Resor utomlands Stockholm

Travel News Market- en inspirerande resemässa.

Delar av gårdagen var jag ute och reste och det utan att  lämna Stockholm. Ett trevligt  besök på Travel News Market, en stor branschmässa, för reseindustrin och turistnäringen gav mig möjlighet att se och uppleva en hel del i resväg. Många givande möten blev det och att reser gör jag gärna. Även på hemmaplan.  Och under dagen blev det dessutom en långresa. Jorden runt. Mässan ägde rum i Stockholm Waterfront Congress Center där ca 180 olika utställare mötte de drygt 1100 personer som aviserat sin ankomst. Byggnaden är spännande i sig och ger en resa i bl.a. arkitektur.

Travel News Market, den stora resemässan, ägde rum i Stockholm Waterfront.Stockholm Waterfront Congress Center till vänster. Hotelldelen i mitten och kontorsbyggnaden till höger.

Stockholm Waterfront Congress Center- (Stockholms kongresscenter vid vattnet.)

Här i byggnaderna finns enligt reklamen ”möjligheternas mötesplats”. Tre byggnader där kongresshall, SAS Radisson Blu Waterfront hotell och kontor samsas. Här på området låg tidigare Klara postterminal och i mitten av 2000-talet fattades ett beslut om rivning av den och byggandet av det nya huset satte i gång 2008  och  det var arkitektfirman ”White” som fick uppdraget. DE nedre våningarna sparades och används i dag som garage och förvaringsutrymmen.

Tankar på att göra ett kongress och konferenscenter här fanns redan i början av 2000-talet då arkitekten Gerth Wingård lade ett förslag till  nybygge. Det ansågs atlltför ”vågat” och förkastades. Men 2011 stod alltså den nya skapelsen klar och togs i bruk.

Konferensdelen är byggd i något som kalla ”curtain wall” en fasadkonstruktion där materialet hänger som en gardin framför byggnadsstommen. Här är det glasytor som är klädda med keramikplattor.

Och mycket kritik har byggnaden här fått redan innan bygget kom i gång och likaledes när det stod klart. Kritikerna tyckte inte att konstruktionen passade in i Stockholmsmiljön och med Stadshuset som granne tvärs över vattnet. Och smaken ligger ju  här som alltid i betraktarens ögon

Travel News Market – nyheter på resemarknaden

Travel News Market på Stockholm Waterfront Congress Center lockade ca 1200 besökare. Travel Market News lockade många besökare och utställare.

Norge var ett av de länder som gav mycket inspiration på resemässan Travel News Market.Min resa startade i Norge och det blev inte bara en resa utan flera. Helt perfekt.

Jag hade planerat att bege mig på en resa jorden runt och med start i Europa. Och för säkerthets skull hade jag bokat in mig på sex olika personliga möten för att ta till mig mer. I Europa blev det Irland, Frankrike och Norge och därefter Sydafrika, Kina och Mexiko. Det var väldigt givande här att få 20 minuters genomgång på varje ”station”. Förutom alla länder som på ett eller annat sätt var representerade antingen med sina flygbolag, turistbyråer, resebyråer och hotellkedjor var det fint att även ta del av lite ”svenskt”. På den fronten hade jag önskat mer. Vad jag såg var det några hotell i Åre som var representerade men jag kan ju ha missat något.

Sydafrika lockar och fanns med på Travel News Market mässan. Sydafrika finns högt upp på min egen önskereselista.

Rent sponatant beökte jag även Spanien, Italien, Schweiz, Sri Lanka, New York, Argentina, Galapagos, ”resebranschens seniorer, Thailand, Singapore och Costa Rica – där det blev prat och informationsstunder. Jag landade också hos en flera flygbolag som också var intressanta bekantskaper.

Ett ”speaker´s corner”, där olika representanter från resebranschen i 15 minuter talade på temat ”hållbarhet” lockade många.  Här lyssnade jag på SAS och Vikinglinjen. Båda intressanta.

Travel News Market, själva mässan,  avslutades med ”after work” i Las Vegas Bar på Waterfront och fest med ”Flight Club” på Café Opera. Säkert jättetrevligt  och med fortsatt mycket reseprat. Men för mig blev det en mysig middag med vänner på stan i stället.

Kanske en safari?

Kinaprat blev det. Nya idéer väcktes och kläcktes. (Kul att försöka prata lite kinesiska också och att försöka förstå)

Mycket händer i resebranschen

På resemarknaden händer en hel del  och det är lätt att konstatera att utbudet ökar och att många önskar mer skräddarsydda resor där kunden tillsammans med en resebyrå lägger upp sin resa.  Antalet resenärer som väljer kryssningar av olika slag ökar också.  Men här på mässan hittade jag i stort sett bara rederiet Costa Cruses för längre kryssningar och Vikinglinjen och Silja för turer till Finland. (Kanske fanns fler rederier med men som jag inte noterade.)  Men att resandet är och förblir stort kan enkelt konstateras och att resmålen byts ut. En del gamla resmål som var aktuella för  sådär en 30 år sedan är på uppsving och andra tacklar av. Det mesta går i vågor och trender. Och sedan finns det resor/resmål som består. Travel News Market gav en god överblick över ett gigantiskt utbud och nu gäller det att sortera och lägga all info i sina rätta högar.

Centralen i Stockholm i vacker ljusdräkt. Stannade till här när jag lämnade ”Waterfront” och resemässan.

14 svar på ”Travel News Market- en inspirerande resemässa.”

 1. Vilka spännande byggnader och innehållet höll verkligen samma klass! Kan tänka mig att det var väldigt givande att få information om så många olika resmål. Synd att det svenska inte var mer representerat dock men ibland kan man inte få allt.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Nej, man kan inte få allt- Och troligen kostar det en del arr vara med som utställare- Åre fanns med och mest hotellen där. Men inte så mycket annat vad jag såg- Kan ju ha missat något-
   Byggnaden i sig är häftig och ganska spektakulär och väldigt modern. Men roligt att det blir lite annat mot det vanliga vid nybyggandet. Nåja, Waterfront harsexår på nacken-
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 2. Jag ÄLSKAR Waterfront! Stockholms nybyggnationer är ju så trista och konservativa. Så när äntligen nå’t nydanande dyker upp skriks det högt. Förvånar mig inte alls. Tycker Waterfront är ögongodis från alla håll, ticll och med från perrongen där pendeltåget till Älvsjö avgår:-)

  Kul att du tyckte Travel News Market var bra. Alltid roligt att följa trender och lära sig nå’t nytt. Konstigt att Sverige inte satsade. Jag menar Sälen, Åre med mera finns ju representerade på affischer i t-banan hela tiden…

  1. Jodå, Åre fanns med men inte dierkt orten vad jag såg, utan mer hotellen där-
   Visst är Waterfront spektakulärt men häftigt. Undra just hur Gerth Wingårds förslag så ut som blev refuserat. Och utsikten från Waterfront mot bvattnet och stadshuset är super.

   Jag tyckte Travel News var bra men saknade lite mer svenskt- Kanske fanns det men jag hittade det inte mer än just hotellen i Åre.
   Kan tänka mig att det kostar att vara med på mässan och att det kan begränsa. Blev hos ”Spanien” anmäld till en kurs, på distans, om fördjupning och kännedom om spanien som turistmål och det känns roligt. Elva delmoment ingår så jag ska börja på söndag. Allt ska helst vara klart före 15 december-

  1. Och jag er! Mycket folk var det och mycket att se.
   Kul att läsa ert inlägg i morgon. Ni kanske också var med på Café Opera…

 3. Fantastiskt fin byggnad! Jag tror att det är arkitektbyrån White som har ritat Väven med bilioteket hät i Umeå.
  Säkert en mycket givande mässa, i synnerhet för dig som är så reseintresserad. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Stockholm Waterfront är en ”resa i sig”. Skulle kunnat tittat längre än vad tiden nu medgav. Men byggnaden ligger ju kvar. Whites arktiektbyrå gör ju mycket runt om i landet. Passserar deras kontor här nere i glashuset på kajen nästan barje dag och även det är ju häftigt.
   Mässan var givande på flera sätt men jag saknade lite mer av Sverige.
   Kram och trevlig helg.

 4. Vilket trevligt sätt att komma jorden runt på bara en dag – bekvämt också. Men jag gissar att det drar i ”resetarmen” när man besöker en sån mässa… Jag blir sugen på att åka bara av att läsa ditt inlägg 🙂

  Ha en härlig lördag!

  1. Perfekt att resa men på plats. Och en lång resa blev det också med trevliga stopp. Och visst drar det ofta i resetarmen.
   Men vi hinner…

   Önskar er också en fin lördag. Sol över Stockholm piggar upp.

 5. Det var många resmål på en och samma dag.
  Förstår att det var mycket intressant och givande. Många olika länder och kulturer, så givande.
  Bra att jag fick följa med dig här och få en liten inblick i allt, för på plats tror jag att det skulle ha blivit lite jobbigt för mig, i alla fall en hel dag. Alla intryck som trängs och pockar på uppmärksamhet och väl där så vill jag ju få veta så mycket som möjligt och se allt nytt.
  Byggnaden, med kontoren, på första bilden är inte i min smak. För pinnigt, men många tycker säkert om detta nya och moderna.
  Fina bilder och den med Stockholms Central ”från ovan” tar priset. Så vackert och häftigt.
  Kram och tack för guidningen.

  1. Många resmål blev det och många intryck. Och väldigt trevligt med flera fina möten. Men det tar på krafterna för man får ju vara ”med” hela tiden. Jag var ju här både privat och lite jobb och då vill det till lite extra.
   Stockholms central nu är väldigt vacker med sin belysning och den piggar verkligen upp.
   Trevligt som vanligt att du är med mig.
   Stor kram.

 6. Spännande mässa! Härligt att kunna ”resa jorden runt” på detta vis 🙂 Här är det tyvärr färdigrest, då Lasse inte längre varken vill, kan eller orkar … sorgligt men sant. Tur vi har husbilen 🙂
  Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
  Kram

  1. DEt var roligt att resa runt här under delar av en dag. Och en del resande blir det ju även fortsättningsvis för oss -hoppas jag. Mne hälsa råre en inte på. Ni har ju husbilden och den är ju perfekt att ta sig runt med. Så praktiskt. Ohc man behöver ju inte resa så längt. Bara att byta miljö i närheten uppskattar jag också väldigt mycket.
   Öndkar dig också en fortsatt bra helg.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *