Foto

Tänder – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Tänder är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Alltså ord som stavas och uttalas lika men som har olika betydelser. Det är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. I  veckans bidrag bjuder jag  på några nytagna bilder och även en del arkivbilder som jag tyckte passade in.

Södermalm och Norra hammarbyhamnen. Extra vackert med alla ljus man tänder när mörkret lagt sig- Utsikt från vår balkong på Södermalm i Stockholm en mycket sen kväll.  Hammarbykanalen/Östersjön, Skansbron och Hammarbyslussen. Och när mörkret sänker sig tänder man upp och speglingarna i vattnet gör det än vackrare.

Tänder

Funderade på ordet och betydelsen och hamnade i ett par  olika betydelser. Dels att tända en lampa, ett ljus, ett hopp, en grill eller en gnista. Och att tända en gnista kan man ju göra på många olika sätt-  Man kan ju också  vara “uppklädd  till tänderna”. Alltså klä sig extra fint. Och sedan förstås tänder i betydelsen av de som finns i munnen. Fler betydelser finns säkert men här  tog mina tankar om ordet just nu slut.

Utsikten lite tidigare på kvällen.

Sandgrund i Karlstad. Lars Lerins permanenta konsthall. Akvarell frpm Lototen. Här tänder man många ljus för den mörka prstiden är lång- Besök på Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall i Karlstad. Här en akvarell från Lofoten och  där man  tänder de ljus man kan. Den mörka säsongen är lång men ljuset i tavlan är påtagligt.

Levande ljus tänder jag ofta. Vackert tavla och vacker ljusstake som passar så fint ihop. Levande ljus tänder jag ofta. (Ljusstaken är en present från dotter Helen med familj och tavlan har jag också fått i present av min vän Tove som målat den.)

 

Ibland slår det gnistor och ibland tänder jag en. Ibland slår det gnistor och ibland tänder jag en .

Tända till

Ibland kan jag verkligen tända till. Nästan så att jag sprakar. Och då kan det slå gnistor. Vida omkring. Som när just detta hände. Året är 1978 och jag bor i New York under ett år. Vi ska ta tunnelbanan men hamnar på del linje men upptäcker det alltför sent.Vi åker dessutom åt fel håll och hamnar i Harlem. En stadsdel som på den tiden och tillsammans med the Bronx inte var direkt så säkra att vistas i. Vi ska åka ett par stopp innan vi kan gå av och byta linje och står upp vi dörrarna.

Plötsligt hör jag en röst väsa i mitt öra att jag ska lämna ifrån mig min kamera som jag håller i handen och lämna plånboken och andra värdesaker. Jag vänder mig om och en jättestor karl med en mössa nerdragen över ansiktet står alldeles bakom mig. Detta sker  samtidigt som han väser att han har en pistol. Det är i det ögonblicket jag tänder till. På alla cylindrar. Till saken hör att tunnelbanevagnen är fylld av resenärer och flera ser vad som händer. Och jag har ju förstått att ingen vågade reagera.

Jag vägrar

lämna ifrån mig något. Tar upp plånboken, håller för sedelfacket där det kanske fanns 50$ och visar detta. Snabbt ner igen med plånboken. Lägger även ner kameran i ryggsäcken samtidigt som jag vrålar att han borde skämmas för att gå runt på tunnelbanan och försöka råna folk. Fortfarande är det ingen i tunnelbanevagnen som reagerar. Alla ser oroade ut. Och oroad borde jag också varit. Karln gick  av vid nästa stopp och försvann.

Vi gick av där vi tänkt och uppsökte polisen för att registrera rånförsöket. Men polisen tyckte att jag varit dundristig för man vet aldrig om vapen finns med.  Och om det fanns en pistol eller inte har jag ingen aning om. Fick ett tips om att ha 10$ i skon som jag kunde lämna till ev. andra rånare som kunde komma i min väg.  Något jag har anammat.

Mer av  tänder

Här i Torrevieja, Spanien  – “Feria de Sevillanas”. Damer och några herrar som är uppklädda till tänderna.

En annan variant. Uttalas tänder men stavas “tender. ” Alltså en mindre båt som finns med på större fartyg och som fraktar passagerare från fartyget in till en hamn. Detta om fartyget ankrat en bit ut.

Här är vi på väg i en “tender” in till Stanley, huvudorten på Falklandsöarna.

Furuviksparken. Sockervadd. Dags att sätta sina tänder i den och testa. Förra sommaren var vi i Furuviksparken utanför Gävle. Och här ska barnbarnet William  just sätta sina tänder i denna enorma sockervadd.  (Det blev tre tuggor.)

Furuviksparken. Funderingar om getens tänder samtidigt som den klappas. Furuviksparken. William och mamma Liv funderar på hur det står till med getens tänder samtidigt som de klappar den.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

38 svar på ”Tänder – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Haha, tre tuggor och sedan slängdes vadden? Det hade sonen aldrig gjort, han brukar nästan gnälla när det är slut. Sötsuget … Suck.

  Vilken sinnesnärvaro du hade, att hålla för facket i plånboken! Och på den tiden hade man väl knappt kreditkort …

  1. Ja, alldeles för sött. Men storebror Max tog lite och vi andra också så halva gick till “återvinning”. Hade det varit hummer så hade allt ätits upp.
   Jag var rask här och arg så det slog gnistor. Nej, inga kreditkort. Däremot hade jag resechecker hemma men inte med. Nu, gick detta bra men man vet aldrig. Men kan tänka mig att jag skulle handla på samma sätt idag. Men lämna en peng som jag nu ofta har i skon om jag är ute och reser.

 2. Ännu en härlig och väldigt personlig tolkning med passande bilder!
  Att du vågade ryta till där i tunnelbanan! Förmodligen blev mannen kanske så chockad av ditt agerande att han tog det säkra före det osäkra och gick av. Vilken tur att ingenting hände i alla fall.

  Kram och god kväll!

  1. Tänder kan ju variera i sin betydelse och tända till kan jag. Inte så ofta numer. Men jag blev verkligen ilsken här när någon försökte råna mig. Oförskämt. Hann inte där direkt ta fram konsekvenstänkandet. Men det gick ju bra.
   kram och trevlig kväll

 3. Kul inlägg speciellt händelsen i New York men den kan man nog beteckna som “farlig”.
  Skönt han gick av vid nästa hållplats.
  Härlig bild den sista. Getter tuggar det mesta med sina tänder!
  Tänder ljus gör vi varje kväll till middagen året om.

  1. I New York blev jag så f-d på att någon skulle råna oss och hade inte direkt konsekvenstänkande. Och visst var det en “farlig situation” i ett då farligt område. Men det var ingen alls bland de andra passagerarna so reagerade. De vågade nog inte.
   Visst tuggar getter på det mesta så deras tänder är välanvända.
   Vi tänder också gärna ljus och så hela året om.
   Trevlig kväll.

 4. Vilket otäckt rånförsök du var utsatt för! Usch, ja man vet kanske inte i förväg hur man reagerar och hur man borde för att klara livhanken. Du gjorde det bra och hade även tur. Typiskt att andra bara tittar på, men de var väl livrädda, dock ingen trygghet för offret precis.
  Finaste bilderna är på William. En oerhört söt och fin kille.
  Snygg tolkning av ordet tänder!
  Stor kram

  1. Tack! Och tänder finns ju i många variationer. Här i N.Y. blev jag helt överrumplad och konskvenstänkandet kom av sig. Han hade ju mycket väl kunnat haft en pistol. Poliserna var riktigt upprörda över att jag inte lämnade mina saker. Men jag var riktigt ilsken och förorättad. Vilket tilltag. Sa åt honom, snarare skrek – att skaffa sig ett jobb i stället för att råna folk. Alla var ju rädda. Detta var i N.Y. och i Harlem så på den tiden var en stadsdel vi borde undvika. Idag är det ju inte så.
   William är så go. En härlig kille.
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Tackar! Ja, upplevelsen här i Harlem gjorde att jag tände på alla cylindrar. Men vi borde inte heller befunnit oss där. PÅ den tiden var inte vare sig Harlem eller the Bronx direkt säkra platser att vistas på. Men vi kom fel. Sånt händer. Och utgången blev ändå lyckad trots att polisen skälde på mig och tyckte jag var dumdristig. Vilket jag ju var.
   Ha det fint ni också.

 5. En väldigt ambitiös och som alltid perfekt varierad tolkning här hos dig. Det som gjorde mest intryck på mig är din berättelse om vad som hände dig i New York. Så modigt av dig. Gissar att du inte ens hann bli rädd innan ilskan slog till hos dig. Å det gick ju som tur är bra. Det där med att ha pengar i skon just ifall man blir rånad var nåt helt nytt för mig. Det hade jag aldrig hört. Ett smart tips!
  Älskar bilden med William och sockervadden som är nästan lika stor som han själv. Helt underbart att se hans leende. Antar att du inte åt upp sockervadden efter hans tre tuggor;-)

  1. Händelsen i N.Y. minns jag än idag. Så väl. Och inte hann jag där, just då, tänka på några konsekvenser. Jag tände till på alla cylindrar. Så fråckt att ta sig till att försöka råna mig. Hel rätt. Jag hann inte bli rädd när det inträffade. Men efetråt när polisen “läxade upp mig” insåg jag att det kunnat gått tokigt. Numer har jag pengar i skon då och då. Men jag har inte behövt lämna dem.
   Visst är bilden med William härlig. Vad gäller sockervadden gick största delen till papperskorgen. Tog en tugga liksom de andra. Men alltför sött.

  1. Tack! Lite knepigt var det men jag lät fantasin, den lilla jag har, komma fram. Och lite Karlstad blev det ju också. Tankar till dig.
   Kram

 6. Jösses, ett rånförsök har jag aldrig råkat ut för, starkt jobbat där även om man kanske inte ska göra så.

  Jo, när mörkret faller så förändras ju allt, har svårt att få till bra kväll/nattbilder men nån gång ska jag lära mig alla funktioner på mina kameror.

  Ha det jättefint.

  1. Jag tände på alla cylindrar och handlade inte direkt eftertänksamt. Så fräckt att försöka ta mina pengar och kamera. Men efteråt är det ju lätt att se att det “bara” är materiella saker. Polisen blev ju väldigt arg på mig över att jag reagerade som jag gjorde.
   Att ta mörkerbilder är roligt men man får testa sig fram. Jag jobbar vidare på detta.
   Kanske börjar du träna på/med dina kameror nu i semestertider.
   Ha det fint du också.

 7. Wow du upplevde precis det jag var orolig för när jag var i New York 1981. Då var det ovanligt att man såg drogade människor irra helt oseende på gatorna och skumma typer som stod i nästan varje gathörn. Jag var rädd på riktigt o kunde inte riktigt njuta av storstadspulsen. Och vilken jävlaranamma du hade då, fast något dumdristigt var det visst…o det fick du höra av farbror polisen! Då är det betydligt lugnar med tända ljus och den vackra Lerinmålningen! Finfina tolkningar Ditte! Kram

  1. Se där!Ja, N.Y. på den tiden var inte som idag. Och absolut inte Harlem och the Bronx.
   Visst var jag dumdristig och konsekvenstänkandet for iväg med min tilltagande ilska. Här slog det gnistor runt mig kan jag lova. Men det var ett j-a sätt att råna folk så här. Rädslan kom efteråt när jag begrep att det kunnat slutat illa.
   Kram!

 8. Ja jösses säger jag också, vilken historia där du blir utsatt för ett rånförsök, hu så läskigt, och modig var du!
  Så fina foton du visar oss, tavlan av Lerin är väldigt fin. Å jösses vilken fin ljusstake du fått av din dotter med familj, var är den köpt? Tavlan som Tove gjort är också väldigt fin, ljusstaken passar så bra framför den!
  Som sagt, så fina bilder, såklart är fotot bedårande med William och sockervadden!

  PS. Visst skulle jag bett om nån annan dessert än choklad, har ju gjort det förut, men tänkte inte alls på det denna gång! DS.

  Sköt om dig!
  Kram!

  1. Här i tunnelbanan i N.Y. tände jag verkligen till ordentligt. Så fräckt att försöka råna oss. Något direkt konsekvenstänkande hade jag inte här. Bara ilska. Tror inte jag blev rädd förrän efteråt.
   Vad gäller veckans temaord är det roligt att fundra över vad som dyker upp i huvudet och sedan sammanhangen. Ljusstaken och tavlan passar så bra ihop. Jag tror ljusstaken är köpt på Designtorget och jag hade tittat på den men kom aldrig till “skott”. Men så fick jag den.
   William med sin sockervadd är ett foto jag verkligen gillar. Men det blev tre tuggor…
   Just detta att be om annat i en meny har jag blivit bättre på under senare år. Och oftast går det ju bra. Mne man ska ju komma ihåg att göra det också. Inte alltid jag gör det.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Här är molnen regnfyllda…
   Kram

 9. Spännande inlägg på veckans tema! Att du vågade säga ifrån där i N.Y.
  Många härliga bilder i övrigt, men jag smälter av bilden på William med sin sockervadd!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack! Jag tände vid detta tillfälle på alla cylindrar på en gång. Så fräckt att ge sig på och råna oss. Det hela gick bra men jag hade inte en tanke på vilka konsekvenser min ilska och handlande kunnat få. Det gjorde jag senare.
   Önskar dig också en bra onsdag. Regntunga skyar här just nu…
   Kram

 10. Så fint tänkt och skrivet.
  Du har verkligen lyckats fånga alla “tänder”, tror jag, och det på ett fint sätt. Med vackra bilder till och förklaringar.
  Läskigt detta med tunnelbanerånet. Det har ju kunnat gå riktigt illa. Men, troligen var det för mycket folk i vagnen för att han skulle kunna göra något. Modigt av dig i alla fall. Jag skulle säkert ha givit honom allt jag hade, av rädsla och skräck.
  Detta påminner mig om min förra man som jagade en tjuv in i en mörk gränd i Brasilien, så rädd jag var då.
  Ha det fint och varm kram till dig.

  1. Tack, Wiolettan! Det är roligt att fundera över ords betydelser och se var man hamnar. Ja, denna händelse i tunnelbanan i New York då vi hanmade i fel område glömmer jag nog aldrig. Och jag tände på alla cylindrar. Tänkte inte alls på konsekvenserna. Nu gick det bra men polisen var riktigt upprörd för så som jag gjorde ska man inte handla. Men vi hade inte så mycket pengar och jag ville inte bli av med dem eller kameran.
   Ja,du har också minnen från liknande. Och då var det din man som jagade en tjuv. Hoppas det gick bra.
   Hoppas du också har det bra.
   Kram!

  1. Att fundera kring och och betydelser är roligt. Och väldigt roligt att se även var andra som är med hamnar i sina bilder och tankar.
   Kram!

 11. Sätta tänderna i sockervadd måste vara något de flesta barn tänder på! William ser riktigt belåten ut! Som vanligt har du täckt in fler olika betydelser av veckans ord och visar fina bilder!
  Ha det gott!

  1. Tackar! Ordet innefattar ju en hel del lite beroende hur man tolkar det. Alltid roligt att se andras tolkningar. Tänk att ett ord kan bli så mycket. Här blev det väl mycket sockervadd så det blev bara några tuggor. Men en bra bild blev det.
   Ha det fint du också.

 12. Härlig historia där i tunnelbanan! Eller ohärlig kanske man ska säga. Du kan verkligen tända till, vilket du också gjorde i Torrevieja när du cyklade och blev rånad på kameran i cykelkorgen. Båda gångerna med lyckat resultat! Ditt tändstift fungerar! Kram och take care!

  1. Incidenten i tunnelbanan minns jag så väl. Och gissa om jag tände till och slog gnistor. Upprörande att gå runt och råna folk. Jag skrek dessutom åt honom att skaffa sig ett “hederligt arbete” i ställe. Visst gjorde jag det där på cykeln i Torre också. Och just att jag vrålade gjorde ju att andra reagerade där.
   Men i N.Y. jade jag inte direkt konsekvenstänkandet inställt.
   Jag tar det lugnt. Nödvändigt.
   Kram och tankar

  1. Han såg fram mot att sätta tänderna i sockervadden. Men det blev bara få tuggor. Alltför sött.
   Vad gäller incidenten i tunnelbanan i N.Y. så tände jag på alla cylindrar men hade nog inte riktigt konsekvenstänkandet redo. Men det gick bra.

 13. Så vacker bild, med speglingar i vattnet ,-) En sen kväll från er balkong ,-)
  Lerins akvarell var otrolig, man ser ju hur det verkligen lyser från fönstren ,-)
  Den vackra ljusstaken framför Toves tavla var otroligt vacker den också, varm och smakfull ,-)
  Tänder levande ljus gör vi ofta.
  Verkligen uppklädda till tänderna ,-) det ser härligt ut!
  Lite annat än i Sverige! Där firas och njuts det nog mer.
  En stolt W med sockervadd, stort sockervadd ,-))
  Fin bild på din dotter och William ,-) Snyggt med spegelvända kläder, ser snyggt ut! ,-)
  Fortsätter i morgon! Sitter uppe mitt i natten för att jag inte kunde sova.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tänder har ju fler betydelser och kan ju tolkas på olika sätt. Och det är roligt att se vad som dyker upp i huvudet när man tänker på ett ord.
   Lerins akvareller är så fina. Hans sätt att få fram ljuset i dem är ju enastående.
   Visst passar ljusstaken bra tillsammans med Toves tavla.
   William och sockervadden tycker jag är så härlig. Den är nästan lika stor som han.
   Trist och jobbigt för dig att du inte kan sova men hoppas du så småningom somnar in.
   Kram och tankar från mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *