Torrevieja Trevligheter

Torrevieja dag 4 – Och idag; dagen F

Torrevieja dag 4, alltså igår, blev både väder och trivselmässigt en lyckad dag. Men fortfarande  fanns en del praktiska saker att ta tag i. Inte minst att fylla på matförrådet och fortsätta svabba bort röd sand som genom “caliman” blåst hit från norra Afrika.  Mestadels blå himmel piggade upp i motsats till onsdagens gråväder. Men de praktiska sysslorna hemma gick snabbt och sedan var det dags att ta tag i trevligheterna. En träff med vännerna Ami och Patrik

Torrevieja dag 4. Solen är tillbaka och grönskan framträder allt finare när den har sällskap av solen Torrevieja dag 4. Solen är tillbaka och grönskan är påtaglig; palmer, buskar, det stora olivträdet och äveb största delen av gräsmattan.

Torrevieja dag 4

Visst är det så att sol och en blå himmel piggar upp. På vägen till vår “date” med Ami och Patrik stannade vi till vid flera hus längs vägen. Och även om man inte direkt har en rabatt med blommor så kan man ju glädjas av växter i olika krukor.

Visst piggar det upp med både en palm i kruka och fina blommor.

Som så ofta här i Torrevieja blir det att man ses flera tillsammans. För oss som bor inne i stan är det ju ganska korta avstånd och det innebär ju att startsträckan är kort.

Torrevieja dag 4. Träff med tapas eller tapas med träff. Väldigt trevligt att ses igen. Torrevieja dag 4. Träff med tapas. Eller tapas med träff. Beror lite på hur man ser det. 

Och plötsligt dyker fler vänner upp.Smidigt att bara att flytta om borden och bereda plast.

Här är vi elva som samsas runt några ihopsatta bord.

Maken och jag hade ytterligare en träff men på hemmaplan, så vi ville betala  innan den gemensamma beställdes in. Men här körde det ihop sig. Jag var otydlig. När servitrisen kom förbi bad jag om notan för vår beställning. Jag misstänkte att hon inte riktigt förstod vad jag menade. Och det gjorde hon inte heller. Säkert var jag också otydlig. Men i sällskap med notan kom också en repris av det vi tidigare konsumerat. Jag förstod inte servitrisen och hon förstod inte mig. Så jag får träna på att vara tydligare om liknande situationer uppstår.

Dagen F

Fredag och idag dags för installation av fiber till vår datortrafik. Och det var förmiddag som gällde rent tidsmässigt. Så för att vara på den säkra sidan var vi uppe vid åttatiden och jag passade på att ta en kortare morgonrunda strax efter samband soluppgången. (7.49)

Morgonpromenad strax efter soluppgången bakom palmerna. 

Lagom till frukost kom det ett par skolklasser som skulle på utflykt. Och som är brukligt här när det är elever börjar eller slutar skolan eller ska hem för lunch finns polisen med och övervakar att det är lugnt.

Skoleleverna på trottoaren och en polisbil beledsagar i långsam takt. Övriga bilar får ta det lugnt.

Och efter viss väntan, klockan hann bli närmare 11, så kom  den efterlängtade “fibermannen”. När vi 2013 på hösten flyttade in i den spanska stugan fanns det inte fiber att tillgå och vi hade en antenn på taket. Antennen har fungerat fint och vi har kopplat på och betalat internet, 20 euro/månad när vi kommit hit. Länge var det knepigt för oss som inte bor i en förening eller hus med flera lägenheter att få tillgång till fiber, men det har ändrat sig . Nu när den gamla antennen rostat sönder och fallit i bitar föll det sig naturligt att “bli med fiber”.

Antennen hade delvis fallit av sig själv eftersom den rostat från insidan i röret den satt fast i. Men hela antennen var sönderrostad. 

Arbetet är i gång med att dra fiber till vårt hus.

Elektrikern är på väg upp i elstolpen som ligger snett över gatan för att koppla vår ledning. Här är det många fiberledningar som samsas. 

Maken plockar upp en ledning och ger den vidare till installatören.

Jobb pågår.

Snart klar med ledningarna,

Jobbet på taket  och nu återstår att få igång det hela med router inomhus.

Drygt en timmes jobb för installatören och sedan kunde vi ta del av ett betydligt snabbare internet. Har under veckan använt det mobila nätverket och det har fungerat helt ok. Men nu är hastigheten rejält tilltagen och uppkopplingen jättebra. Och jag är väldans nöjd.

 

30 svar på ”Torrevieja dag 4 – Och idag; dagen F”

 1. Så skönt att ni kunde få fiber nu för visst förenklar det en hel del tycker jag. I början var det nog så att många hus var tvungna att ansluta sig men flexibiliteten verkar ha blivit betydligt större nu. Kanske beror det på att fiber verkar vara mer eller mindre en självklarhet.
  Önskar en fortsatt fin fredag och håller en tumme för att vädret fortsätter att vara stabilt.

  Kram

  1. Jätteskönt! Tror att vårt område här, eftersom det är fristående, var sena med möjligheten. Vet att flerfamiljshus och andra haft det längre. Men nu så! Och det mobila nätverket har fungerat men det är ganska hackigt mellan varven .
   Nu betalar vi för det antal dagar vi vill och är vi inte här betalar vi inget En bra “deal” för oss.
   Just nu fortfarande sol så vi håller tummarna att den vill stanna.
   Kram och trevlig fredag.

  1. Verkligen! Antennen har fungerat fint sedan 2013 men nu när den rostat och fallit ner behövdes annat. Och det här med fiber blir jättebra.
   Här blir det många spontana träffar och det är korta avstånd och lätta att se.Uppskattar det verkligen.

 2. Låter spännande med fiber och kanske är tvungen att installerad det. Har ju nu lika abonnemang som ni hade tidigare. Vi får prata vidare om det om ett par veckor när jag kommer ner om kostnader m.m.
  Grannen under mig installerade förra året men vet inte vilket abonnemang hon har.
  Ser fram emot att träffa Er.
  Många kramar/A-K

  1. Det här blev bra känns det som. Den hamla antennen var rostig och föll ner.Ja, vi pratar vidare. Tror inte det spelar någon roll vilken firma man anlitar. Här tog vi den firma vi haft och betalade inget för indragningen av fiber. Sedan betalar man för det antal dagar man vill ha tillgång till det.
   Vi saknar dig! Roligt att du snart är här-
   Kram

 3. Härligt med en stabil uppkoppling. Men vilka getongbon alla kablar är i Spanien- ett under att det funkar. Trevligt att ni kan ses och sitta många runt bordet igen. Trevlig helg!

  1. Visst är det ett under att kablarna alls fungerar. Men det verkar de göra. Och fiber känns bra
   Och väldigt roligt att nu träffa alla vänner igen och att sitta ute.
   Trevlig helg!

 4. Bra med snabb uppkoppling.
  Det vill man ha numera.
  Sol gör allt lite roligare.
  Har haft ok väder i Las Palmas om än ingen högsommarvärme.
  Behöver inte det.
  Regn slapp vi.
  Ha en fin helg.

  1. Visst! Antennen var helt ok med sin hastighet men när den nu rostat sönder passade det bra med ett byte
   Skönt att ni slapp regn.
   Här är solen tillbaka och vi hoppas den stannar.
   Trevligt helg!
   Välkommen hem

 5. Va skönt att det nu finns fiber på plats! Å så ser det ut att himlen är blå också, hoppas det fortsätter så!
  Här hemma har vi verkligen aprilväder, ömsom sol ömsom snö!
  Ha det fortsatt fint!
  Kram!

  1. Känns bra när nu den gamla antennen rostade sönder. Blir ju lite svajigt med mobilnätet.
   Nu är solen tillbaka och vi hoppas den stannar.
   Hoppas våren snart är tillbaka hemma också.
   Kram och trevlig helg

 6. Hahaha! Jag bara ÄLSKAR Spanien:-) Varför krångla till det? Med att gräva ned fiber eller installera “dosor” i husen?!!! Man gör som med elen – gör fiberspaghetti. Elen fungerar ju alldeles ypperligt i Spanien (även om den är betydligt dyrare än här), så jag utgår ifrån att även fibern kommer att göra det. Och bara en timmes jobb – otroligt:-) GRATTIS!

  1. Tack! Vi är så glada och nöjda över att installationsteknikern dök upp och ordnade allt på en timme. Kostnadsfritt dessutom. En dosa har vi, en router, men i övrigt är fibern dragen från en stolpe.Och som du såg är det fler än vi som ingår i spagettin. Funderar på hur det ser ut för de som bor i flerfamiljshus. Får ta reda på det.
   Och visst fungerar elen här. Med de speciella dragningarna.
   Vi betalar nu lite mer. Tidigare var det 20 euro/månad men det var en betydligt långsammare uppladdning. Nu är internet supersnabbt och bi betalar 30 euro/månad men bara för den tid vi är här.

 7. En sådan blå himmel!
  Ser så härligt ut!
  Och så kul att träffa många vänner.
  Lite annorlunda fiberuppkoppling, jämfört vad vi har hos oss.
  Huvudsaken är att det fungerar!
  Trevlig fredagskväll ! Kram

  1. Nu verkar solen vara tillbaka och då är det ju så annorlunda mot det grå och regniga. Mars månad var ju så fin hemma i Stockholm. Men nu ser det ut att ordna sig även här.
   Jätteroligt att träffa vänner och väldigt roligt att än fler dyker upp spontant. Några känner vi mer väl och andra blir nya bekantskaper. Trevligt det också-.
   Vad gäller fiber är det lite annorlunda mot hemma. Definitivt. Men nu är uppkopplingen hur snabb som helst och vi är nöjda. Den gamla antennen hade gjort sitt. Helt klart.
   Tack, har haft en riktigt rolig utekväll med vänner.
   Hoppas du också haft en bra fredag.
   Kram

 8. Här ute i obygden finns ingen annan möjlighet än mobilt nät. Fiberkabel är inga myndigheter intresserade av att installera, eget initiativ av många som bor nära varandra är det enda som gäller, sen kan det manglas i några år. Lyckas manglingen grävs kablar ner, och anslutningen kostar, beroende på avstånd och antal abonnenter. Stadsbor brukar stå oförstående inför sådana här problem, tyvärr. Minst 2000 euro lär man få skaka fram för att få fungerande stabil kabelkontakt. Natur runt huset är ändå värdefullt för mig. Här sitter vi i kylan, just nu, klockan 23.15, -5,5. Håhå jaja…

  1. Liknande var det här också. Och sedan 2013 har vi haft en antenn på taket. Men nu rostade den sönder. Sedan något år tillbaka är detta med fiber man drar via elstolparna möjligt även om man inte bor i flerfamiljshus. Så var det inte tidigare,
   Jag vet att liknande problem med internet finns i Stockholms skärgård och på den svenska landsbygden men kanske byggs det där ut i snabbare takt och till en kostnad som är betydligt mindre för de som vill ansluta sig. Alltså att staten tar en större del av kostnaden.
   Instämmer helt i att natur runt sig är viktigt.
   Här i kväll har vi nu +15 och jag sitter en stund på terrassen med en jacka på.
   Önskar dig en fin helg.

 9. Stort GRATTIS till fibern! Den vi har från TVT är vi också mycket nöjda med, en stor lättnad. När vi flyttade ned 2006 och behövde internet för att jobba så var det mesta man kunde få tag i 1 Megaplutt från Telefónica och då behövdes även en fast lina för adsl. Det var svindyrt! Nu har vi 1000 Megapluttar till ett betydligt lägre pris. Inget nedköp om man säger så.

  Ha en skön dag i solen!

  1. Antennen har fungerat fint hitintills och vi är ju inte heller här så ofta och länge. Men när den nu sa upp sig p.g.a. rost blev det här bra. Och vi betalar bara för den tid vi är på plats. Så var det också med uppkopplingen via antennen.
   Vi tog nu samma installatör som tidigare men som bytt namn. Ingen kostnad alls för att dra in fiber och visst är det snabbare uppkoppling nu.
   Skönt med sol dag men man lär nog blåsa fram-
   Trevlig lördag

 10. Krävs munskydd utomhus i Spanien fortfarande eller är det kanske mannens egna val? Ledningar är inte en vacker syn på iberiska halvön 😀 Men bra när ni får fiber!

  1. Egentligen inte om det inte är trängsel och man kan hålla avstånd. Här valde vi med “respekt” för installatören att använda munskydd. Han hade det och då följde vi exemplet.
   Ledningar är inge hit här. Men vi är extremt vana vid spagettiledningar från åren vi bodde i Peking så här är det ganska ok om man jämför.
   Mottagningen via vår antenn har fungerat fint sedan 2013 men nu var den sönderrostad så då blev det bra med fiber. Och snabbare är det helt klart. SEn är det bra att vi betalar bara för den tid vi är här och det var heller ingen installationsavgift.

 11. Hola! Så bra att de hade samma erbjudande som vi fick! Det har fungerat toppenbra! Och killen som installerade gjorde en snygg dragning och städade tom efter sig. 😊

  På onsdag börjar nedräkningen på Åsöberget!
  Kram ❤️

  1. Hola! Fibern fungerar riktigt bra men man kan ju skratta åt “spagettiledningarna”.
   Vädret är nu ganska ok men någon värme är det inte. Å andra sidan jämför man med Stockholm så är det ju stor skillnad.
   Kul med nedräkning och tiden på slutet brukar ju gå snabbt.
   Kram

 12. Skönt att ni har sol igen . Tänk så sand kan ställa till det, hoppas ni får bort allt snart nu. Kul att träffa vänner och att ni har flera vänner därnere. Vilket gäng ni blir! Jättesnyggt med krukor med blommor och det vackra stengolvet ,-) Men är det så bra med trygghet för barnen ! Oj låter ju otroligt. ,-) Eller är det ett aprilskämt, kollar datumet och det är ju 1 april när du skriver det här, nu undrar jag ,-))
  Ser lite av erat hus, ser väldigt fint ut. Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det skönt att solen tittar fram igen. Och en hel del spolingar av terrassen har det blivit så skönt att solen hjälper till att torka.
   Vi känner inte alla men här man lär känna nya personer efter hand.
   Nej, då! Jag luras inte. Lovar! är inte mycket för det.
   Vi har ett litet hus, en “stuga” men den fungerar bra för oss.
   Ha det fint du också.
   Kram

 13. Men så bra att ni fick fiber! Det har jag ännu inte haft i något av mina boenden. I Fberg fanns det inte på kartan, här sade hyresvärden att de inte planerar att installera fiber när jag flyttade hit men de har tydligen ändrat sig. Så vi får se hur långt borta det i så fall är.
  Det var en riktig trasselsudd till kontakter där i stolpen, haha, ska det bli o se ut på det viset? Fiber ska väl inte vara en massa luftledningar?
  Skönt att ni fått lite bättre väder, kom inte hem igen,här ska det bli en riktig skitvecka vädermässigt !
  Kram

  1. Här kör man mycket fiber via luften där sladdarna kopplas. Men ledningar är också dragna i marken. Det fungerar bra och är snabb uppkoppling. Hade inte vår gamla antenn blåst ner hade vi nog haft det “gamla” kvar ett tag till.
   Tyvärr övergick det fina vädret i natt till rejäla vindar och regn. Men på onsdag ser det bättre ut. Alltid något.
   Ha det så bra du kan.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *