Stockholm Tema

Symbol – Ordet att ta med när jag ska ”Hoppa på tåget”/4

 

Lördag! Och dags igen för en ny resa där ord och bild/bilder är i fokus. Avgångar sker varje lördag och fri tolkning av ordet  ingår. Här på resan är det bloggvännerna Tove  och  Karin (Äventyret framtiden) som kommer att turas om att vara lokförare. Vad gäller dagens av gång i  ”Hoppa på tåget” så är det den fjärde och ordet symbol som ska ta oss framåt.

Tidigare ord som varit resklara  i februari är: symtom, nyfiken och tudelad

I februari månad har Tove varit lokförare och vi då haft med orden  nyfiken och tudelad på avgångarna. I mars tar Karin över som lokförare och orden som då gäller för resan är; den 4/3 kamouflage, den 11/3 glas, den 18/3 post och den 25/3 rör

Kanske har du redan bokat in dig på resan eller vill göra det. Välkommen! Och  all information om resan finns här i länken; Introduktion till “Hoppa på tåget” .

Stockholms stadshus. Här är de tre kronorna både en symbol bör Stockholm och inte minst för hela Sverige.En symbol, bland flera, som kännetecknar Stockholm är stadshuset med tre kronor i toppen. Och

Funderingar

När jag funderade  på ordet hamnade jag bland många olika betydelser. Men efter att ha tänkt ett tag bestämde jag mig för att fokusera på att ta mig an betydelsen kännetecken. Så i veckan har jag ägnat mig åt att prata med ett 30-tal turister på besök i Stockholm, både svenska och utländska.  Och jag har ställt frågan vad de mest tycker kännetecknar Stockholm.Svaren har varierat en hel del och för att inlägget inte skulle bli alltför långt så har jag valt bilder efter svaren jag fått. Alla bilder utom en, den med Ukrainas flagga och St: Erik, Stockholms skyddshelgon ingick i svaren. Eftersom det fortfarande är vinter så  dök inte körsbärsblomningen i Kungsan upp. Inte heller Skansen eller Gröna Lund fanns med bland svaren. Av förklarliga skäl så är en del bilder av äldre variant och några veckfärska.

Symbol

Stadshusets tre kronor är en symbol för hela Sverige. I  sammanhanget också det gamla kungliga slottet i Stockholm -Tre kronor. Även allt annat kungligt som kan tänkas ha både en eller flera kronor. (I ett annat sammanhang kan något också tillhöra “kronan”, alltså tillhöra staten)

Tornspiran är inspirerad av det gamla kungliga,slottet i Stockholm, “Tre kronor”, som brann ner till grunden redan  1697. Dessa kronor är också vinklade mot Stockholms slott. Stenarna som stadshuset är byggda av är handhuggna i granit och har den storleken som stenarna hade i det gamla slottet.

Stockholms stadshus har tre kronor i toppen för att visa att Stockholm också var en symbol för hela landet. Stadshuset har alltså tre kronor i toppen på den 106 meter höga tornspiran. Detta som en symbol för att Stadshuset skulle vara en angelägenhet för bara Stockholm utan för hela landet.Arkitekt är Ragnar Östberg. Stadshuset firar i år 100 år

Vid stadshuset och runt om i Stockholm finns stadens egen symbol, skyddshelgonet S:t Erik, Erik den helige.  Han var kung i Sverige i mitten av 1100-talet och var svenskt nationalhelgon och Stockholms skyddshelgon.

S.T Erik är också en symbol för Stockholm och stadens skyddshelgon. En symbol är också S:t Erik Stockholms skyddshelgon. Han är även  Sveriges nationalhelgon. Till vänster i bild är Riddarholmen med Riddarholmskyrkan . Och tvärs över Riddarfjärden skymtar stadsdelen Södermalm- 

Riddarholmen räknas tillsammans med Gamla Stan som Stockholms historiska centrum .
Idag finns det inga bofasta på ön men flera av de gamla byggnaderna är i bruk som kontor åt olika förvaltningar inom Stockholm. Riddarholmen är till ytan den minsta stadsdelen i Stockholm.

Gamla stan

är ju Stockholms historiska centrum. Och det var Gamla stan som historiskt sett var själva staden. Detta är något som de turister jag talade med visste om. Vad gäller turisterna sp kom de förutom från Sverige också från Finland, Kina, Japan, Tyskland, Italien, Danmark och Norge.

Stockholms slott. Också ett kännetecken för staden. Här i byggnaden finns flera  många olika musér att besöka. Flera jag talade med hade varit här på en visning.

Just på den här platsen i Gamla stan har Stockholms slott legat sedan 1200-talet. Men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697 och ett nytt kom till. Det nya slottet tog tid att bygga därför att bl.a Nordisk krigen kom emellan. Slottet är byggt i barockstil och har formen av ett romerskt palats. Arkitekt och ansvarig för byggandet var Nicodemus Tessin d.y. men han avled 1728 och arkitekt Carl Hårleman tog över. Slottet blev klart för inflyttning 1754 då kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flyttade in.

Stortorget i Gamla stan är populärt och välbesökt. Här ligger också Börshuset  där Nobelprismuseet finns och i byggnaden, högst upp, håller också Svenska Akademien till-

Stortorget i Gamla stan är populärt och här samlas många turister året om. Och lite beroende på hur en ser det hela så är Stortorget något som kännetecknar Stockholm. Inte minst historiskt sett.

Och tar en sig bara bort några gränder från Stortorget och Västerlånggatan, turistmetropolerna, kan en strosa helt ensam i gränderna.

Gamla stan- Över en del portar finns en och annan utskuren symbol som berättar något om ven bom byggt eller bott i huset. Visst finns det många gränder i Gamla stan där en kan strosa ensam. Och även här, ovanför många portar, finns en och annan symbol/tecken som är utskuren. Symboler som t.ex. berättar något om vem som bott i huset. 

Fler kännetecken vad gäller Stockholm

Tar en sig över till Södermalm och promenerar på höjderna ovanför Mälaren och Saltsjön ingår en magnifik utsikt. något som också kännetecknar Stockholm.

Här Gamla stan med Skeppsbron. Och  Tyska kyrkans torn syns vida omkring. I mitten av bilden skymtar de två höga bostadshusen i Hagastaden och till höger i bild området vid Sergels torg och Hötorget.

Något som också är karakteristiskt för Stockholm och inte minst Södermalm, är att de gamla arbetarbostäderna  från 1700 och 1800-talet finns kvar. Idag moderniserade och många  hyrs ut via bostadsförmedlingen.

En del av de små husen på Åsöberget där förr många bodde som jobbade nere i hamnen.Och även om dessa gamla stugor ligger på Södermalm är de ju något som ger en bild av hur livet var här för länge sen. 

Stan är full av vatten”,

”en blandning av sött och salt.”Mälaren står för det söta och Östersjön för det salta. Och nästan var en befinner sig i Stockholm så är närheten till vatten påtaglig. Något som de turister jag pratade med också påpekade. Stockholm är en grön stad  med gott om parker och grönområden både inne i City och i utkanterna. De är också tillgängliga och det är lätta att nå dem.

Kungliga Djurgården är en stor park och synneligen populär både bland Stockholmare och besökare. En runda längs Djurgårdsbrunnskanalen är alltid trevlig. Både i egen båt eller till fots.Och Djurgården kom med  på listan över  kännetecken. 

Sightseeingbåtarna har bråda tider året om. En av turerna heter ”Under Stockholms boar” och ger en bra överblick av Stockholm från vattnet, Både Mälaren och Saltsjön

Sightseeingbåten är här i Saltsjön/Östersjön och passerar Waldemarsudde på Djurgårdem. I bakgrunden skymtar Kaknästornet, ett radio och tv torn som sedan många år är stängd för besökare.

Stockholms skärgård var också ett av Stockholms kännetecken bland dem jag frågade Just nu kanske det inte är högsäsong för turister att ge sig ut men ändå något man känner till. Men annat blir det i vår. Då fylls skärgårdsbåtarna.

 

Andra som är med på  tågresan hittar du här hos Tove eller hos Karin.

30 svar på ”Symbol – Ordet att ta med när jag ska ”Hoppa på tåget”/4”

  1. Gediget inlägg – kanske en symbol på Ditte mitt i därtill?
    Kul att du ägnat tid åt ett 30 tal turister också!
    Tack för din medverkan Ditte på mina ord under februari . Nästa avgång går vi ombord med Karins; gissa om jag redan är på!
    Ha en trevlig helg!
    Kram

    1. Tack! Lite väl långt, men så fick det bli. Stockholm är ju liksom ”min stad” så när jag tänkte till hamnade jag i vad som j´kunde vara en symbol eller kännetecken för Stockholm. Och så kom jag på detta med att fråga turister. Svaren nu blev ju till viss del annorlunda än o jag skulle frågat vår eller sommar. Skansen nu är ju inte så lockande och inte en del annat heller.
      I varje fall var det roligt att fundera och se var jag landade. Och nu sk ajag se hur andra tolkat ordet.
      Tack för dina spännande februariord.
      Önskar dig också en fin helg.
      Kram

    1. Ja, Stockholm känns som ”min stad”. Roligt att tolka ordet genom att intervjua besökare. Många fina möten blev det också.
      Önskar dig en fin kväll.
      Kram

  2. Vilket trevligt och givande sätt du tog dig an denna utmaning på! Visst är det bekanta kännetecken och dessutom vackra bilder 😀 Jättebra jobbat!

    Kram och god kväll!

    1. Tack! Och det var riktigt roligt att intervjua besökare i stan och fråga vad de tyckte symboliserade Stockholm. Blev inte direkt förvånad. Men en annan årstid hade nog svaren blivit annorlunda. Trevliga möten blev det också i samband med intervjuerna.
      Önskar dig en trevlig kväll.
      Kram

  3. Ett riktigt Ditte-inlägg, gediget, precis som Tove skriver här uppe.
    Mängder av symboler, symbolik. Roligt att du har intervjuat folk om detta också.
    Du går till grunden i allt du gör tycks det som.
    Ett härligt inlägg som jag ska läsa om igen, sakta och noggrant.
    Tack Ditte!
    ps. om du vill kommentera hos En vanlig man och gillar hans inlägg kommer det upp en liten text direkt till höger om gillaknappen där du kan gå in och kommentera. Man tänker inte på den direkt men plötsligt så…Lycka till!
    Kram

    1. Tackar! Ja, det föll sig så. Och jag hade riktigt roligt i veckan med att intervjua besökare i Stockholm om vad de tyckte var en symbol för Stockholm. Men beroende på årstid och nationalitet kan det ju bli olika svar. Flera fina möten blev det i alla fall.
      Tack, nu har jag lyckats med att kommentera här, men det var inte helt tydligt. Å andra sidan är jag envis och ville kunna göra det.
      Kram och trevlig kväll.

  4. Fina symboler, gillar slottet i mörker. Egentligen så var det vi kallar Söderkåkar lika representativa för Östermalm en gång i tiden och andra utkanter. men det var bara på söder dom överlevde.

    1. Tack! Kul att höra vad besökare här i stan förknippade med symboler för Stockholm. I och för sig säkert nu årstidsanpassade.
      Jadå, visst var Östremalm lika ämligt som Söder men där har ju dessa gamla hus rivits. Är glad att de gamla miljöerna här på Söder finns kvar. Ett stycke viktig historia-

  5. Har ju besökt och inspekterat ”tre kronor” i stockholm för många år sedan, intressant och spännande tyckte jag, ja, det tycker jag ju ännu.
    Många symboler är ju ofta kännetecken, det närmsta jag kan komma på här är ju ”läppstiftet” här i stan men det finns ju hur många som helst.

    Tackar för ditt arbete med denna blogg, som vanligt väldigt intressant och spännande.

    Ha det fint nu Ditte.

    1. Visst är Stadshuset häftigt! Och hit kan en komma många gånger. Jaga ska göra ett nytt besök nu i samband med Stadshusets 100 års jubileum- Kul att du har varit här och hängde med mig idag bland symbolerna i huvudstaden.
      Tack för fina ord!
      Önskar dig en fin helg.

  6. Snacka om ett toppen inlägg:-) Visst har du planerat att bli journalist i ditt nästa liv, en djupt grävande journalist alltså.
    Så kul att du tar utmaningen så seriöst och tar dig tid att intervjua så mycket folk. Helt suveränt! Är riktigt solt över dig, och det hoppas jag att Tove och Karin också är:-)
    Fantastiska bilder och jag njöt av människorna på Stortorget som strosade omkring i kortärmad:-)

    1. Tack! Och tack! Och det var verkligen roligt att i vecka traska runt och fråga besökare i stan vad de tyckte, just nu i februari, kännetecknade Stockholm och vad de såg som en symbol för stan. Jätteroligt. Gick dock på några inhemska och då blev det skratt-
      Stockholm är ju ”min stad” så det kändes bra att ta mig an det hela med symboler härifrån. Och det tog ett tag att skriva inlägget och med passande bilder. Av förklarliga skäl inte direkt alla bilder som nytagna men det är ok ändå. Brukar ju annars ha det.

  7. Wow du är verkligen driftig =)
    Alla som hoppat på tåget har verkligen gjort sin egna tolkning och ingen är den andra lik – kul att läsa hur olika ni tolkar och tar er an utmaningen som i grunden har samma ord.
    Ha nu en skön lördagskväll!

    1. Tack! Jag blev nöjd med min idé och tolkningen. Flera fina möten blev det också med de som jag intervjuade-
      Har läst de flesta andra tolkningarna och de är verkligen olika. Många olika tolkningar av ett ord.
      Önskar dig också en fin kväll.

  8. Vackert som bara den sista bilden 🙂 Du/Ni vet som seglat vet hur viktigt det är med flaggan uppe. Nu snackar vi dessutom symbol på riktigt där i aktern. Slottet där eller kyrkans tre kronor gjorde en kompis mormors farbror som smed de tre kronorna. BG:s info verkar stämma på 1697 då.

    1. Tack! Ja, både du och jag gillar ju havet och båtar. Visst är flaggan också en symbol. Och den ska upp på en båt.
      Vad intressant att en du kände till den som gjort kronorna . Och visst är de ju en fin symbol.

  9. Som en historielektion fast bättre 🤩
    Mycket jag icke visste… att Stockholm har ett skyddshelgon hade jag ingen aaning om.
    Tack 🙏🏻

    1. Tack! Jag hade riktigt trevligt när jag intervjuade besökare här om vad de tyckte symboliserade Stockholm.- Och det blev många fina möten.
      Antar att jag sommartid även skulle få med Skansenm ”Gröna Lund” och en del annat. Ska nog testa igen i vår bara för att se.
      Kul att du var med.

  10. Det var mig ett gediget inlägg om dagens ord symbol. Och visst är tre kronor verkligen en symbol – men för mig är de mest en symbol för hockeylandslaget. Ambitiöst att intervjua turister också. Kul! Hoppas din söndag blir skön.

    1. Jag gillade tanken på att i veckan intervjua besökare i Stockholm om vad de tyckte symboliserade vår huvudstad.Roligt var det och det blev också många fina möten. Roligt med varierande svar. Och just Stadshuset i Stockholm med sina tre kronor är en symbol som nästan alla nämnde. En symbol för Stockholm och Sverige.
      Önskar dig också en fin söndag.

  11. Nu ska du få höra lite mer hur min kompis som bor i Kungens kurva har förklarat ang dom där tre kronorna på toppen: Borde heta Qvarsell i efternamn det hette min mormor som ogift vet ej om det är 2 st l i slutet eller ej vi pratar om slut 1800 tal stadshuset byggdes 1911-1923 mormor var föd 1902. Dom kom från Svartå och vad smeder både mormors pappa och bror.

    1. Tack, Åke. Vad roligt att få veta detta. Ska ägna mig lite i eftermiddag och läsa på mer. Jag blev lite fundersam i går för jag vet ju att Stadshset i år firar 100 år och invigdes 1923.

      1. Jag har noll koll i det hela, förde bara vidare vad BG berättade. Jag kom på att han nämnde det här med tre kronor för många år sedan…

        1. Jag tyckte det var så roligt att du berättade om kronorna och har har hittat lite. Men ska gräva mer. Duktiga smeder fanns ju utanför storstan.
          Många år sedan var det ju, men kronorna är fina.

  12. Stockholm i mitt hjärta och Hela stan är full av vatten, känns som bomull i kroppen! Inte många länder som har så vacker huvudstad som Sverige, o så kul att du passade på att intervjua folk på stan! Det var ett nytt grepp! Och en bättre ciceron för huvudstaden finns inte än Ditte som är Mitt i!
    Kram

    1. Instämmer helt! Stockholm tycker jag så mycket om och på olika sätt. här finns vekligen mycket av det mesta.
      Jag tycker ju så mycket om Stockholm och tyckte det skulle vara roligt att få veta vad besökare i stan tycker och vad de tyckte just kunde vara en symbol för Stockholm. Många svar fick jag och roligt att presentera dem. Säkert skulle jag få andra svar om jag frågar i maj.
      Tack, Paula för dina fina ord.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *