Foto Stockholm

Trivas – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Trivas är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi i år fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar kring orden. Alla som vill är också välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.)

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Hammarbykanalen. Här är det lätt att trivas. I denna miljö vid vattnet och på kajen i Norra Hammarbyhamnen är det lätt att trivas. På andra sidan kanalen ligger stadsdelen Hammarby Sjöstad. Området just där heter Fredriksdal. Det höga huset är en kontorsbyggnad och högst upp ligger en skybar

Att trivas

må bra och finna sig till rätta tror jag är viktigt  för de flesta. För mig också. Men vad är det då som gör att man kan säga att man  trivs. Något som varierar från person till person och säkert också under olika perioder av ens liv. För egen del finns det en hel del som är viktigt i sammanhanget  när det kommer till trivsel. Under två minuter listade jag vad som just nu påverkar mig när det kommer till att trivas och bestämde mig för de sju första orden som kom på pränt och utan inbördes prioritering

 • att ha tid som jag i stort bestämmer över
 • miljö (omgivningar och  vatten)
 • frihet
 • människor (vänner, make, döttrar, barnbarn)
 • hälsa/mående
 • omväxling (resa, uppleva, upptäcka, läsa böcker, gå på teater m.m.)
 • varje dag göra något som gör mig extra glad och även försöka glädja någon annan

Hade jag skrivit listan för en tid sedan hade den kanske sett annorlunda ut. Och skriver jag den om ett år finns säkert andra saker med på den.

Bilderna är helt veckofärska och är från mitt närområde på Södermalm där jag bott sedan 2004 och där jag verkligen trivs.

Klockan är 17.30 och mörkret har delvis lagt sig.

Utsikt  västerut från balkongen västerut lite tidigare i söndags eftermiddag. Njuter av att se solen för ett kort tag spegla sig i kanalens stilla vatten. Tvärs över kanalen ligger här en annan del av Hammarby Sjöstad.

Mer vatten

I söndags, den sista oktober, bjöd Stockholm på ett härligt väder. Det var nästan lite vårkänsla i luften och termometern gick upp till +12. Vi gick en långpromenad längs med vattnet och slog oss ner ute på udden. Härifrån blickar man dels in mot Stockholm. över till Kungliga Djurgården och mot inloppet till Stockholm.

Stockholms inlopp. Djurgården. Svårt att inte trivas med den här vyn över inloppet till Stockholm. Tvärs över vattnet. En del av Djurgården med Kaknästornet och Prins Eugens Waldemarsudde. Svårt att inte trivas när man sitter här på udden med vacker utsikt och solen skiner. 

Här kommer en av pendelbåtarna och ska angöra bryggan vid Saltsjökvarn. Pendelbåtarna fungera som en buss på vattnet och tar resenärer från Stockholms City/Nybroplan via olika hållplatser till Nacka strand och till Lidingö/Ropsten.

Kontrasterna

som finns helt nära där vi bor uppskattar jag också. Mitt i stan men ändå med naturen och vattnet helt inpå. Och när det kommer till vatten så finns både Saltsjön(Östersjön) och Mälaren helt inpå.

Södermalm. Korsningen Götgatan- Ringvägen. Här är det alltid livligt.

Men bara 8 minuters promenad bort så möts man av något helt annat. Kontrasterna är påtagliga och detta är omgivningar och miljöer där jag gärna promenerar; längs Årstaviken som är en del av Mälaren och genom de vackra koloniområdena.

Står på Ringvägen och är på väg ner genom den grönskande parken och koloniområdena mot Mälaren. 

Stockholm. Årstaviken. Här är det lätt att trivas när solen går ner. Sätter mig på en bänk och blickar ut över Årstaviken och ser solen sänka sig över skogarna i stadsdelen Årsta. Och även här i omgivningarna är det lätt att trivas. 

Hemma på kajen igen. Och jag är glad att jag fortfarande har hälsan i viss behåll så att jag kan ta mig runt. Ibland med stor möda och ibland med mindre. Men en frihet och glädje är det att kunna vidga vyerna både på nära håll och till lite mer avlägsna ställen.

 

Hur funderar du över ordet trivas.Vad är viktigt för att du ska göra det?

Fler av veckans tolkningar finns  här .

34 svar på ”Trivas – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ja, vad är viktigt för att trivas? Jag skulle vilja säga att alla dina punkter skulle hamna på min lista. Ett boende som man trivs med är en viktig bas men det samma gäller också arbetet som än så länge är en del av min vardag. Sedan betyder hundarna och hundrelaterade aktiviteter mycket för mig vilket blev väldigt tydligt under pandemin. Familjen, nära och kära skulle jag inte klara mig utan. Sedan tycker jag att det handlar om en bra mix av detta för att få den rätta balansen och trivseln.
  Härliga bilder som vanligt!

  Kram och god tisdag!

  1. Tack! Roligt att läsa dina tankar om trivsel. Och hade jag haft hund/hundar hade de ingått. Nu får Curre ingå med Helenfamiljen. Men viktig är han.
   En bra balans av det man trivs med gör förstås sitt.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.
   kram

 2. Det är A och O att man trivs, för då kan man även hantera motgångar betydligt lättare. Din närmiljö är så vacker så jag förstår att du trivs där. Kram

  1. Det är ju så mycket som påverkar om man trivs eller inte och visst spelar boendemiljön och det man har runt sig in. Är så nöd med att bo här och att ha förmånen att ha döttrar och barnbarn på ganska nära håll. Vi bodde ju i Peking i fyra år och då sågs vi kanske tre gånger om året. Men då var inte yngsta barnbarnet fött ännu. Max, idag 11 år, hann med några resor till Peking och han var 3 månader första gången han kom dit.
   Kram

 3. Jag trivs också väldigt bra vid vatten. Kan sitta länge och se ut över vattnet och låta tankarna flyga och fara. Jag har lyckan att bo intill Stadsfjärden och ser ut över den från mitt vardagsrum.
  Du bjuder återigen på en fin tolkning och spännande bilder!
  Ha det gott!

  1. Tack! Jag förstår att du har lyckan att ha öppet vatten utanför hos dig och det skulle jag inte alls ha något emot. Tvärt om. Men här får jag nöja mig med kanalen, Mälaren och Stockholms inlopp en bit bort. Att ha vatten nära har kommit att bli viktigt för mig och var jag än är så dras jag som en magnet dit.
   Ha det gott du också.

 4. Så enormt vackra bilder du bjuder på. Rena, rama vykorts känsla.
  Den blåa klockan vid korsningen Ringvägen/Götgatan känner jag väl igen har gått där många gånger.
  Det märks i din blogg att du trivs i Stockholm, och i lägenheten i Hammarby Sjöstad.
  De prioriteringar som du räknar upp är så viktiga, jag skulle kunnat skriva dom själv.
  Trevlig tisdagskväll.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Vad glad jag blir att du tycker om dem.Förstår att du känner igen klockan och den har funnits sedan börja av 1940-talet.
   Vi trivs så bra här och det är lugnt på kajen och med naturen helt nära.Och vattnet förstås.
   Roligt att du känner igen dig i mina tankegångar om trivsel. Och detta kan man ju sedan utveckla en hel del.
   Önskar dig också en skön kväll.
   Ta det lugnt och var rädd om dig.
   Stor kram

 5. Trivsammare område får man leta efter. Härliga bilder från din hemmaplan. Tror nog de flesta skulle gärna vilja byta med dig. Du har ju landet liksom stan bara ett stenkast bort. Dessutom kostnadsfri underhållning från kanalen. Helt underbart:-)

  1. Här trivs vi verkligen och just variationen är jag så förtjust i. Mitt i stan men med naturen helt nära- Och det var ju ren tur att vi hamnade här.
   Kanalen och kajen ger verkligen hade underhållning året runt.

  1. Jag är så glad för att vi hamnade här. Och det var verkligen en slump.Här trivs jag och det betyder mycket. Men å andra sidan kan jag nog trivas lite varstans. Vi bodde ju fyra år i Peking och stortrivdes.
   Tack, vi har haft en bra kväll. Restaurangbesök med vänner.
   Hoppas du också haft det.

 6. Håller med i alla dina punkter om att trivas, det är så sant! Önskar att få mer tid att få bestämma över, men det kommer…tids nog!
  Underbara foton från ett höstlikt Stockholm, tack för de fina bilderna.
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Att trivas kan ju vara så mycket. Och det kan ju ändras efter hand. Och din tiden kommer när du kan “äga din tid.
   Jag valde att sluta jobba när vi flyttade hem från Peking och jag var 62 år och det kändes rätt. Sen har jag ju jobbat som guide/reseledare och med lite annat efter det. Roligt och det har gett energi.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Din lista håller bra.
  Idag har jag trivts med barnbarnen på mormorstisdag .
  Trivs i fåtöljen i favoritrummet, den stora öppna hallen på ovanvåningen.
  Med mörkret trivs jag inte.
  Kram!

  1. Jag funderade ett tag på vad som gör att jag trivs med tillvaron. Och det är ju en del som påverkar. Barnbarnen och döttrarna finns helt klart med som viktiga ingredienser och även det andra på min “lista” påverkar.
   Mysigt med barnbarnstisdag. Och fint att ha en bestämd dag. Mina barnbarn går i skolan så det blir knepigt att ses i veckorna men vi tar igen det på annat sätt. (Var skillnad när det var förskolan som gällde och som inte var obligatorisk)
   Förstår att du trivs i din fåtölj i det öppna utrymmet. Säkert ser du också ut över de vackra omgivningarna.
   Vad gäller mörker trivs jag inte heller med det.
   Kram

 8. En sån där lista borde man kanske sätta sig ner och skriva lite då och då. Så att man påminner sig själv om hur bra man egentligen har det … och sen hoppas att det håller i sig …

  1. Jag tycker ju att jag har det väldigt bra och det blir ju ganska påtagligt när man funderar lite. Men kroppen ställer till viss oreda och det stör mig.Mycket. Att vara begränsad är inte vad jag trivs med.Å andra sidan kunde det varit värre.

 9. Jag kan verkligen skriva under på att du trivs i din närmiljö. Det vittnar ju alla dina vackra bilder och berättelser om omgivningarna om. Och visst är bland det bästa just kontrasterna mellan storstad och lugn.
  Din sista punkt för trivsel att göra något varje dag som gör dig extra glad och även dina medmänniskor det låter toppen. Den devisen försöker jag också leva efter, att ge något ger hundrafalt igen. Ett leende kan räcka långt, ett positivt ord, att ta sig tid att lyssna en stund, ja det finns mycket vi alla kan göra för att glädja någon annan utan att det kostar varken tid eller pengar. Vi är helt överens
  Kram från pörtet

  1. Att trivas kan ju vara så mångfacetterat men det är ju en den “vardagliga närmiljön miljön” man oftast befinner sig. Vi bor i en storstad men här i vår del av Söder är det ändå som att bo i en mindre stad. Och med vattnet och naturen helt nära.
   Kontrasterna betyder mycket.
   Har särskilt under pandemitiden tänkt på att göra just något som jag blir extra glad av och även försöka glädja någon annan. Ett leende eller en hälsning räcker långt. Att se någon annan.
   Tror att vi i mångt och mycket hamnar i liknande tankar.
   Kram

 10. Verkligen underbara bilder från din trivsamma närmiljö! Jag trivs bra där jag bor, men saknar livet som det var … lilla huset i kanten av skogen och framför allt så saknar jag Lasse.
  Kram

  1. Tack! Vi bor bra här och det blev en lyckad slump att vi hamnade just här. Jag förstår verkligen att du saknar livet som det var för det är ju så mycket som finns kvar av ditt och Lasses liv tillsammans. Och så fina minnen både från huset vid skogskanten och allt annat.
   Många tankar och en varm kram

 11. Förstår att ni trivs bra där ni bor – så himla fint och härliga omgivningar!

  Mina trivselfaktorer överensstämmer rätt bra med dina, fast jag lägger till en punkt med “god mat och dryck”. Gissar att även du kan lägga till den punkten på din lista 🙂

  Ha en skön dag!

  1. Vi trivs så bra här och är så glada för att vi av en slump kom att köpa lägenheten här. En bra fast punkt i tillvaron är det och mitt i stan och med naturen helt nära. God mat och dryck ingår helt klart hos mig också.
   Önskar dig en trevlig tisdag från ett Stockholm som idag är mulet och delvis regnigt.

 12. Helt rätt och din lista går i min smak verkligen 🙂 man skall leva o njut av sitt liv det går inte i repris heller. Ni bor fint och gör verkligen bra saker för er 🙂 underbart att läsa …kram fina Ditte

  1. Livet pågår ju här och nu och det är lätt att glömma. Och någon repris blir det ju inte. Så sant.
   Vi är så nöjda med vårt boende och omgivningarna och hade himla tur att det blev här vi köpte vår lägenhet. Och egentligen var det mest en slump att vi hamnade just här. En lyckad sådan.
   Ha det så bra du kan.
   Kramar

 13. Jag tror också att önskemål och behov ändras över tid, och för att trivas får man i största möjliga mån följa sin personliga tids anda.
  Men, det måste tillstås: din lista är magnifik – jag skriver under på den. Jag tror att den gäller som en bas för väldigt många, med vissa varierande tillägg sedan över tid och rum.
  Allt gott!
  Varm kram!
  Mia!

  1. Just så funderade jag också. Mycket ändras med och under tiden.
   Listan hade kunnat göras mycket längre men nu bestämde jag mig för att inte hamna hur “långt ut” som helst. Och tillägg kan man ju helt klart göra- Jag skulle troligen hänga med på de du gör.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *