Stockholm

Te och och ännu mer te i “The Tea Centre of Stockholm”

En ny bekantskap och ett nytt möte blev när jag jag gjorde slag i saken och klev in i den lilla tebutiken “The Tea Centre of Stockholm”. Butiken har jag passerat många gånger och alltid stannat till och tittat i skyltfönstren, men nu klev jag alltså in. Butiken ligger på Hornsgatan 46 i Stockholm, på “Hornsgatspuckeln”, (namnet av att Hornsgatan här har en liten uppförsbacke) och alldeles i närheten av det galleri där jag såg Regina Lunds konstutställning  häromdagen. Och mycket te finns det. Väldigt mycket!

En mycket välsorterad te-butik på Hornsgatan i Stockholm, The Tea Centre of Stockholm“The Tea Centre of Stockholm”

Karta över Södermalm och “Hornsgatspuckeln” ligger där det står Hornsgatan för tredje gången.

Te i långa banor

Butiken, “The Tea Centre of Stockholm,” grundades 1979 av Vernon Mauris och mer finns  här  att läsa om honom och  olika teblandningar. I butiken säljs olika tesorter  över disk till privatpersoner och även restauranger och caféer finns bland kunderna.  Bor man inte i Stockholmstrakten går det också att köpa te via hemsidan och få det skickat till sig.

Butiken i sig är en upplevelse och allt som säljs här, och det är mycket, har med te att göra. Alla tesortern som finns är också  presenterade efter sina ursprungsländer. Den mysiga miljön och den personliga servicen förstår jag lockar många kunder. Även turister från när och fjärran letar sig hit till tebutiken på Hornsgatan. Även för min del blev det teinköp,  originalet av “söderblandning”. Många kopior av det teet finns, men originalet blandas och säljs  bara här i butiken.

Allt som finns i butiken och som säljs här har med te att göra. Spännande inredning och mycket av det som finns här i tebutiken går att köpa.

 

En nymodighet

Efter vatten är te den dryck som är mest utbredd i världen och har druckits i Asien sedan lång tid tillbaka. Först på 1600-talet kom teet till Sverge. Och när drycken kom var det först välbärgade familjer som drack den.  Men att dricka te spred sig snabbt till både värdshus och caféer.

Teet har en lång historia och Amelie Rosengren, som är historiker, mat och kulturskribent, har gett en (lång) introduktion både till de olika tesorterna (finns många) och just teets historia.

Att te ansågs lite märkligt att dricka har den svenska författaren Hjalmar Söderberg (1869-1941) skrivit om i novellen En kopp te.” (länk här)  Många äldre läsare känner sökert igen den

Dags att betala mitt te. Och här i butiken kommer jag i fortsättningen att bli stamkund. 

“Söderblandning, “The Blend of South Stockholm” (står det på påsen) innehåller en fyllig blandning av utvalda kinesiska teer, som är smaksatta med ett flertal tropiska frukter och blommor. ”

Mitt inköp. (Har många olika sorters te och samlar på dem. Dricker också gärna kaffe)

Alldeles bredvid tebutiken ligger Folkölsbutiken men där blev dte inget stopp denna gång. Men jag återkommer för hornsgatan har mycket spännande att uppleva.

 

 

28 svar på ”Te och och ännu mer te i “The Tea Centre of Stockholm””

 1. Vilken butik. Så roligt det var att gå in där och kolla och se alla hyllor med en mängd spännande saker. Jag har aldrig varit där fast Hornsgatan är en gata som jag väl känner till. Min förra man har en kusin som bor där och en väninna till mig bor på en tvärgata till Hornsgatan.
  Jag dricker the varje dag, fast då grönt the. Bäst för min mage.
  Söderblandning, det låter spännande.
  Trevlig dag önskar jag dig.
  Varm kram!

  1. Jag har gått förbi här många gånger men inte tittat in så nu gjprde jag slag i saken och ville dela med mig av besöket.
   Du hade verkloigen tyckt om ett besök här, men nu kom du ju hit med mig via text och bilder.
   Här finns många gröna tesorter och grönt te är ju väldigt hälsosamt liksom även det vita teet.
   Jag ville nu prova originalet av Söderblandning för dte är många som kopierar det. Men nu blev det rätt.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram!

 2. Tack för tipset, dit ska jag ta mig och köpa te, Söderblandning låter helt perfekt i min smak. Vi lämnar ju Torre imorgon och åker hemåt i 5 veckor, så det passar ju bra med en tur in till stan och shoppa lite te. Jag dricker mest te och kanske 1 kopp kaffe per dag. Tycker en het, rykande stor kopp te passar när som helst på dagen/kvällen.

  Kram
  Yvonne

  1. Ta dig gärna en titt här. Rekommenderas starkt! Du kommee inte bli besviken. väldigt mysig inredning och personal som har både kunskap och serviceanda.
   Tar också gärna en kopp hett te då och då och ett gott te ska det vara.

   Aha, redan dags för er att åka hemåt. Och jag är snart på väg “dit”.
   Ha dte bra hemma också.
   Vi ses senare i vår!
   Kram!

 3. Är ingen tedrickare här hemma, men när jag är i till exempel England dricker jag bara te. Anledningen är att deras kaffe är odrickbart, åtminstone hos privatpersoner.
  Butiken ser dock otroligt mysig ut. Gillar också inredningen och den fina gamla vågen. Kul att du hittade Söderblandningen. Jag menar du bor på Söder och har bott i Kina. Så blandningen är ju som klippt och skuren för just dig:-)

  1. Jag dricker både kaffe och te och passade nu på att köpa originalet av Söderblandning. Har du vägarna förbi så titta in för butiken är värd ett besök även för icke tedrickare. Verkligt mysig inredning och personal verkligt trevlig. Sådana butiker gillas.

 4. Jag tackar för tipset om den trevliga butiken. Den ska jag absolut ha i åtanke vid nästa besök i huvudstaden. “Söderblandning” hade jag definitivt köpt för det vore roligt att smaka originalet. Te är ju min favorit men tyvärr är inte allt te välsmakande och bra.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Den här butiken skulle du tycka om. En pärla att botanisera i och med så läcker gammeldags inredning.
   Och man får dofta på olika teer och får bra tips av personalen.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Söderblandning är en sådan där teblandning jag alltid gillat och som jag drack första gången i min ungdom. Tebutiken på Hornsgatan har jag besökt. Ofta köper jag med mig lite te hem då jag varit på besök någonstans så kan man njuta av sin resa lite längre. Tack för ett intressant inlägg. Trevlig helg! Maria

  1. Tack! Vad roligt att du varit här i butiken. Jag hade tidigare gått förbi men nu bestämde jag mig öfr att det var dags att även titta in. Och Söderblandning blev det. Den äkta. Nu kommer jag i fortsättningen alltid åg hit när dt blir dags för nyinköp av te.
   Önskar dig också en fin helg.

 6. Horngatspuckeln har jag ju vandrat på ett antal gånger men har aldrig lagt märke till den butiken, konstigt. Så den ska absolut besökas när vi är tillbaka. Jag är ju frukost-tedrickare och tar gärna en kopp till kvällen också. Har nån gång köpt Söderblandning men aldrig originalet. Dricker mest rooibos, tycker inte om grönt te. Kram och trevlig helg.

  1. Butiken är liten och ligger nästan mitt emot Maria Magdalenas kyrka. Du hittar den! Helt klart värt ett besök. Så mysig inredning och väldigt trevlig personal. Här finns otroliga mängder te och av alla de slag. Bra råd får man också.
   Hoppas ni har dte bra och vi kanske snart ses.
   Kram och hälsa Krister.

 7. Låter som in intressant butik. Luktar nog gott dessutom.

  Kommer i håg teplantagerna i Indonesien. Underbart vackert djupgröna “täcken”
  på sluttningarna. Kvinnorna, som plockade tebladen, var heltäckta, eftersom bladen
  är vassa i kanterna. Dom har korgar på ryggen; river av bladen och kastar dom i
  korgen. Man ser dom på avstånd med de stora hattarna som guppar som vågor på vattnet.
  Och vilket jobb med att producera slutprodukten!
  Men jag har aldrig lärt mej tycka om te, utom nån gång, när jag druckit ingefärs- eller mint-
  te mot förkylning.

  1. Butiken är verkligen fin och bara att dofta runt här gör en glad.
   Jag tänkte också på de teplantager jag sett i Indonesien, Kina och på Sri Lanka när jag var i butiken. Lång väg från att bladen plockas och tills det blir te. Många moment.

   Jag dricker både te och kaffe – beror lite på. Varierar även här.

 8. Jag dricker både kaffe och the, mest kaffe. The blir endast kvällstid och inte särskilt ofta. En kaffebutik, finns det i Stockholm, måntro? Kanske på Hornsgatan, där finns mycket vet jag av egen erfarenhet+ dina besök du delar med dig av. Kika in kan jag ju alltid göra om jag har vägarna förbi, det ser läckert ut på deras hyllor!

  Thedofter doftar gott!

  1. Jadå, det finns flera jättemysiga kaffebutiker också och de har funnits nära Hornsgatan. Men jag tittar efter och återkommer via mejl.
   Att tittta in här i tebutiken är trevligt även om man inte är tedrickare. En verklig oas mitt i storstan.

  1. Butiken ligger strax “ovaför ” Akkurat och är väl värd ett besök – och det vare sig man är tedrickare eller inte.

   [Passerade även Akkurat men det blev inget besök där denna gång. Vet att du skrivit om det och jag har varit där för länge sen.]

 9. Ser ut som en trevlig bekantskap den butiken 🙂 Jag dricker hellre kaffe, men yngsta svärdottern är en övertygad tedrickare – ska tipsa henne om butiken!
  Kram

  1. Butiken är trevlig att besöka även som kaffedrickare för den är nog unik i sitt slag. Jag dricker också 3/4 kaffe men när det blir te är det fint med “riktigt”-
   Är säker på att yngsta svärdottern skulle uppskatta ett besök här.
   Kram och trevlig helg.

 10. Vilken härlig affär! Själv är jag dock en sån där tråkig tepåse-earl-grey-tedrickare… 🙂 Festar till det med kanelte ibland – även det på påse 😀

  1. Butiken här är verkligen värd ett besök. Så mysig och mycket att titta på. Dessutom mängder av olika tesorter och kunnig och trevlig personal.
   åste kan förekomma hos mig också, men jag gillar det andra bättre. Doften blir en helt annan sak. Men jag drciker ju mycket kaffe också.

 11. Dricker te fler gånger om dagen.
  Söderblandning brukar jag köpa ibland men aldrig på den butiken.
  Måste testas vid tillfälle.
  Annars har jag ett favoritte som köps på NK. Änglate.
  Hoppas du fick en fin flygtur.
  Härligt med Spanien och lite värme.
  Titti

  1. Just den den äkta Söderblandningen, originalet, blandas här i butiken och sedan finns det många kopior. Kommer du till Stpckholm rekommenderas ett besök här på Hornsgatan för butiken är verkligen sevärd i sig. Och sedan allt te.
   Tack för tipset om NK och “Änglate” , ska prova.
   Flygresan var bra och bekväm och det är skönt nu med sol och +19. I alla fall idag.
   Ha det bra!

 12. Att promenera på Hornsgatspuckeln är en fröjd i sig. Där finns så mycket. På den gamla goda tiden gick jag till en frissa som hade salong där, så många vandringar blev det. Jodå, tebutiken besökte jag ofta. Så otroligt mycket att välja på. Den blandning du köpte är ett säkert kort. Önskar dig många mysiga testunder! Kram!

  1. Vad roligt att detta är kvarter som du känner till och extra roligt att du besökt den här eminenta tebutiken. Jag har passerat här många gånger men nu var det första gången jag tittade in. Och det kommer bli många fler. Och att köpa originalet av “Söderblandning” kändes helt rätt i sammanhanget. Och te dricker jag gärna.
   Kram!

 13. Här har du en riktig teälskare! När en barndomsvän gifte sig så skrev de några små rader om varje gäst och på min stod det “Tedrickande kattkvinna”. Hon och jag har druckit oss igenom många sorter genom vår ungdom!
  Älskar tebutiker! Och favoriten är Earl Grey, det har jag alltid hemma. Helst i lösvikt, det brukar vara det bästa.

  Helmysig butik! Undrar hur många gånger jag gått på Hornsgatan … Under ett år jobbade jag vid Björns Trädgård, bodde på Högalid och pluggade vid Slussen.

  1. Jag köper gärna te och alltid i lösvikt och i tebutiker, mest för att dte är så trevligt. Har botaniserat mig genom många av Stockholms tebutiker men här har jag bara passerat men nu blev det ett besök med inköp. Kommer hit igen. Verkligen en härlig butik med så mycket olika tesorter.
   Kanske har du också varit här för inköp.
   Horngatan och särskilt vid “puckeln” har ju flera butiker, gallerier och altjjéer och jag tittar gärna in i dem.
   Söder är ju min stadsdel och här blir dte många promenader och gärna runt ön och längs vattnet. Slussen idag skulle du knappast känna igen för det är en stor byggarbetsplats och ska vara så i många år till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *