Stockholm

Tillsammans i 24 timmar – Verklig kvalitetstid

Förra veckan passerade i rask takt och den ena trevligheten avlöste den andra. Och trevligheterna fortsatte under helgen. I lördags kom äldsta barnbarnet, Max 9 år, resande på egen hand från Uppsala och till Stockholm. (Något han praktiskt skulle klarat i flera år men samhället ser ju inte ut idag som det gjorde förr. På gott och ont.)  Här i huvudstaden skulle vi  spendera 24 timmar tillsammans. Ett dygn som Max skulle få ”råda” över.

Uppsalatåget rullar in på Stockholm Central och jag finns på plats på perrongen.

Tillsammans

skulle vi vara och Max skulle i ”princip” få råda över detta dygn. Resan från Uppsala tar drygt 35 minuter med regionatåget och stannar bara i Knivsta och Märsta. Även direkttåg går vissa tider. (Från Stockholm går det också att ta ett pendeltåg till/från Uppsala en resa på ca 60 minuter mellan Stockholm och Uppsala.  Kan vara smidigt att ta om man bor längs pendeltågslinjen norrut. Och pendeltågen stannar på Arlanda. (Dyrare än SJ blir det eftersom  två olika län är inblandade i resan- Stockholms län och Uppsala län. Av/påstigning på Arlanda kostar extra.)

PÅ plats på Stockholm Central och vårt dygn tillsammans börjar. Max är på plats på Stockholm Central och vårt dygn tillsammans har börjat.

Vi fortsätter att resa en bit till. Först av allt tar vi oss långt ner i underjorden på Centarlen för att med pendeltåget åka två stationer. Målet är Solna med Friends Arena och Nordens största shoppingcenter ”MoS” Mall of Scandinavia-

Det var många besökare på Mall of Scandinavia tillsammans med oss. Men det är luftigt här så trångt blev det inte. MoS ligger är lätt nåbart, via en gångbro, från Solna station. Och denna lördag var det många besökare som var här tillsammans med oss. 

Vi styrde våra steg direkt till Friends arena och här ligger den butik som Max gärna ville vi skulle besöka.

En liten del av Friends arena. Och i den del av arenan som ligger mot Mall of Scandinavia ligger också den svart-gula butiken.

Skylt utanför Friends arena. Och visst kan vi tillsammans göra skillnad. Denna skylt sitter utanför Friends arena (Sveriges nationalarena) och berättar om varför arenan har detta namn. Och tillsammans kan vi göra skillnad. 

Vi har 24h nu tillsammans och besöket i AIK shoppen får ta sin tid. Max är i sitt ”esse” och jag har slagit mig ner på en stol. Besöket här kommer att ta tid. Och får ta tid. För det är tiden Max och jag har tillsammans som är viktig. Och dessa 24 h får han bestämma över. 

Vi lämnar

så småningom AIK butiken. Och inte direkt tomhänta. Max är så nöjd med sina inköp; en AIK fotboll, en t-shirt och en kortlek.  Nu är det Mall of Scandinavia som gäller, Nordens största shoppingcenter. Här blir det först fika och skönt att vila fötterna. (Tycker mormor) Max letar på infotavlan dels upp den stora Legobutiken  och dels en ”spelbutik”. I snnaingens namn är jag mer intresserad av Lego än av spel men jag hänger med.

Mall of Scandinavia bjuder på ljusa och öppna ytor och det är gott om möjligheter att vila fötter och rygg.

Legobutiken. Här var det mycket ”Star War” som var  intressant. 

Vi tittade länge på denna rymdstation. En fantastisk konstruktion till ett pris av ca 8000 kr.

Dags att ta sig hem till Söder. Max tar täten och lotsar oss till pendeltåget och sedan vidare från ”underjorden” och upp till tunnelbanan för att ta oss till Skanstull.

Inköp av middagsmat där det fanns önskemål om kycklingfilé, pommes frites (som friterats i vår fritös) och rejält med tzatziki . Kanske också räkor till förrätt och glass med hallon och chokladsås till dessert. Olika kortspel och fotbollsspel avrundade dagen.

Söndag. Sovmorgon för oss alla följd av lång frukost där nygräddade pannkakor ingick. Lite skolarbete i form av läxläsning, mer kortspel och så började  våra 24 timmar gå mot sitt slut. Dags för returresan till Uppsala-

Max på tåget mot Uppsala. Och våra 24 timmar tillsammans var slut för denna gång-

Väl hemma igen landade jag i soffan och i sällskap med datorn. En ny resa är snart på gång och lite planering krävs. Och samtidigt såg jag solen sänka sig i väster bakom Skanstullsbron.

 

44 svar på ”Tillsammans i 24 timmar – Verklig kvalitetstid”

 1. Jag blir nostalgisk när jag läser ditt inlägg. Alla fina minnen från när Rasmus, mitt barnbarn, var yngre dyker upp. Vi brukade också åka på shoppingturer och då var det givetvis sportbutiker, lego och spelbutiker som gällde. T.o.m. jag tyckte det var kul även om jag aldrig skulle besökt de butikerna ensam. Rasmus är nu en stor kille på 16 år, men ringer fortfarande mormor varje kväll och pratar även om han inte har något särskilt att prata om. Det är guld värt. Ha en trevlig vecka.

  1. Vad roligt att du blir nostalgis när du läser mitt inlägg. Och jag kan tänka mig att du har fina minnen från när ditt barnbarn var yngre. Och de har du med dig hela livet. Kul att du känner igen valet av butiker för dig och Rasmus.
   Och så roligt att läsa att Rasmus fortfarande ringer dig varje kväll. Lycka!
   Önskar dig också en fin vecka.

 2. Vilka härliga 24 timmar som ni fick tillsammans. Kan tänka mig att det var uppskattat att få bestämma programmet och dessutom besöka favoritbutiken för inköp. Vilka fantastiska legomodeller det finns men 8000 kr… Lite i dyraste laget kanske 😉

  Kram och ha en bra dag!

  1. Verkligen! Och roligt att se och vara med om det Max tyckte att vi skulle göra. Men han är hänsynsfull och hade lagt in vilopauser för mig.
   Mycket Lego finns det att välja på. Och denna rymdstation var fantastisk. Och det var priset också.Men att titta var kostnadsfritt.
   Kram och trevlig måndag.

 3. Vad härligt när barnbarnen blir så stora så de kan åka själva till mormor eller farmor 😀 En fin gosse, han Max och ni fick ett kanondygn tillsammans. Trevligt och mysigt.
  Jag har alltid varit fascinerad av Lego och tycker den här rymdstationen var helt fantastisk. Men vilket pris!!! Jodå, lego har blivit dyrt.
  Jag önskar dig en måbradag. Tänkte på att det är viktigast av allt att just må bra. Får se vad doktorn säger till mig i morgon.
  Stor kram!

  1. Visst är det! Max har nog kunnat åka hit på egen. hand i flera år men det är ju detta om tåget stannar eller något händer under vägs man funderar på. Å andra sidan kan man inte oroa sig för allt heller. Vi hade ett jättefint dygn och så roligt. Bra också att ha ett barnbarn i taget eftersom det är lite olika vad de tycker om att göra. Nästa gång får William komma. Men då hämtar jag honom. Han är sex och får vänta lite till med att åka på egen hand.Lego är roligt och kreativt och båda killarna bygger mycket med det. Den här rymdstationen är verkligen häftig. Men priset. Inget för mig.
   Har en måbra dag idag och nu när det mesta av bältrosen försvunnit så underlättar ju det.
   Stor kram och trevlig måndag
   Håller tummarna för bra läkarsvar i morgon.

 4. Oj, vilka intensiva timmar, men förstår att ni hade trevligt. Förstår att Mr B stod för pannkakorna.
  Här i Torrevieja var det bara +15 i morse och nu kl 16 så har termometern segat upp sig till 20 gr.
  Var till banken i morse och när jag gick hem så var jag då kall om fötterna, så sockor åkte på.
  Ni är väldigt saknade.
  Många kramar/A-K

  1. Max är ju lugn och eftertänksam så han lägger in pauser för mormor med jämna mellanrum. Skönt så. Men vi hade så trevligt. Och han är så rolig att umgås med.
   Oj, då lite kyligt hos er. Förstår att sockor åkte på.
   Saknar dig också. Men vi ses nästa vecka och det bli roligt.
   Stor kram från oss

  1. Vi hade verkligen ett jättetrevligt dygn tillsammans och meningen var att Max skulle få bestämma innehållet. Och det gjorde han så att vi båda hade glädje av det- MoS är verkligen fint och luftigt och med ett enormt utbud av allt från butiker, caféer, restauranger och biografer. Är inte här så ofta men ska ändra på det.

 5. Jag förstår att ni båda hade ett roligt och mysigt dygn tillsammans. Och vad duktig han är som åker själv.
  Stor kram

  1. Vi hade det jättefint! Och visst är det bra att Max numer åker ensam på tåget. Han har kunnat det länge, men mest vi so tyckt att det varit bra att hämta och lämna. Men man får släppa taget lite grann-
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Vilket häftigt dygn och vilket äventyr det måste varit för Max att få göra det tillsammans med sin mormor. Jag gillar upplägget och hoppas ni får många sådana gemensamma stunder. Hur tar brossan det? Var en tanke som dök upp.
  Kram

  1. Vad gäller Max lillebror William är det hans tur nästa gång. Förra helgen var båda killarna här och övernattade men det är fint att ibland dela på dem. Willam på sex år har andra önskemål än Max och det är fint att helt kunna ägna sig åt en i taget. Vi hade en jättefin dag och Max är omtänksam och lägger in sitt och vilopauser för mormor så att hon ska orka. Jag hoppas också på många liknande dagar. Så mysigt.
   kram

 7. Tycker Max är otroligt duktig att åka tåg ensam! Dessutom verkar han veta exakt vad han vill ha. Antar att han har ”googlat” fram såväl AIK-butiken som utbudet i MoS. Precis som du är jag inte ett dugg intresserad av spel, har aldrig varit faktiskt. Däremot lekte jag mycket med Lego när jag var liten. Men om du minns var utbudet betydligt mera begränsat när vi var unga. Helt fantastiskt vad man kan skapa med Lego nuförtiden. Dessutom är det lärorikt! Det företaget har verkligen hängt med i utvecklingen.

  PS. Gillar Max frisyr. Han klär sig riktigt bra med lite längre hår, precis som William. DS.

  1. Max har ju åkt mellan Uppsala och Stockholm sedan han var bebis och hade nog praktiskt kunnat åka som sexåring. Men nu var det dags. Och visst är det bra gjort. (Tror många barn kan men det är nog mer de vuxna som är hindren.) Max är överlag säker på att ta sig fram var än han är. Bra på att läsa skyltar och har bra minne. Jodå, Max hade koll på vad han skulle titta på i fotbollsbutiken och hur vi skulle gå för att ta oss dit. Lego är ju så bra men nu ser det ju helt annorlunda ut med mycket färdiga saker att bygga efter ritningar. Den här rymdstationen vi såg var häftig. Så var också priset. Kul att Lego hänger med för det är ju väldigt kreativt.
   En mysig helg hade vi och max omtanke om mig är så fin. Ha ser till att det finns platser där jag kan sitta och vila när min rygg blir trött- Annars är det så roligt att vara med honom på olika saker. Ja, med William också. Han får komma nästa gång och får då en egen helg med mig. Bra att dela på killarna ibland.

 8. Roligt att läsa om er 24-timmars meeting. Jag blir nästan lite avis ibland, när jag läser om lyckliga förhållanden till barnbarn och iofs även till barn så blir jag lite ledsen i ögat. Men, det går snabbt över och jag gläds över dina och andras lycka över att få uppleva generationerna efter oss. Max verkar vara en pigg och vaken liten kille, som vet vad han vill och att han ville besöka MoS förstår jag…valet av affärer var väl nästan givet?
  Och så måste jag bekänna en sak…jag har aldrig varit på MoS, jag har tvärvägrat för jag får panik och ont i hjärtat av alla liknande ”Mammons Tempel”…jag tror att jag var en av mycket få, dåvarande 08or som inte besökte och inte heller nu efteråt har besökt det. NU är jag på behörigt avstånd och trots många årliga besök på en viss närliggande flygplats så…nej tack!
  Är i skrivande stund åter i Fkp, röjer lgh, förbereder begravning och planerar resor. Det låter lite mystiskt och spännande med din kommande resa…du väcker nyfikenheten och jag väntar på rapport.

  1. Jag förstår och är helt med i dina tankar här. (Våra döttrar är adopterade och både de och barnbarnen är en stor bonus) Max är resvan och kom med sina föräldrar som tre månaders bebis till Peking och det var mitt första möte med honom. Och därefter blev det flera resor dit för att hälsa på oss. Han har fina minnen därifrån. trots att det nu är fem år sedan han var där.Max hade planerat vad han ville göra och jag hängde gärna med. Jag är på MoS ytterst sällan men det är luftigt och stort och ingen trängsel. Betydligt bättre än andra liknande ställen som jag också gärna undviker. Gillar mer mindre butiker.
   Aha, du är i Fkp. Förstår att det är en hel del att göra och med mycket. Men fint med lite planerande av resor. För vår del blir det inte en så lång resa. Vi håller oss inom Europa men till en trakt där vi inte varit. En liten rapport kommer på torsdag.
   Tankar till dig

   1. Så härligt att få vara på tu man hand med Max ett helt dygn. Det njöt han säkert av också. Har ännu inte varit på Mall of Scandinavia…. det ser fint och stort ut.
    Ska bli spännande att höra vart du nu ska resa. 🙂
    Ha en skön vecka!
    Kram

    1. Mall of Scandinavia blev en naturlig förlängning av besöket i fotbollsbutiken. Det är ett stort, fint och luftigt köpcentra med gott om sittplatser att vila på om man blir trött i rygg och ben. Väldigt fint utsmyckat och med ett bra urval.Och ett fint dygn hade vi tillsammans.
     Ja, i morgon bär det av igen och till en trakt där jag inte varit. Hoppas bara att det blir hyfsat väder.
     Önskar dig också en fin vecka.
     kram

 9. Wow, att Max fixar att åka själv från Uppsala till Stockholm, va fint med ett dygn tillsammans!
  Så trevligt ni fick! Kul att ni åkte till MoS, om du hade vridit kameran åt höger och fotat husen där, så hade du kanske fått med vårt hus på bilden som du tagit från gångbron, tror den syns därifrån 😉
  MoS är så stort, luftigt och trevligt tycker jag, ja jag hittar fortfarande inte därinne, men har laddat ner appen och letar
  mej fram till butikerna via den, haha!
  Kram och må så gott!

  1. Max är en säker resenär och har ju rest här sedan han var bebis. Men nu var vi vuxna mogna att låta honom åka. För egen del hade han nog gjort det betydligt tidigare. Max hade planerat det vi skulle göra och höjdpunkten blev nog både fotbollsbutiken och MoS.
   Jag är ju inte där så ofta men allt finns och det är luftigt och fint. Dessutom gott om viloplatser om jag blir trött i rygg och ben. Gillas extra! Och fina toaletter. Det finns ju bra med infotavlor och där man kan söka vad man letar efter. Och Max lärde sig snabbt. Men att ladda ner appen ska jag helt klart göra-
   Och då vet jag nu var ert hus ligger. Hade nog anat ungefär var det fanns.
   Önskar dig nu god bättring.
   Kram

  1. Jadå! Och han hade planerat den noga. Vad gäller läxläsning har de en del i hans skola. Alla läxor delas ut på tisdagar och samlas in på onsdagar, så det är bra att göra undan lite på helgerna. Och han gör det gärna. Det är inte så långa stunder det är tal om…
   Önskar er fortsatt fin resa. Och jag är med.

  1. Verkligen! Och just att ha en i taget gör att tiden inte behöver delas och med en 9-åring och en 6-årig är det lite olika vad de vill göra. Nästa gång är det lillebrors tur.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Kram

 10. Jag imponeras över Max som vet vart han ska i tunnelbanesystemet, där jag som vuxen känner att jag måste ha ögon och öron öppna för att hamna rätt 🙂 Men, men, det är litet av hans hemmaplan kan man säga. Barn är dessutom mästare på att snappa upp saker och ting som är viktiga för dem.

  Vilken fin helg ni fick tillsammans. Visst är det mysigt med att umgås med ett barnbarn i taget…

  1. Max har ju rest här sedan han var bebis och visst har barn ett bra ”kom ihåg”. Det blev en väldigt fin helg och bra ibland att dela på syskonen. Nästa gång är det William som får komma och bestämma vad vi ska göra.

 11. Här smyger jag in och läser 🙂 blir lätt avundsjuk, dock inte missundsam …lyckliga du som har barnbarn! Vilka fantastiskt härliga timmar ni fick!

  1. Välkommen in hit!Vad trevligt att du tittade in. Nej, varken barn eller barnbarn är på något sätt självklart. Inte alls, så jag gläder mig och deöar gärna med mig. Och ett fint dygn fick jag tillsammans med barnbarnet.

  2. Vilket dygn att få mertid med sitt barnbarn. Jag förstår att han mös att få ägna sin tid med mormor 🤗
   Tänk vilka avtryck som speglar av sig på samvaron mellan vuxen/barn umgänge. Jag tror ni båda har ett bra utbyte av varandra. Det blir säkert fler gånger 24 timmars umgänge 🤗 Sedan fick ditt barnbarn bestämma hur dagen skulle se ut. Bra gjort Ditte 🤗
   Kram

   1. Ibland kommer båda pojkarna och bor över men det är också fint att ha den en och en. Då blir det fullt fokus på den som är här. Och tre års åldersskillnad gör en del i vad de vill göra och uppleva.
    Fint att Max nu på egen hand tar sig mellan Uppsala och Stockholm. Själv hade han nog velat det redan för ett par år sedan men nu tyckte vi det kändes helt ok. Och barn klarar mycket bara man låter dem testa.
    Detta var Max dag och han hade funderat ut hur han tyckte dagen skulle vara. Kul att hänga med.
    kram

 12. Så mysigt o viktig tid o att han själv kommer ner är kul. Ni verkar ha haft det kul tillsammans o det lyfter ens livs kvalitè verkligen Ditte 🙂 spännande med en resa 🙂 kram å fin dag

  1. Vi hade en jättefin helg här och så roligt att han gärna vill komma. En stor kille nu, hela 9 år, så han klarar fint att åka själv.Viktigt att få ta ansvar och lära sig att ta sig fram på olika sätt.
   Kram och trevlig tisdag.

 13. Jag blir alldeles varm i hjärtat över ert dygn tillsammans, tid som ni tar så väl vara på, även om det viktigaste nog var umgänget så hann ni med mycket annat. Mitt barnbarn har lagt stenplattorna på The Mall, han jobbar som stensättare. Han berättade att de har skrivit in sina namn på undersidan så att arkeologerna någon gång i framtiden får något att fundera över…
  Han är ju ganska så världsvan redan Max, vet vad han vill ha, o en middag är självklart trerätters! Förstår att det smakade! Kram

  1. Jag är så glad över att Max vill komma och han ger bereder oss så stor glädje. Jag tror också han var väldigt nöjd med att få bestämma innehållet i vårt dygn och han hade noga funderat vad han ville fylla det med.
   Vad oroligt att ditt barnbarn varit med och lagt plattorna här på MoS. Och kul att de signerat plattorna. Verkligen något som kommer få arkeologerna i framtiden att undra.
   Max är ganska världs och resvan men är glad för det mesta i matväg- Och nu kunde han ju få bestämma middagen. bra val tycker jag att han gjorde.
   Kram

 14. Å du milde så roligt med MM-tid (Max och Mormor) verkligen härliga timmar med innehåll för er. Så lång han har blivit, tiden går så fort. Båda två har en spännande mormor, verkligen söstra mi! Och en super B därtill 🙂 Att resa själv och lär sig hitta är bra för senare framkomlighet i världen och stärker självkänslan. Om Friends A visste jag inte så mycket, förstår att Max ville dit. Bra plats! Lego ja och Star Wars ….
  Och så tar minnen tag i mig när jag läser detta. Egna då jag som liten åkte buss/tåg till Oslo där mormor bodde. Hon mötte på stationen, men snart ville jag själv ta trikken opp till Sinsen där hon bodde. Som du säger tiden var annorlunda då.
  För att inte tala om mina två barnbarn när de var hos mig. Oräknade antal timmar blev det och de ligger i minnesboxen, barnbarnsdelen i hjärnan, och i sparade lådor med böcker leksaker, ritningar och skrifter- Lego och Star Wars och så alla bilderna som jag kikar på ibland.
  Tack för turen med dig och Max och för minnesensen som dök upp!

  1. Det var en rolig och givande helg. Och så bra att Max nu kan åka ensam. Egentligen har han kunnat det länge, men med stopp i tågtrafiken och liknande så har vi velat vänta. Och visst stärker det självkänslan att ta sig fram på egen hand.
   Läser om dina resor som liten och minns mina egna. och dessa minnen har och tar vi med oss. Vet ju att dina barnbarn och du haft så många fina stunder tillsammans och så är det ju även nu när de är äldre. Och på ett annat sätt. Men alla minnen har du med dig.
   Roligt att du delade med dig av din minnesresa.
   Stor kram

  1. Förstår dig! Och ibland är det kämpigt att vara geografiskt långt borta. Minns från våra år i Peking. Och ändå var vi hemma jul och sommar och de mina kom på besök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *