Spanien Torrevieja

Testar i dubbel bemärkelse – Kamera och spansk tortilla

Jag testar fortfarande, efter ett par år, funktioner i min ”all round”  kamera, en Canon Power Shot G7X.  Denna är ingen ”zoomkamera” men en bra och smidig allroundkamera med stort ljusinsläpp. Väldigt bra även kvällstid. (Utan blixt.)  Och den är alltid med mig. (Som komplement finns en zoomkamera med 40X optisk zoom och den är också oftast med. Man vet aldrig när zoombehov uppstår.)

Gårdagen var en testardag både vad gällde fotografering och lite spansk matlagning. Och resultatet? Helt godtagbart. Vad gäller växterna så blir det en hel del fortsatt träning för att få till skarpare bilder på nära håll . Men den spanska tortilla jag provlagade  är jag riktigt nöjd med både till smak och utseende. Bra så!

Testar olika kamerainställningar och här är passionsblomman i verklig storlek. Ännu en passionsblomma såg igår dagens ljus. Här är den i ”verklig storlek” med makorinställning på kameran.  Alltså det som är avbildat ska bli lika stort på kamerans sensor som det är i verkligheten. (Sen kan bilden bli större eller mindre beroende på var man tittar på den.)

Jag testar

att ställa in kameran i olika manuella lägen och här vill det till att komma ihåg när jag använder dem. Inser att mycket träning kommer att behövas.(Vad gäller kameror äger hushållet också en stor systemkamera med olika objektiv men jag tycker den är för  tung att bära med sig  till vardags. Dessutom är jag är långsam i objektivbytena så det jag   tänkt fotografera hinner oftast försvinna.)

Passionsblomman ligger i krukan och sträcker sig uppåt mot muren. Och de övriga kantblommorna trivs och växer både på och till sig.  

Kantblommorna har vi planterat in till rabatten från  en av stränderna i Torrevieja, stenstranden vid Los Locos. Glömmer alltid vad de heter men tror att min väninna P vet det. Eller någon annan. Fick svar från väninnan P att blomman heter hjärtreva. Tackar för det.

Tittade närmare på kantblommorna och de kommer i olika rosa/röda nyanser. Tåliga är dem och behöver i princip inget vatten.

Även vår hibiskus trivs och blommar men tyvärr bara med en eller två blommor i taget. Och de, liksom som passionsblomman, vill bara framträda under en dag.

Lyckades få med hibiskusens inre, mer röda, nyans.

Tittade även in hos grannarna och fann dessa. Namn okänt för mig. Någon som vet?

Testar här en annan inställning på kameran.

Nästa test blev

mer matnyttig, en typisk spansk rätt, ”tortilla al horno”- ungsbakad omelett. Mängder av recept finns och denna gång testad ejag en norsk variant. Vill ju till att även hålla det norska språket i form.  (Är halvnorska) Ett ord gav lite brydderi, ”skjærfjøl”, men kom på att det betydde skärbräda.

 

Detta behövs till en mindre långpanna. Koka 4 potatis låt dem svalna och dela i tärningar. Hacka 1/2 grön och 1/2 röd paprika, två vitlöksklyftor och 4 vårlökar och fräs detta i olivolja ca. 10 minuter i en stekpanna/kastrull.  (Purjo eller annan lök går också bra) Låt fräset svalna. Blanda under tiden 3 ägg, 1 dl grädde och lite vårlök i en skål. Blanda potatis och grönsakshack i äggsmeten och tillsätt ca 1 dl ost, salt, peppar och lite paprikapulver. Sätt ugnen på 190 grader.

Klä en mindre långpanna med metallfolie eller bakplåtspapper och smörj pappret med olivolja. Häll ägg och grönsaksblandningen i formen och se till att det blir jämt. Tortillan ska sedan stekas i ugnen i ca 35-40 minuter och är klar när den är svagt gyllenbrun. Testa också med sticka att den inte är för lös-

Låt formen och tortillan svalna och vänd den sedan med hjälp av en skärbräda och ta bort folien/pappret och vänd den tillbaka i formen eller på en bricka/fat.

Klar för att skäras i bitar och ätas som tapas på en bit bröd.

Riktigt gott och väldigt spanskt.

 

36 svar på ”Testar i dubbel bemärkelse – Kamera och spansk tortilla”

 1. Hej Ditte!
  Såå vackra blommor! Jo denna markväxt heter hjärtreva…Jag hade den en gång på en piedestal i aticon och då blev det en fantastisk hängväxt tills den tröttnade…
  Jag har en gång gjort tortilla…skulle få väninnor hit…År 2006 tror jag…ja den blev inte som dom brukar se ut men tjejerna åt med god aptit 😀
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Tack för hjälp med namnet. Du var ju med när vi plockade den… Ska nu skriva upp hjärtreva så jag minns namnet. Fin är den och enkel att ta hand om. Tortillan blev riktigt bra och smakade som ”tortilla”. Jag blev nöjd. Vad gäller utseendet så är det ju smaken som gäller och din smakade säkert gott.
   Kram!

 2. Vilken blomsterprakt!
  Tur att jag tittade in här idag 🙂
  Lycka till med nya kameran. Själv använder jag oftast mobilkameran. Känner så väl igen det där med tung systemkamera och krångel med att byta objektiv.

  Kram och fortsatt fin torsdag!

  1. Här blommar det för fullt men luften är nu svalare , runt +25 dagtid och det passar mig bra. Lättare att då orka göra roliga saker. Mobilkameran använder jag också ibland men kamerorna har roliga finesser som jag nu äntligen försöker lära mig. Dock får systemkameran inte vara med så ofta.
   Önskar dig också en fin torsdag. Det som är kvar av den.
   Kram!

 3. Kommer heller aldrig ihåg vad den där lilla fetbladsblomman heter. Den rosa undrar jag också vad den heter, den fanns där jag bodde förut i radhuset men en variegerad variant.

  Vänta, det vetenskapliga namnet för den rosa klättraren är Podranea ricasoliana, Pink Trumpet Vine på engelska och på spanska bignonia rosa eller arbusto de Pandora (Pandoras buske).

  Gott med tortilla men det där var en ny variant för mig, den brukar ju göras i stekpanna.

  1. Fetblandsblomman tror jag min vän P vet namnet på. Jodå, den heter hjärtreva. Men tack för namnet på den rosat trumpetblomman. Visst kan man göra tortillan även i en stekpanna men här har jag på restauranger/barer sett den göras i ugn och skäras i fyrkantiga bitar.Denna variant gav ca 22 tapasbitar och då hade det behövts en stor stekpanna. Ska testa att dubbla receptet om vi blir många och då är en stor långpanna perfekt. Smaken var riktigt bra.

 4. Vilka härliga tester! Den första bilden blev verkligen perfekt och har riktigt bra skärpa. Omeletten såg väldigt god ut. När jag läste receptrubriken så förväntade jag mig en spansk text men så stod det på norska. Bra att hålla alla språk vid liv och gärna på ett naturligt sätt!

  Kram och god kväll!

  1. kul att testa olika saker.Omeletten blev riktigt bra och som den smakade som den brukar när jag beställt den på spanska barer. Tror jag hade klarat läsa och följa recepetet på spanska, men nu var det från en norsk/spansk tidning. Jag försöker hålla språken vid liv och roligt är det också.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Hej, nä nu får du väl ge dig, om du gör en sån fantastisk tortilla ska den väl inte serveras som tapas. Nej nej rejäla stora bitar ska det vara, en hel middag ska det bli! Jag som älskar ägg gör ofta olika varianter av dessa. Och kokt potatis finns alltid i kylen, så då var det bara grönsakerna…..men idag blir det tunisisk harissakyckling med couscous. Det blev det igår också och förmodligen imorgon, haha, så blir det när man ensam ska äta upp allt! Men det är skönt att ha färdiglagat när jag kommer hem från jobbpass. Passionsblomman är så himla vacker, även fast jag bara sett den på bild hos vänner. Du är ambitiös som försöker lära dig manuella inställningarna. Själv är jag lat o satsar mer på ett skapligt redigeringsprogram…”ler”…Ha en skön torsdagskväll, här har regnet skvalat hela eftermiddagen/Kram

  1. Vi testade först som tapas och sedan ingick den även i kvällens middag. Gott var det och rikligt blev det. Vad gott med tunisisk harissakyckling och fint att ha till flera dagar. Så tänker vi också.
   Passionsblomman är även idag på g. Och jag gläds och njuter av den. Försöker med både manuellla inställningar och redigeringsprogram… Men en sak i taget….hjärnan blir lätt fylld.
   Har haft en molnfri, behaglig dag med lätt bris och +25. Njuter nu i kväll på terrassen och fortfarande +23.
   Skickar lite till dig.
   kram!

 6. Tortillan såg suveränt god ut, och bilderna var verkligen jättefina 🙂

  Men om jag ska anmärka på nåt? (Kan liksom inte låta bli… 😉 ) så ska det nog vara på det där med passionsblommans naturliga storlek. Det beror nog på om man tittar i mobilen eller på vår 46-tums TV… 😉 😀

  Ha en riktigt fin kväll!

  1. Ha, ha, ha,! Ja, så kan det vara. Men den var i min kamera och med makro i storleken 1:1 som det enligt handböckerna ska vara vid en sådan avbildning.Alltså lika stort som i verkligheten. Om en myra är 10 mm lång i verkligheten ska den också vara det på sensorn i kameran. Men förvisso blir den större på en stor tv och då upplevs den som större fast den inte är det. Lite knepigt…Likadant här med passionsblomman. Men intressant är det. Har tränat än mer idag.
   Tortillan smakade perfekt och kommer att laga många gånger. Våra spanska grannar smakade och tog även om….Gott tecken.
   Önskar er också en fin kväll.

   1. Om det var kamerabilden så finns det en förklaring och det är att det som avbildas blir lika stort på kamerans sensor som förmålet är i verkligheten om man använder makorobjektiv. Alltså skala 1:1. Sen kan bilden bli större eller mindre beroende var man tittar på den. Har ändrat i inlägget så det ska bli tydligare.

 7. Nu fick jag en rejäl överraskning här. Alltså du är ju inte direkt känd att vara en naturbloggare, och dina matinlägg brukar ju handla om olika restaurangbesök inte om recept om man säger så;-)
  Passionsblomman är otroligt vacker. Skrattade gott åt Amas kommentar:-))))
  Ambitiöst av dig att testa kamerorna, och det med utmärkt resultat. Själv har jag varken utrustning eller tålamodet – inte viljan heller om jag ska vara ärlig – att lära mig alla inställningar. Kan ge dig ett gott skratt här: har inte använt den automatiska blixtfunktionen på år och dag. Igår hade jag behövt den. Tror du att jag hittade den i min lilla Sonny?!! Såklart inte…

  Tortillan såg otroligt god ut. Att det fanns en ugnsbakad variant var helt ny för mig.

  1. Jag kan överraska …Vad gäller naturfoton så är det också ett förbättringsområde och jag är smått i gång . Och nu att testa med lite makro . Där gäller förhållandet 1:1 vad man ser och vad som hamnar i kameran. Inte på en tv eller skärm. Blixtfunktionen använder jag inte. Har bra ljusinsläpp i kameran. Vad gäller matlagning på egen hand har jag mina talanger och tortillan smakade bra. Så tyckte även våra spanska grannar och bad om mer. Kanske inte enbart för att vara vänliga. Jag var också nöjd. Här har jag på restauranger sett tortilla, modell större, tillagas i ugn. Går säkert bra på spisen också men då krävs en jättestor stekpanna . Den jag gjorde blev 22 tapas stora bitar på en bit baguette.

 8. Hola! Så vackert med alla blommor! Älskar det! Köpte i vintras en färdiglagad spansk tortilla på Cajsa Warg för dyra pengar. När jag berättade för novian D vad den kostade blev hon helt förstörd – är ju uppvuxen under andra förhållanden och van att hålla i pengarna. Helgen efter lagade vi egen tortilla tillsammans efter hennes släktrecept. Varianten som man gör i stekpanna. Hennes mamma var mkt engagerad på distans från Spanien under tillverkningsprocessen och vi lovade att lägga upp en bild på FB så snart den var färdiggräddad. Allt såg ut att gå efter plan men när D skulle stjälpa upp den på serveringsfatet var olyckan framme och halva delen brast – var tydligen lite mindre gräddad på ena sidan. Geggamoja… ? Hur skulle vi nu göra? D:s mamma krävde ett fotot på ”skapelsen” och ingen av oss ville ju ”tappa brallorna”. Jag kom på att vi skulle lägga upp tallriksbilder istället men portionsbitar från den ”lyckade sidan” tillsammans med salchichia och färska grönsaker. Behöver jag säga att vi gjorde succé för D:s spanska släktingar som alla fick ta del av vår perfekta tortilla i Suecia? ??

  Har haft en nervpåfrestande dag med migrering av mitt mobilnummer till nytt abonnemang och ny telefon. Tog back up och lyckades ominstallera bank-ID, swish mm men inser nu på kvällen att jag har förlorat ett antal foton som skulle publiceras internt i samband med en kundtävling… ? Ja, ja – världsliga saker…

  Nedräkning på Åsöberget. Dag 9!

  Kram och hälsa Mr B!

  1. Hola! Småfnittrar när jag läser om C.W. och sedan er tortilla. Har gjort den i stekpanna förut men har på restauranger i Torre sett att den görs i långpanna. Ska ju räcka till många tapas. Tyckte för egen del att det var lättare att få den ”hel” i den lilla långpannan. Hade ett oljat folieark i botten och det gick lätt att ta bort. Men risken att tortillan kan vara mindre gräddad finns ju även i långpannan. Men jag var där med sticka.
   Kul med era tallriksbilder så att mamma D blev glad. Klart ni gjorde succé. Här testade spanska grannar och gav tortillan gott betyg. Jga var också nöjd med den. Låter som din dag innehöll flera spänningsförhöjande moment. Trist med försvunna foton. Men kanske dyker de upp. Håller tummarna. Förstår att det är skönt med nedräkning.
   Mr B hälsar.
   Kram!

 9. Wow, vilka vackra bilder på passionsblomman, ja de andra blommorna också!
  Mums så gott med spansk tortilla! Minns när jag åt det på La Gomera, och trodde jag skulle få in tortillabröd!
  Kram!

  1. Tack! Passionsblomman i sig är väldigt vacker med många detaljer. Och de verkar trivas hos oss. Växer som ogräs. planta alltså. Ler gott åt tortillabröd. Ja, varför inte. Namnet är ju liknande. God blev mitt testexemplar i alla fall. Och jag serverade den som tapas med bröd. Dock inte tortillabröd.
   Kram och trevlig fredag.

 10. Fina blombilder! Jag har helt slutat använda kameran… tar mina bilder med mobilen till instagram och sedan sänder jag de jag vill ha till bloggen. Skulle gärna köpa en kamera med wi-fi så man kan sända de bilder man tar till olika medier. Men du skriver ju så fina blogginlägg och lägger ut många bilder, så jag förstår att du behöver bra kameror.
  Tortilla var länge sedan jag gjorde… brukar göra i stekpannan, men det här receptet är ju perfekt för många personer. Tack för det! 🙂
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Tack! Har oftast med mig både telefon och kameran. Kameran, båda två , har wifi så jag kan skicka bilder. Gör det dock inte så ofta . Tycker du tar bra bilder med mobilen men det är svårt kvällstid med ljuset.
   Tortillan blev riktigt god och praktiskt att göra i panna om det är till många. Kram och trevlig fredag.

 11. Det är kul men inte helt lätt att testa olika funktioner i kameran. Att efteråt komma ihåg vad som gjorde bilden bra är lite knepigt men övning ger färdighet.
  Tortillan ser mumsig ut ?

  1. Visst är det knepigt att minnas hur man gjorde. Tränar på det också Tortillan blev riktigt bra och även våra spanska grannar gav den beröm. Nåja, de kanske bara var snälla…

 12. Trevligt att testa sig fram med olika inställningar – massor med fina foton blev det!
  Din tortilla påminner ganska mycket om en ”vanlig” omelett som jag gör på rester … som en pyttipanna i omelettform 🙂 Gott brukar det bli i alla fall.
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Visst är det roligt att testa. Här har jag inte systemkameran med men det räcker bra att träna på olika inställningar med de andra två- Visst är sen spanska ”tortillan” som en vanlig omelett men här ska alltid potatis, lök och vitlök ingå. Praktiskt att göra den i långpanna om det ska räcka till många. Enkelt också att få till bra bitar. Här lägger man dem ofta på en bit bröd och sätter fast med tandpetare. (Om det är tapas) Til en måltid så blir det ju större bitar.
   Trevlig fredag.
   kram!

 13. Gokväll!
  Så många fina blommor du har. Dessutom ett litet skott från passionsblomman i en kruka. Hoppas den klarar sig. Tror att Hjärtrevan skulle kunna vara något i min numera tomma list. När det gäller att ta bilder så är jag ganska novis. Använder endast mobilen numera. Omeletten såg jättegod ut. Verkar enklarare att göra den i ugnen. Iofs gör jag gärna vanlig omelett i stekpanna till mig själv när jag är i Torrevieja. Protollet klart, väntar bara svar på att allt är ok.
  Nu blir det TV-soffan.
  Många kramar till dig och Bosse/A-K

  1. God sen kväll! FRån terrassen. Fortfarande +23 och klockan är snart 01.Passionsblomman bor inte i krukan men en stängel har hamnat där och med en blomma.Hjärtrevan skule nog både passa och trivas hos dig. Du kan få skott av oss.
   Att göra en rejäl sats omelett i en liten långpanna var bra och det som blev kvar sparand evi till nästa dag och värmde upp. Ofta gör jag också omelette i stekpanna men i större mängd blev detta bra. Vet att man gör så här på flera restauranger.
   Skönt att du fått protolollet klart. Kan tänka mig att det kräver ”sin kvinna”.
   Saknar dig.
   Kramar från oss.

 14. Din Tortilla både ser och låter god. Kopierar receptet och testar vid tillfälle. Tack på förhand!

  Det här med manuella inställningar, jag kom av mig när det mest använda objektivet pajade på min resa till Krakow. Nu har jag köpt nytt, men har inte kommit igång riktigt, trots nytt fint objektiv! 🙂 Höstfärgerna är läckra att fotografera, de borde få igång mig igen…

  1. Tortillan blev riktigt bra och i en liten långpanna blir den ju lättare att grädda ocm man gör till många. Testa gärna receptet.
   Visst är det roligt att testa manuella inställningar men det tar tid att lära sig och sen ska man också minnas allt. Jag kämpar på.

 15. Vilka härliga blom/matbilder.
  Maken har en massa i kameraväg inklusive filmkamera.
  Ett stort intresse hos honom, fota och filma.
  Jag håller mig dock till min ”enkla” kamera.
  Ha en fin helg.
  Här skiner solen.

  1. Här är det ju fortfarande behaglig sommar. Vad gäller kameror tycker jag det är roligt att fotografera och kul att testa olika inställningar. Filmkamera har jag men använder idag mest någon av kamerorna att filma med. Orkar inte bära runt allt. Och din enkla kamera är väl bra den också.

  1. Visst är det fint med alla blommorna och njutbart att se dem. Tortillan blev lyckad och gör man till många är det bra med en långpanna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *