju hopp! Önskar dig allt gott!
  Trevlig helg och tack för trevligt inlägg!
  kram

  1. Ja, en fin bild som Veikken tog. Och visst har vi varit tudelade i våra tankar inför att resa hit i vinter. Men, så blev det inte. Å andra sidan kommer det nya tider. Bilden på pysslandet är ju också tudelad och på olika sätt. Ska det fungera eller inte.
   Ett spännande ord att fundera på var det.
   Och visst hoppas jag att jag när operationen är kla ska var mindre kluven.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 2. En liten grej bara: Karin och jag kommer vara på spåret året runt och inte bara under våren.
  Som alltid ett välfylld inlägg med anknytning till dagens ord och lite i övrigt från ditt resefyllda liv.
  Tudelade häftiga Amazonen – och dina fina pojkar med där!
  Du i full rustning, halv blir hel när delningen försvinner.
  Bilden av dig vid pysslet; du är koncentrerad och på bild 2 så ser du riktigt snopen ut: Klarade jag detta??
  Härligt Ditte 👍
  Tack🌹
  Kram och god lördag hälsa Bosse!

  1. Tack, har ändrat. Hade helt missat att detta var på året-runt-basis. Jätteroligt!
   Lite knepigt att få till så stor variation på tolkningen men väldigt roligt att fundera både på ordet och hur det kan tolkas.
   Bilden med den tudelade Amazonen tycker jag om och pojkarna blev en fin bakgrund.
   Pysslet är också lite tudelat. Eleverna koncentrerade och jag också och det gick ju vägen. Den gången.
   Kram och trevlig kväll.
   Bosse hälsar.

  1. Visst är Amazonen häftig! Kul att se den.
   Ja, vad gäller kroppen så är jag nu tudelad till en hel del som gäller den.
   Har läst ditt bidrag men har inte lyckats kommentera på din blogg. Var gör en det. Eller går det inte. Har tryckt på “gilla knappen”.

 3. Så många tankar om ordet, och så fint illustrerat! Gillar den tudelade Amazonen, pappa hade en sån bil som jag också provade att köra en gång i tiden. Fina bilder på dej i Peking, och nej pyssel är inget för mej heller.
  Å så Veikens fina bild på er i Thailand, så trist med en eländig rygg och höft, men snart blir det bättre!!!!
  Varm Kram!!!!

  1. Ett svårt ord att tolka men tolkningen är ju fri och en del tankar hade jag. Visst är Amazonen läcker. Och så välpolerad.
   Ja, åren i Peking gav mycket på många sätt.
   Tyvärr så är ju kroppen inte i den form jag vill ha den och det påverkar mig mycket. Men snart så…
   Varm kram

  1. Tack! Ett knepigt ord att tolka. Men kul. Visst är Volvon snygg. Tyckte också att bilden blev bra. Kul att du sett en liknande i veckan.
   Önskar dig en fin lördag.

 4. Alltså att se dig med en fredsduva(?) i handen där gav mig ett gott skratt. Du som annars är inte ett dugg pyssligt lagt – hahaha:-)
  Sen mest fantasifulla tolkningen at det svåra temat är helt klart den delade Volvon. Veckans bidrag till temat tillsammans med Ankis kålhuvuden:-)

  1. Jag förstår skrattet. Tror jag också hade en del av det i ögonen. Observera elevernaa blickar. De är idag i 20-års åldern. Även jag var tudelad till uppgiften men det gick vägen. Nej, jag är helt opysslig och snudd på allergisk mot lim, silkespapper och liknande.
   Visst är den itudelade Volvon ett bra och tydligt exempel. Jag tycker också att bilden är en bra illustration.
   Ankis kålhuvud är superläckert. Har sett det.

 5. Nämen här hittar jag Ditte kluven mitt itu! Vilket härligt foto! Och bilen sen, kul den också. Tudelade är vi människor som har två halvor liksom de flesta andra varelser också har om man bara kapar på rätt vis. Och vilken lycka att du kom iväg på drömsemestern! Fin tolkning Ditte! Lördagskram från pörtet

  1. Tack! Japp! Här var jag tudelad.Eller snarare fick bli. Och just att vara tudelad kan en ju vara i många olika sammanhang.
   Visst är jag glad för att jag inte backade när det kom till denna resa runt Kap Horn. Nog den enda resa jag varit tudelad inför. Men så glad att jag tog mig samman. Och visst vlev det en fantastisk resa med fantastiska upplevelser.
   Kram! Och jag önskar dig en fin kväll.

  1. Tack!Ett svårt ord att tolka men också roligt med lite utmaningar. Visst är volvon speciell med sin tudelning.
   Ett roligt museum dit du kanske tar med barnbarnet,
   Kram och trevlig kväll.

 6. Ett ord som inte är helt lätt att tolka men jag tycker att du lyckades bra och bilderna är ett fint komplement. Bilden på bilen är ju bara så läcker!
  Trist när kroppen inte samarbetar fullt ut men förhoppningsvis blir det bättre efter din kommande operation.

  Önskar en god lördagskväll nu!

  Kram

  1. Jag tyckte ordet var knepigt att tolka och så många olika betydelser finns ju inte. I varje fall kom jag inte på dem.
   Bilden på bilen som är tudelad gillade jag också.
   Ja, tudelad kan en ju vara för både det ena och det andra. Och visst hoppas och önskar jag att vissa saker ska bli mindre tudelade när operationen är klar.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 7. svar Jag är ju född, uppväxt och bor fortfarande i Sapmi, Lappland och är en äkta norrländska 😃
  Att plantera om mig söder om Dalälven skulle slita hjärtat ur kroppen på mig 😅

  1. Kan tänka mig det och förstår dig. Har för egen del förr spenderat mycket tid norröver men dock inte bott där någon längre tid. Men jag är nöjd med mitt Stockholm och skärgården här. Ohc viktigast är ju att en trivs där en bor.

  1. Det var en fantastisk resa på alla sätt. “Once in a lifetime” Vi har kryssat en del tidigare i Medelhavet och med olika hamnar för Star och målgång men detta var den första kryssning som verkligen var omfattande och så mycket att se och uppleva . Är så glad att jag bestämde mig för att åka med. Detta var en 70-års present från maken. Så tacksam.

 8. Den där Volvon, den är häftig! Runda Kap Horn, minst lika häftigt. Någon fler resa i den riktningen blir det inte för mig, det var jobbigt att komma hem och yngre blir man ju inte. Buenos Aires var den sydligaste punkten på den kontinenten, minnena är starka! Vi “tågar” vidare om en vecka! Däremellan skall jag åtminstone ta mig en rejäl match med en liten tvåspråkig broschyr om rosor, skriven av en person som avled 2008. Den behöver liksom förnyas, främst vad gäller språket…

  1. Visst är den! Och lite symbolisk ockås. Ja, innan jag bestämde mig för att anta inbjudan att runda Kap Horn var jag tudelad. Var med Estonia veckorna innan hon sjönk och vi miste en del anhöriga här. Estländare. Så detta med fartyg bar jag lite tveksam till. Men vi hade stort fönster och bodde högt upp i fartyget så allt fungerade bra. Men stundtals var det rejäl sjö. Storm när vi rundade Kap Horn.
   Intressant med den broschyr du ska ta dig an. Och inte minst detta med språket Hoppas du berättar mer.

 9. Verkligen en fin tolkning av veckans ord! Visst känner man sig kluven i många situationer.
  Vilken tur att du trots det gjorde den där resan! Minns inläggen därifrån och hur fantastiskt det var! Härliga bilder … finast är den med dig och Bosse 🙂
  Kram

  1. Tack! Fint att höra att du också känner dig kluven. Kah kan ofta göra det.
   Jag är också väldigt glad att resan runt Kap Horn blev av. Så mycket natur och vildmark. Minnesvärt. Är så glad att jag har blogginläggen kvar.
   Vad gäller nuet blir det inga scooterturer på ett tag. Och det var ju tudelat hur vi tänkte om att satsa på Thailand nu i vinter eller ej. Men det blev ett nej Och jag hade ju fått ha pall för att komma upp där bak. Och ner. Att sedan kunna sitta där. Icke!
   Kram

 10. Sådan fin tolkning till bra förklaring. Volvo bilden är härlig, nu gillar jag dock inte Amazoner… Stilla havet mot Atlanten satt jag som klistrad till dina upplevelser.

  1. Tackar! Visst är Amazonen läcker! För egen del har jag ingen alls erfarenhet av dessa men kul här att den var tudelad-
   Kluven var jag ju innan jag vågade tacka ja till resan runt Kap Horn, mest för att jag var orolig för stormarna. Och just här vid Kap Horn blåste det ca 34m/sek. Men det gick bra och jag var helt betagen av miljön. Helt fantastisk. Men kameran höll nästan på att blåsa bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *