Stockholm

Torn på östra Södermalm – Del av en bostad

Jag är ute på mina rundor nästan dagligen och jag varierar dem allt efter humör, hälsa, väder, tycke och smak. Men det blir en del både vad gäller steg och kilometer. Under januari räknade jag ut att det  i genomsnitt blev nästan 7 km/dag. Stockholm är stort så möjligheterna att variera promenaderna är stora. Ofta är det så att det är något speciellt som jag kan titta extra på och i januari har det varit torn. Inte direkt kyrktorn eller liknande utan torn som är en del av en bostad. Och ibland kanske just själva tornet är bostaden. Har förstått att här i Stockholm, till de “våningar” (stora lägenheter) som har just torn så är det en extra del av en lägenhet.

Stockholm. Södermalm. Utsikt över Gamla stan, delar av City och Norrmalm. Många torn finns att se. Jag står uppe på Söders höjder och blickar ner mot Gamla stan, en del av City och Norrmalm. Och torn är det gott om.

Torn

började man under medeltiden bygga på slott och borgar och man kunde därifrån se om fienden närmade sig. Ofta var dessa  också försvarstorn.Tornen hade stenväggar och det var en av anledningarna till att de inte så lätt  kunde fatta eld. Längre fram, på 1800-talet, så byggdes det runt om i landet s.k. grosshandlarvillor . (Större trävillor som förmögna affärsmän lät bygga och som låg en bit utanför stan och dit familjen flyttade sommartid)  I dessa villor kom tornet att fungera som sällskapsrum och där man kunde ta del av en vacker  utsikt. Senare kom tornen också att mer och mer förekomma i olika stadsmiljöer.

Några hus med torn på östra Södermalm

– i mina hemtrakter. I området runt och  strax bakom Mosebacke finns några byggnader med torn

Gamla kvarter med blandad bebyggelse

Stockholm. Södermalm. Mosebacke Kan tänka mig att detta torn ingår i den lägenhet som ligger här till höger. Utsikt ingår i varje fall. Kan tänka mig att detta torn här kan ingå i den våning som ligger här högst upp på hörnen. Utsikt ingår.

Fortsätter man en bit österut här på Söders höjder så kommer man till Fjällgatan. En Södermalms fina utsiktsplatser.Här erbjuds en strålande utsikt över i princip hela Stockholm Inte minst i klart väder. I vindsvåningen på detta hus, Fjällgatan 30, bodde författaren Per Anders Fogelström fram till 1964. Alldeles bredvid huset kan man ta “Sista Styverns trappa” från Fjällgatan och ta sig upp till Stigbergsgatan. (Sista styvern var en krog som låg nere vid och hamnen i Stadsgården )

Stockholm. Södermalm. Fjällgatan. Går man här uppför Sista Styverns trappor kommer man till ännu ett hus med torn.Fjällgatan 30. Och tar man här trapporna upp så ligger det ytterligare ett hus med torn.

När jag tagit mig upp, men en annan väg än trapporna vid Sista styvern, ser jag Globen som numer heter “Avicii Arena. Men även ytterligare ett torn, i ett gult hus med svart tak.

Ett torn  det var det och det fanns många fler. Alla tillhör ande Sofia skola. (Detta är en F-klass 9 skola som har omkring 900 elever. Skolan invigdes 1910 och då  som Sofia Folkskola)

I mina hemtrakter

men på andra sidan vattnet, i Hammarby Sjöstad,  reser sig ett helt annat torn, skyskrapan Stockholm New. En 102 meter hög kontorsbyggnad och där det högst upp på 28 trappor finns en skybar. Här har vi varit och en vacker dag eller kväll är utsikten helt klart värd besöket.

Roligt att stå på marken och ta en bild uppåt. Huvudet hamnade långt bak. Detta är flaggskeppet, och den högsta av flera byggnader som ska tillhöra området. . 

Från en annan vinkel.

Ett hus med ett torn och som jag passerar i stort sett varje dag ligger i korsningen Ringvägen/Östgötagatan, några hundratal meter från där vi bor. Funderar  så på de där allra översta, små fönstren- 

Apropå torn. En tendens till  torn  finns även på husen i området där vi bor. Och det är etagelägenheterna högst upp. Hade inte riktigt tänkt på det. Visserligen mer rektangulära varianter. Men de finns.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Även husen i vårt bostadsområde har torn. Vita, retangulära. Även hemma i vårt område kan man kanske, i alla fall med lite god vilja, säga att husen har torn. Den vita överdelen. (Men vi bor inte i ett av dem utan i lägenheten under.

24 svar på ”Torn på östra Södermalm – Del av en bostad”

 1. Du har så rätt! Det finns hur många olika torn som helst i Stockholm. Har aldrig tänkt på det förrän nu. Du är verkligen kreativ och ambitiös med “egna teman”. Nu när jag såg dina torn tänkte jag osökt på Odengaten. Hela den gatan består av torn tycker jag, men som sagt det har jag aldrig tänkt på innan.
  Stockholm New är WOW! Speciellt andra bilden är en absolut höjdare, i dubbel bemärkelse alltså.
  Ett härligt inlägg:-)

  1. Tack! Började fundera på detta med torn när vi gått längs Strandvägen och sedan vidare på Östermalm och senare även här hemma på Söder. Odengatan kommer, liksom Karlbergsvägen och en del torn från Östermalm.Men jag delar upp det lite.
   Stockholm New gillar jag verkligen. Och så himla kul att följt hela bygget.

 2. Verkligen många torn att beskåda! jättefina bilder … som alltid! Stockholm New är en fantastisk byggnad – WOW!
  Du är duktig att promenera … min kropp, med onda leder och förmaksflimmer har satt min gräns till runt 6 km som högst per dag.
  Ha en fin måndagseftermiddag!
  Kram

  1. Plötsligt såg jag alla dessa torn och det fanns så många. Även fast jag gått här mycket så har jag nog tidigare mest noterat dem. Men nu såg jag dem på annat sätt. Fler torn kommer och från andra delar av stan.
   Stockholm New är spännande och extra roligt är att vi följt bygget från start till den färdiga byggnaden-
   Bra gjort att du kan ta dig så långt som du gör. Men var försiktig. Det är ju inte sträckan i sig som avgör utan att man ska må bra. Jag har fått dra ner på mina rundor och bara att acceptera. Skulle egentligen behöva att mer gå där det är mjukt under fötterna.
   Önskar dig en fin måndag.
   Kram

 3. Torn är vackert, har tittat längtansfullt på flera gamla hus med torn, tänk att stå där och måla har jag haft drömmen om, Men utsikt och att sitta där och fika, eller som förr hålla utkik. ett torn är alltid vackert och passar till allt.
  Gamla kvarter gillar jag mest, vilka byggnader , nu medans jag kommer ihåg, 7 km om dan, det var verkligen bra! ,-) Härligt att röra på sig.
  Gula huset med grönt tak, kopparplåt som ärgats är så tjusigt tycker jag!
  Söders höjder borde vi besöka, har sett bilder därifrån tidigare, ser så vackert ut.
  Trappan upp från Fjällgatan, fint torn, men där faller jag för huset nedanför, det lite smutsgula med den grå grunden. Det gillade jag också, gillar hus med grå grund .
  Sofia skola , vacker byggnad det med, Tänk att få gå i en skola i en så fin byggnad. Så mycket fint det byggdes förr.
  Vilken skyskrapa, har sett dina bilder därifrån, den är snygg men på ett annat sätt ,-))
  Gillar formen och färgerna på de hus du bor i också.
  Tack för den här promenaden, inte en meter har jag gått, men härligt att få se allt. Ha en fin kommande vecka! KRAM Primrose ,-)

  1. Jag tycker de flesta är så fina. Kan tänka mig dig stå där och måla och skulptera. Tänk en ateljé här.
   Har ju passerat många hus med torn men det är först nu på sistone jag börjat titta extra på dem. Så spännande och roligta att se både skillnader och likheter på dem.
   Kanske kan ni i vår ta er till Söders höjder och här finns ju en del parker också där hundarna kan trivas. Inte minst Vita bergsparken.
   Skyskrapan är ju modern, men jag gillar den och det har varit så roligt att följa bygget från start till färdig byggnad.
   Jättekul att du gick med. Fler torn kommer framöver.
   Ha det fint.
   Kram

 4. Det är verkligen något visst med att bo i en lägenhet där en del av tornet hör till lägenhetsytan. Sedan ska man inte glömma den estetiska aspekten när man betraktar husen utifrån.

  När jag var i fastighetsbranschen så hade vi ett nybyggnadsprojekt där man försökte tänka i nygamla banor. Man rundade hörnen vilket innebar att hörnlägenheterna fick ett vardagsrum med delvis rundade former. Mycket charmigt faktiskt även om det var nyproduktion.
  Kul att titta uppåt dessutom och se vad som finns där.

  Kram och fortsatt fin måndag!

  1. Kan tänka mig det.Vad roligt att du varit i denna bransch. Kan tänka mig att det blev bra även i nyproduktion med en hörnlägenhet med rundade väggar. Har besökt några. Hade en väninna i gymnasiet som bodde på Strandvägen och i den “våningen” på ca 300m2 fanns ett torn. Men jag kan inte minnas att jag var där uppe. Men jag såg trappan upp.
   Vet att här i skärgården finns många grosshandlarvillor med olika torn. Och detta var ju då på modet.
   Hoppas din dag varit bra.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 5. Fin utsikt från “under” också!
  “Skyskrapan” är läcker i sin annorlunda panel.
  Huset längst bort i vår by har ett torn. Rummet i tornet ovanvåning har en superb utsikt! Väldigt trevligt rum. Huset är nog byggt ganska tidigt på 1900talet Renoverades på -80talet. Fint att man lät tornet vara kvar . Fina bilder du bjuder på. Och ordentliga promenader!
  Kram!

  1. Läste just om hus runt om i landet, både i trä och sten som har torn och jag tycker det verkar spännande. Lite som i sagans värld.Vad roligt att ni också har tornhus i er by. Och roligt att man lät det vara kvar. Här i skärgården finns många av “grosshandlarvillorna” kvar och många har just torn. Det var ju på modet.
   Kul att du hängde med.
   Kram

  1. Har lite fastnat för olika torn runt om i stan och nu extra lagt märke till dem. Men visst har vi fin utsikt och vi är jättenöjda med området i sig. Nog så viktigt.
   Trevlig kväll.

  1. Ja, i snitt är det så. Men nu i helgen och blåsten var det paus.
   Har den senaste tiden tittat mycket på olika torn i stan. Och det är gott om dem. Gillar dem verkligen.

 6. Torn av olika slag och visst är det något visst med torn. Gamla hus med tinnar och torn är väldigt vackra. Jag gillar även gamla vattentorn. Ett av häftigaste torn jag varit uppe i var tv-tornet i Berlin. Att äta lunch där med utsikt åt alla håll var häftigt.
  Bra spanat av dig 😀

  1. Just nu har jag ett tag tittat extra på olika sorters torn i bostadshus. Så roligt! Vattentorn tycker jag också om men har just nu inte sett så många. Roligt är också alla de fina grosshandlarvillor i skärgården där måna också har låtit bygga ett torn.
   Tv-tornet i Berlin är verkligen häftigt. Och visst finns många olika torn som är spännande var och en på sitt sätt.
   Fler torn kommer efter hand
   Önskar dig en fin vecka.

 7. Jag som är nöjd när jag kommer ut på mina 5 km rundor, du imponerar med dina 7km/ dag i snitt!
  Nu var det ett bra tag sedan jag var ute och promenerade, var ju förkyld i en vecka före operationen, och nu nyopererad. Men nåja, ska nog komma igång igen, och vädret har jag ju inte längtat ut till precis.
  Stockholm är ju så vackert, inte minst alla torn, så fina bilder du har tagit, och det nybyggda tornet med skybaren, wow så läcker den är!
  Ha det fint!
  Varm Kram!

  1. Jag springer ju inte och tränar inte på F&S så att jag går är ju mitt sätt att inte helt “damma igen” i kroppen. Nog så viktigt. Sen har jag min rehab som hjälper bra.
   Du har ju en bra grundkondis och styrka och det gör ju mycket.
   Att du nu är konvalescent och är det fullt ut är viktigt. Först förkylning och sedan denna stora operation. Vill till att du skyndar långsamt.
   Har just den senaste tiden börjat titta extra på dessa byggnader med sina torn och undrar hur det ser ut ädr uppe i tornet. Hade en klasskamrat på gymnasiet som bodde på Strandvägen och de hade ett torn som en del i den jättestora lägenheten. Men jag var aldrig upp dit Såg “bara” den fina trappen dit.
   Skrapan här med Skybaren är så häftig. Kanske kan vi i vår ta en tur dit upp en vacker dag/kväll.
   Önskar dig fortsatt god bättring.
   Varm kram

 8. Jag tycker att hus med torn är så himla fina! Dom förskönar (oftast) stadsbilden en hel del och ger ögonen nånting vackert att titta på 🙂

  Härliga bilder!

  Ha en braig dag.

  1. Tack!Visst är de och lättar upp fasaden och gör den “mjukare”. Och nu, den senaste tiden, har jag än mer lagt märke till dem.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 9. Vilket härligt tema på ditt blogginlägg! Dessa etagelägenheter som ni har på era hus, är de tillbyggda eller fanns de från början?
  Nog blir man nyfiken på alla gamla torn och hur det ser ut inuti dem. Nu får de gamla tornen se sig överkörda av de nya mycket högre byggnaderna och samsas om luftrummet, tur att det finns gott om luft för oss alla!
  Kramen

  1. Har fastnat nu på sistone för just byggnader som har torn. Har några fler torn på lut och som kommer så småningom.
   Etagelägenheterna här hos oss fanns från början och de är häftiga och stora. (Och dyra i insats, dock inte vad häller månadskostnad till föreningen) Tror de är på 5 rum, två badrum, ett stort kök plus en terrass och en balkong. Och de är i två våningar.
   Visst är det tur att luften räcker till oss alla. Hoppas den fortsätter med det.
   Kram

  1. Visst är de fascinerande! Har passerat många och ofta, men då inte direkt förevigat dem. Men nu så.
   Fler torn kommer.
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *