Foto

Tråd -Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Tråd är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (OBS! Sanna  har en ny bloggadress. Finns i länken till henne här ovan.) Denna vecka har jag tittat i arkivet och där hittat en del passande trådar.

Julpyssel med garn och tråd i variation. Bild från förra året. Pyssel med garn och tråd i variation. Döttrarna och vännen Sara är fullt sysselsatta och jag tar en paus från pepparkaksbaket.

 

Vad är en tråd?

Jag funderade först på betydelsen utan att uppsöka synonymer.se. Och de tio ord som dök upp i huvudet var först garn, sytråd, lina, tamp, snöre, sladd och kabel. Förr när man hade fast telefon  och partade med någon kunde man säja “ha någon på tråden”. Det uttrycket tror  jag inte man använder så ofta idag.  Ett par andra ord som  också dök upp var tråd i betydelsen av tema och sammanhang. För att nu ha en viss ordning här bland trådarna så är bilderna från vår resa till Peking i mars 2018 (Här bodde vi från 2007 -2010 och har varit tillbaka flera gånger. ) Och som kontrast kommer resterande trådbilder från seglingar i Stockholms skärgård som vi gjorda för några år sedan.

Gott om tråd. Här är det en kabelhärva i Peking som nystas upp. Här är det verkligt gott om tråd. En hel del att nysta upp. .Bilden är tagen förra året i Peking. Och trots trasslet fungerar elen oftast perfekt här. Eller kanske därför. 

Gott om tråd i variation i en av Pekings äldre innerstadsdelar. Gatubild från en del av Pekings innerstad. Här har det gamla bevarats. observera ac-apparaterna till vänster i bild.  Gott om tråd i variation.

Inte direkt trådlöst här heller. En annan del av innerstan, i ett hutongområde.  (Förklaring finns i länken)

Min tråd 

dras vidare till segling och Stockholms skärgård.

På en segelbåt kallas det inte för tråd utan det är skot, rep och tampar som gäller.Vår “Maxie 77:a” vid bryggan i Saltsjö Duvnäs, strax utanför Stockholm.  Här är det gott om tråd. Men på en båt blir benämningen oftast tampar, skot och linor.

Seglen är satta och det vill till att hålla reda på alla trådar.

Ja, inte bara tampar och skot utan också att navigera och ha koll på vindriktningen. (Skot är det röda i bild som är fäst i seglet och men det reglerar man seglet i förhållande till vinden.)

God fart och bra ordning på seglen. Kanske är det en säl eller havsörn jag pekar på… Minns inte.

Men jag minns att det var fint att segla.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

 

44 svar på ”Tråd -Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Men oj, så många eltrådar där, det är beundransvärt att dom kan hålla reda på alla! Pysselkvällen ser bara så härlig ut, det vore roligt att samla några och göra nåt sånt, jag får nog höra mig för i byn 🙂
  Härliga bilder från båten också…sommar, sommar, sommar <3

  1. Många trådar var det och jag är lika förvånad varje gång att det elektriska ändå fungerar så bra. Så någon form av reda i oredan är det.Pyssel är inte min starkaste sida men jag tar gärna hand om baket och kommer med goda och glada tillrop. Kul om du kunde få napp med lite pyssel kring jul i din by.
   Jo, när jag jobbade hade jag som julpyssel hand om ljusstöpningen på skolan och det var jag riktigt bra på.
   Båten har vi inte kvar men minnena är det.

 2. Här var det trådar av vitt skilda slag! Visst är det otroligt att virrvarret av elkablar fungerar! Trådar och linor på segelbåtar är inte riktigt min grej men de är fina att se på.
  Ha det gott!

  1. Jadå, trådar i variation. Jag var har alltid varit förundrad av att elen i Peking fungerade så bra som den gjorde. Men säkert finns det någon reda i oredan. PÅ en segelbåt får en hålla i “trådarna” så att det blir rätt. Och de är ganska så många.
   Ha det gott du också.

 3. Du hittar alltid på så fyndiga tolkningar, ja jag kan ju inte påstå att jag har läst alla, men de jag har sett gillar jag skarpt. De här trådarna känner jag så väl igen , både Pekings virrvarr av kablar och Stockholms skärgård med båthamnen i Duvnäs, där vi bodde, ett stenkast ifrån under drygt åtta år.

  1. Det är så roligt med våra “gemensamma nämnare” och de är ju flera. Antar att vi måtte ha passerat ert hus där ni bodde flera gånger.Ja, Stockholms skärgård och seglingen uppskattade vi och trots många “trådar” att hålla reda på gav det mycket. Det gjorde förstås även våra år i Kina. Många trådar där också och på olika sätt.

  1. Jadå, nudeltråder finns också. Men jag fick begränsa mig. Jodå, segelbåt har vi haft. En fin tid och att segla är så roligt. Där får man ha många trådar i gång och det samtidigt.

 4. Otroligt så mycket det finns som kan samlas under begreppet tråd. Eltrådarna verkar lite farliga, tycker jag, men de fungerar tydligen bra. Storleken eller snarare tjockleken på en tråd kan variera ser jag här av ditt inlägg.

  1. Visst är det och tittar man in hos “Svenska synonymer” finns det än fler varianter. Eltrådarna ser ut att vara i oordning men det finns viss ordning här. Under våra år var det sällan några elavbrott. Enligt “svenska synonymer”så är betydelsen av tråd vid

 5. Den där elinstallationen var verkligen inte att leka med men det är en vanlig syn utomlands. Jag tycker det är imponerande att de kan hålla reda på alla trådarna och att det faktiskt fungerar. I mina ögon ser det ut som ett virrvarr. En snygg tolkning som vanligt och passande bilder till.

  Kram och ha en god tisdagskväll!

  1. Tackar! Visst är det imponerande att elen når fram så bra trots vissa fnurror på trådarna. Och trådar finns det ju gott om. Av skilda slag.
   Kram och trevlig kväll.

 6. Skrattar gott åt “att ha någon på tråden”, javisst. Och även “att lägga på luren”.
  Dessa trådar utomlands, jag har varit mycket imponerad över hur de funkar, att de funkar.
  Kul med pyssel, fast inte nu längre.
  Segling verkar så härligt, men det är något jag aldrig gjort.
  Fin tolkning!
  Stor kram!

  1. Tack! Visst var det så förr “att ha någon på tråden” och likaså att lägga på luren. Historia idag! Elledningarna i både Peking och det jag sett i kina är en utmaning och det är så fantastiskt att elen fungerar. Och det gör den. Väldigt bra.Oftast.
   Pyssel har jag aldrig gillat men att baka pepparkakor och att stöpa ljus har varit mina områden. Där har jag gjort det bra.
   Vi har seglat en del, Bosse mycket mer, och det är en frihet att hitta öar och kobbar i Stockholms skärgård där man varit ensam. Fina minnen. Och att segla är tyst. Jam vind och vatten finns ju.
   Stor kram

 7. Beundrar alla som har fingerfärdigheten, tålamodet och inte minst talangen att pysslar med trådar. Du och jag verkar inte tillhöra den gruppen;-)
  Kabelspaghettin kunde ha funnit i Spanien. Å visst är det konstigt att elen fungera perfekt ändå…
  Åsså lärde jag mig nåt nytt igen. Har inte seglat så många gånger, men “lekte” faktiskt gast på en Flying Dutchman och en katamaran några gånger (på insjöar). Det var en engångsföreteelse. Min ex-man insåg nämligen ganska fort att jag var alldeles för lätt som gast. Så jag blev kapten vid rodret istället och han fick kämpa med alla tampar skot och linor;-)

  Ett himla roligt bidrag! Bra jobbat!

  1. Tack! Någon fingerfärdighet har jag absolut inte. Har aldrig gillat pyssel. På den tid jag jobbade kom ofta föräldrar till skolan och min klass när det var “pyssel”. Så tacksam än idag för detta. Men pepparkaksbak och ljusstöpning passade mig bättre.
   Fick inte ens vara med på syslöjden från klass 4 utan fick jobba i biblioteket. En vinst för mig. Betalt fick jag också.
   Kabeltrådarna finns här i Spanien också men jag tycker nog att Asien här tar hem vinsten. Och elen fungerar ju bra även om man inte tror det. Kul att du varit gast på en Flying Dutchman. En rolig båt att segla. Att segla är tungt så jag tycker det var bra att du fick bli kapten. Antar att även navigeringen gick bra.Det är ju lite pyssel med det också.

 8. Ett intressant inlägg både i ord och bild. Staden Peking ser ut att ha både det ena och det andra och att det finns trådar i luften är inte att betvivla.
  Seglatsen ser här ut också och med skönt väder.
  Blir lite sugen att pyssla när jag ser på din bild vid bordet där de pysslar. Ser mysigt och trivsamt ut.
  Ha det fint !
  /Marie

  1. Peking har mycket av det mesta. Sedan har också både Peking och Kina förändrats mycket. Men Peking som storstad har så mycket att erbjuda allt från det super-duper moderna till det gamla. En stad som gett och berikat mig så mycket. På olika sätt. Att segla är en frihet men vi har inte längre båten kvar men alla minnen finns här. Än idag. Pysselbilden är fin och jag är mer förtjust i bakningen än trådar, lim och papper.
   Ha det fint du också.

 9. tack för roligt inlägg och visst är begreppet stort 🙂 oavsett vad det är så gör du det med bravur 🙂 njut i värmen kram å fin kväll

 10. Verkligen en trasslig härva av elkablar.
  Och jag förstår att ni har många fina minnen från era härliga turer med båten!
  Stor kram

  1. Många trådar här! Och visst har vi många fina minnen både från Peking och seglingar i Stockholms skärgård.
   Stor kram

 11. Fantastiska trådar och mest gillar jag förstås “trådarna” på segelbåten.
  Jag fick riktig längtan till havs just nu, fast kanske inte precis just nu när det blåser hård kuling, regnar och är mörkt som natten, men sommartid så. Ja!
  Tack för jättefint inlägg!

  1. Stort tack! Trådarna på segelbåten är minnesvärda. Vi hade fina år med båten. Bosse är ju i princip född på sjön och har seglat mycket och förstås i den åländska skärgården. Och jag lite grann. I hård kuling är det kanske inte så lockande att vara till havs men havet fascinerar ju alltid. Och en sommar kommer ju så småningom.

 12. Hej, såna elkopplingar som liknar trasselsudd har jag sett många på bild från olika håll i världen. Nog är det märkligt att man inte kan klippa av tåtarna…Men det ser onekligen roligt ut.
  Men, nog fastnade jag för segelbåten och alla dess trådar. Du ser ut som ett riktigt seglarproffs ! Jag agerade alltid mera som en medseglare än kapten. Hopp-i-land-kalle var jag också, varför skulle just jag hoppa på hala klippor och riskera livhanken….
  Ja tänk, att “ha nån på tråden” det sade man ju jämnt förut! Tiderna förändras.
  Tack för jättehärligt temainlägg! Kram

  1. Tack! Jodå, dessa eltrasseltrådar finns lite varstans. Och fantastiskt att elen ändå fungerar. Oftast gör den ju det.
   Vi har ju lite av seglingen gemensamt. Du har ju också varit med på sjön och seglat. Tror på bilderna att jag fick syn på något speciellt. Hopp-i-land-kalle har jag också varit. Och ibland trodde jag att jag kunnat sätta nytt världsrekord i längdhopp. Vi har en hel del gemensamt vad gäller segling och båtar.
   Kram

 13. Snyggt skrivet om tråd, finns verkligen mycket olika trådar! Sladdhistorien i PEking ser farlig ut, imponerad att det funkar. Så kul att få se bilder från era seglatser, ser fantastiskt ut! Kram

  1. En del tråd i variation blev det och från lite olika miljöer. Numer seglar vi inte men har minnena kvar. Blir lätt så på ålderns höst.Istället borde jag ju se framåt lite mer. Eldragningen i Peking är speciell men elen fungerar så någon ordning är det väl fast man inte ser den.
   Kram

 14. Segelbåtar har många trådar, kul stadsmiljöer från Peking, man blir ju förvånad att dom får någon el över huvudtaget. Första bilden ser riktigt pysslig ut.

  1. Första bilden var pysslig och med många olika trådar. Jag höll mig i köket med pepparkaksbak. Passar mig bättre. Lite mer att “ta i “. Vi förundrades också i början att elen i Peking fungerade så bra som den gjorde. Så viss reda var det i oredan trots allt. Vad gäller segling så är det många “trådar” att hålla reda på. Var och en med sin funktion. Och man lär sig.

 15. Du är verkligen på tråden här, var god dröj lägg inte på luren än – omkoppling sker. Snöre var mitt ord om allt trådigt på segelbåten, den lilla tid det varade, men lärde förstå att begreppen var av godo 🙂 Segelbåtsbilder har ändå sin tjusning och där du sitter ger mig ett minne om gen sittning. Just då var det nog lite kul.
  Bild 1 mystrådigt.
  Bild 2 rådda trådar – håll huvudet kallt!
  Trådrikt inlägg 🙂
  Allt gott&stor kram

  1. Jag försökte hålla tråden.Även om den blev varierad. Ja, detta med “att ha någon på tråden” eller omkoppling sker, lägg på luren får väl anses vara historia idag. Men en rolig sådan. Ler när jag minns din berättelse om segling och de upplevelserna. Hade dem i åtanke när jag tittade efter bilder till mitt inlägg.
   Tankar till dig och stor kram

 16. Många trådar här … en del besvärligare än andra. Härvan med eltrådar ser läskig ut! Som en gång delägare i en segelbåt så har jag faktiskt seglat några gånger också. Däremot är jag totalt oduglig när det gäller nål och tråd!
  Kram

  1. Jadå! Och lite varierade. Kul att du varit delägare i en segelbåt och seglat. Vi gillade det mycket och alltid med vackra naturupplevelser.
   Nål och tråd undviker jag i största möjliga utsträckning.Stickor och virknålar också. Vi är inte kompatibla.
   kram

 17. Vilka underbara bilder på trådar med en väldigt stor kontrast mellan Kina och Sverige 🙂

  Storebror har en Maxi87 (tror jag att det är, 80-nånting i alla fall). Vi har varit ute och seglat en hel del med den och då kallar jag alla skot, tampar, fall och allt vad det är för “seglingssnören”. Det retar min bror och roar mig 😀 Åker vi ut med dom igen ska jag absolut kalla dom för seglingstrådar istället 😀

  Härlig tolkning och ha en härlig dag!

  1. Tackar! Och lite kontraster mellan Peking och Stockholms skärgård blir det ju. jga gillar båda. Kul med seglingssnören. Och begreppet snöre/tråd är ju stort och allsidigt så det passar in på mycket.
   Önskar er också en fin onsdag.

  1. Tack!Ja, en riktig härva och man ser liknande i på många platser i Peking. Men det finns nog någon reda i oredan för elen fungerar oftast bra.
   Segelbåtslivet kan jag sakna och roligt var det med alla “trådar”. Var och en hade ju sin funktion.

 18. Vilket jättefin inlägg till temat med underbara bilder fast jag får rysningar när jag ser elektrikern som ska jobba med kabeltrådarna i den där härvan. Mina föräldrar hade segelbåt när vi var barn och jag minns det som en härlig tid och jag blir så sugen att segla när jag ser dina bilder men tyvärr är jag ensam om den längtan i min familj.

  1. Tack! Ja, kabelhärvor med eltrådar så vi många av i kvarteret där vi bodde i Peking. Men elen fungerade väldans bra så någon reda var det nog trots allt.
   Vad roligt att du också seglat- Men jag har förstått att ni har båt och det är ju fint det också. Havet utanför hos dig och landskapet där är ju så vackert. Jag hoppas att jag på nytt i sommar får en “arbetsresa” till Höga kusten och Ö-vik- Är så förtjust i denna del av Sverige.

 19. Du har fått med mange typer tråd.
  Det første bildet er utruleg, men kanskje kan slikt skje,
  Broren min har jobba med slikt i mange år. Eg skal vise han bildet og spørje
  om han har hatt slike opplevingar der høgt oppe i stolpen 😉
  Ellers ser eg du nyt livet i Torrevieja. Der er mykje å finne på, ikkje minst
  med alle dei gode restaurantane med god mat.
  Eg blir litt misunneleg kjenner eg…
  Ha fine dagar framover.
  Klem

  1. Tack! Några olika trådar blev det. Och just eltrådarna/ledningarna i Peking skrattade jag gott år. Men säkert fanns det någon ordning där för elen fungerade riktigt bra och med få avbrott. Undrar just vad din bror skulle säga.
   Vi har det fin här i Torrevieja och dagarn aär betydligt ljusare än hemma och det är varmare. November hemma är en månad jag kan undvara.
   Jag skickar över lite sol till dig.
   Ha det gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *