Stockholm

Tidig morgon i Stockholm – På väg till och från Sophiahemmet

I går morse hade jag klockan 08.30 en tid bokad för röntgen på  Sophiahemmet i Stockholm.( Ett sjukhus, läkarmottagning, röntgen m.m. som ligger i stadsdelen Östermalm) Väl tidigt för mig, men nu var det den tiden jag fått. Passade också på att ta tillfället i akt att ge ge mig ut på en kommunal resa i morgonrusningen. Något jag sällan gör. Instruktionerna var dessutom att jag skulle vara på plats redan 08.10 för ev. förberedelser. Så när klockan var 07.20, ungefär samtidigt med solens uppgång, var jag på väg. En tidig morgon i mitt tycke.

Stockholm. Södermalm. Tullgårdsparken. Tidig morgon i november och solen har just stigit upp. Fredag och tidig morgon. Jag på väg genom Tullgårdsparken hemma för att gå de 600 metrarna till Skanstull för att ta tunnelbanan-

Tidig morgon

Det mesta är ju relativt men det hör inte till vanligheterna att jag är ute så här tidigt. Men ska jag resa iväg eller det handlar om läkarbesök så händer det. Tänkte mig att morgonrusningen var i gång i tunnelbanan, men så var inte fallet vid Skanstulls tunnelbana. Perrongen här  var ganska öde 07.30.

Stockholm. Skanstull tunnelbana. Tidig morgon. Men det verkar lugnt vad gäller morgonrusningen. Södermalm och Skanstulls tunnelbana.Tidig morgon. I alla fall tycker jag att 07.30 är tidigt och att det borde vara fler människor på gång.Visserligen är det höstlov men några borde ju ändå arbeta och just vara på väg. 

Jag startar med grön linje, åker tre stopp och byter till den röda linje vid Gamla stan. Här kan man stå ute så det är luftigare om det nu skulle vara trångt.  (Hade kunnat byta vid Slussen men där är ofta fler människor i omlopp och perrongerna är inomhus.)

Hade bestämt mig för att kliva av vid hållplats Tekniska högskolan men av någon anledning steg jag av vid Stadion i stället. (I sig spelar det ingen roll för Sophiahemmet ligger mellan stoppen. )

Stannade till vid Stockholms stadion eller som oftast  säjer ;”Stadion”. Den  byggdes till sommarolympiaden i Stockholm 1912 och är den äldsta olympiska stadion som fortfarande är i bruk.

Från Stadion är det ca. 300 m att gå till Sophiahemmet  och sedan skulle jag hitta hus M och röntgen. Bra skyltat var det och ingen kö i receptionen så redan strax efter klockan 8 satt jag på plats i väntrummet. Uppropad före utsatt tid och genomlyst i ett par olika apparater var jag klar med undersökningarna strax före klockan 9.

Det var fortfarande morgon

när jag var klar med undersökningarna och jag bestämde mig för en uppfriskande promenad. Just att promenera på Östermalm bland de vackra sekelskifteshusen med många detaljer gör jag då och då. Och när man ser dessa hus idag är det svårt att tänka sig att Östermalm på 1800-talet  låg utsocknes och var väldigt fattigt. På den tiden var det Gamla stan/Staden mellan broarna som just var Stockholm.  Jag bestämde mig för att ta anrika Floragatan  till Humlegården. Här hade man tänkt sig att i ett par kvarter skapa en “villastad” efter engelskt mönster. Men så blev det inte. Höjda markpriser och annat gjorde att de  flesta villor som byggts här blev rivna och blev ersatta av vackra flerbostadshus. Några villor finns fortfarande kvar och bl.a thailändska ambassaden är inrymd i en av dem.

Stockholm. Östermalm. Villastaden. Floragatan. Inte längre tidig morgon men ändå ganska folktomt. Inte direkt tidig morgon längre men jag var ändå tämligen ensam här på Floragatan. Gott om utsmyckningar på husen.

Här i byggnaderna benämner man ofta lägenheterna som “våningar”. Alltså en större lägenhet, ofta med en rejäl takhöjd och stora fönster. Och i ett flerfamiljshus talar man ju ofta om olika  våningsplan så ordet våning har stannat kvar. Fler tankar om våning respektive lägenhet hittade jag här. 

Några av de gamla villorna i Villastan här på Östermalm finns kvar. “Villan” med det gröna taket är den thailändska ambassaden.

Jag är snart nere vid korsningen Floragatan/Karlavägen, går över och kommer in i Humlegården. Och det är fortfarande morgon även om klockan drar sig mot 10.

Humlegården

är en kunglig park och har så varit sedan 1600-talet och har sin speciella historia. (Mer om Humlegården i länken )Här ligger också Kungliga Biblioteket och en parklek. Flera uteserveringar finns som är öppna när vädret tillåter och gäster vill komma.

Humlegården. Här är jag tämligen ensam. En och annan hundägare är vad jag möter.

I Humlegården finns mängder av rhododendronbuskar men de brukar inte blomma i november. Men jag såg ett undantag.

Från Humlegården gick jag vidare mot T-centralen och tog tunnelbanan hem till Söder igen. Morgonen hade övergått i förmiddag.

Kungliga Biblioteket.

24 svar på ”Tidig morgon i Stockholm – På väg till och från Sophiahemmet”

  1. Klockan var 07.20 när jag steg utanför porten, ungefär samtidigt som när solen gick upp. Så det hade ljusnat. Men även 0.8.30 känns tidigt och då hade jag varit på plats på Sophiahemmet ett bra tag.Och hemma var jag före klockan 10.
   En vacker morgon var det.

 1. Ja, det var tidigt. Jag gillar inte heller att dra iväg i arla morgonstund. Och att inga fler var ute vid den tidpunkten var också märkligt, då det var en vanlig arbetsdag. Brukar inte du höra till Södersjukhuset? Men Sophiahemmet kanske har andra specialiteter.
  Vackra bilder med mycket grönska fortfarande! Det där med våning har jag hört förr. Skulle tro det smäller högre än lägenhet.
  Önskar en fin lördagskväll 😀
  Stor kram!

  1. Jag är numer inte van vid att ge mig ut i arla morgonstund. Skönt i alla fall att solen också gjorde mig sällskap. Jag här egentligen till Södersjukhuset men en del specialröntgen kan ska på Sophiahemmet eller annat sjukhus.
   Just här i kvarteren pratar man en del om just våning och vi säger ju våningsplan så det är ju inte så speciellt i sig. Men det finns en historia om detta. Egentligen är det idag, språkmässigt, ingen skillnad mellan våning och lägenhet.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 2. Det märks att du också är pensionär när klockan07:20 känns som mitt i natten. Håller helt med dig, det borde ha funnits mera folk på perrongen, men fredagar jobbar kanske fler människor hemifrån. Minns rusningstiden från när jag jobbade, och så var perrongen vid Danderyds Sjukhus full med folk.
  Överlag hade du valt ganska folktomma platser. Just Floragatan är ju ganska så avslagen alla dagar och tider i veckan. Gillar att promenera där och fantisera om vem som bor i de pampiga husen.

  1. Jadå! Men med en tidig röntgentid som jag fick förtur till så får jag inordna mig i ledet. Skönt att solen och jag var uppe samtidigt. Det var i alla fall ljust ute. Det ver en del resenärer på t-banetåget men ingen trängsel och sitt plats fick jag. Kanske är många lite lediga denna lovvecka på en fredag.
   Floragatan var det nu länge sedan jag var på. Och visst är det roligt att strosa här i “Villastan” och se alla detalljer på byggnaderna. (Har haft vänner som bott här.) Även “Humlan” var folktom förutom några hundar med sina ägare.

 3. 07.20 igår var jag nästan på väg ner till bussen för att ta mig till min folktomma arbetsplats, hade gärna sovit en timme till där kände jag, förstår dig således.
  De där undersökningarna är bra att genomgå, min fru har en scanning vartannat år för att se så allt är ok.
  Man får ju vara i tid och då jag är en orolig skäl när det gäller att passa tider så är vi alltid 30-45 min för tidiga.
  Skönt att ha sådant tidigt trots allt, så man kan komma hem och ha det gott i tid 😉

  Fantastiska bilder du ger oss idag, som vanligt förstås, men ändå.

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Se där! Då var vi ute nästan samtidigt. Och då gick solen upp här i stan. Jag skulle till röntgen och där var det mer folk. Men en tom arbetsplats kändes inte direkt kul.
   Jag har nu ett par av dem varje år och är tacksam för det. Och jäkta till en röntgen vill jag inte. Förstår vi är lika här.
   En skön promenad blev det på vägen hem som lite bonus.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Tack för trevlig promenad.
  Tidigt för mig också!
  Många som arbetar måste ju stiga upp i ottan, speciellt om de pendlar långt.
  En ganska lång promenad till/från Mercadona, Las Palmas, har vi gjort.
  Trevligt!

  1. Tack, själv! Trevligt att du gick med. Jag vet att när jag jobbade i alla år så var jag uppe tidigt. I Peking gick bussen till skolan ofta klockan 7 men då var jag yngre.Nu är jag så glad över att bestämma över min tid. Och en skön promenad blev det också-
   Ha det bra i Las Palmas och antar att det fortfarande finns många fina promenadområden där.
   Önskar er en fin vistelse.

 5. Tack för en trevlig promenad i området. Det finns verkligen så fina promenadvägar i Stockholm. Är man van att styra sin egen tid på morgonen så kan jag förstå att det kändes tidigt.

  Kram och god kväll!

  1. Jag kunde ju förena nytta, besök på Sophiahemmet och mer nöje. Promenad. Numer är detta tidigt men annat var det när jag jobbade. Men allt fungerar.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 6. Lite väl tidigt för mig, men det är i och för sig skönt att inte behöva trängas. Jag visste inte att Stadion var så pass gammal. Ett tjusigt byggnadsverk. Kram

  1. För mig också. Numer! Men det kan vara knepigt med olika besökstider på sjukhus. Detta besök var angeläget så lika bra att ta tiden.
   Visst är Stadion en mäktig byggnad.
   Kram och trevlig helg

  1. Jadå! Var hemma igen strax efter 10. Och trängselfritt var det när jag strosade mot tunnelbanan. Blev så förvånad över att se en blomma här i rhododendronbusken. Den såg ensam ut.
   Önskar dig en trevlig kväll och en bra söndag

 7. Läkarbesök, dem vill man bara i god tid till. Vore pinsamt om den som är så upptagen och bokad fick vänta.
  Röntgen går väl oftast snabbt. Min erfarenhet, men jag har ju bara röntgat skelett. Beror nog på typ av röntgen. Har förresten, sedan länge, fått svar på knäröntgen. Lätt artros. Gott att det inte är allvarligare än så….
  Floragatan, vilka vackra hus!
  Ha det gott! Kram!

  1. Absolut! Och ska man ta sig kommunalt kan det ju bli stopp på olika sätt . Sitter hellre i ett väntrum. Nu kon jag dessutom in i god tid innan min tid. Bra så. Här var det ett par specialvarianter så det tog längre tid, Men fint att få det gjort.Fint att du fått svar på knäröntgen och skönt att det inte var allvarligare än lätt artros. Men det kan ju vara nog så knepigt och ont.
   Längs Floragatan liksom även längs några andra gator här i Villastan på Östermalm är det roligt att ge sig tid att. Och inte minst att se dessa vackra fasader.Någon brådska hem hade jag ju inte heller.
   Ha det bra du också.
   Kram

 8. Onödigt tidig tid kan jag också tycka, men det är ju bara att “gilla” läget när man fått en sån tid. Skönt att det var lite folk ute och åkte kommunalt och skönt också att besöket på Sophiahemmet gick så snabbt och smidigt.

  En härlig morgon/förmiddagspromenad fick du ju också på köpet 🙂

  Ha en skön söndag!

  1. Ibland kan man inte välja tid men det var skönt att solen och jag var ute samtidigt. Är det ljust är det i alla fall lättare att ge sig ut.
   Allt var snabbt avverkat och en skön promenad blev det också genom ett ganska folktomt Stockholm.
   Önskar dig också en trevlig söndag.

 9. Så trevligt att få följa med på din resa. Utom röntgen då.
  Jag känner igen mig och det känns hemtamt.
  På Sophiahemmet har jag varit, både på undersökning och blivit opererad. Det var också där som Mysingen och jag fick reda på att han hade en tumör i tjocktarmen. Den var elakartad, men operades bort i tid. Vi är så tacksamma för det.
  Att det var så pass lite med folk ute tror jag beror på höstlovet. Verkade ju ovanligt lite med rörelse ute.
  Vi gillar ju tidiga mornar och det går för mig bäst att promenera då.
  Läkarbesök tycker jag om bäst att ha på förmiddagen. Men nu i morgon är det mitt på dagen, inte bra.
  Tack för alla fina bilder som du visar, Ditte.

  Trevlig söndag och varm kram till dig.

  1. Tack! Väldigt trevligt att du var med. Och Sophiahemmet är ju ett lugnt ställe att komma till.Du har ju en hel del erfarenheter härifrån och Mysingen också.Så skönt och glädjande att det gick bra för honom med hans tumör och att du också har goda erfarenheter härifrån. Betyder ju så mycket. Jag kände mig också väl omhändertagen och miljön här är ju väldigt lugn om man jämför med de större sjukhusen. Nu hoppas jag också på bra röntgenbesked.
   Jag blev också förvånad över att det var få ute och när jag promenerade från Sophiahemmet och ner till City.Det var liksom jag och Stockholm.
   Önskar dig lycka till i morgon vid ditt läkarbesök. Håller tummarna.
   Skickar en stor kram och många tankar.
   Trevlig söndag

 10. Tack för vackra bilder av bekanta miljöer. På grund av pandemin har det inte blivit några stadspromenader på länge. Jag bor i Solna så det längsta mina promenader har sträckt sig åt det hållet är Odenplan.
  Nu är jag medlem i Klubb Torrevieja och var med på Återvändarfest i fredags. Träffade trevliga människor, åt god mat och blev skjutsad hem i åskvädret.

  1. Tack! Och tack för att du berättade att det ordnade sig med Klubb Torrevieja och att du var med på Återvändarfesten. Kanske var några av de ag känner också med. Vi blir hemma i Stockholm ett tag till men hoppas på en vända igen i början av december.
   Jag kan förstå att du hållit dig i Solna under pandemitiden men där finns ju så fina miljöer. Jag bodde i Solna, i Huvudsta från 1959-1970 och mina föräldrar bodde senare på Jungfrudansen.Så hela Solna är ganska välkända trakter.
   Önskar dig fortsatt fina dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *