Stockholm

Träff på stan – En del nytt och en del gammalt

Jag tar risken att bli tjatig. Men även gårdagen bjöd oss här i Stockholm på  skönt sensommarväder. Och för min del blev det ännu en promenad  från Södermalm och ner till City. Ungefär som den jag gjorde i tisdags när jag förenade nytta med nöje.  Jag skulle ha träff på stan med dotter Liv och yngsta barnbarnet William och det var William som hade ett uppdrag.

Stadsdelen Norrmalm och St.Johannes kyrka.  

Träff på stan

Vi sågs vid Hötorget och  hade därifrån en promenad på 10 minuter Johannesgatan som ligger helt nära St. Johannes kyrka.Jag konstaterade snabbt att just denna gata undgått mig tidigare. Men vid kyrkan har jag varit. St. Johannes kyrka ligger högst upp på Brunkebergsåsen. Brunkebergsåsen är en del av den cirka 60 km långa Stockholmsåsen. En rullstensås som går inom Stockholms län och i södra Uppland och nordöstra Södermanland. Och just den del som ligger här på Norrmalm i Stockholm kallas Brunkebergsåsen.

Bilarna stod tätt parkerade längs den smala  Johannesgatan. Husen ligger vägg i vägg.  Några med helt släta fasader och andra mer utsmyckade.

Fina detaljer fanns  på flera av husen och åldersspannet på den varierade från slutet av 1600-talet från till början av 1900-talet. Detta från 1882.

Stockholm. Norrmalm. Träff på stan. Här paus vid Johannes kyrka.Träff på stan med Liv och William. Här en paus vid Johannes kyrkogården innan det är dags för Williams uppdrag.

William är redo! Och det vill till att variera ansiktsdragen.

Drottninghuset – En ny träff för min del

Jag stannade kvar uppe vid Johannes kyrka och tittade mig omkring och la märke till  ett speciellt hus,Drottninghuset Nu blev jag nyfiken. Ett hus med anor och historia från slutet av 1600-talet. Stiftelsen Drottninghuset kom till 1686 för att bereda främst äldre kvinnor ett hem.  Husets namn  kommer från drottning Ulrika Eleonora d.ä.Huvudbyggnaden är idag Stockholms äldsta, ännu fungerande välfärdsanläggning. En ombyggnad skedde 1775 och senare tillkom flyglar till huset som inte syns från gatan. Förr hade huset sovsalar men dessa är idag alltså ombyggda till små moderna lägenheter för äldre.

Stockholm. Norrmalm. För min del blev det också denna dag en första träff med Drottninghuset på Johannesgatan. Ett hus med anor från 1600-taletFör min del blev det denna dag också en första träff med Drottninghuset på Johannesgatan. Ett hus med anor från slutet av 1600-talet.

William är klar med sitt uppdrag och det är dags för en fika på konditori Vetekatten på Kungsgatan.

Vi stannar till en stund och tittar ner på Kungsgatan västerut och de två Kungstornen.

Kungsgatan

var förr Stockholms paradgata. Om det är så idag vet jag inte riktigt.  Gatan är dryga 1,5 km lång och går genom stadsdelarna Kungsholmen och Norrmalm  i Stockholms innerstad. De flesta byggnaderna kom till från 1910 och fram till 1930 och i korsningen Kungsgatan/Sveavägen ligger Stockholms konserthus som invigdes 1926. Även den stora privatteatern Oscars, invigd 1906,  ligger en bit västerut på Kungsgatan. Stockholms och även hela landets första trafiksignal blev 1926 installerad i korsningen Vasagatan/Kungsgatan och många människor kom för att beskåda detta.

Kungstornen, tvillingtornen, är byggda på var sin sida om gatan. De är båda 60 meter höga och har 17 våningar. Invigningen av det ena tornet var 1924 och 1925 för det andra.

Vi stannade kvar på Kungsgatan och drog oss västerut mot konditori Vetekatten. Så här på en onsdag borde det gå att få bord. Men Vetekatten är populärt så man vet aldrig.

Stockholm. Kungsgatan. Träff med och på konditori Vetekatten. Fikapaus och träff med konditori Vetekatten.

Jag har tidigare grunnat på namnet Vetekatten men nu fick jag svaret. En kvinna vid namn Ester Nordhammar öppnade här 1928 ett café och fick då en fråga om vad inrättningen skulle heta – “Det vete katten” blev svaret och också namnet. Vetekatten är både bageri och konditori samt har en brödbutik och en kallskänksavdelning. Allt som serveras lagas och bakas på plats. Kafferummen är många och finns i två våningar men här är ofta många gäster så man kan få leta efter bord.

Urvalet av både bakverk, smörgåsar och lättare lunchrätter är stort.

 Det går också fint att få “vanligt” bryggkaffe om man vill. (Flera varianter finns) Är man tedrickare finns också en hel del olika varianter.

22 svar på ”Träff på stan – En del nytt och en del gammalt”

  1. Jag tycker om att fundera över och ta reda på varifrån namn kommer och så även här. Och namnet består.

 1. Vad kul att veta vad Vetekatten betyder, ja det vete katten, är ju ett vanligt uttryck 😀
  Så fina bilder på lille William som nu verkar så stor.
  Och medan jag skriver här så har fönstren blivit rena av firman Såklart.
  Trevlig 1 oktober, stor kram!

  1. Namn tycker jag är roligt och så även att veta om de har bakfrund och i så fall vilken.
   William är en stor kille, men liten till formatet. TRor han väger 15 kg. Men naggande god är han.Och han klarade verkligen av sitt uppdrag. Roligt!
   Skönt med rena fönster. Bara nu att njuta och hoppas på att regnet håller sig borta.
   Stor kram och trevlig torsdag.

 2. Vilken trevlig dag tillsammans med barn och barnbarn och härliga bilder på dem. Personligen tycker jag inte att Kungsgatan är så charmig utan det finns betydligt finare gator i Stockholm. Traditionella konditorier är verkligen trevliga att besöka tycker jag 😀

  Kram och god torsdag!

  1. Håller helt med dig. Men förr var just Kungsgatan paradgatan i Stockholm men andra har övertagit begreppet.
   Vill minnas att du och jag var på Vetekatten för några år sedan och att du var nöjd med chokladbollen.
   Önskar dig också en trevlig torsdag.
   Kram

   1. Det var vi och chokladbollen höll måttet minst sagt! Genom åren har jag ätit många och inser att det kan vara stor skillnad på dem 😀

    1. Ett trevligt möte blev det i huvudstaden och med både lunch på Pastis i Gamla stan och kaffe på Vetekatten. Funderade på ec chokladboll igår men det blev en smörgås med skagenröra. Men nästa gång blir det en “boll”.
     Liv tog en och den utföll till belåtenhet.

  1. Vi hade en jättetrevlig dag tillsammans och på Vetekatten satt vi utomhus.Vädret var så fint. Vi varierar rummen där vi sitter men när det är trångt vill jag inte sitta nära andra. Och trångt blir det ju lätt här. Roligt att du också brukar gå hit när du är i stan. Finna ju så mycket trevligt att välja på.

 3. Williams minspel – ja det säger mera än tusen ord. Å vilken läcker tröja han har på sig. Livs jacka är förresten också hur cool som helst. Ja, du glömde bara en sak – Williams uppdrag. En av mina (kvalificerade) gissningar – filminspelning;-)
  Johannes kyrka har jag såklart sett, men har heller aldrig varit på Johannesgatan oh Drottningshuset visste jag inte ens att det fanns.
  Roligt med en förklaring till Vete-Katten. Här trodde jag alltid att det hade med sädesslaget veta att göra. Så mycket man lär sig:-)

  1. Ja, William är bra på detta. Nu skulle han på en fotografering för”Stockholmsgruppen” så lika bra att vara igång. Man vet inte vilken typ av bilder de vill ha.Men han är bra på mycket när det gäller det gäller att bli fotograferad. Nu har jag berättat om uppdraget…Så här långt.
   Jag hade inte en susning om Drottninghuset och Johannesgatan har jag aldrig varit på. Men nu så.
   Vad gäller Vetekatten tog jag reda på namnets ursprung för länge sen. Kul att veta. Får nog börja fundera på Sturekattan.

 4. Vilken fin dag ni fick. Vetekatten är ju mysigt, vad heter det andra cafee´t som finns nära Östermalmstorg, googlade lite och kom fram till Sturekatten, också ett mysigt ställe!
  William är ju såå charmig!
  Ha det gott, kram!

  1. Verkligen! På alla sätt. Jodå, det andra heter Sturekatten. Väldigt trevligt, men dit var vi inte nu. Måste nog fundera på det namnet också.
   William är verkligen charmig och hans minspel är brett.
   Ha det gott!
   Kram

 5. En trevlig dag och en fin promenad! Spännande med Williams uppdrag! Han är så fin och klarade säkert sitt uppdrag med glans!
  Kul och intressant läsning om Vetekatten och om Drottninghuset!
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. En lyckad dag och att träffa Liv och William är alltid trevligt. Och nu blev det ju både lite gammalt och en del nytt att se. Extra roligt med kvarteren runt Drottninghuset som jag inte besökt tidigare.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 6. Haha! Det var ett roligt sätt som kondiset fick sitt namn på 😀

  Jag gillar kvarteren där runt min kyrka, ett helt område som känns som mitt. Ja, Johannes kvarter, alltså 😉

  Ha det fint!

  1. Vetekatten har sin historia och är fortfarande väldigt populärt. Just namn och deras ursprung tycker jag det är roligt att fundera kring.
   Och tänk att du har både en kyrka och ett kvarter med nära anknytning.
   Ha det fint du också och trevlig fredag.

 7. Vetekatten är väl nästan det enda jag känner till om Stockholms konditorier. Är det lika bra där som att namnet är känt? Ibland gör ju namnet mycket!
  Jag hade alltid likadan hårfärg när jag var ung, som Liv har nu! 10 poäng på den!
  Jag blir så glad över all byggnader som har sparats genom alla år. Tur att rivningsraseriet inte har drabbat dom! Det är ju vår historia och våra rötter!
  Kram
  PS. Nästa gång vi åker till nya varvet ska jag kolla lite närmare på byggnaderna och dess historia! 🙂

  1. Kul att du minns och känner till Vetekatten. Jag tycker nog att de hyfsat håller måttet än idag och det är många stamkunder som kommer. Besökarna är i alla åldrar och det är ju positivt.
   Kul att du känner igen dig i Livs hårfärg. Den kan dock variera lite.
   Just här på gatan hade jag inte promenerat tidigare så det var roligt att se de gamla husen bevarade.Och Drottninghuset hade jag ingen aning om. Tycker också att det är viktigt med vår historia som finns bevarade i dessa gamla miljöer.
   Jag tycker det är så roligt att följa med er i trakterna i och runt Göteborg och även i övriga turer ni gör.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *