Foto

Text – Vad är en text? Några funderingar

Text är veckans temaord att fritt tolka i bild och ord hos Sanna i Gemsweeklyphotochallenge  och där finns också andra spännande och roliga tolkningar.  Titta gärna in!

Vad är  en text? Några funderingar. 

För mig är en text ett budskap av något slag. Det finns något att förmedla och det finns en mottagare. Texter kan både läsas eller skrivas och jag använder olika sorters texter beroende på tillfälle.  Likadant är det  när jag väljer vad jag vill läsa eller få uppläst för mig.

Facebook eller twitter har jag inte men när jag skriver på instagram eller skriver sms blir det texter som  är korta och med ett direkta budskap.  Skriver jag för andra ändamål så anpassar  jag medvetet/omedveter texten till mottagaren. I en artikel, ett blogginlägg, rapport,  redovisning eller uppsats vill jag att det jag skriver ska passar in den “genren”.

Jag fick idag ett tips från min vän Marja som hade hittat en tävling på Instagram, “boktitelpoesi” (Bonniers tävling) och när jag nu funderade på texter så tog jag de böcker jag just nu har framme.

STÖRST AV ALLT 

TIO TANKAR OM TID 

FÖR ATT KUNNA LEVA

Bodil Jönssons bok “Tio tankar om tid” är en bok fylld av kloka tankar och texter och kom i min hand i början av 2000-talet. “Vi jagar tid, säger vi i vår kultur. Det vi egentligen menar är att vi låter klocktiden jaga oss.  Men tid är det enda vi har” . Läser nu om den och med stor behållning. (Malin Perssons Giolitos bok är utläst sedan länge men har inte kommit till sin bokhylleplats.) Pågående bok som är mycket stark är den av YeonmiPark, “För att kunna leva.” Det är en självbiografisk bok med fänslande text där författaren inte drömde om frihet när hon flydde från Nordkorea. Det enda hon visste, det var att hon flydde för livet. Boken ger en inblick i livet i Nordkorea, av en tillvaro som hittills mestadels varit dold för omvärlden.

En helt annan typ av text.

Ett brev, ett gammalt brev från 1940. Min pappa var som 18-åring frivillig i Finland under Vinterkrigt och hans föräldrar trodde från början att han skulle stannat i Stockholm. Så blev det inte.  Brevet tog lång tid på sig att komma fram för  var inte helt enkelt med adressen ute i fält. Men min farmor ville berätta om hur livet var hemma i Töreboda och om den oro hon kände för sin näst äldste son

En text i form av ett brev.Ett budskap finn även här i brevet. (Bertil var min farfar,  Anders och Anna Lisa två av pappas nio syskon. Sotare Bolinder, ett original och pappas vän)

Till svar kom så småningom, i april 1940,  ett vykort från min pappa med motiv från Funäsfjällen. All postgång inställd…

Klart budskap  i texten här på vykortet.

 

Vad är en text för  dig som läser?

48 svar på ”Text – Vad är en text? Några funderingar”

 1. Text kan vara information, kärleksord , en smärtsam brytning.
  Kallt, kalt varmt, nonsens, kul, lättläst, svårläst,
  men det känns som jag är ute o cyklar ,-))))) min hjärna är SÅ trött så just nu blir texten en klurig knepig information som tyvärr min hjärna just nu har svårt att ta in.
  Ha det jättefint
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Visst kan text vara så mycket! Det precis som konst. Och jag är helt inne även på dina tankebanor men fick begränsa mig…
   Hoppas din hjärna snart piggnar på sig.
   Ha det bra du också och vila dig nu.
   Sror kram!

 2. Så underbart. Påminner mej om Pår Lagerkvists “Det kom ett brev…”
  Tänk om din farmor skrivit det där brev via e-mail!!! Det är en sak jag tänkt på –
  framtida historiker har ju inga handskrivna brev att studera. Farmors brev är så
  typiskt. Älskar den sist paragrafen “Bertil kokar kaffe ….”
  Påminner mej om brev min mor skrev till mej, efter jag kom till USA.
  Vardagliga händelser som fick en att känna sej man vad där.
  Brevskrivning är en nästan utdöd konst. TYVÄRR!!!

  1. Tack, Ruth! Jag har just nu på nytt när jag fick din kommentar läst om Pär Lagerkvists “Det kom ett brev”. En så fin dikt.
   TYvärr verkar det numer vara så att skriva brev för hand är en utdöende konst- Och många barn i skolan här i Sverige lär sig inte från början att men hjälp av papper och penna fprma bokstäver eller siffror. “Paddor” är vad spm gäller i mångt och mycket. Väldigt trist. Jag är glad att mitt barnbarn Max nu i första klass får lära sig att skriva för hand.

   “Bertil kokar kaffe”- farmor ville berätta hur det var just där när hon skrev.
   Kan förstå att du uppskattade din mors brev till dig i USA och hon ville dela med sig av den tillvaro hon hade hemma.

   Jag tycker också att det är sorgligt att brevskrivandet nu inte längre finns kvar och är glad för de brev och vykort jag sparat.

 3. Läste din farmors brev och blev riktigt fascinerad måste jag säga. Gillade det “gammalmodiga” sättet att skriva. Kan nästan se henne framför mig och föreställa mig hur hon sitter vid köksbordet och skriver ner precis allt hon tänker just då och som känns viktigt – utan “inbördes ordning” alltså. Och det var ju ett långt brev. Sedan din pappas var – kort och koncist. Några ord som säger allt som din pappas föräldrar behövde veta. Som sagt fascinerande, speciellt med tanke på dagens sociala medier där allt sker i realtid…

  1. Visst var det roligt här i brevet, och i pappas vykort, att se skillnanden. Han fick med det viktigaste väldigt kort och farmor berättade som om pappa var i närheten.
   Och en text kan innebära så mycket och på olika sätt.

 4. Ja, det finns text och text! Personlig eller mer byråkratisk beroende på ändamålet. Kan ibland vara svårt att avväga så att det känns rätt.
  Bodil Jönssons bok innehåller många bra tankar om tid. Den boken tål att läsas flera gånger!

  1. Visst är det så och roligt att läsa övriga tolkningar och fundera vidare på dem.
   Bodil Jönssons bok plockade jag fram häromdagen och den håller än i mångt och mycket.

 5. Så roligt att läsa det fina brevet som din pappas föräldrar skrev. Riktigt rörande! Så visst betyder texten väldigt mycket beroende på hur den skrivs!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Visst kan en text betyda mycket och på olika sätt- Farmor här skrev ett lång brev och berättade och pappa svarade på det som var viktigast. Han var alltid kortfattad när han skrev- men budskapet gick ju fram.
   Önskar er en fin kväll.
   Stor kram!

 6. Text är ju så mycket! Både långa berättelser, hela böcker, kortare noveller eller en arg lapp bara för att nämna några varianter. Vi skulle inte vara där vi är idag utan alla möjliga sorts texter 🙂

  Härlig tolkning!

  1. Tack! Visst är text mycket så jag fick begränsa mig- Men fick nog med det jag ville . Jag kan också tycka det är trist idag att många barn som börjar skolan inte kan skriva för hand, de lär sig inte det “hantverket”. Jag är glad för att barnbarnet Max i alla fall får träning i att även skriva för hand och kunna formulera bokstäver-
   Idag tränar många barn bara med “paddor” och kan helle rinte skriva en siffra. Illa tycker jag för det ena ska inte utesluta det andra.

 7. Alltså då var inget snack om att postgången skulle vara snabb. Det var bara att gilla läget. Fin text från din farmor som var nog bekymrad för om sin son var varmt klädd och hade pengar i fickan. Så roligt att du har förvarat brev och kort från en svunnen tid.
  Appråpå tid som i den förstnämnda boken så är vi så tidsfixerade så hälften kunde vara nog. Man önskar nästan livet ur en. Alltid lika trevligt att läsa dina tema inlägg. Ha en trevlig dag/ kram

  1. Nej, här var det ingen snabb postgång och brevet skuickades med fältpost så det var ju en bedrift att det ens levererades.
   Men farmors budskap i texten var ju tydligt.

   Ja, detta med tid. Alla har ju 24 h/dygn och sedan är det ju frågan om vad man gör med dem. Jag tar helst av mig klockan i Spanien och gärna här hemma.
   Rack för fina ord och roligt att du hänger med på de olika temana.
   Kram och trevlig kväll.

 8. En text för mig är ett budskap som framförs i skrift. Innehållet kan vara av skiftande slag och stilen förändrar beroende vilken mottagare man har. Vi har pratat om det i skolan och jag har sagt att jag kan inte underteckna mailen till föräldrarna med “kram” medan jag kan det till nära och kära. Texter är i alla fall oerhört betydelsefulla på många vis. Den unika drivkraften i att inte kunna kommunicera enbart muntligt.

  Kram och god kväll!

  1. Ja, så gick mina funderingar också- Tack för att du delade dina tankar. Och att skilja på mottagare och mottagare. Vem ska budskapet nå.
   Och visst är texter betydelsefulla och på olika sätt.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 9. Fantastiskt att läsa de gamla breven – och se den fina, personliga handstilen.
  Handskrift ser vi inte ofta numera tyvärr.
  Intressant inlägg!

  1. Tack! Ja, detta brev har jag bevarat och likaså vykortet. Två texter, så olika, men båda med ett budskap-
   Visst är det synd att handskrift i Sverige är på upphällningen. Många barn idag kan knapast forma sig vare sig bokstäver eller siffror.

 10. Text är viktigt och är till för en mottagare. Om sändaren vårdar det man vill förmedla blir det intressant. Det finns alltför många som skriver om intressanta ämnen, men har en tråkig text. Tyvärr lägger jag ibland undan boken. Små händelser som man vill förmedla till nära ock kära är alltid välkommet oavsett! Kramar

  1. Vad gäller böcker så håller jag helt med dig. Jag vill bli fångad tidigt i en bok/text. Blir jag inte det så slutar jag också att läsa och boken kan ibland få en ny chans. Men inte alltid.

   Små händelser i den form de kommer från nära tycket jag också är viktiga och betyder något speciellt.
   Kram och trevlig torsdag.

 11. Fint om olika texter. Och så fin dikt du fick till av bara tre rader. Filosofiskt och klokt. 🙂
  Ha en fin torsdag! Kram!

  1. Tack , Marja!Jag blev inspirerad av dig här med boktitelpoesin. Och texter betyder så mycket och på olika sätt.
   önskar dig också en trevlig torsdag.
   Kram!

 12. Det är fascinerande vilken inblick man får av gamla brev. När pappa gick bort hittade vi en hel del som mamma och jag läste tillsammans. Breven är från tidigt 60-tal och inte alla lika gamla som det från din farmor. Det gäller att bevara de gamla texterna som så omsorgsfullt skrivits ner.

  1. Jag förstår verkligen din känsla av att läsa dessa brev tillsammans med din mamma. Och så fint att det finns bevarat. Och att spara dessa brev är lite specielllt, särskilt i dagens digitala värld.
   Jag har detta brev kvar som ett fint minne och det precis som dina är ett etycke av vår historia, lite äldre och lite yngre. Men den är viktig.

 13. En alldeles underbar tolkning av temat!
  Så spännande med din farmors brev till din pappa … och mammor är sig lika – och vill att barnen tar hand om sig … det är något som gäller än idag 🙂
  Tack Ditte för att du delar med dig av gamla minnen!
  Kram

  1. Tack! Ja, visst är det roligt att se och läsa alla tolkningar. Många nya tankar och funderingar som kommer upp.
   Och visst är det så att vi än idag vill att våra barn, även vuxna, ska ta hand om sig. Pappa var ju ung när han reste till Finland och Vinterkriget och köpte då en ko till farmor så att mjölken bättre skulle räcka till de syskon som var kvar hemma.

   Kram!

 14. Väl sammansatta ord, tror jag. Vad en text kan göra, når bortom vad man kan föreställa sig.
  Vilket underbart brev att få i sin hand. En samling gamla brev kan vara en sann skatt.
  Sänder en värmande novemberkram.

  1. Tack! Visst är det spännande med texter. Och de kan ju varieras nästan i det oändliga och gå djupt under skinnet på en och i nästa ögonblick kan en text läsas utan vidare funderingar.
   Brevet betyder mycket och jag tror att mödrar/fäder även idag har liknande omsorg om sina barn, även vuxna.

   Varm kram till dig.

 15. Det är en spännande fråga som går att veckla in sig (eller “mig”) i. Det finns en intressant avhandling som heter “Det vidgade textbegreppet” som tar upp frågan om även film kan vara text, och det kan man ju fundera på…

  1. Spännande med denna avhandling, den skulle jag gärna läsa. Får leta. Och frågan om film kan vara text kännns intressant.
   Nu blev det ju hos mig inte den “större utläggningen” utan bara några tankar.

   1. Läs gärna “Mellan Dante och Big Brother” av Christina Ohlin-Scheller där hon skriver om mötet mellan de fiktionsvärldar som gymnasieelever möter på fritiden och den litteratur som används i svenskundervisningen. Den sätter i gång många funderingar. Christina har forskat på området och skrivit fler avhandlingar och jobbat mycket med elever som kanske inte “föredrar den tyngre litteraturen”. Jag har använt mig mycket av hennes tankar och idéer i min undervisning.

    1. Stort tack för bra tips. Ska leta efter “Mellan Dante och big Brother” skulle nog ha stort utbyte av att läsa den.

 16. Tack för en underbart vacker tolkning. Värmen bara strålar ut från brevet din farmor skrev. Ler igenkännande när för mig själv. Mödrars oro har alltid varit sig lik och livet hon beskriver hemma känns välbekant. Framförallt ler jag då jag läser brevet sista rader. Min egen farfar kunde sagt dom. Brev som detta är guld värda att ha kvar. Text betyder mer och mer för mig både det jag läser och möjligheten att få skriva. Biblioteken tycker jag är en fantastisk tillgång i vårt samhälle när det gäller detta. Tack för ditt inlägg. Kram Maria

  1. Tack för dina fina och värmade ord! Ja, detta brev är något jag hittade när min pappa dog 2005 och nu bevarar jag det bäde fysiskt och i mitt hjärta.
   Roligt att du känner igen dig i tankarna i brevet och att det kunde varit din farfar som sagt detta. Texter betyder mer och mer för mig också, kansk eär det åldern som gjort sig påmind.
   Och biblioteken är en guldgruva.
   Kram
   Ditte

 17. Det måste varit jobbigt med den långa postgången, osäkerheten om han fortfarande levde när brevet kom fram. Annorlunda och spännande ide på temat.

  1. Jag är glad att jag har brevet kvar som farmor skrev. Och det visar också på hennes tankar som hon färmedlade till alla 10 barn. Att hjälpa varandra om man kan. Och min pappa gjorde det både i Finland under vinterkriget, i Norge under andra världskriget och under landstigningen i Normandie. Pappa var 25 år när andra världskriger var slut och han lyckades överleva allt- Även långt senare när han jobbade i FN tjänst hade han dessa tankar med sig. Att stå upp för det han tyckte var rätt och för människors och ett lands frihet.

 18. Många intressanta bilder och tolkningar här!
  Ja, text är så mycket – först tänker man väl på böcker, men du har mycket annat här också.
  Handskrivna brev och dagböcker bjuder väl på några av de bästa texterna?
  Men som du skriver, text innebär nog framförallt budskap.
  Kram!

  1. Tack! Ja, ordet text är svårt att definiera helt kort. Det är månfacetterat men att ett budskap förs fram känns angeläget. Tänkte här på min farmors långa brev och pappas korta svar på sitt vykort. Och båda fick fram sina budskap.
   Och dessa gamla handskrivna brev och kort är ju också ett stycke historia. Tyvärr känns det som om det i Sverige idag blir en utdöd konst att ens forma bokstäver. I många skolor här använder barn “paddor” i skolan och i undervisningen och kan inte själva forma bokstäver eller siffror. Väldigt trist tycker jag.
   Kram!

  1. Ja, en text finns ju kvar. Jag upppskattar verkligen de vykort och brev jag har från lång tid tillbaka. Med ett budskap och lite historia som finns i dem.

 19. Underbara bilder och tolkningar, text är viktigt och fick nästan tårar i ögonen då vi idag är så dåliga att skicka vykort ngt jag älskade att göra på mina resor tidigare… Tack för att du är med fina
  KRAM

  1. Stort tack till dig för att du ger oss så fina ord att tolka. Jag tycker det är jätteroligt! Och många med mig. Och viist är det roligtv med gamla sparade vykort.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *