Spanien Torrevieja

Tiden finns – Men ibland har den bråttom

Sommaren pågår för fullt i Torrevieja och med dagstemperaturer upp emot +30. Men efter en vecka har jag nu rätat in mig i ledet och fallit in i ett lite lugnare tempo. Och någon brådska har jag inte. Tiden finns. Även om jag tycker att den har väl bråttom ibland. Hit till den “spanska sommarstugan” (där vi inte är på sommaren) kommer vi när bl.a. önskan om extra hav, sol, “lagom” värme, omväxling och miljöombyte sätter in,

Grönskar gör det här hela året om. Och växterna verkar anpassade för det varma och torra klimatet.

Torrevieja, här märkt med rött, ligger på Costa Blanca, “den vita kusten”, på Spaniens östra sida. 

Tiden

har jag för länge sedan slutat att jaga. Dygnet har 24 timmar och sen är det upp till en själv att fördela dem och använda dem. Läste ganska nyligen om,för tredje gången, den gamla boken av Bodil Jönsson, “Tio tankar om tid”. Fortfarande tänkvärd och läsvärd tycker jag. “Vi jagar tid i vår kultur. Och det vi egentligen menar är att vi låter klockan jaga oss. Vi försöker spara tid”. Och vad en sen ska spara tiden till vet jag inte så jag försöker använda den. För den lär inte ge någon ränta,

Tiden finns för många och långa promenader i Torrevieja med onejd.I Torrevieja, precis som hemma, blir det många och ganska långa promenader. Gärna längs vattnet. Tiden finns.

 I morgon är det fem år sedan slumpen, jo i princip var det så, tog oss hit till Costa Blanca och Torrevieja. I Spanien har vi varit många gånger och på olika ställen. Jag var här, på Mallorca, redan 1960 och därefter blev det många resor både dit, till olika Kanarieöar och olika platser på fastlandet. Men just Torrevieja hade vi ingen “relation till.” Hade bara kört förbi på väg någon annanstans. En bra slump blev det.

Ofta blir det bilder

från strandpromenaderna och vägarna längs havet, där tycker jag det är allra vackrast att promenera.  Stan i sig, stadskärnan, kan jag inte påstå direkt är vacker, inte i mitt tycke, men den har charm och är en levande stad året om. Här bor och arbetar spanjorer och många andra nationaliteter året om. Sommartid ökar antalet besökare för Torrevieja är sedan lång tid tillbaka väldigt populärt bland spanjorerna själva som har hus/lägenheter här. Ibland får jag frågan om vad man gör i Torrevieja och här finns rikt utbud av  mycket både vad gäller kultur, musik, sport, bad,utflyktsmål, caféer och restauranger. (Mindre och större  restauranger med mat från världens alla hörn) Är man shoppingintresserad  finns La Zenia Boulevard, ett gigantiskt shoppingcentra, en mil norr om stan och “Habaneras shoppingcenter” i stan. Dessutom mängder av mindre butiker av allehanda slag. Och visst grönskar det även mitt inne i stan.

En palm som fått sällskap av en murgröna på stammen.

Gatan, “Caballero de Rodas” mitt i stan med många butiker, caféer och restauranger.

En cykel kan användas till mer än att cykla på. Förutom färgen på cykeln tycker jag den var välplacerad. (Hör till bar Tango)

Lite hav och strandpromenad fick komma med. Mysigt att slå sig ner här för bråttom har jag inte. Men ibland har ju tiden det och det är dags att stoppa den för ett tag.

 

 

28 svar på ”Tiden finns – Men ibland har den bråttom”

 1. Torrevieja låter trevligt även om stadskärnan inte är den vackraste. Det jag skulle uppskatta är att det är en levande stad året om. Många andra orter nästan avfolkas under vinterhalvåret och det känns ganska så tråkigt. Ungefär som i vår lillhåla kan jag säga 😉

  Kram och ha en njutbar fredagskväll!

  1. Torrevieja lever hela året om och här både bor och arbetar folk och barnenen går i skolan. Kulturubudet är stor och det är lätt att hitta saker att göra i den mån man vill. Många bussar finns så det är också lätt att ge sig iväg på egna upptäcksfärder om önskan tilldet sätter in. Många hyr också bil men här har vi inte känt behov av det mer än ett par gånger och då gjort det. Är kul att testa både buss och tåg.
   Önskar dig också en skön kväll och helg.
   Kram!

 2. Så kloka ord och tankar om tid. Som pensionär har jag coolat ned mycket, men tidigare var jag en som jagade tid. Skulle hinna så mycket, för att inte tala om under tiden med småbarn i huset. Däremot tänker jag nog mycket om tiden nu… det som varit, men även funderingar runt hur lång tid till jag har som jag kan leva så rörligt och så aktivt som jag gör idag. Jag är så glad för min hälsa, kanske orsakat av min bakgrund från vården där jag sett mycket elände, både inom psykiatrin som somatiken.

  Nej, varför jaga tiden… det går inte att spara den heller, som du skriver! Kloka fredagstankar!

  1. Känner igen mig i dig här – hur det var förr. Och allt rinte borta. Men jag jagar inte vare sig tid eller springer efter bussar. Just detta med tankar om när rörligheten ska begränsa mig funderar jag också ofta på. Ohc du med din bakgrund har ju ytterligare en aspekt här.
   Tiden går inte att spara. Den är en färskvara och kan inte lagras.

 3. Bodil Jönssons bok har jag här hemma. Kanske dags att läsa om den? Fast, jag försöker allt att stanna ner mig emellanåt, släpper alla måsten ibland och vilar en stund, var det nu blir.
  Fina njutbilder där värmen också gör sitt till.
  Idag blåser det upp till storm här men förmiddagen var otroligt varm, hela 21 grader! Men det går över i morgon.
  Ha det så skönt och stor kram!

  1. Det var intressan att läsa den igen och nu när åldern lagt på sig några år. Visst är det mycket man vill och sedan där göra en priorietering kräver extra tankearbete. Och jag har ju konstterar att tiden inte är oändlig fastam jag äger min.
   Så skönt med förlängd sommar hemma. Här har dte blåst en del – bra seglarväder- men det har varit +32 och ganska fuktigt. Vi har varit ute med vänner hela dagen och gåsträckan blev dryga 12 000 steg-
   Önskar dig en fin kväll. Jag vilar just nu fötterna.
   Stor kram!

 4. Bodil Jönsson är en klok livsbetraktare och du med Ditte som lär av orden i hennes bok.
  Jag gav den som gåva till en väninna här i somras och hon är så glad över den, läser den lite nu och då, bläddrar och får kloka tankar till sig om tiden. Det enda som vi egentligen har är tid, hur konstigt det än låter.
  Ha det gott i Torrevieja, njut av sommarstugan och omgivningarna.
  Här är Knud på ingång 🙂 eller om det är en liten Knud, förstod nästan att stora Knud kommer imorgon.

  1. Visst är det så. Tiden har vi sedan är det upp till oss hur vi använder den. Roligt att du gav boken till en väninna och den är fin att bläddra i och läsa delar av då och så. Nu läste jag om den och det gav en hel del.
   Läste om Knud som var på ingång och hoppas att han lugnar ner sig lite.
   Trevlig helg!

 5. Nej, att stressa har faktiskt aldrig varit min grej. Men så har jag ju inte varit småbarnsförälder heller. Så tiden har liksom alltid räckt till. Däremot kan jag nu – retroaktivt – inte förstå hur jag hann med heltidsjobb, tre träningar och ibland två fotbollsmatcher under en vecka.
  Nu finns ju dessa aktiviteter inte längre, men jag har inte tråkigt för det. Det sägs ju alltid att tiden går fortare ju äldre man blir. Även det har jag inte riktigt upplevt än. Så det finns hopp – för både dig och mig;-)

  PS. Har bara varit i Torrevieja en gång. Strandpromenaden känner jag igen, liksom “Caballero de Rodas”. Men jag kan inte minnas självaste centrum. Tyckte att Torrevieja liksom Benidorm inte hade/har ett “riktigt” centrum. Du kan väl fota centrumet vid tillfälle. För det roliga är att du och Ama ofta fotar motiv vid havet. Nu gjorde du ett undantag idag med att ta kort på “Caballero de Rodas”, men annars har jag en känsla av att Torrevieja kanske inte är så värst attraktiv “inåt landet”, men jag kan ha fel där såklart. DS.

  1. Jag har nog inte heller direkt känt mig stressad men en del att stå i var det under döttrarnas yngre år. Och hur hann man med. Men jag var ganska bra på att använda tiden och heltidsjobb var det ju. Men vi var alltid två föräldrar som hjälptes åt med allt. Döttrarna hade sina aktiviteter den ena med fotboll, simning, scouter och tennis och gymnastik. Här blev det simningen, scouter och fotboll som fanns kvar längst. Den andra hade konståkning och dans (Lasse Kyhlers showdansdansutbildning under tre år) Och till sist tog dansen över. Men döttrarna har inte vanligtvis skjutsats till aktiviteterna (utom ibland fotboll och simning på bortaplan) utan lärde sig själva som 10- åringar att ta sig in till Stockholm och till sina aktiviteter i Väsby tog de sig från det de var sju.
   Tiden nu är en färskvara och går inte att spara så jag försöker prioritera. Och tiden i sig har och äger jag. Skönt så. Men jag blir inte direkt yngre.
   Nej, precis som i Benidorm finns det inte i Torrevieja något direkt centrum. Det är utspritt. Det finns flera områden här som är fina att titta på. En del ligger vid havet och några en bit upp i stan. Men vackrare städer finns. Däremot är det en stad som lever hela året om och som har sin charm. Gillar verkligen utbudet av restauranger, butiker av alla sorter, utflyktsmöjligheter och all kultur som stan bjuder på. Men vacker kan jag inte säga att stan är i den mer vedertagna betydelsen.
   Har faktiskt en del bilder från annat än strandpromenaden och där havet är med. De ska nog få komma med nästa vecka. Som lite balans.

 6. Jag har slutat jaga tiden, men av gammal vana blir jag ändå stressad ibland för att jag inte hinner med det jag tycker jag borde hinna med. Har alltid stressat och då är det svårt att lägga om. Men de dagar jag lever i min egen takt är ljuvliga. Ni verkar ha det så skönt i Torrevieja med promenader, umgänge, havet och värmen.
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Visst kan man bli stressad av att inte hinna med det man tänkt sig att man borde. Men jag har lagt det åt sidan, till största delen. Har mer och mer funderat över tiden som färskvara och något som inte kan sparas. Inte kommer den heller tillbaka. Tycker att Bodil Jönssons gamla bok “Tio Tankar om tid” visar på så mycket och hur vi prioriterar. Kändes bra att läsa om den nu på ålderns höst.
   Vi har det fint här och trevlig omväxling till Stockholm är det.
   Kram och trevlig helg.

 7. Sommarstuga att bo i på vintern, borde kanske kallas vinterstuga, fast å andra sidan så är det ju “sommarväder” på platsen där vinterstugan befinner sig – så den får nog heta sommarstuga ändå 😉
  Du skriver så klokt och fint om tiden. Tid är något jag funderar mycket på. Vart tar den vägen och använder vi den till rätt investeringar…svårt att veta och oavsett vad vi gör med den så pågår den hela tiden.

  Tack för att du delar med dig av din tid <3
  Må väl och njut vidare av dina dagar i Torrevieja

  Kram Christina

  1. Det är just det att här är det sommar eller vår hela året så därför blev det just “sommarstuga”. Men sommartid är vi ju inte här mer än ett tag i juni. Tycker det blir alltför varmt.Vi kan ju resa hit när som så Sverige och Norden passar oss fint sommartid.
   Nu är jag “arbetsfri” och disponerar min tid sedan sju år tillbaka. Men lite jobb inom resebranschen har jag och det är så roligt. När jag läser din blogg tycker jag att det känns som om du inveterar den i det som du tycker är viktigt. Men jag vet ju också att ett jobb i skolan tar på ordentligt även om det ger mycket.
   Och visst pågår tiden. Går heller inte att spara.
   Vi tar dagarna som de kommer och tiden har vi.
   Önskar dig en fin helg.
   kram!

 8. Tack för alla fina promenader längs havet, och i övriga Torrevieja, som du bjuder på. Det känns nästan som att vara där❤️

 9. Himla fina bilder från vår härliga stad! För vår del var det också slumpen som förde oss hit – vilka bra “slumpar” det finns 🙂

  Ha nu en riktigt skön lördag!

 10. Ja det är nu det är skönt att resa iväg, inte på sommaren då är det skönt här hemma, vackra bilder så njut av tiden* som vi som du säger själv förvaltar som vi vill kram kram

  1. Väl varmt fortfarande men mornar och kvällar är verkligt behagliga. Och vi hoppas det snart blir lite svalare även under dagen. Å andra sidan är det heller inget vi behöver göra under de varmaste timmarna.Vi tar det lugnt och gör det vi vill.
   Kram och trevlig lördag.

 11. Visst är det härligt att kunna bo här alla årstider eftersom stan inte stängs ner. Jag skulle inte kunna bo på ett ställe som blir dött och ensligt när vintern kommer. Men vacker är den inte, men visst trivs vi här i alla fall 🙂
  Stor kram!

  1. Nej, skönheten kan man få leta lite efter. Men visst finns den. Dock utspridd. Strandpromenaderna är ju fina områden och på olika sätt.
   Men det är en levande stad året om och det tycker jag är viktigt. Och närheten till det mesta finns. Och visst trivs vi! Helt klart! Och många med oss både spanjorer och mängder av andra nationaliteter.
   Stor kram och trevlig kördag.

 12. Älskar dina miljöbilder från Torrevieja här och nedan!
  Ung samma väder och temperatur som hos oss nära Marbella. Härligt i poolen, motionssimmar varje dag. Tar dessutom morgonpromenader, varmt under dagen.
  Ha det skönt!

  1. Tack! Det kommer fler miljöbilder härifrån efter hand. Tycker det är väl varmt dagtid, men kvällarna och mornarna är väldigt sköna. Men dte blir nog snart lite svalare hoppas jag.
   Önskar dig fina dagar.

 13. Det är precis som du säger: Tiden är ett gissel om man inte använder den rätt.
  Jag får precis samma frågor som du. Vad gör du i ditt vinterviste. Jag brukar svara: Exakt det som jag gör hemma. Ingen undrar över vad jag gör i Sverige! Vintertid gör jag dessutom mer i värmen än vad som är möjligt i Sverige!
  Torrevieja verkar vara ett lyckokast för er del! Dina fina bilder visar det!
  Kram

  1. Och inte måste man göra så mycket heller. Vi har ju gjort mycket i hela vårt liv så att ta dagen som den kommer känns väldigt skönt. Nej, ingen undrar vad jag heller gör hemma….Och visst kan man utan tanke på halka och kyla göra mer i i våra “stugor”. Vi har dte bar här, men det går nästan inte en dag utan att vi pratar om Thailand. Vi trivdes/trivs å bra. Men det fungerar tyvärr inte för längre tid för mig. Och att resa så långt för en kortare tid känns inte adekvat. Men jag hoppas du delar med dig när du är på plats så jag får ta del av “vårt” område via dig.
   Kram!

 14. Så fina bilder att njuta av från din stad, så här när det blir allt kortare dagar här hemma.
  Stressar inte och har väl egentligen aldrig behövt, förutom en period i livet när jag hade tre jobb samtidigt för att få ekonomin att gå ihop – men jag ser ju hur jobbigt det kan vara att få tiden att räcka till med heltidsjobb och tre barn. Jag var ju hemma med barnen när de var små och sen jobbade jag bara halvtid fram tills de börjat skolan … och lite till.
  Kram

  1. Visst är det fint att nu kunna disponera sin tid, men visst minns man hur småbarnstiden var och allt för att få det hela att gå ihop. Jag jobbade heltid när barnen var små för många gånger i skolans värld fungerar det dåligt att inte göra det. testade men det blir ofta heltid ändå. Några år var jag ledig en dag i veckan och det var skönt.
   Kan förstå att du också är glad för din tid du har nu.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *