Södermalm

Tisdag hemma på Söder – Med färg och form

Visserligen bjöd gårdagen på olika nyanser av grått när det kom till att handla om vädret. Men det kan en inte hänga upp sig på.  Som vanligt mötte jag upp väninnan Agneta och vår tisdag kom att bli lika trevlig som vanligt. I varje fall om en bortser  från att solen har fortsatt semester. Men sol möttes vi ändå av under dagen. På olika sätt.Och inte minst hamnade vi som huvudpersoner i en solskenshistoria här hemma på Söder. På Östgötagatan och Café Kupan som Röda Korset förestår.

Tisdag  – Hemma på Söder

och Agneta och jag hade bestämt träff vid Slussen.  En av många  pågående byggarbetsplatser i Stockholm.  Funderade som alltid på när området ska bli klart. Vet att det en gång var sagt 2025, men det känns tveksamt. I bakgrunden på bilden nedan skymtar Katarinahissen.En personhiss som förband Slussenområdet med Mosebacke på Söders höjder. Minns när man förr fick lösa biljett för att åka här. Hissen  stängdes 2010 i samband med att ombyggnaden av Slussenområdet började. Här uppe fanns också restaurang Gondolen som stängde i maj 2020 och tänkt är att den ska öppna igen under 2023.Om det blir vet en inte.

Stockholm. Södermalm. Slussenområdet, en tisdag i januariDenna tisdag hade jag bestämt träff med väninnan Agneta vid Slussen. Här anas en del av Slussenområdet med Katarinahissen i bakgrunden.En personhiss, 38 m hög och som invigdes 1936.

Vi hade några mål med vår vända här på Söder. Men när en går här blir det också många spontana besök i mindre butiker. Och att strosa runt här på Södermalm inger ofta en känsla av att befinna sig i en mindre stad.  Ett besök gjorde vi i den härliga och personliga Söderbokhandeln.Här fanns också Annie Ernaux, Nobelpristagaren i litteratur, på plats i december för att signera sina böcker.

Söderbokhandeln på Götgatan är värd många besök.

Nu är jag och handarbeten inte direkt kompatibla, men vid den lilla butiken “Fingerborg” på Åsögatan stannar jag ofta till. Härliga garner i vackra färger.

Gott om läckra garner.

Visserligen var vi på jakt efter en ugnseldfast form till mig och det blev en del andra affärer där vi också tittade in. Ett runt bord i storleken 90-90 cm och med utdragsskiva  letar jag efter. Så vi tittade in på Stalands möbler. Detta är ett familjeföretag som  1946 startade tillverkningen här i “Neumüllers” gamla bryggeri. Ett rejält tilltaget möbelvaruhus i fem våningar.  Roligt att få inspiration men det runda bord jag tänkt mig fanns inte. Jo, kanske men i en prisklass på ca 20 000 kronor.

Möbelhuset Stalands.

Vi fortsätter

och tanken är att jag ska hitta en ugnsform. Second handbutikerna är många men just utbudet av det jag ska ha är inte så stort.

Södermannagatan är en favorit. Och favoriterna här på Söder är många. De har under åren blivit som goda vänner. Caféer och små butiker ligger tätt och samsas med bostadshus av både nyare och äldre varianter.

Södermannagatan var denna tisdag var inte så välbesökt som den annars brukar vara.

Just Södermalm har många gator med landskapsnamn. Och flest är namnen från de landskap som hör till Götaland. ( (Undantag finns b.l.a Smålandslandsgatan ligger i City.)

Korsningen Södermannagatan och Bondegatan Här en del gamla hus böand de mer nybyggda.

Så var det då formarna. Dessa två fanns hos Stadsmissionen. Och liknande i andra “second hand” butiker. Men nej. Inte riktigt  Letade också rostfria formar men inget napp alls där.

När vi var i vårt lokala centrum, Ringen, så passade jag på att titta in på Cervera. Rea! Och även på formar. Hittade ett par av det franska märket “Le Creuset” för ungefär 1100 kr för båda. Fina, men så tunga. Insåg att det inte var så bra för mina handleder. Men hittade plötsligt tre formar i stengods. Märkeslösa, men vad gör det. Och de var betydligt mer lättviktiga. Så jag slog till. Tre stengodsformar i olika storlekar för 300 kr. Nöjd var jag. Så nu är det en rostfri form som ska till som komplement.

Så visst blev det en del både färg och form, “formar” och på olika sätt. Och inte mist solskenshistorien från Café Kupan satte extra färg på denna tisdag.

 

24 svar på ”Tisdag hemma på Söder – Med färg och form”

 1. Oh, jag gillar ju att botanisera i hyllorna på loppisar. Nu är det mycket svårare då det inte finns några i närheten, det krävs några bussbyten men när dagarna blir lite längre ska jag iväg igen. Visserligen tycker min dotter att jag har massvis med bunkar och ugnsformar och visserligen är jag numera en-bo, ändå går de åt! Stalands möbler minns jag faktiskt , man ser på skylten att den har några år på nacken. Och så googlade jag på Il caffe som ska vara ett Italieninspirerat fik.
  Då gick du inte helt lottlös från dagens shoppingrunda, hoppas formarna är till belåtenhet
  Kram

  1. Vi tittade in i flera loppisbutiker men hade fokus på ugnsformarna. Men tyvärr httade jag inga där. Cervera hade till ett bra pris så de fick följa med hem-
   Du har ju knepigare med kommunikationerna att ta dig.
   Lottlös gick jag inte. Ska testa en av formarna nu i kväll. Ska också leta vidare efter en form i rostfritt.
   Kram

  1. Visst var det. Le Creuset är alltid bra men de var tämligen tunga och väl dyra. Lätt hänt att tappa igen.
   En rostfri form ska det också bli. Har några från Rörstrand och Kunglige Dansk men fel form på formarna. Nu blev det rätt.

 2. Vilken härlig dag och promenad det blev. Bokhandeln är ju så fin och det är så roligt att några finns kvar även om de inte är många.
  Le Creusets formar är väldigt bra men de är verkligen tunga. Lite dyra också kanske men de håller. Bra att du hittade ett alternativ som passade dina handleder bättre. Nu hoppas jag att du hittar en rostfri form också. För några veckor sedan stod vi och höll i en på ICA men den var på tok för stor för våra behov tyvärr.
  “Stalands” känner jag väl igen men har inte besökt butiken. Priset kändes lite högt för ett bord men det finns säkert andra och mer prisvärda alternativ.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Ja,då! Vädret var ju i olika grå nyanser men det blev en fin och rolig runda.
   Bokhandeln är ett “fynd” och inte bara miljön utan personalen och urvalet av böcker. Alltid trevligt att titta in.
   Har en form från Le Creuset men den är oval och väldigt tung.Så dessa jag köpte var “lättare” och med rätt form i formen. Ska också bli en rostfri när jag hittar den.Men inte så stor.
   Stalands har mycket fint men just det här var ett danskt designbord och väl dyrt. Letar vidare.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 3. Det där är väl typiskt med second hand antingen hittar man så fina grejer eller så finns det inget alls som faller i smaken,men kul o spännande är det,Bra då att cervera hade rean igång, så kul att följa din tisdag , kram

  1. Vi hade en trevlig tisdag och där vår “solskenshistoria” blev höjdpunkten. Men jag var glad över de eldfasta formarna från Cervera.Le Creuset är ju bra men men min handled så kanske jag snart tappar en igen. Ska leta vidare efter en i rostfritt.
   Trevligt att du var med oss.
   Kram

  1. Är glad att jag hittade formarna men det ska bli en rostfri också.
   Trist att solen nu har tagit semester hos dig. Att den gör det här är ju ganska väntat men på Gran Canaria kan den ju vänta tills du rest hem.
   Men glad om den kommer tillbaka och du får med den hem.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Formbart med färg blev er dag med solskenshistorien som inbakad i formen!
  Klokt val att satsa på rostfritt.
  Vilka fina pasteller där i garnlådorna 👌
  Kram

  1. Just så! Du hittade orden. Och visst är solskenshistorien riktigt bra. Något att glädjas åt långe.
   Garnen var vackra men du vet jag och garn. Ingen lyckad kombo.
   Varm kram

 5. Här blev jag aningen förvånad – över mig själv alltså. Hur ofta har jag inte gått upp och nedför Götgatan/Götgatsbacken men jag har aldrig lagt märke på bokhandeln. Väldigt märkligt, då jag sällan kan gå förbi en bokhandel modell större.
  Kul att du var framgångsrik med ungsformarna i alla fall. Le Creuset har jag ju, men du har såååå rätt – de måste vara de tyngsta formar som finns. Skoj att du kommer komplettera dina tre formar med en rostfri också. För rostfria formar är ju verkligen lättviktiga.
  Då vet du vad du ska göra nästa tisdag – leta efter rostfria former (Åhléns kanske) och ett rund bord (Mio kanske). Googla och kolla om det finns nåt som faller dig i smaken. Annars finns ju alltid IKEA i Skärholmen respektive i Barkarby som alternativa utflyktsmål;-)

  1. Vad gäller bokhandeln kan jag förstå dig. Agneta som också traskat här en del hade inte heller sett eller besökt den- Men den är ett “fynd”. Skyltarna är små. Bokhandeln ligger på höger sida ca 150 m norr om t-baneuppgången vid Medis/Björns trädgård.
   Har en form av Le Creuset men den är tung och har fel “form”. Nu blev det rätt och dessa jag köpte är inte heller så tunga. Ska köpa em i rostfritt också.
   Har hittat ett bord på MIo so det kanske blir med dock ingen iläggsskiva.
   Nästa vecka ska vi till Hallwyllska museet som har en ny utställning “art déco”.
   Och till Svenskt Tenn.

 6. Vilken härlig promenad ni fick! Ugnsformar är inte lätt, de ska vara lagom stora och mina leder tycker inte heller om mina från Le Creuset även om de är både fina och bra.
  Oj,så jag älskar små garnaffärer! Även om jag numera får hålla mig till små arbeten som sockor, tovade vantar och just nu en flätstickad mössa.
  Här behöver vi inte ett enda par strumpor till men det är uppskattade presenter.

  1. Det blev en trevlig runda och vi hade ju ett uppdrag. Att försöka hitta ugnsformar. Och tunga kan jag inte ha. Nu hittade jag tre som var av rätt format och form och som bör kunna fungera för mig att hantera. Ska satsa på en i rostfritt också.
   Du hade verkligen gillat den här garnbutiken. Jag som är helt opraktisk och inte alls kan handarbeta stannar här och ofta går jag också in bara för att titta.
   Visst är allt stickat uppskattade presenter. Gläds fortfarande åt sockar som föräldrar i mina klasser i Peking stickade. Och även tumvantar. (Mamma och mormor stickade mycket men den förmågan hamnade inte hos mig. Tyvärr.)

 7. Gott att du hittade vad du sökte. Jag går ju aldrig på loppis, men du hittade ju det du sökte i en “riktig” butik! 🙂
  Bokhandlare av lite gammaldags modell är sällsynta nu, men så himla trevliga att gå in i!
  Kramar

  1. Trist när det blir påtagligt att handlederna inte är som de brukar vara utan “släpper taget”. Nu hittade jag formar som är ok. Testade en i går. Ska även bli en i rostfritt som är “lättviktare” .
   Bokhandeln här är verkligen rolig att besöka, en gammaldags känsla och med ett stort utbud.
   Kram!

  1. Söderbokhandeln är unik. Och jag kan verkligen förstå att Nobelpristagaren i litteratur valde den för att signera sina böcker i år-
   Är nöjd med formarna och ska komplettera med en rostfri.

 8. En riktig bokhandel … tänk så trevligt det är att gå in i en sån och och strosa runt 🙂
  Så bra att du hittade lämpliga formar och det till ett jättebra pris – hoppas du hittar ett bord också.
  Kram

  1. Ja, en riktig bokhandel som andas just “riktig”. Och deras utbud är så stort. Hamnade bland naturböckerna och så många fina att bläddra i.
   Nu är formarna hemma och två är testade. Tappade dem inte. Ska också satsa på en rostfri form när jag hittar en lämplig. De är ju än lättare.
   Bord får jag nog leta efter. Men har ingen brådska-
   Kram

 9. Intressant promenad med variation. Söder, verkligen härligt att vandra där.
  Slussen, det verkar att ta tid, många års byggnationer. Tänk så många gånger man förr om åren, åkte Katarinahissen. Ätit på Gondolen var också trevligt, fin utsikt kommer jag ihåg, då på den tiden, vet inte nu hur det är.
  Bokhandeln var imponerande.
  Fingerborg, passande namn på en garnaffär.
  Landskapsnamn, ja det är lite trevligt. Själv har jag bott på Gotlandsgatan.
  Vilken härlig solskenshistoria. Den är ju nästan osannolik. En vilt främmande person som tackar er på detta sätt. Otroligt. Roligt att få ta del av det.
  Ha det fortsatt fint och varm kram till dig.

  1. Förstår att båda är kända för dig. Och både Gondolen och Katarina hissen kommer att återuppstå. Gondolen troligen inom 2023. Utsikten från Gondolen kommer nog att bestå.
   Bokhandeln här tittar jag gärna in i och så roligt med det gamla fint bevarat.
   Vad roligt att du bott på Gotlandsgatan. Vill minnas den nu när du påminner mig. Här passerar jag nästan varje dag.
   Visst är solskenshistorien fin. Tänk att sådant händer. Men se det gjorde det. Kände att jag ville dela med mig.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar.
   Vram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *