Resor i Sverige

Triss i V

Växbo kvarn, Växbo lin och Våsbo fäbodar är en fin Hälsinglandstrio i vackra och grönskande omgivningar och där de “blå bergen”, liksom glittrande sjöar och älvar ger en fin inramning.

Växbo kvarn, ligger i ett område som kallas Trolldalen och ligger ett par mil öster om Bollnäs. Trolldalen ligger längs Sveriges längsta rullstensås, den 500 km långa Uppsalaåsen som passerar Växbo. Genom den mäktiga grusåsen har vattnet gjort en skärning och i samband med det bildades Trolldalen och de branta sluttningarna som finns här. I dalgångens botten slingrar sig Växboån som under århundraden gett kraft till olika vattendrivna verk.  Kvarnen byggdes 1866 av tre hemmansägare i byn och var en s.k.  tullkvarn som innebar att mjölnaren tullade av de inlämnade spannmålen som ersättning för malningen. Kvarnen drevs med ett vattenhjul fram till början av 1900-talet då en turbin installerades och då höjdes samtidigt dammen och kvarnen var i drift fram till början av  1950-talet. I mitten av 1980- talet började området att rustas upp av entusiasten Rolf Åkerlund och har sedan blivit tillgängligt för allmänheten i form av dels ett fint friluftsområde och btggnader och lokaler upplåtes och där lokala konstnärer och hantverkare kan arbeta och ställa ut. Mer info om Växbo kvarn och krog finns här. 

Växbo lin har bevarat miljörna från linets glansdagar i Hälsingland. Varje gård hade förr sin egen lintillverkning och sin egen linbod där linet förvarades i anslutning till beredningen. Här på Växbo lin väver och syr man på fabriken men linet kommer idag inte från Sverige utan importeras till största delen från Belgien. Och det är maskiner som idag utför vävningen.

Här används skyttelvävstolar och i dessa slås en skyttel med inslagsgarn fram och tillbaka i sin skyttelbana. Där tråden vänder bildas en stadkant- precis sim vid vävning för hand. Och det anses som att en vävd stadkant innebär god kvalité.

I butiken finns mängder av vackert linne som också är till försäljning.

Våsbo fäbodar ligger en mil nordväst om Edsbyn i Hälsingland, mot gränsen till Dalarna och hit till fäbodarna i trakten har bönderna från byarna nere i dalen varje försommar tagit sina djur för bete och så i flera hundra år. Här finns fyra fäbovallar och till varje vall hör flera olika byggnader – vallstuga, olika bodar, stall, härbren, fähus, logar och lador. Fäbodarna var kvinnornas arbetsplats under somrarna där de följde djuren ut på bete och djuren måste skyddas från rovdjuren och sedan följas hem för att mjölkas på kvällen. Förr mjölkade korna och getterna som mest under sommaren och kunde under vintern helt sina. För att ta vara på den färska mjölken gjorde kvinnorna ost, smör och messmör.  Männen kom hit upp från byn då och då för att laga gärdesgårdar, hugga ved, slog hö och hämtade hem ost och smör.

Våsbo fäbodar är ett kulturreservat, ett område som avsätts för att bevara värdefulla kulturmiljöer för framtiden.

En av Våsbos fäbovallar.

Vår duktiga guide som lotsade oss genom fäbodsområdet och berättade och visade på många speciella växter som trivs här.

Fortfarande tillverkas och lagas gärsgårdarna på gammalt vis. 

 

 

 

16 svar på ”Triss i V”

 1. Så mycket intressant man lär sig! Tiden verkar nästan stått still i Hälsingland, vilket jag gillar. Så långt ifrån storstan man kan komma. Å återigen den intensiva grönskan – vackert!

  1. Det kändes nästan som om tiden periodvis stannat och ibland kändes den oändlig. Oce jag mötte ingen sm hade bråttom. Tiden fanns liksom.
   Tilltalande. Och visst är grönskan påfallande vacker.

  1. Ja, visst är Sverige fantastiskt på många sätt och det finns många pärlor att upptäcka. Jag har ju väldig tur som har mitt “nygamla”jobb som guide/reseledare och åfr uppleva mycket på nytt. Och även så många för mig nya platser och miljöer.
   Kram!

  1. Edinburgh Tattoo är så häftigt, liksom staden och även Skottland så hoppsa verkligen att du kan besöka det vid tillfälle.
   Och visst är det fint allt det som vårt land har att bjuda oss på.

 2. Förstår inte varför vi bara åkte förbi kvarnen – hade bara väveriet i tankarna! Det får jag ångra nu, men å andra sidan så finns det ju förhoppningsvis kvar tills vi kommer tillbaka.
  Tack för ännu ett intressant inlägg och vackra bilder!
  Vi har en gammal kvarn här i mina trakter… en kvarn som byggdes på 1780- talet på samma plats där det en gång låg en stångjärnshammare där det lär ha tillverkats detaljer till kanonerna på Regalskeppet Vasa! Kvarnen är fortfarande i bruk – nu i femte generationen sedan 1936 . Visst är det spännande med historia!
  Kram

  1. Man kan inte hinna se allt och kvarnen finns ju kvar och den ligger ju ganska nära Växbo Lin. Men en annan gång…
   Vad roligt med den gamla kvarnen hos er och som har sin historia och visst är det roligt med historia och att se hur saker och ting hänger samman.
   Här uppe på fäboden tänkte jag särskilt på dig för det fanns många vackra växter och ovanliga och som växte just här. TYvärr hann jag inte få med några bra bilder.
   Kram och trevlig tisdag.

  1. Det är roligt att vidga vyerna och Sverige har så mycket vackert att erbjuda. Och är vädret fint så är det än bättre.
   Kram och trevlig tisdag.

 3. Så många vackra och talande bilder ifrån ett fint landskap, bjuder du på.
  Intressant att få följa med och se det hela lite med dina ögon.
  Det är trevligt också att vandra och uppleva Hälsingland, för det finns så mycket “gammalt” som är kvar, som de har bevarat för eftervärlden och som de sköter om för att de ska få finnas kvar. Det är roligt och bra tycker jag.
  Fåren, så mysiga. Kunde du hälsa på någon så där närmare? De kan ibland vara lite skygga om de inte är vana vid att folk klappar dom.
  Ha det så bra du kan och varm kram från mig.

  1. Tack! Ja, vi har sett och upplevt och det är fint att ha god tid på sig och hinna ta in upplevelserna med alla sinnen.
   Och visst är det bra med det gamla som bevarats åt eftervärlden, ett stort kulturarv.
   Fåren var skygga så jag lät dem vara men det är fint att de kommer hit till fäbodsområdet och de såg ut att må gott.
   Ha det bra du också!
   Tankar och kram från mig.

  1. Mycket att se var det och en väldigt vacker natur hela tiden. Roligt att se hur man gör dessa vackra linnesaker.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *