Stockholm

Trevlig midsommar!

Ja, så kom den då i år också, midsommarafton. Och här på Söders höjder i Stockholm strålar solen från en vackert blå himmel och inte minst det vackra vädret gör att det det känns som en extra trevlig midsommar.

(Vad gäller Södermalm så är höjderna här gamla förkastningsbranter som är mellan  25 och 53 meter  höga. Skinnarviksbergen på västra Södermalm är 53 m.ö.h. och Åsöberget på den västra delen av ön är 37 m och i övrigt varierar det. Men kuperat är det. )

Det fina vädret som varit de senaste dagarna har inbjudit till en del balkonghäng.  Och inte bara dagarna utan det har blivit sena kvällar här med god underhållning. Vi har Hammarbykanalen/Hammarbyleden en vik av Östersjön, alldeles nedanför vårt hus och här har vi med stort nöje följt det som hänt från igår eftermiddag tills idag, midsommarafton förmiddag.

Stockholm. Södermalm. En luftballong som passerade önskade trevlig midsommar. Antalet luftballonger har inte varit så många men i går kom en korg förbi och önskade oss på balkongen en trevlig midsommar. 

Trevlig midsommar!

Och visst ser det vackra vädret ut att ge goda förutsättningar för det. I år blir vi hemma på Södermalm och ska fira midsommar  på Åsöberget hemma hos  vännerna Susan och Jörgen. Fira midsommar gjorde vi också tillsammans 2020, då i form av picknick på Åsöberget. (Intensiv pandemitid rådde så det kändes bra att ses ute i det fria.) Förra året friade maken och jag midsommarafton tillsammans med vänner i Torrevieja. Också väldigt lyckat.

Några båtvarianter.

Stockholm. Södermalm. Säkert blir det en tervlig midsommar för detta par på väg ut i skärgården. Dunk, dunk… Ingen brådska och säkert blir det en trevlig midsommar även i långsam takt.Här är flytvästar på. Så är inte alltid fallet.

Säkert också trevligt och avspänt. Men utan flytvästar. 

Trångt här uppe och kanske tycker man inte att flytväst passar till kostym eller blazer.

Här en fritidsbåt med badtunna/jacuzzi  på akterdäck.

En av Sjöräddningens vattenscootrar på väg ut. Just här vid Skanstull och Hammarbyslussen finns en sjöräddningsstation och det är ofta sjöräddningen rycker ut för att bistå vid olyckor eller incidenter till sjöss

Dessa gummibåtar med starka motorer  har blivit alltmer populära. Märks inte att bensinpriserna ökat när man ser till antalet snabba båtar.

Midsommarafton.Bild tagen i natt/ tidigt i morse och klockan var  03.44. Satt en stund på balkongen men gick sedan tillbaka för att somna om.

Frukost blev det på balkongen och då kom familjen Svan förbi. Tror att de haft tre ungar men såg nu bara en. Många trutar utgör stora hot för de små dumbollarna.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Trevlig midsommar önskade vi familjen svan. Här var en unge av tre kvar och fick sig en åktur bland mammans fjädrar. Trevlig midsommar önskade vi familjen Svan som kom förbi.  Här med sin lilla dunboll som får åka med mamman. Pappa Svan håller ordning på kursen och ev. faror.

“Vi är på gång” – mängder av fritidsbåtar att titta på . Här har de just kommit ut till Saltsjön från Mälaren och genom Hammarbyslussen. 

Önskar alla som tittar in en trevlig midsommar.

 

34 svar på ”Trevlig midsommar!”

 1. Svanar är ju bara så fina, tackar för de fina bilderna av dem.
  En flytväst borde de väl ha på sig kan jag tycka, de är ju så små idag och blåser inte upp sig förrän man hamnar i vattnet har jag för mig.
  En sådan har jag när vi är ute på vattnet, man märker den knappt ju…helt perfekt.

  Ha nu en jättefin Midsommarafton Ditte.

  1. Så roligt att följa svanarna här men oroande att trutarna tar deras ungar. Nu har vi bara sett en kvar. Kul att det fick åka på ryggen-
   Här i kanalen är det ju ganska lugnt men jag tror inte att bruket av flytvästar nu är så vanligt. Vet däremot att sjöräddningen har mycket att göra och ser ju när de rycker ut-
   Önskar dig också en glad midsommar.
   Ha det så bra du kan.

  1. En riktigt bra dag har det varit och kvällen ser också lovande ut.
   Önskar dig och de dina en fin kväll och hoppas dagen varit bra.
   Kram

 2. Trevlig midsommarhelg till dig också! Tyckte att jag var uppe tidigt strax innan 06 på promenad, men du var ju uppe långt före mig. Underbart sommarväder =)

  1. Tack! Vad gäller uppstigning så gick jag och la mig igen. Satt en stund på balkongen och det var så vackert och helt tyst.
   Bara att njuta av detta vackra väder.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Så fint sommarväder! Bara att njuta av allt.
   Vi har haft det så trevligt tillsammans med S &J och det blev verkligen en lång och god lunch.
   Önskar er en fortsatt fin midsommarafton.

  1. Tack! Ja, en väldigt vacker morgon var det men jag återgick till sängen efter ett tag på balkongen. Men det var så tyst och stilla här i denna arla morgonstund.
   Vi har haft och har en väldigt trevlig midsommarafton med vänner.
   Roligt med hotell norrut. Kanske är ni på ishotellet i Jukkasjärvi.
   Ha det bra och jag önskar dig en trevlig midsommarhelg.

  1. Tack! Ja, vi har det fint här uppe och roligt att se vad som händer i kanalen och vid kajen. Mycket båttrafik nu inför midsommar och mycket lär det bli när många ska hem på söndag.
   Önskar dig en fortsatt fin midsommar.

 3. Önskar dig också en fortsatt fin och trevlig midsommarhelg. Helt underbara bilder. Kul att du fångade just två gamla träbåtar. De är ju så fina. Tycker bättre om dom än alla plastbåtar faktiskt. Sedan lyckades du förstås också med en riktig skrytbåt. Gissar att kostymnissarna tillhör ett företag som hade kick-off eller kick-down, beroende på hur man ser det;-)
  Så himla sött med dunbollarna uppe på fru Swans rygg. Bra fångat även där:-)

  1. En vacker och väldigt trevlig dag på alla sätt. Så roligt att se här vad som dyker upp i kanalen och det är i princip allt. Visst är dessa träbåtar charmiga, men mycket jobb är det med dem- Många plastbåtar är verkligen fula och ser ju inte ens ut som båtar.
   Det är många företag nu som är ute och flera av de största platsbåtarna är ju inte privatägda utan chartras.
   Tyvärr är det nu bara en dunboll kvar. De var tre från början och jag misstänker starkt att trutarna har varit i farten.
   Tyckte det var så gulligt att ungen åkte på mammans rygg. Kändes tryggt.
   Önskar dig en skön kväll och tur med vädret har vi ju.

 4. Det måste man väl säga “en absolut perfekt medsommarafton”.
  Dina foton gör mej nästan närvarande i din “ballong”.
  Mina barndomsmidsomrar var roliga: På vår fina Gammelgård fick barn och ungdom
  vara med och klä stången på förmiddagen Senare blev det resning av stången, vilket
  alltid var spännande. Så kom spelmanslaget och folkdansare. Långdans för alla men
  inga lekar, som tycks förekomma i dag. – Dans på utedansbanan med dragspel och
  fioler – hambo, schottis, polka och givetvis gammalvals.
  Min familj har firat en hel del Midsomrar på samma Gammalgård som jag.
  Glada minnen – GOD FORTSÄTTNING!
  Inget firande här.

  e

  1. Vi har haft en väldigt fin midsommar och väldigt “svensk”. Så trevligt Ruth att du är med hos oss och du ska veta att du ofta är det i våra tankar.
   Jag kan tänka mig att du har fina minnen från din barndoms midsomrar i Dalarna. Minnen som består och som berikar. Just nu är det en väldigt vacker tid här med all fin grönska och de ljusa nätterna.
   Just nu förbereder jag mig för att åka på en jobbresa till nästa vecka .Till Kiruna, Riksgränsen och midnattssolen. SEr verkligen fram emot detta.
   Önskar dig en fin helg.

 5. Vilken underbar utsikt du har från eran balkong ,flytväst ska man ha på sig precis som med bilbältet på bilen. Jag har stor respekt för vatten så det är väl däför.jacuzzi på en båt låter lite väl då man har vatten utanför att bada i😆önskar dig en skön midsommar 🌸☀️Vi har verkligen haft det varmt idag,kram

  1. Jag är så glad för den utsikt vi har och här i vattnet eller på kajen händer det alltid något.
   Ja, detta med flytväst är viktigt och även om man kanske inte tycker att man behöver den här i kanalen så vet man ju aldrig. En båt kan börja brinna eller en hund eller barn kan falla överbord.
   Vad gäller jacuzzi är nog detta den enda båt jag sett med en sådan.Kanske lite status i en fin båt.
   Varmt idag så jag kan tänka mig att ni testat er nya fina pool.
   Önskar dig fortsatt fin midsommar.
   Kram

 6. Trevlig midsommar! Ni har det livat på er balkong, ni har dessutom frisk havsluft! Många här i Finland har en klar åsikt: midsommar skall firas vid eller på vatten. Jag är så pass lat att jag inte ens ids fundera på att resa iväg för att fira på ett speciellt sätt. Här är hett, nu klockan elva är det ännu 18,7 grader. Jag sover ute i skogen, tredje sommaren i rad – men det får inte regna, har endast ett myggnät som “tak”. Vaknar ofta i gryningen, och den kommer ju tidigt. Lyckas, tack och lov, somna om. Oftast. Min speciella njutning är att lyssna på någon podd, något annat program – utan att störa någon annan. Trevlig sommarfortsättning!

  1. Tack! Önskar dig detsamma. Vi bor bra här och i vanliga fall är inte trafiken i kanalen lika stot som just när det är midsommar. Och på söndag ska ju många hem igen. För vår del har vi haft segelbåt i många år och då också tillbringat midsommar i skärgården.
   Men visst är det så att vi nog med ökad ålder inte tar oss så långt.
   Vi har idag haft runt +30 grader men det blåser lite från vattnet och det svalkar skönt.
   Ja, varmt har du helt klart. Även hos oss är det nu din tid +20.
   Oj, spännande med att sova i skogen och med myggnät som tak. Förstår att du inte vill ha regn.
   Kan tänka mig att det är lätt hänt att vakna tidigt och ibland svårt att somna om. I morse gjorde jag det och satt en halv timme på balkongen innan jag gick in och somnade om.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar.

  1. Är så förtjust i att bo här vid vattnat och inte minst att se allt som händer på kajen. Många söker sig hit.
   Trist att många slarvar med flytväst för en olycka sker snabbt. Vi har sett båtar som börjat brinna och folk som hoppat i och är det då panik så hjälper hu en flytväst. Men många har ingen koll.
   Önskar dig också en forts fin midsommar och vädret ser ju verkligen lovande ut.
   Kram

 7. Fina båtar… Vilket jag egentligen inte förstår något av. Håller mej till eka eller kanot.
  Fina blomster! Tack säger blomsternörden. Ha en fin fortsättning på midsommarhelgen! Kram

  1. Vi har seglat i många år och gillar båtar “riktiga båtar”. Kan inte påstå att vi gillar alla “plastbaljor” men här är det alltid roligt att se vad som händer i kanalen och längs kajen.Piggar upp och är varierat innehåll.
   Och naturen har vi helt inpå.
   Önskar dig också en fin fortsättning på midsommarhelgen.
   Kram

 8. Tack för en härlig båtparad från första parkett. Mycket avis 😉 på den utsikten. Håller i alla väder och året runt!
  Trevlig fortsatt midsommar på Söder…🍀🍀

  1. Tack! Båtarna ingår och ger fin omväxling. Vi har haft segelbåt i ett antal år men numer nöjer vi oss med att se på båtarna. Allt har sin tid.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig midsommar.

 9. Förstår att ni fick ett trevligt midsommarfirande tillsammans med Susan och Jörgen.
  Stor kram och ha en fortsatt fin helg

  1. Tack! Det blev väldigt lyckat. Och vädret var ju strålane med +30 grader i Stockholm.
   Önskar er också en fortsatt fin helg.
   Stor kram

 10. Roliga flytetyg av olika sort. Allt från anspråkslösa till vräkiga. Mycket kul att titta på och ha åsikter om! Ledsamt att fågelungar inte klarar livhanken, vilka de största farorna är vet jag faktiskt inte. Nu har den ensamma stackaren gott om plats på mammas rygg.
  Midsommarkram

  1. Alltid roligt att titta på de olika flytetygen och inte minst en del av de som handhar dem. Pust! Ger oss många goa skratt.
   Såg svanarna idag också och fortfarande är en unge vid liv. Bra så. Jag tror att trutarna är de största farorna för de små dunbollarna och de kunde ju ägna sig åt att fiska.
   Så gulligt att se dunbollen åka med sin mamma. Ja. kanske var det pappan.
   Kram i midsommartider

 11. Så roligt att få se båtarna som passerar förbi er balkong. Badtunna på en båt.. känns lite som att ta med brödet till bagaren, men det är nog bara jag som inte förstår 🙂 Hoppas din midsommarhelg varit fantastisk, har förstått det svenska vädret verkligen varit allt annat än traditionell midsommarväder.

  1. Vi har verkligen god omväxling vad gäller utsikt. (Om vi vill…) Och i midspmmartider är båttrafiken verkligen livlig. Vad gäller jacuzzi på båt har har bara sett det vid några tillfällen och vi ser ju mängder av båtar.
   Vi har haft en verkligt fin midsommar som vi spenderade med våra vänner och helt ljuvligt väder och som extra plus all den vackra grönskan.
   Önskar dig fortsatt fina dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *