Resor i Sverige

Trevliga stopp på vägen mot Stockholm

Vi lämnade Uddevalla och Bohuslän och tog oss mot Stockholm via Vänerns västra sidan upp mot  den norra delen. Och under vägs passerade vi delar av Västergötlad, Dalsland, Värmland, Västmanland och Södermanland passerade  innan vi åter var tillbaka i Stockholm. Några trevliga stopp  av skilda slag blev det också under vägs.

Vi lämnade fina Uddervalla och vår fantastiska chaufför, Bengt, lostade oss genom sommarvackra landskap.

Hemresan inritad med blått.

Några trevliga stopp

var inplanerade och det första tog vi i Säffle i Värmland (strax norr om siffran 2) Och en kopp kaffe här är ju klassiskt efter Hasse &Tages sketch “På jobbet” från “88 öres revyn”. Här diskuteras det semesterplaner av stora mått. Och på slutet frågar Tage vart Hasse själv ska åka på semester och han svarar då “Säffle, kan man få en kopp kaffe”.  För vår del blev det en snabb kopp kaffe innan vi fortsatte till Karlstad. Här väntade lunch på Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall och senare en jättefin visning  av hans målningar. Och här fanns nya verk  på plats. En del har ju åkt på utställning till Liljevalchs i Stockholm.  (Får ett eget inlägg)

DEt finns många trevliga caféer bara man kommer bort från de större vägarna. Här Arboga och "Två Skator"

Numer, när man oftast kör de större vägarna, passerar man sällan genom städer/orter utan ser bara namnskyltarna. Men vill man hitta de lite trevligare platserna att pausa på så är en liten omväg in i mindre städer oftast ett bra val. Vi hade ett inplanerat kaffe och smörgåsstopp i Arboga på det mysiga caféet “Två Skator” som kan har anor från 1700-talet. Men här i huvudbyggnaden fanns också i slutet av 1800-talet  huvudentrén till Arboga margarinfabrik. (Tyvärr vet jag  inte varifrån namnet Två Skator härstammar.)

Mycket gott fanns det. Men för vår del var det rejäla ostmackor på färskt bröd som gällde.

“Två Skator” finns också omnämnd i “White guide” som ett mycket besöksvärt café och det är väl värt en liten omväg. Plats dinns att sitta både inomhus och ute i den lummiga trädgården. 

 

Arboga i sig

är värt ett besök och är en gammal stad där det fanns bebyggelse redan på 900-talet och på 1200-talet blev Arboga stad. Men inte förrän i slutet av 1400-talet fick Arboga stadsrättigheter. (Innebar viss självstyrelse, egen borgmästare, tillstånd att bedriva handel och i viss mån fick de boende is stan färdas utom och inom riket) Rent historiskt hölls också Sveriges första riksdag i Arboga, Arboga riksmöte 1435 och landet kunde nu besluta om sina egna angelägenheter. Och mycket mer historia finns vad gäller Arboga.

Efter en skön paus här fortsatte vi mot Stockholm och vår resa var slut för denna gång. För mig blir det än fler trevliga resor av skilda slag i Sommarsverige.  Något jag verkligen ser fram emot. Jodå, jobbresor också,

 

Och nu är det midsommar! Önskar alla läsare en riktigt fin midsommar. Och fint kan det ju vara helt oavsett väder.

 

 

24 svar på ”Trevliga stopp på vägen mot Stockholm”

 1. Åker ofta med Postens seniorer på olika utflykter o ser att Arboga (även Två Skator) finns med i programmet.. kanske ska boka då…

  1. Hej Britt! Arboga är en jättefin gammal stad och en tur hit är trevligt. TVå Skator blev jag väldigt förtjust i och via lnken kan du läsa mer om cafét och dess historia. Får se om du bokar…

 2. Vilken skön resa! Jag njuter av att se dina vackra bilder. Glad midsommar!
  Kram från oss två som ätit gott och sitter nu fastklistrade framför teven och Islands matchen.

  1. Här är det också fotboll som gäller men nu Scweiz mot Serbien. Såg även islans- Nigeria. Spännande.
   Resan har varit så fin och njutbar och tur med vädert hade vi också. Önskar er också en fin midsommar.
   Stor kram från mig i Stockholm och Bosse hälsar med kram från Spanien.

 3. Men så mycket gott! Ostsmörgåsar i all ära men jag hade nog fokuserat på sötsakerna som såg väldigt goda ut!

  Önskar er en härlig midsommarafton!

  1. Ostsmörgåsarn var för att våra gäster skulle stå sig, men många kompletterade med de hembakta godaskerna
   också. Och de var visst försvinnande goda.
   Hoppas ni har en fin midsommarafton och kansk emed lite sol. Här är det nu i kväll balkongväder och har så varit sedan i eftermiddags. Rikitgt skönt.
   Kram!

 4. Uddevallabron – jag bara älskar den! Å caféet Två skator är otroligt charmigt i de gamla byggnaderna. Härligt att se att dessa trähus än idag bevaras utnyttjas. I Arboga har jag aldrig varit, men som kuriosa kan jag berätta att min f. d. chef Håkan åker dit en gång per år och plockar lingon. Har förstått att lingonskogen i Arboga är något alldeles speciellt.

  1. Uddevallabron saknar jag att vakna upp och se ut genom fönstret. Kan lugnt äsga att Skansbron och skanstullsbron inte spelar i samma division. Arboga är verkligen en charmig gammal stad med mycket historia och en tur in hit om man är i trakterna är trevligt. Likaså ett besök på “Två Skator”. Vad gäller lingonen har jag inte testat. Men kanske dags att göra det. Dock är jag inget fan av att ligga dubbel i bärskogarna men en trevlig utflykte kan det ju bli-

 5. Ja den kommer jag ju ihåg, kan man få en kopp kaffe ,-))))
  Hos två skator verkade det mysigt och gott ,-)
  Fin resa ,-)
  Dina jobbresor är väldigt intressant och så mysiga!
  En våt men fin midsommar.
  Så glad Midsommar till dig!
  KRAM KRAM Primrose ,-)

  1. Och nu när vi passerade säffle fick det ju bli ett stopp och för en del en kopp kaffe.
   Arboga och caféet Två Skator blev väldigt llyckat och det finns ju en hel del utanför de större vägarna- Och Arboga i sig är en fin liten stad med mycket charm.
   Jobbresornär så roliga och givande och Sverige är verkligen vakcert på så många sätt.
   Här har vi haft uppehåll och viss sol och blå himmel sedan 14-tiden. Och detta består. Stiier nu på balkongen en stund.
   Önskar er en fin midsommar, trots det blöta vädret.
   Kram!

  1. Hela resan inkl. resrutten och med fina stopp var väldigt bra och omväxlande. Sverige är verkligen vackert och här finns mycket att se.
   Önskar dig också en fortsatt fin helg.
   Och pionerna är fortfarande så vackra!
   kram!

 6. Vilka fina och pittoreska ställen ni besökte 🙂
  Haha! Man kan aldrig höra “Säffle” utan att tänka på den sketchen med Hasse &Tage – en underbar och underfundig sketch 🙂
  Jag tror faktiskt inte att jag har sett Vänern irl någonsin… Finns mycket kvar att upptäcka här i världen!

  Ha en fortsatt fin midsommarhelg 🙂

  1. Det är fint att ta av från de större vägarna och se lite mer. Att köra runt hela Vänern är en resa i i både naturm geograafi och historia och dessutom väldigt vackert. PÅ vårresa blev det nästan runt hela. Säffle och kaffet måste ju till. Lite “kult”.
   Visst finns det mycket att upptäcka och nu sommartid gillar jag att se mer av Sverige,
   Önskar er också en fortsatt fin helg.

 7. Sverige är fantastiskt! Nu måste vi åka och kolla Lerins alster….
  Jag har besökt Två Skator någon gång. Har en svåger och svägerska i Köping så Arboga besöker vi lite då och då! Varm Midsommarkram!

  1. Ett besök på Sangdrund och Lars lerins permanante utställning är att rekommendera. Ohc är ni ändå i trakterna ligger Weemlands museum mitt emot.Trevligt att du också besökt “Två Skator” och detta blev ett väldigt trevligt stopp. Och Arboga är ju en fin liten stad. Men den hanns inte med att titta närmare på denna gång.
   Önskar er en fin midsommardag.
   Kram!

 8. Vilket trevligt stopp med alla dessa kakor som verkligen såg goda ut! Jag hade nog både tagit ostsmörgåsen och en kaka 🙂
  Stor kram och trevlig midsommardag

  1. Det blev ett väldigt trevligt stopp här i Arboga och många testade nog en kaka också.
   Önskar er en fin midsommardagskväll.
   Stor kram!

  1. Visst är det! Och för mig är resa ett sätt att leva.Numer blir det inte så många resor utanför Europa och sommartid vill jag helst resa i Sverige. Fnns så mcket fint här. Vad trevligt med en husvagnstur. Förstår att du längtar.

 9. Tack för en underbar resa! Arboga är en fin liten stad, som jag tyvärr sett alldeles för lite av, men som kanske ska besökas i sommar. Säffle har jag varit i i alla fall 🙂
  Kram

  1. Vad trevligt att du varit med. Och ett stopp i Arboga är trevligt på flera sätt. Och Säffle är ku klasiskt!
   Kram!

  1. Det är ju ofta när man kör av de större vägarna man hittar de riktiga “godbitarna”. Nordnorge är så fint! Har varit där en hel del. Vi gjorde också en minnesvärd kryssning på 12 dagar för ett antal år sedan i de norska fjordarna. Var då längs hela kusten ända upp till Polcirkeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *