Foto Stockholm

Trädgård -Veckans ord att tolka – “Ukens ord er hage”

I flera år var jag med i en fotoutmaning; Gems Weekly Photo Challenge, där bloggvännen Sanna varje vecka gav oss ett ord att tolka i bild och text. Och vi var många som gärna var med här. Nu har norska  bloggvännen,“Sognafaret,” tagit sig an det hela och jag hänger på. (Fler tolkningar finns att se hos henne via länken) Förra veckans ord att tolka  var värme eller “varme” på norska.  Denna vecka är det trädgård eller “have” på norsk som gäller. Och trädgårdar och blommor tycker jag om även om jag numer inte har någon egen. Men balkong har jag. Men den får vänta eftersom det nu är ordet trädgård det gäller. För att begränsa antalet trädgårdar så bestämde jag mig för att välja några som jag ganska ofta besöker.  Några favoriter och som ligger inom Stockholms Stad.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslunden. En av många kolonistugor med en vackert blomstrande trädgård. Södermalm i Stockholm. Eriksdalslundens koloniområde. Här en av  många kolonistugor med  och med en vacker och  blomstrande trädgård. 

Trädgård

Helt nära där jag bor på Södermalm,vid Årstavikens vatten, en del av Mälaren, finns flera olika koloniområden som klättrar uppför berget. Hit styr jag  ofta och gärna stegen och det är väldigt roligt att strosa runt i området och här följa årstidernas växlingar.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde. Mycket omsorg är det som koloniägarna ägnar åt sin trädgård. Absolut njutbart att strosa här i koloniområdet och många stopp blir det för att beundra allt som växer. Och växer och blommar gör det  från  tidig vår till sen höst Och det är stor omsorg som innehavarna till kolonilotterna ägnar sin trädgård.

Bild tagen i går  Eriksdalslundens koloniområde . Men än har inte vårbruket kommit i gång. 

Mitt inne i Stockholms City finna två större parker; Humlegården och Kungsträdgården. Populära och välbesökta. Humlegården en kunglig park sedan 1600-talet men har anor från 1200-talet och bara en kort promenad härifrån ligger Kungsträdgården. Och fram till 1400-talet var det just en kunglig trädgård dit bara kungligheter hade tillträde.

En liten del av Humlegården. Bild från maj 2021 då rhododendron var i full blom.

Stockholm. Kungsträdgården. Och från till 1400-talet var detta just en kunglig trädgård. Kungsträdgården. Och fram till 1400-talet var det en trädgård dit bara kungliga hade tillträde.

Kungsträdgården i april 2021 och körsbärsträden är i full blom.

Strax utanför citykärnan i Stockholm, på Kungliga Djurgården, ligger prins Eugens Waldemarsudde där det ofta pågår olika utställningar. Helt i anslutning till själva byggnaden också ligger den vackra trädgården. Eller snarare parken.

Waldemarsudde omges av en vacker trädgård och utsikten över inloppet till Stockholm ingår. Parken kan man besöka helt kostnadsfritt men vill man besöka utställningarna i huvudbyggnaden tillkommer en avgift.  

Sist ut blir Rosendals trädgård

Även denna ligger ute på Djurgården.Populär från tidig vår till sen höst . Och turister, både svenska och utländska söker sig gärna hit. Här finns i slutet av sommaren självplock av blommor och man betalar för dem efter vikt .Caféet är välbesökt och bord och stolar finns i trädgården över ett stort område. Mycket odlas i växthusen och är till försäljning redan tidigt på våren och blomsterprakten är stor. Mycket kan köpas med hem. Vad gäller prissättningen så är den tämligen hög men här är det  heller inga snabbodlingar som gäller.

Stockholm. Djurgården. Rosendals trädgård. Rosendals trädgård på Djurgården.

 

28 svar på ”Trädgård -Veckans ord att tolka – “Ukens ord er hage””

  1. Så fint att ha dessa trädgårdar/parker helt nära. Och fler finns. Men det fick bli ett urval.
   Fint att ha blomsäsongen att se fram emot.

  1. Tack! Dessa trädgårdar finns ganska när mig och jag besöker dem ofta, inte minst den varma årstiden. Men koloniområdena tar jag mig en titt i varje vecka . Roligt att här följa årstidernas växlingar.

 1. Ser absolut underbart ut! Härliga bilder som väcker längtan! Det finns många verkligt ljuvliga platser i Stockholm … och jag hoppas kunna besöka någon av dem kommande sommar 🙂
  Önskar dig en fin alla hjärtans dag!
  Varm kram

  1. Hoppas innerligt att du kan ta en tur hit i sommar.Stockholm har många vackra grönområden och jag är snar på att söka upp dem.Många finns ju i min närhet. Extra mycket uppskattar jag koloniområdena här på Söder och så fint att där följa årstidernas växlingar. Snart är nog vårbruket igång.
   Önskar dig också en bra hjärtedag. Men visst vill vi gärna att alla dagar ska vara bra på något litet sätt. Svårt ibland förstås.
   Varm kram

 2. Det är en himla tur att du lagt upp ditt bidrag redan idag. Hage trodde jag var hage. Kom inte ens på tanken att slänga ordet genom Google translate. Å så betyder ordet trädgård. Där ser man. Tack Ditte:-)
  Du har ju ett antal trädgårdar att välja bland. Olika koloniområden på gångavstånd. Du kan njuta av blomsterprakten utan själv behöver plantera och odla. Win-win om du frågar mig;-)
  Jättefina bilder som för mina tankar garanterat till våren och sommaren:-)

  1. Hage på norska betyder trädgård men det kan också ordet have göra.
   Tror det också fungerat bra om du tagit det för “hage” på svenska.
   Idag var det ju särdeles grått så ett blommande trädgårds/parkinlägg kunde passa fint.
   Har ju ett antal fina trädgårdar, både modell större och mindre, inom räckhåll. Roligt att just i koloniträdgårdarna följa årets skiftningar.

  1. Blommorna var stor kontrast mot här också och piggade upp mot denna grådaskiga måndag. Men det blev en bra dag ända med en tur till Liljevalchs. Längtar också till blommornas tid.

 3. Vilka fantastiska större och mindre trädgårdar det finns i Stockholm. När man ser dina härliga bilder så längtar i alla fall jag ännu mer tills det blir vår.

  Kram och god måndagskväll!

  1. Ja, det är gott om fina trädgårdar och i olika storlekar. Sedan exakt vad som räknas som park och trädgård verkar ibland vara lite flexibel men det gör ju inget . Viktigast är ju grönskan och blommorna.
   Idag var det en grå dag här så blommorna piggade upp.
   Trevlig kväll.
   Kram

 4. Härliga sommarbilder med blomsterprakt! Som jag längtar till varmare tider!! Sakta men säkert blir det ju även sommar detta år!
  Fint illustrerat på temat trädgård!
  Ha en fin Alla hjärtans kväll!
  Kram

  1. Tack! Kändes extra bra med blommor idag, denna gråaktiga och regniga dag.Och visst blir det sommar i år också.
   Önskar dig och maken också en fin och “hjärtlig” kväll.
   Kram

  1. Tack! Kändes fint denna gråaktiga dag att minnas alla vackra blommor som om inte alltför länge är på gång.
   Varm kram!

 5. Nämen nu blommar det! När blötsnön viner om öronen o man på fem minuter blir våt in på bara skinnet, då är ju detta inlägg en lisa för kropp och själ. Kunde inte kommit lägligare, tack! Synd bara att det dröjer några månader innan vi är där…men så länge det finns liv finns det hopp
  Kramen

  1. Visst gör det! I alla fall idag och i blogginlägget. Ja, det dröjer innan blommorna är här men att längta är gratis.
   Kram

 6. Vilka underbara bilder ,-) Snart är våren här ,-) Den gröna kolonistugan var jättefin ,-)
  Gillar gröna hus.
  Är det där vita nyponrosor, det är så vacker bild.Kolonistugan från igår, det är en bit kvar till våren, det tycker jag är bra, det går för fort ändå.
  Humlegården vackert. Det gör ont när knoppar brister, ja det är otroligt vackert,-)
  Körsbärsträden, man glömmer hur härligt det är att stå där och njuta, vilka jättefina bilder.
  Och Waldermarsudde visst längtar man, lite, jag vill inte längta alls, utan ta varje dag som den är, men du gör det svårt ,-)) Så mycket fint.
  Tack!
  Önskar dig en härlig Alla hjärtans, skriver det igen, för det är ju idag.
  KRAM Primrose och ha det jättefint!

  1. Tack! Idag, i gråvädret, kändes det extra fint att ha med lite blommor i bloggen. Jag går ofta i koloniområdena och det är så fint att här i trädgårdarna följa årets skiftningar.
   Humlegården är verkligen en favorit och med så många vackra planteringar och miljöer.
   Bra att du tar varje dag som den kommer och visst är det fint att vi kan dela med oss. Du av ditt och jag av mitt.
   Hoppas att du haft en bra “hjärtedag” Läste att denna dag i Finland kallas “Vänskapsdagen” och det tycker jag känns bra.
   Varm kram

  1. Skönt att tänka på att denna grönskande tid “snart” är här. Ser fram även i år mot körsbärsträdens blomning och en fin sommar.
   Önskar dig också en fin vecka

 7. Härlig blomstrande mångfald i dina trädgårdsbilder! Det är något visst med koloniträdgårdar, de brukar vara välskötta och inspirerande. Körsbärsträden är också inspirerande, snart är det vår!
  Ha det gott!

  1. Kändes hoppfullt med blommor nu. Så roligt att följa vårbruket i koloniträdgårdarna och där ser man så fint hela året naturens olika skiftningar.
   Ja, snart är det vår.
   Ha det fint du också

  1. Kände för lite blommor så här i väntan på våren. Hoppas den nu skyndar på. Blir bra med fika och blommor både på Rosendal och en sväng i Tanto.
   Längtar också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *