Spanien Torrevieja

Tapasprovning – Dags igen för lite av det goda

Igår inleddes vårens tapasprovning i Torrevieja – “Nos vamos de tapas/ Vi går för tapas”. Något man helt klar kan göra på olika sätt. Under dessa tapasveckor erbjuser de medverkande restaurangerna  både mer traditionella tapas och de som är mer kreativa och nytänkande. Vad gäller de mer nyskapande tapasen har restaurangerna  haft fria händer.  Nu i april pågår tapasprovninga under två veckoslut. Och olika tapasvarianter går att smaka på hos de 31 restauranger som är med i arrangemanget. Välkomna med att prova.

Tapasprovning i Torevieja. Här ett tonfisks och räkspett. Riktigt gott.På restaurante La Cason med adress Plaza de Capdepont 3 (nära vattenfallen) beställde vi “brocheta del mar”- ett spett med grillad tonfisk, en stor räka tomater och grönt. Riktigt gott.

 Vårens tapasprovning

nu i april  kallas “Nos vamos de tapas”. Och olika varianter av provningar förekommer flera gånger per år och med olika namn. Först ut var februari  med provning av olika mindre “grytor” och med passande vin till. Mars erbjöd olika risrätter i tapasform på menyn och nu i april är det de både traditionella tapas och de mer nyskapande som gäller. Nästa variant av provsmakning återkommer i juni och då gäller det rätter med ris som bas. Under oktober är det gastronomiska veckor med specialkomponerade trerättersmenyer. Till slut kommer en “skedvecka” i november och där är det tänkt att man bara ska använda sked när man äter de olika rätterna.

En av fördelarna med dessa olika veckor är att testa för oss nya restauranger och maträtter för det är lätta att hamna på sina favoriter. Och som ett gott resultat av dessa olika tapasprovningar har vi  också  hittat nya favoriter att återkomma till och de gamla finns oftast kvar. Många tapasrundor har vi varit med på under årens lopp och alltid tyckt det varit trevligt.

En tapa plus dryck (öl, vin vatten, läsk) kostar 2,50 €. Mycket överkomligt.

En lunchträff

hade vi bestämt med vännerna Leif och Ulla vårt förslag blev tapasprovning.  De flesta av restaurangerna som är med i broschyren ligger i centrum av Torrevieja så avstånden mellan dem är marginell. Och i broschyren finns också en karta där de olika restaurangerna är utsatta.

Leif, Ulla och Bosse på La Casona som blev vårt tredje stopp.

Först började vi med ett säkert kort, Casa Juani. Valen här var fläskfilé i en mörk chokladsås eller “los tres deseos” – de tre önskningarna. Vi gick alla fyra på önskningarna, restaurangens eget nyskapande, som var knaprig ibericoskinka  med lätt friterad lök och purjolök. Väldigt gott.

“De tre önskningarna! till vänster och fläskfilén till höger. 

En annan favorit i tapassammanhang, vare sig det är tapasveckor eller inte, är “Los Zamoranos” på Paseo de La Liberdad,5. (Nästan nere vid Paseon) Här fanns att välja mellan en kyckling och nudelsoppa  som traditionell tapa . Den bräserade oxkinden inrullad i en tunn pastadeg med tomatsky var restaurangens egna komposition.  Väldigt mört och smakrik och vi valde den alla fyra.

 

Det fjärde och sista stoppet för dagens tapasprovning blev Café Bar El Muelle, nära vattenfallen och med adress Calle Joaquin Chapaprieta nr 1. På tapasmenyn var “albondigas”- stora köttbullar  den traditionella tapasrätten och laxspett den tapa som restaurangen komponerat. Vi testade båda.

Fräscha laxspett. Riktigt goda!

Köttbullarna var också bra.

Det blev en väldigt trevlig och god långlunch men att välja en favorit blad de tapas vi åt var svårt. Men det är tid kvar så förhoppningsvis blir det fler smakprov för vår del.

Tur med vädret hade vi också.

 

20 svar på ”Tapasprovning – Dags igen för lite av det goda”

 1. Vilket trevligt återkommande evenemang! Tapasveckor på olika sätt beroende på vilken månad man befinner sig i. Ett utmärkt sätt för restaurangerna att visa vad de har att erbjuda och att få nya kunder eventuellt.
  Smart. Allt ser smakligt och aptitretande ut. Laxspetten snudd på oemotståndligt.
  Tack för att du låter oss andra också gå för tapas.
  Ha en fin helg Ditte!

  1. Vi äter ju ofta middag hemma och lagar själva men en tapas eller flera mitt på dagen är alltid trevligt.Och just dessa veckor är det lite mer festliga varianter som erbjuds.
   Säkert får också restaurangerna lite nya kunder i och med detta. vi har på detta sätt hittat nya favoriter.
   Och jag bjuder gärna med er på en tapasrunda. Bara trevligt.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Vilken härlig långlunch och så tilltalande att testa olika sorters tapas. Alla såg väldigt goda ut får jag säga och priset, det kan man inte klaga på heller!

  Kram och god kväll!

  1. Det blev en jättetrevlig långlunch och tapas är alltid trevligt. Och just dessa veckor blir det lite extra festligt.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram!

 3. Vad roligt! Det ser så himla gott ut och väldigt lockande att prova på. Ser fram emot era nästa tapas-eskapader!

  Själv upptäckte jag att jag köpt 5 kg potatis för det var ju närapå slut hemma men nix, så var det inte så nu har jag 10 kg. Tror det blir en tortilla till middag, kanske lite skinka eller så till också.

  Ha en härlig fredagskväll!

  1. Det är ganska socialt att träffa vänner och besöka lite olika tapasrestauranger. Passar mig bra nu att äta lite i taget och då passar tapas bra. Kul också att testa lite nya restauranger.
   Då har du rejält med potatis och klart den ska tas till vara. Tortilla är så gott. Äter det gärna och lagar den också gärna.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Jag är inte helt bra men så mycket bättre och lite tapas har fungerat bra. Trevligt är det att vara med och att träffa vänner.

  1. Jadå! 2.50 för tapa plus dryck. Klart överkomligt. Och bättre och piggare blir jag dag för dag- Så skönt att inte ha ont längre.
   Kram!

 4. Det är då en himla tur – för mig alltså – att du och Ama rapporterar från olika restauranger så att jag får hela utbudet:-))) Dessutom hade du vänligheten att berätta vad ni valde för nåt. Det är ju det som är roligast att veta ingredienserna. Så stort tack för det:-) Har även påmint Ama att göra samma sak;-)
  Hoppas på fler “smakprov”. Idag gillade jag alla utom fläskfilé med chokladsås. Den smakkombon har jag aningen svår för, speciellt då jag inte gillar choklad.

  1. Jag läser ju inte Amas blogg innan jag skriver min så förhoppningsvis blir de olika även om vi upplevt liknande saker.
   Det är roligt att testa dessa olika tapas och en del är klart nytänkande och andra är mer traditionella. Bara att välja. Roligt att du uppskattar att jag berättar vad vi valt och vad de består av.
   Fler smakprov kommer. Fläskfilén med chokladsåsen avstod vi också- Kändes helt ok. Valet vi gjorde blev bra.

 5. Men, en sån underbar tradition! Lite smårätter är inte fel. Jag är ju en sån att jag behöver inga stora maträtter, jag kan nöja mig med lite och smaka här och där, så detta vore perfekt för mig!

  Sen är ju detta ett sätt att umgås, lite socialt, mycket rätt.
  Jag är nöjd med min dag och i morgon blir det Spin of Hope.
  Stor kram!

  1. Dessa olika tapastillfällen tycker vi om. Och det är väldigt trevligt att gå runt tillsammans med vänner. För mig nu passar det väldigt bra eftersom jag nu äter lite men också oftare. Kan tänka mig att detta skulle passa dig perfekt.
   Har också haft en bra dag med vänner, promenader och tapas.
   Lycka till i morgon med “Spin of Hope” och hoppas mycket pengar kommer in till barncancerfonden.
   Jag stödjer dem varje månad. Så viktigt.
   Stor kram!

  1. Alltid trevligt och gott att äta tapas och dessa veckor när tapasrundorna pågår är det fint att både testa de mer nyskapande . och de traditionella. Motion får man också och ofta havsutsikt.
   Kram och trevlig helg.

 6. Igår var vi på både La Casona och El Muelle, så vi tycks välja samma ställen 🙂 Det var kul att ses en kort sväng där på Los Zamoranos också, den hör till mina favoriter så här långt.
  Casa Juaní har vi inte testat. Än 😀

  Det är roligt med dessa tapsrejs oavsett vad dom kallar dom 😉

  Ha en braig dag!

  1. Vi tycker också det är trevligt och oftast gott. Och kul att stifta bekantskap med lite för oss nya restauranger också. Los Zamorosas gillade vi också. Men de vi testade var vi nöjda med.
   Trevlig lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *