Spanien Torrevieja

Träna kan man göra på olika sätt – Och det ger resultat

Igår var vi en något reducerad ”fredagsgrupp” som träffades och det var  väldigt trevligt att ses igen. Förra fredagen fick jag stå över eftersom jag då, milt sagt, var lite ”matt i lacken” efter några dagar på Quironsjukhuset här i Torrrevieja. Men snart är jag inte längre konvalescent utan den mer vanliga formen håller på att infinna sig. Skönt så. Att träna genom att promenera har jag gjort och tycker det gett gott resultat.

Att träna upp orken genom promenader är effektivt och dessutom trevligt. Kyrktorget i Torrevieja, Plaza de la Constitution,central och bra mötespunkt.

Att träna

kan vara så mycket och för min del så tränar jag nu på att återfå krafterna med allt längre promenader och dagligen blir det nu  mellan 4 och 8 km. Inga direkta ”kraftpromenader” men dock.promenader. Och jag orkar mer och mer. Förutom promenaderna så försöker jag på olika sätt att träna min spanska och en del märkbara framsteg gör jag. Extra roligt är att försöka kommunicera på spanska i olika sammanhang där engelskan inte fungerar. (Här är det många sådana situationer)

I går träffade jag delar av fredagsgruppen, Carita och Christel, och vi bestämde oss för att kombinera havs med båtutsikt och slog oss ner på  Real Club Nautico, seglarrestaurangens terrass.  Ami är i Sverige så hon deltog på avstånd.

Fint väder och fin utsikt.

Mysig miljö och bekväma sitttmöbler.

Några tapas fick vi inte här så vi vandrade så småningom vidare till, La Encina  en av restaurangerna som är med i tapasrundan.

 

Den mer traditionella tapasrätten är den till vänster, kalvkött i tomat och paprika sås. Vi valde varianten till höger som är restaurangens egen skapelse; bröd med krispig kronärtskocka i en marinad av röd spetspaprika. Riktigt gott.

Att träna på att förstå menyer är roligt och ett bra sätt att utvidga det spanska ordförrådet.

 

Att träna på

att göra mig förstådd på spanska via telefon har jag  också ägnat mig åt. I tisdags gick vi den dryga kilometern upp till Habaneras köpcentrum och besökte IKEAs beställningsbutik. Här beställde vi och betalade en madrass och skulle få den skickad hem onsdag eller torsdag. När ingen madrass kommit under torsdagen försökte jag ringa till butiken där vi gjort beställningen. Men där finns ingen telefon utan en svarare som hänvisade till IKEA i Murcia. Via datorn såg jag att det skulle kunna gå att spåra leveransen  och knappade in vårt ordernummer. Fungerade inte. Ringde till Murcia och lyckades på spanska förklara mitt ärende. Bra så. Förstod också att IKEA använder sig av två olika budfirmor och vår madrass befann sig någonstans och var visste de inte. Insåg att detta inte skulle bli så enkelt och smidigt som jag trodde från början.

Blev sedan kopplad till Malaga och ev. till den budfirma som skulle leverera till oss. Vi skulle betala leveransen när den kom stod på vårt kvitto. Men det visste inte budfirman utan ville ha betalt före leveransen. Tämligen sura traskade vi upp till IKEAS beställningsbutik . Här gick det bra med engelska och jag förklarade mitt ärende och betalade 10 euro på plats för hemtransporten. Och när skulle leveransen ske. Fredag eller lördag. Transportfirman skulle ringa.

Igår hände inget och idag var jag på gång och ringde för att fråga var leveransen var. Endast spanska gällde men det hjälpte föga eftersom jag kom till telefonsvarare. Beredd igen på att gå till IKEA. Då plötsligt händer det. En bil kommer och med madrassen. Rätt madrass. Visserligen ville han ha betalt 10 euro men jag hade kvitto på att pengarna var betalda  så det löste sig. Om han ringde innan som det var sagt att han skulle göra. Nej, då.

Tror nu att jag ger mig ut på en promenad för att träna tålamodet.

 

34 svar på ”Träna kan man göra på olika sätt – Och det ger resultat”

 1. Det gläder mig att du är på G igen och det där med dubbel träning verkar också vara en bra idé. Det var väldigt mycket ”manana” i din berättelse, mycket Spanien… bra att det löste sig till slut med lite spanska ord.
  Har haft en dryg veckas datoravhållsamhet under våra långa och intensiva dagar i Georgien, men nu är jag åter hemma och har börjat bildredigeringen, så inlägg kommer.

  1. Tack, jag är på G igen och det känns skönt. Är ju en ganska aktiv person så att inte orka röra på mig är trist. Men nu så- Och med en del pauser-
   Allt löste sig och det var ju ingen stor grej men att vänta på en leverans i flera dagar är inte ok.
   Jag har tittat in till dig varje dag och är så spänd på både text och bilder om er resa.
   Men jag väntar så gärna.
   Önskar er välkomna hem igen.

 2. Go ’ eftermiddag Ditte!

  Jag håller med angående träningen. I vår ålder behövs det inga våldsamma kraftansträngningar. Det räcker gott och väl med en lite längre promenad i egen takt.
  Ha en jättefin helg!

  1. Go efetrmidddag!
   Visst är det så att promenader räcker långt och då hinner man ju också se sig omkring och lukta på blommorna då och då-
   Önskar er också en fin helg.

 3. Träna tålamodet förstår/vet jag man kan få göra i Spanien.
  Ja så även i Thailand.
  Vi svenskar är nog för det mesta ganska ”precisa”.
  Träna med promenader är bra.
  Själv tränar jag med mer eller mindre dagliga cykelturer.

  1. Jadå s¨är det och har även tränat tålamodet i Thaiiland. Ja, egentligen i många länder. Hemma i Sverige också-
   Snart kan jag också ge mig ut här på cykelturer och dte ser jag fram emot. Bra träning det också-
   Trevlig helg.

 4. Efter den ”madrassmatchen” så förstår jag att tålamodet behöver tränas. Jag hade förmodligen gått i taket även om det inte hade hjälpt ett dugg. Skönt att det löste sig till slut i alla fall.
  Med tanke på promenadernas längd så har det verkligen gått framåt. Även om du inte är redo för en mara så tycker jag att det är bra marscherat minst sagt!

  Kram och ha en härlig lördag!

  1. En rejäl match blev det och idag på morgonen var liksom tålamodet på upphällningen. Jag hade innan madrassen levererats mailat IKEA här och klagat. För att ringa gick ju inte. Att gå i taket höll jag på att göra men insåg att det var lönlöst. Nu är madrassen här och nästa gång ska jag än mer kolla allt- Kanske lika bra att beställa via nätet för att slippa krångla. Men man vet ju inte…
   Jag har gått mycket men jag tar pauser under vägs. Och krafterna är på väg med stora steg.
   Kram och jag önskar dig och de dina en fin kalaslördag.

 5. Så bra att du känner dig bättre. Så vackert kyrk torg där. Åhh båtarna i havet… här uppe i norr ligger isen tjock ännu…

  1. Tack, jag är mycket piggare och blir än piggare för var dag. Så skönt att vara smärtfri.
   Is, finns inte här men det är väldigt många ”bryggseglare” så hela året och jag undrar varför de har båt.
   Isen smälter nog snart hos dig också och har den väl börjat går det nog undan.

 6. Alltså fy för att prata spanska på telefon! Pratade också med en budfirma (!) men det var ett sådan j-a liv i bakgrunden så det blev ännu värre! När jag lagt på så satt jag och funderade på vad som sagts och kom på att jag faktiskt inte visste om det gällde leverans eller hämtning (båda varianter stod på schemat). Som tur var hade jag ett trackingnummer till GLS och på det kunde jag se att adressen var fel (vilket var det vi pratat om). Så jag kunde kontakta dem igen, jag förstod att det var leverans och de bad om ursäkt för oljudet, de höll på att bygga om. 😀

  Den där situationen när man avslutat samtalet och inte fatta vad man kommit fram till, den är inte kul.

  Så skönt att höra att det går framåt med kraftuppbyggandet. Det brukar ju ta tid så det är ju bara att gilla läget, bygga på så som du gör.

  Ha en härlig helg!

  1. Ja, och så mycket kan jag inte men lyckades ändå göra mig förstådd och förstod vad de sa på ett ungefär. Trackingnummer hade jag också men det gick inte att spåra paketet via IKEAS hemsida som det gör när de anlitar den vanliga budbilen. Jag visst inte heller vad vi kommit fram till utan fick traska upp till Habaneras för att reda ut det. Tur att det bara tar 20 minuter att gå.
   Jag kämpar på med orken och den kommer allt efter som. Och promenaderna gör nytta. Helt klart.
   Önskar dig också en fin helg.

 7. En rejäl träning av tålamod, läser jag!
  Ja, jösses, inte bara språkförbistringar utan även landets kultur och regler om var och när.
  Men vad duktig du är som kan konversera på spanska nu lite mer. Jag vet att du är väldigt språkkunnig men det är färskvara. Skönt att benen bär längre och längre sträckor
  Ha en fin kväll, stor kram!

  1. Konversera kan jag nog inte men i alla fall göra mig hjälpligt förstådd om det kniper- Jag kämpar på med spanska ca 30 minuter var dag och visst ger det resultat och särskilt när man hör språket talas runt sig.
   Så skönt att benen och jag orkar mer och mer och än bättre ska det bli.
   Trevlig kväll önskar jag efter dagens cykling. Hoppas det gav mycket pngat till barncancerfonden.
   Stor kram!

 8. Fy vad jobbigt när det krånglar på det där viset, men ärligt talat så tror jag att adrenalinpåslaget kan vara bra för rehabiliteringen 😉 Skönt att det ordnade sig! 🙂

  1. Jag som tyckte det verkade så smidigt. Men en nyanställd hade inte riktigt koll och eftersom allt sköta med ”appar” så måste det bli ärtt från början . Och det blev det ju inte. Men adrenalinpåslaget var tydligt och som du skriver kan det var bra för rehabiliteringen. Jag får i alla fall upp pulsen…
   Madrassen är på plats och det känns bra.

 9. Härligt att höra att du orkar mer och mer för varje dag som går. Fyra till åtta kilometer är ju helt fantastiskt bra tycker jag. Å pitstops för att hålla vätskebalansen på rätt nivå är ju bara en njutning dom också:-)
  Nej, att vänta på leveranser och vara i stort sett låst till hemmet är inte okej, så jag förstår att ditt tålamod tröt där. En himla tur att det löste sig till slut och att det till och med var rätt madrass, bara en sådan sak. Hoppas ni sov gott på madrassen som ni fick vänta på i fyra dagar;-)

  1. Det är så skönt att krafterna är på väg och att vila lite under promenaderna gör vi ju ofta ändå-
   I liknande lägen när saker och ting inte fungerar och inte jag är den som trasslat till det kan jag bli ”lätt” irriterad. Men det var ju ingen jättegrej egentligen. Nu ordnade det sig efter att jag ringt en massa samtal och även gått tillbaka till IKEA butiken. De har inget nummer man kan ringa, men maila går bra- Fick svar i i kväll med ett beklagande att det strulat Bra så.
   Madrassen ska provas nu och den verkar riktigt bra.

  1. Att promenera ger mycket och det är lätt att få till dem dessutom. Bra sätt också att rensa hjärnan på.
   Lycka till med dina promenader.

 10. Så skönt att du har ett tränat språk, tränad kropp ( viktigt för den mentala styrkan) och ett tränat tålamod.
  Skönt också att du fick den madrass som ni köpte och beställde.
  Du kan lägga dig ner och pusta ut, allt ordnade sig till slut. Men visst är det frustrerande när man är van att
  saker löper på på ett annat sätt
  Vi har också lärt oss att inte bli mera gråhåriga än vad vi är när sånt här händer. Det är skillnaden i kulturer mellan Norden och övriga Europa, har vi konstaterat. Det lustiga är att vi har börjat anamma lite grann av det som vi tycker kan kallas ”slapphet” , när vi är utomlands. Antagligen för att inte få för högt blodtryck. Gissar att det handlar om självbevarelsedrift och då är det ju bra att bara gå ut och gå ett tag.
  Du får trösta dig med att du fick träna språket. Efteråt brukar man skratta åt allt.
  Jag är så glad att du är så gott som återställd nu.
  Ha en fin söndag i Torrevieja!

  1. Jag fick ta det som språkträning och att träna tålamodet. Men nu är madrassen här och den var väldigt bra så nu är det till att gå vidare. Och en erfarenhet rikare är vi ju också. Vi brukar vara väldigt bra på att anpassa oss. Tränade mycket på det under åren i Peking, men där fungerade det praktiska utmärkt så det var andra saker att anpassa sig till. Men det gick fint. Vissa saker kan man inte påverka.
   Jag är också väldigt glad åt att jag nästan är tillbaka i den gamla formen igen och framför allt att jag inte har ont.
   Här har det regnat på morgonen men det håller på att spricka upp så en promenad blir det senare.
   Önskar dig också en fin söndag.

 11. Skönt att orken återkommit – eller är på god väg! Jag promenerar varje dag … men tyvärr går det åt andra hållet för mig – min ork blir allt sämre … på alla sätt – och det gör mig både ledsen och oroad. Nu ska jag på återbesök till doktorn nästa vecka och hoppas han har något råd …
  Beundrar ditt mod att våga ringa och göra dig förstådd på spanska – tufft gjort! Bra att madrassen kom till slut i alla fall! 🙂
  Ha en fin dag Ditte!
  Kram

  1. Så trist att din ork blir sämre och klart att du blir både oroad och ledsen. Fullt förståeligt. Hoppas du fått en noggrann undersökning och nu vid besöket kan få veta både vad det är ordentligt och att du kan få råd om hur du ska bli bättre. Håller alla tummar.
   Nu är madrassen här och jag kan säga att det var ett prov av både tålamod och envishet innan den dök upp. Har testat den i natt och den var riktigt bra. Skönt så.
   Många tankar till dig.
   Kram!

 12. Hola! Bra att du håller på att återta ”formen”! Är det en Tussöy ni har beställt?
  Nedräkning nu på Åsöberget!

  Kram och hälsa Mr B!

  1. Hola! Ja, det är en Tussöy som vi beställt och som hade svårt att hitta fram. Men den kom till sist.
   Skönt med nedräkning! Och välkomna!
   Mr B Hälsar!
   Kram!

 13. skönt att du piggat på dig Ditte det gläjder mig 🙂 säger hej o önskar dig en fin dag här är det jobb om 1 tim ca kram

  1. Tack, jag är verkligen glad att jag inte längre har ont och mycket piggare är jag. De långa dagliga promenaderna hjälper till att få tillbaka krafterna.
   Önskar dig en bra jobbdag.
   Kram!

 14. Det låter som du är på bättringsvägen när du börjar tänka på att du ska träna dig i form 🙂
  Jag försökte också hitta en leverans från IKEA, fast i Italien, för ett par år sedan. Jag blev tvungen att ge upp och min goda italienska vän tog över och löste allt. Utan henne hade vi inte fått några sängar till höloftet.
  Hoppas din söndag blir lång och skön.

  1. Tack, jag är på bättringsvägen och promenaderna kan bli längre och längre.
   Ja, IKEA leveransen blev en utmaning och tålamodet prövades. Men den kom till slut.
   Fint att du fick hjälp av din italienska vän för att få det hela löst- Språket är ju ett krux och särskilt per telefon. Och skönt att era sängar levererades
   Önskar dig också en fin söndag.

 15. Men oj, så tjorvigt med madrassen. Jag hade nog tappat tålamodet för länge sedan. Tur att allt löste sig och tur att ni var hemma när leveransen kom, annars hade den kanske farit iväg på villovägar. Skönt att dina krafter återvänder och att du orkar ut på dina promenader. 🙂 Verkar trevligt med tapasrace. 🙂
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Det blev mer knepigt än vi trodde. Det verkade enkelt att få madrassen hemkörd men körde ihop sig. Till sist kom den efter en hel del möda.
   Och visst tappade jag tålamodet lite grann.
   Madrassen är i alla fall bra så nu är jag nöjd.
   Krafterna tar sig och promenaderna också .
   Alltid trevligt med tapasrace.
   Kram och trevlig söndag.

 16. Betala för madrassen 1 gång räcker väl!
  Promenera är härligt och vandrar man på så vackra platser som du gör. så går benen så gott som sig själva ,-)))
  Man kan bara passa på att njuta. Härligt att du håller på att få tillbaka dina krafter!
  Mysigt med vänner där nere.
  Ha det fortsatt fint
  Varm Kram Primrose ,-)

  1. Madrassen kom till sist men det var ett visst pyssel att få den hem hit. Kvinnan på KKEA filialen gjorde fel och det var klurigt att rätta till det. Många telefonsamtal krävdes.
   Nu har jag promenerat mycket och krafterna är i stort tillbaka efter det att jag var sjuk-
   Kram och jag önskar dig en fin start på veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *