Skyltar Stockholm

Transporter och förflyttningar i Skyltsöndag #355

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att det är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Jag bjuder på veckofärska skyltar där transporter och förflyttning är gemensamma nämnare. Välkomna med!

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Söndag förmiddag. Lungt vad gäller transporter. Stockholm.Södermalm och Skanstull. Dagsfärsk bild från i förmiddags och trafikläget är lugnt. Söndag och sportlov i Stockholm så kanske många transporter redan har säkert redan lämnat stan. 

Transporter och förflyttningar

På förmiddagen var jag en vända till Stockholm Central med barnbarnen.Dags att åka hem till Uppsala efter att ha spenderat helgen i Stockholm. Skolstart väntar i morgon.  (Uppsala har sportlov vecka 8 och Stockholm vecka9) Och på Centralen var förvirringen stor. Vilka tåg skulle gå och vilka skulle inte gå. Nu var det ju för killarnas del en kort sträcka men å andra sidan är det väsentligt att ändå komma med och på rätt tåg. Skylten nedan kändes aktuell på flera sätt. Men liten stil står det; ” Under andra världskriget kom tusentals finska barn med järnvägen och passerade centralstationen på sin resa mot tryggheten i svenska hem . På stationen hittar du våra historiska bänkar, där du kan höra mer om både järnvägen och Stockholms Centralstation medan du väntar.”

"Res i tiden innan du reser" En av många transporter som passerade Stockholm med finska krigsbarn“Res i tiden innan du reser”.  En skylt som visar en av många transporter med finska krigsbarn som passerade Stockholms Central.

Bra skyltat på Centralen  i vilken riktning man kan hitta andra transporter.

Mälartåg

Förr har det varit vanligt att SJ kört tågen till Uppsala (utom pendeltågen) och med tanke på att Uppsala inte ligger i Mälardalen kändes det långsökt att “Mälartåg” idag skulle köra till Uppsala. Uppsala ligger ju inte i Mälardalen. Men jag har inte uppdaterat mig  på ändringarna utan fick idag klart för mig att genom ny upphandling så är det så här. Och SJ:s biljetter gäller inte här. Att sedan Mälartåg är märkt med Uppsala men ska köra till Eskilstuna är märkligt. Stor förvirring. Men efter en ändring  och stor förvirring så blir det ändå Uppsala i slutändan. Puh! Fick nu höra att tåget gick sönder och bromsarna inte fungerade så det fick åka tillbaka till Stockholm med tågbyte och perrongbyte som följd. (Skönt att barnbarnen inte reste ensamma utan hade sin morfar i sällskap)

Stockholm Central. Mälartåg har tagit över en del av SJ:s transporter till och från Uppsala. Mälartåg har tagit över fler av SJ:s transporter på olika tåglinjer, bl.a. till Uppsala. Men SJ har kvar en del av dem. Rörigt värre. 

Mer förflyttning

Verkar betryggande. Så denna buss “nästgårds” från Södermalm. På Gullmarsplan. 

Positiv energi verkar bra även i transporter.  Här undrade jag vilken form av positiv energi som  reklamen gällde. Jo, det var mat och dryckeslösningar till jobbet såg jag via hemsidan. Aha! Tänkte mig något annat.

I fredags morse överträffade jag mig själv i vad gällde att frivilligt vara ute och uppe klockan 7 på morgonen. Men så var det och kanske hade min inre klocka talat om för kroppen att Vikinglinjens nya fartyg M/S Glory skulle ankomma Stockholm på sin “jungfruresa. ” Det gjorde hon och jag var på plats nere vid Stadsgårdskajen för att se henne sakta glida in mot Stockholm. Och det gjorde hon i sällskap av en vattensprutande lotsbåt .

Vikinglinjens nyste fartyg Glory på ingång till Stockholm. Hon ska f.o.m. den 1/3- 2022 ta hand om en av Vikinglinjens transporter till Åbo. Kvällsavgången.M/S Viking Glory är på ingång. Och fartyget ska från den 1/3 ta hand om en av  Vikinglinjens  transportet till Åbo från Stockholm. Kvällsavgången. 

Hälsning till Stockholm från M/S Glory

En av  fartygets många livbåtar. Tycker de påminner om en gammal modell av “Volkswagenbussar”.

Besättningen förbereder för att lägga till vid kaj.

Londonviadukten

är två busshållplatser och det stannar ett 15 tal bussar vid varje. Bussar som ska österut mot Nacka och Värmdö och turtätheten är hög.  Nu kan man kanske ju undra varför ett område på Södermalm i Stockholm har detta namn. Ett namn som kom till mest av en slump.I början av 1900-talet byggde man en bro här som skulle koppla samman kajen och hamnen nedanför med Folkungagatan med en viadukt. I samband med invigningen var ett par “kommunalgubbar” från London med och namnet fick bli just Londonviadukten. Så heter området än idag men har inte direkt någon anknytning till London.

Fredag kväll. Vi är vid Londonviadukten och väntar på bussen till Nacka strand. Detta är den östra infarten till Stockholm så det är gott om skyltar. Tvärs över vägen ligger Viking Glory och vilar sig i form inför premiären den 1/3 till Åbo.

 

26 svar på ”Transporter och förflyttningar i Skyltsöndag #355”

 1. Lika snyggt skyltat som vanligt och härliga bilder. Det var inget dåligt fartyg det där.
  Vilken rörig resa det blev för barnbarnen men det var ju gott att de hade sällskap med sig i alla fall.

  Önskar dig en fortsatt fin söndag!

  Kram

  1. Tackar! Roligt att se fartyget glida in och hoppas på en tur här snart.
   Att åka tåg nu är verkligen knepigt. Max och William har ju förut åkt utan sällskap och då har det fungerat så bra. Max för sin del började åka när han var 8 år och är resvan. Men nu med Mälartåg inblandat kändes det bara besvärligt och inte vill man skicka barn hur som helst. Och Centralen är ju rörig redan utan ändrade tåg. Puh!
   Strålande vårväder här och nu en stund på balkongen.
   Önskar dig en fortsatt fin söndag.
   Kram

 2. Lättare att ta tåget från Hestra. Där finns bara två spår och en aktör. Förstår förvirringen. Bra att ha ned sig en erfaren tågresenär.
  Fin båt! Vore kul att ta en båt till Finland en gång. Tyvärr har jag aldrig besökt det landet.
  Tack för turen bland alla typerna av fordon! Kram

  1. Låter helt klart mycket bättre. Idag var det riktigt rörigt med tågen på Centralen. Och många olika spår och perronger är det ju.
   Max har annars åkt till och från Uppsala ensam sedan han var 8 år men när det blir så här knepigt med spårbyten och ändrade tåg så var det bra att pojkarnas morfar var med.
   Finland har mycket fint att erbjuda och en sjöresa till Åbo eller Helsingfors och sedan ta bilden upp genom Finlands kust och ner på svenska sidan är en upplevelse. Har testat.
   I vår ska vi testa nya Glory och även då spendera en dag i Åbo. Men lite varmare vore trevligt innan vi åker.
   Kram och trevlig fortsatt söndag.

 3. Det blev en strapatsrik resa för barnbarnen, men tur de hade sällskap av morfar. Jag tycker det kan vara väldigt förvirrande på tågstationer ibland. Det är nästan enklare att navigera på en flygplats. Ha en fin söndag.

  1. Det brukar ju fungera smidigt det här med att ta tåget till och från Uppsala Max har gjort det på egen hand sedan han var 8 år. Men nu verkar det knepigt med två aktörer på samma sträcka; både SJ och Mälartåg. Och med felmärkt tåg. Så perfekt att pojkarnas morfar kunde följa med. Stockholms central är ju också rörig i sig. Mer ordning och reda då på Arlanda.
   Kram och trevlig söndag.

  1. Märkligt att det inte ska kunna fungera bättre. Jodåm bussen fungerar men tar mycket längre tid. Med tåg tar det drygt 30 minuter mellan Stockholm och Uppsala. Och med buss över en timme. Ibland går inte de heller.
   Nu gick det vägen men hjälp av deras morfar så det blev bra. Max har annars åkte här med tåg i flera år och det har då fungerat. Men nu med två operatörer där ingen vet vad den andra gör blir det knepigt.

 4. Fint skyltat Ditte.
  Kände en kvinna som var just “krigsbarn”, som hon kallade sig, från finland kom hon och hon blev kvar här, gifte sig och fick en massa barn.
  Många är historierna vi fick till oss av henne.

  Det där med tågen idag, jösses vilket virrvarr det verkar vara, jag som knappt kunde ta tunnelbanan där när jag var dit sist, fick ha assistans i form av lillebror.

  Men nu tillönskar jag dig en fin söndagskväll Ditte.

  1. Tackar! Just de finska krigsbarnen känner jag till en hel del och där var min pappa engagerad. Han var ung, 18 år när han som frivillig reste till Finland som frivillig. Och han tog sedan på sig att hjälpa många barn och mammor över gränsen till Sverige. Intressant att du kände den här kvinnan och fick ta del av hennes historia.
   Tågen är ju nu ofta ett elände. I alla fall att kunna åka med dem.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Tackar! Ja, i detta läge var det bra. Men Max har annars åkt sträckan då och då sedan han var 8 år. Men nu var både äldre och de i 20-årsålderna förvirrade. Och dålig info. Tycker inte set ska vara så här. Nu var ju också lillebror på åtta år med. Så jättebra att pojkarnas morfar anslöt eftersom tåget dessutom åkte tillbaka igen för tåg och perrongbyte.

 5. Svårt att tänka på andra tågresor när man ser bilderna på centralstationen i Kiev, där folk bokstavligen slåss för sina liv när de försöker ta sig ombord. Men min skyltsöndagsskylt har inte ett smack med världsläget att göra.

  1. Håller helt med dig. Och så kommer det kanske att bli runt om i Europa om den nye “Hitler” får än mer storhetsvansinne.Och det verkar ju vara på gång. Jag ser framför mig hur det var runt om i Europa under andra världskriget.

 6. Du lyckas då alltid att komma upp med det roligaste egna teman för Skyltsöndag! Bra gjort där. Succé som vanligt.
  Verkligen en himla tur att killarna hade sin morfar med sig på resan till Uppsala. Förvirrande är ju bara förnamnet. Suck.
  Är också förvånad att Starbucks finns kvar på Centralen. I Täby Centrum hade dom två caféer som är ett minne blott. De överlevde inte pandemin, men verkar ha gått från “lyxcafé” till OKQ8 – så det kan gå;-)
  Du har rätt – Glory’s livbåtar ser ut som VW-bussar alternativt ett miniatyrtåg. Å tak över huvudet har man också. Det var helt nytt för mig – att livbåtar har tak alltså. Desutom var det väl ett helt nytt sätt att lägga till – inifrån båten och genom luckor. Coolt!

  En härlig Skyltsöndag:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Stort tack! Jag tror inte ens jag tänker på detta med teman utan de kommer liksom under “gång”. Sen när jag ser vad jag samlat ihop i skyltväg så brukar det vara att det är fler av en viss kategori.
   Max har ju åkt tåg här ensam sedan han var åtta år men då var det inte så här rörigt. Att nu Mälartåg är en aktör kände jag inte till men de skulle ju kunna ha rätt skylt på tågen och rätt info. Lyckat att pojkarnas morfar anslöt så att de inte hamnade i Eskilstuna.
   Jodå, Starbucks finns kvar och är på Centralen ganska välbesökt. De har ju ett inhägnat ställe med bord och stolar där där man kan sitta och det underlättar ju.
   Jag reagerade på livbåtarnas utseende och säkert finns det vits med taken. Ska fråga när jag testar att åka med henne. När Glory skulle l’gga till gjorde man det från flera håll på fartyget och det såg smidigt ut.

 7. Så fin och stämningsfull sista bilden blev med båten i bakgrunden. Kul att få se jungfruresan! Gott om skyltar på stationen. Vilken tur att morfar var med barnbarnen!
  Din förra kommentar hos mig hade hamnat i skräpkorgen. Fattar inte varför??

  1. Det var roligt att vara uppe här i fredags morse och se M/S Viking Glory anlända till Stockholm och sedan lägga till vid kaj.
   Äldsta barnbarnet har åkt sträckan på egen hand flera gånger och det har fungerat bra. Men nu med både SJ och Mälartåg som aktörer verkar det väldigt rörigt. Mälartåg hade ju ett felmärkt tåg dessutom. Pust!
   Är glad att pojkarnas morfar anslöt och åkte med dem och annars hade jag gjort det i denna röriga situation.
   Ja, visst är det märkligt att kommentarer ibland hamnar i papperskorgen. Händer hos mig också.
   Önskar dig en bra vecka.

 8. Fint du började med den klassiska Åhlensskylten. Såg modernare ut än den jag åkte med för ett par helger sen, till ÅBO. Jag får väl testa en konsertresa med den med.

  1. Gillar klockan och Åhlénsskylten. Lite kult.
   M/S Glory ska nu ersätta Amorella som du nog åkte med och en fräschare båt är ju inte helt fel.
   Blir till att testa även denna. Vi ska göra det i vår.

 9. Nämen fy vilket tågstrul! Och med upphandlingar hit och dit har ju inte resenärerna tvärkoll heller, det måste ju ges information som funkar. Men haverier går ju inte att förutse…
  Som jag berättat var min pappa krigsbarn i Sverige, kunde inte ett ord svenska när han kom. Det var nog det värsta för många barn, och deras familjer i Sverige, att de inte kunde kommunicera med varandra. Och så skulle barnen också börja i svensk skola trots att det inte begrep ett ord…Och förstår drar man nu paralleller och hoppas att ukrainska barn ska få vara med sina föräldrar oavsett vart de tar vägen.
  Kramen

  1. Nu var det illa och förvirringen total. Inte minst bland Mälartågs personal.Att det kan krångla är förståeligt men inte så här när det handlar o info. Att tåg går sönder är ju en annan sak. Hur som helst var det bra att pojkarnas morfar mötte upp och annars hade jag ju under dessa omständigheter åkt med dem.
   Pappa berättade mycket om krigsbarnen och var väldigt engagerad i dem på olika sätt och visst var det traumatiskt. Pappa berättade om när han var på perrongen i Haparanda och hjälpte flera av dem till rätta och ordnade med familjer till en del.
   Och historien upprepar sig…
   Kram

  1. Tackar! Trist att det ska vara så bökigt med tågen men nu är det två aktörer, Mälartåg och SJ, vilket är nytt. Men killarna kom hem och toppen att deras morfar anslöt när det nu körde ihop sig.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *