Foto

Tanka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Tanka är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild /och/eller/text tolka det angivna ordet. Ord vi får att tolka är homonymer, ord där stavning och uttal är lika, men orden har olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med.Här blir det bara en bild som är helt nytagen, dagsfärsk och i övrigt arkivbilder.

Vaxholm. Buskapet att "tanka här" framgår tydligt.För ett par veckor sedan var vi på en trevlig tur till Vaxholm och även om jag använt bilden i bloggvännen BP:s skyltsöndag så passar den här sjömacken fint.  Återvinning med andra ord. Och buskapet att “Tanka” framgår tydligt. 

Ordet tanka

tyckte jag var knepigt att tolk. Om man i stället skulle ta ordet tank, tanke eller annat närbesläktat ord skulle i alla fall mina tankar fladdrat iväg åt lite mer olika håll. Men nu håller jag mig till just verbet tanka. Och visst kan man göra det på olika sätt. Någon bil har vi inte haft på många år så en sådan var det länge sedan jag tankade. Här på Södermalm finns inte heller en endaste bensinmack kvar och eftersom vi inte har bil besvärar det mig inte alls. Tidigare fanns bl.a en Shellmack på Folkungagatan men den stängdes 2013. I Katarinaberget fanns också tidigare en bemannad bensinmack, en Q8 mack. En mack som slog igen 2016 i samband med att man började bygga om Slussen.

Men alldeles i mitt närområde, på Ringvägen, finns en riktig kultskylt. En BP- skylt. Här är det många som tankat genom årens lopp. Macken här fanns på plats från 1954 och fram till år 2000  då själva macken revs och ett bostadshus byggdes här Själva skylten består av 50 000 glasmosaikbitar i grön, gul och svart färg och är 3,20 x 3.10 meter.  Skylten har också fått utmärkelsen “Sveriges vackraste vägreklam”

Stockholm . Södermalm. Ringvägen vid Skanstull. Här kan man inte längre tanka ett motorfordon men skylten från 1954 finns kvar. Är K.märkt. Att tanka ett motorfordon på en mack på Södermalm låter sig inte längre  göras. Men detta häftiga minne finns i alla fall bevarat och är K-märkt.  (Nytagen bild från i morse)

Stockholm. Mälaren. Undrar hur den här lilla stugan gör när den ska tanka. Undrar hur den här lilla stugan gör när den ska tanka. Bild från Stockholmstrakten.

I Thailand har vi tillbringat en hel del tid under årens lopp och där har en scooter varit vår ständige följeslagare. Men givetvis måste man tanka den. Smidigt. Man åker in till en bensinmack och får den sedan tankad av hjälpsam personal.

Perfekt  och väldigt roligt att ta sig fram med en scooter. Många upplevelser får man på köpet.Och vänstertrafiken har aldrig varit ett problem. 

Thailand. Byn Chackapong. Smidigt att tanka och god hjäp får man. Smidigt att tanka är det här i den lilla byn vid havet på det Thailändska fastlandet.  Hit vi  återkommit många gånger.

Att tanka energi

kan man också göra. Och på olika sätt.

Peking 2018. Visst kan man tanka energi genom att vila sig i form.En arkivbild från vårt senaste besök i Peking 2018. Och visst kan man tanka energi genom att vila sig i form.

För egen del så tankar jag nog mest energi när jag är i viss rörelse eller ute och seglar. Även fina vänner ger mig god energi, liksom resor och att vidga vyerna i största allmänhet.

Stockholms södra skärgård. Genom att segla eller vara på sjön kan jag tanka, fylla på energi.Genom att segla eller vara på sjön kan jag “tanka” energi. Här i Stockholms södra skärgård.

Stockholms södra skärgård.

 

Ordet tankar, nästan som tanka, men med ett “r” har varit med här i fotoutmaningen den 2/1 – 2019 och den tolkningen tittade jag på nu när jag publicerat den här. Likaså skrev min dotter Helen ner några av sina tankar om sitt besök i Peking när hon gästbloggade för en del år sedan. Vill du läsa finns inlägget här. 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

 

42 svar på ”Tanka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Tack! Du är bra fyndig! Och på sjön har jag tankat en hel del energi.
   Och att tanka en bil är nu historia. Men visst har jag gjort det många gånger.
   Stor kram

 1. Tankade min moppe som tonåring på just BP, lite nostalgi på något vis från den tiden man inte sålde kaffe och en massa annan skit utan enbart grejer till bilar och mopeder 😉
  Sen är ju skylten riktigt snygg också, det kan nog ingen förneka.

  Ha det fint Ditte.

  1. Kul här med lite nostalgi och den här BP skylten är verkligen “kult”. Men så länge som jag bott här har det inte varit en mack här- Nej, förr var det en bensinmack och inget annat.
   Visst är skylten läcker,
   Ha det fint du också.

 2. Gamla bensinmackar o deras skyltar, känns kul att se en!
  Här tankar vi energi, eller försöker ,-)
  Vilket mysigt litet hus att flyta runt med ,-)) Härligt!
  Vilken fin scooter ,-) har aldrig åkt på någon, ser mysigt ut!
  Ja de sista bilderna var om att tanka energi ,-)) viktigt .
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Den här är verkligen speciell. Tyvärr upplevde jag aldrig själva macken för den var riven när jag flyttade till Söder. Men skylten finns kvar. Visst är det lilla huset på vattnet fint. Men undrar hur man tankar motorn till det.
   När vi varit i Thailand har vi åkt mycket scooter och det har varit både smidigt, roligt och praktiskt.
   Visst är det viktigt att tanka energi och jag gör det gärna på sjön.
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Bra jobbat där! Å den första bilden från Vaxholm kom ju väldigt läglig om man säger så. Tyckte också att temat var knepigt, men som tur var hittade jag en arkivbild där jag tankade bilen. Vet inte ens varför jag tog fotot…

  Så skönt det var med bensinmackar med personlig service. Ett minne blott i Sverige. Kommer du ihåg när man till och med kunde be personalen om hjälp med byte av vindrutetorkare eller en lampa. Det var tider det;-)

  Sedan älskar jag bilden från Stockholms skärgård med dig i nedre hörnet. Verkligen en lyckad komposition:-)

  1. Tackar! Men visst var det lite knepigt om man nu skulle tänka sig verbet “tanka” och olika böjningsformer. Jag hittade ingen bild där jag tankade en bil men däremot scootern. Vi har ju inte haft bil på många år. Hyrt har vi men inte fotat när vi/jag tankat den.
   Jadå, jag minns när man kunde på praktisk hjälp på mackar. Visst var det tider det.
   Energi har vi ju tankat i sommar en hel del och givetvis D-vitaminer. Men visst fortsätter vi hålla kvar sensommaren.
   Den här bilder gillar jag också men var nog inte medveten om att maken tog den. Han brukar ju vara bra på ögonvblicksbilder.

 4. Tiden går, men 2017 tankade jag min Volvolina. Det var ju roligt att tanka henne. Men alla sagor har ett slut.
  Jag tanka-r mig med dina tanka-r nu i stället. Fina nutningsbilder med energitanka-r.
  Tänk, dessa gamla tankskyltar med BP, Esso, Shell, Caltex, Texaco och allt vad de hette! Det var tank, det! Min första tank gjorde jag med pappas moped.
  Stor kram!

  1. Fint minne från den Volvolina tid. Hon fanns ju med dig länge. Ja, sagor har ju oftast ett slut. Har nog nu glömt när Helen tog över min golf men kanske var det 2014. Tiden går. Men bilen har Helen kvar.
   BP skylten här är “kult” och finns kvar men macken hann försvinna innan jag flyttade till Söder.
   Och tänk också vilken personlig service det förr var på mackarna.
   Sista gången jag tankade var nog en dunk till segelbåten eller möjligen scootern i Thailand.
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Som vanligt en snygg tolkning med passande bilder! Att tanka fordon är nog så viktigt men att tanka energi är minst lika viktigt 😀

  Kram och god kväll!

  1. Tackar! Nu var det ett tag sedan jag tankade ett fordon med drivmedel. Men jag tankar gärna energi och på olika sätt.
   Kvällen är snart slut men hoppas den varit bra.
   Kram

  1. Nej, Söder har inga mackar kvar. Lite trist. Å andra sidan har vi ingen bil så det gör inte så mycket. Men den snygga BP-skylten vittnar om den mack som en gång fanns här. Men den macken var borta innan vi flyttade hit.
   Att tanka energi gör jag gärna till sjöss och i skärgården. Gärna också ombord på en segelbåt. Men en mer “allmän” båt går också bra.Sista bilden gillar jag också. Och den miljön, skärgården, är i mitt tycke svårslagen.

 6. Intressant tema och BP-macken känner jag igen. Otroligt att den har fått vara kvar, ja det är ju på grund av kulturskyddet förstås!?
  Härliga minnen och bra tankar du har kring “tanka”…inte minst vad gäller energin ute på havet!

  1. Jag tyckte det var svårt denna gång eftersom jag vill hålla mig till det angivna ordet. Nu var det länge sedan jag tankade ett fordon. Någon bil har vi inte kvar. Förstår att du känner igen BP-skylten för den har ju funnits här ett bra tag. Tyvärr fanns inte macken kvar när vi flyttade till Söder utan ett bostadshus finns på platsen. Men skylten finns kvar.
   Och att tanka energi är viktigt. Har varit “lite” knepigt i sommar men tycker vi ändå fått till det. Men att segla och vara ute i skärgården har inte varit så möjligt. Tyvärr.

  1. Att tanka energi är viktigt och man kan ju göra det på så olika sätt. Och tur är det.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 7. Härlig tolkning som alltid, och vänster trafik vet jag inte om jag fixat, men det klarade du galant moppe brukar vi hyra i Grekland det är så mysigt att åka runt …tack för fin tolkning 🙂 kram å fin dag

  1. Tack! Vad gäller vänstertrafik kommer man snabbt in i det. Gäller att ta det lugnt och det gör vi. Moppe har vi ofta hyrt i Grekland förr men gick över till scooter som kändes mer stabil och hade lite mer fart och krafter. Och i Thailand har det alltid varit scooter elle rlätt mc som gällt.
   Önskar dig en trevlig onsdag.
   Kram

 8. Svårt ord denna vecka men du lyckades hur bra som helst med utmaningen 🙂
  Här får man fortfarande service när man tankar på vissa mackar, mest ute på landsbygden. Fast det kanske är så även här i stan, men här tankar vi uteslutande på Carrefour och där är det ingen sån service. När vi fick “hjälp” på en mack på vår senaste tripp så var det en tjej som inte klarade av att tanka. Haha! “Qué falta`” sa hon, så Anders fick hjälpa henne på traven 🙂
  Väldigt vackra och rogivande bilder från skärgården!

  Ha en finfin dag!

  1. Lite knepigt om man ska ta ordet “tanka” som det är- Tar man delar av det blir det klart enklare och med fler varianter.
   Var ju länge sedan vi tankade en bil. Jo, hyrbilar har vi tankat men det har jag aldrig fotograferat. Inte när jag tankade vår Golf heller. Vad jag kan minnas. Men bensindunken till båten har vi tankat liksom olika scootrar och förstås massor av energi.
   Skärgården och segling ger så mycket energi och det är både vackert och roligt att vara på sjön. Om man nu gillar segling och skärgård förstås.
   Ha det fint ni också-

 9. Ah, här fyller man batterierna – tankar upp – med tankelekar om ord, innebörd och tolkningar. Givande.
  Längesen Ditte och mysigt att titta inom.
  Ha det gott!
  Kram Mia

  1. Ordet var knepigt att tolka men det är alltid roligt att fundera över ord och hur de kan tolkas. Nu var det ordet “tanka” som gällde och då ville jag hålla mig till det utan att ändra.Tolkningen här är väldigt fri men jag försöker ta orden som de anges.
   Längesen var det och jag vill nog gärna fortsätta att sitta en stund då och då på di soltrappa-. Kanske finns edet nu fler…
   Ha det fint du också-
   Kram

 10. Nu har jag tankat energi via din blogg så jag kan gå ut och tömma krukor på jord i växthuset en stund till.
  BP-skyltningen är förstås speciellt bra med tanke på kvinnan som håller i Skyltsöndagen 🙂
  Tack Ditte, för fint inlägg om tanka!

  1. Tack! Vad trevligt att jag kunnat ge lite energi. Förstår att ni har en del nu med höstbruket. Och jag vet ju att krukorna är många i växthuset.
   Just att tanka- fyra på energi är viktigt och man kan ju göra det på så många sätt. Och för mig är skärgård, öar och segling ett. Men segling var det ju ett tag sedan vi ägnade oss åt men har i mer vanliga fall kunnat vara en hel del i skärgården. Både här och på Åland. Men så inte i år.

  1. Macken revs innan vi flyttade till Söder men visst är det roligt att BP-skylten finn kvar- Jag gillar den verkligen.
   Ja, Reimersholme är fint på många sätt.

 11. Den där BP-skylten är verkligen otroligt läcker! jag förstår att den är K-märkt! Så konstigt att det inte finns en enda mack på Södermalm men de vill väl helst inte ha någon trafik alls där kan jag tänka mig. Synd om man råkar bo där och ha bil. Att tanka energi vid havet, är verkligen perfekt! Det håller jag helt med dig.

  1. Nej, på Söder finns ingen mack kvar men i Hammarby sjöstad, på andra sidan finns ett par. Men visst är det trist att ingen finns kvar här. Bilar i innerstan kan man ju undvara. Finns nästan inga p-platser heller. Men en mack borde ju ändå få finnas.
   BP-skylten är verkligen “kult” och den får i alla fall vara kvar.
   Hav och naturen där ger mig god energi. Men i sommar har det inte blivit så mycket av den varan eftersom vi inte längre har egen båt.

 12. Härlig tolkning och härliga bilder och text. Att tanka energi är nog det viktigaste vi behöver göra som människor om vi ska orka livet. Hur vi gör det spelar mindre roll men havet låter som en utmärkt plats för en tankning. Naturen och kameran är mina recept 🙂 Ha det gott!

  1. Visst är det! Och man kan ju göra det på så många olika sätt.
   Ja, naturen ger mig också mycket energi men i vår och sommar har det varit knepigt öfr oss att ta oss ut i naturen eftersom vi inte har någon bil, TYvärr har min hälsa också bidragit en del. Men kameran har jag med.(Men jag är ju ingen fotograf som du och Gertie är….Njuter så av era vackra bilder. )
   Ha det fint du också.

 13. Som alltid, en rad bilder som är perfekta till temat! Första bilden från Vaxholm bara älskar jag, det är så mycket sommar i den!
  Ha det gott!

  1. Tack! Bilden var ju med även i Skyltsöndag men jag tycket den passade så bra här till att “tanka” så det blev en repris. Och mycket sommar är det i den.
   Ha det fint du också.

 14. Nostalgisk BP-skylt! Och återvinning är ju inne så det passar ju perfekt även i bloggvärlden. Har bara kört moppe en enda gång när jag var 15 och det gick inget bra, har inte vågat prova sen… Förstår att du tankar energi ute på segelbåten, härligt! Trevlig helg!

  1. Verkligen! Och fint att i varje fall BP- skylten bevarats trots att macken är borta.
   Moppe har jag mest bara testat men desto mer scooter. Har lärt mig under årens lopp och den har varit smidig att använda/hyra både i Grekland och Thailand. Men jag fick träna först och med bara lite fart.
   Ja, segling och skärgård ger mig god energi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *