Stockholm

Svindersvik – Gård och café från 1700-talet

Vi är på gång, på väg längs vattnet här vid Svindersviken och målet är gården Svindersvik och café Brygghuset. En kaffepaus lockar innan vi tar oss vidare hem till Södermalm igen.

Under veckan som varit har jag tagit er med på en långpromenad på västra Sicklaön i Nacka .(En grannkommun till Stockholm.) Även kontakten med vatten har hela tiden  påtaglig. Och så även med en hel del natur.  Flera stopp har det blivit för  längs vägen finns en hel del att se både av historiskt värde och av det mer moderna slaget. Igår blev det ett stopp i  Marinstaden  med sina villor och radhus som är byggda på pålar i vattnet.

Visst är mars en vårmånad. Men på vägen till Svindersvik, längs vattnet, låg det tunn is kvar. Visst är våren här men på väg till  Svindersvik såg vi att det låg tunn is på vattnet. 

 Café Brygghuset på Svindersvik – En favorit

Vi kommer hit till fots och har gått dryga 7  kilometer sedan vi startade på Södermalm.Det är en vacker eftermiddag och vi tittar efter en plats vid vattnet. Men eftersom vi vill hålla avstånd så är inte möjligheterna här så många. (Väldigt få)

Vi närmar oss Svindersvik längs vattnet. Gott om platser utomhus vid café Brygghuset vid Svindersvik. Och vill man inte sitta vid vattnet eller att det är fullt här finns flera utspridda platser på gårdssidan.(Just nu är det bra att de just är spridda)

Café Brygghuset vid Svindervik i nacka. Härlig 1700-tals miljö. En favorit bland caféer. Brygghuset vid Svindersvik är ett jättemysigt café med  bakverk, smörgåsar, soppor och lättare lunchmat. Allt “hemlagat” från grunden.

Detaljen med våra sittplatserna löste sig smidigt  och herrarna i sällskapet slog sig ner. Väldigt roligt att det var så många besökare här. Men allt var noga genomtänkt – Från själva serveringen till avstånd mellan bord och personer i kön.

Gästerna pekar på  eller talar om vad man vill ha.Och personalen med handskar och tång lägger upp.

Svindersvik och Café Brygghuset. Mysig inomhusmiljö Och extra lovvärt att gästerna spritt ut sig. Svindersvik och Café Brygghuset . Trevligt även inomhus. Och gästerna hade spritt ut sig.

Väldigt gott och skönt med en kaffepaus i solen efter 7 km. Maken och vännerna Susan och Jörgen ser nöjda ut.

 

En annan byggnad som också tillhör café Brygghuset i Svindersvik. Här gräddas det våfflor. Bord och stolar finns inomhus att nyttjaEn annan av byggnaderna på Svindersvik som också tillhör caféet.  Här gräddas det våfflor som man beställer inne i caféet men hämtar här.  Och i byggnaden finns  också  bord och stolar och även en liten loppis.

(Jeanette som driver kaféet är förälder till ett par elever som gick på Svenska Skolan i Ban Phe i Thailand när jag jobbade där  många år sedan. Nu var det så många gäster att jag inte ville störa med att hälsa. Jeanette höll på att grädda våfflor).

Lite historia om Svindersvik

Den gula huvudbyggnaden ritades av rokokoarkirtekten Carl Hårleman och byggdes som sommarnöje till Stockholmsfamiljen Grill i mitten av 1700 talet. Ett sommarnöje i den här storleken kallade man allmänt för en “grosshandlarvilla”. Just namnet grosshandlarvilla  kommer sig av att under slutet av 1700-talet och till början av 1900-talet köpte eller arrenderade många förmögna grosshandlare mark. Ofta sjötomter där de sedan uppföra stora villor.  Många grosshandlarvillor kom till runt om i olika delar av skärgården i Stockholm och de finns fortfarande kvar. Tar man en tur ut i skärgården, både den norra och södra, ser man dem ofta. Och med fantastiskt fina lägen.

Svindersviks gård blev såld  1780 och har haft olika ägare.  Och på 1940-talet blev gården köpt av Nordiska Museet som än idag driver verksamheten. (På hemsidan här går det att läsa om olika evenemang och visningar som kommer att äga rum.) )

Grosshandlarvillan – Svindersvik.  Gott om gamla äppelträd i parken. Men jag undrar om de taniga grenarna orkar bära någon frukt…

Familjen Grill

Och hit ut till den stora villan  flyttade familjen Grill när sommaren kom. Helt enkelt var det inte på 1700-talet  att ta sig  så här långt utanför Stockhom så det blev  roddbåt som familjen blev transporterad med.  Inne i “staden” det var  alltså Gamla stan som gällde, ägde Familjen Grill också Grillska huset.  Ett stort hus vid Stortorget där de bodde de vintertid.  Sedan 1963 bedriver Stadsmission en omtyckt konditoriverksamhet i byggnaden.

Stockholm ägde familjen flera byggnader, bl.a. Torstensonska Huset. En byggnad som senare såldes vidare till prinsessan Sofia Albertina och idag huserar UD där. Flera svenska järnbruk var också i familjen grills ägo fram till en konkurs på 1800 talet; Söderfors, Iggesund och Österbybruk. Dessa bruk har också periodvis ägts av släkten de Geer.

Gott om gamla äppelträd är det i parken. Och en del är som gjorda nu för att kunna vara lite avskild i dessa tider.

Mot Södermalm

Från Svindervik fick  vi för några kilometer närheten till vattnet. Men vid Sickla kaj och Henriksdal började det arta sig igen. Vi bestämmer oss för att ta färjan från Hensiksdalsbryggan i Södra Hammarbyhamnen/Hammarby sjöstad och ta oss över till Barnängsbryggan på Södersidan. En sjöresa på fem minuter. Och sedan återstår den sista kilometern hem längs kajen.

Tittar på stegmätaren och ser att vi utifrån kartan gjort en del steg extra så resultatet är totalt ca 15 km. Ren friskvård!Och en väldigt trevlig sådan.

På väg till Henriksdalsbryggan. Många sitter längs kajen och njuter av det vackra vädret. Och på andra sidan Hammarby sjö ligger Södermalm.

En karta över den sträcka vi gått.Start och mål vid den “röda pluppen”. (Ett par km mer enligt stegräknaren än vad kartan visar. Som fotograf blir den en del extra metrar,)

Barnängsbryggan, (Söder) och sedan över till Nacka mot Finnboda, Kvarnholmen, Marinstaden, Svindersvik, Hemriksdalsbryggan, Barnängsbryggan och hem.(Har ni missat något av promenaden och vill hänga med så finns den i bloggen under den senaste veckan.)

36 svar på ”Svindersvik – Gård och café från 1700-talet”

 1. Återigen konstaterar jag att det är fler stockholmare ute än lidköpingsbor. Kanske kan bero på att Stockholm har fler invånare. Tack för promenaden!
  Trevligt att det går att hitta nya vägar vid servering och sittplatser så att restaurangerna kan överleva. Man får tänka om, helt enkelt och det tror jag är nyttigt i det långa loppet. Ur detta kan komma något gott, tror vi har rusat fram och på alldeles för mycket och inte varit tillräckligt noga med Moder Jord.
  Jag har varit ute idag också såklart, men det var lite isande och blåsigt. Däremot fångade jag förmiddagen i solstolen, då var det gott och det blev en powernap också.
  Trevlig lördag, stor kram!

  1. Här har man anammat att man ska röra sig och vara ute men med avstånd till andra. Men att vara inne i en stad är kanske ingen hit i dessa tider men vad jag vet finns det ju gott om rekreationsområden runt Lidköping så folk kanske är där. Här har man ju öppnat uteserveringarna tidigare än planerat och många är där för man har glesat ut bord och stolar. Visst får man tänka om i det mesta nu. Och det blir som det blir. Pratade med några om spanska sjukan som skördade mellan 50 och 100 miljoner människor mellan 1918 och 1920 och även i Stilla havsområdet och Arktis.Och då såg ju jorden annorlunda ut mot idag. Men dog som flugor gjorde man. Världen över då också. Hemskt!
   Och visst är det fint att vara ute både att sitta ute och promenera. Har gjort både. Men här försvann solen vid 12 och då blev det dagens andra tur ut. Har nu som vana att det i princip blir 2x5km /dag. Men jag går där det är mer natur och gott om plats och få joggare som flåsar.
   Stor kram och trevlig lördag

   1. Jo, jag har förstått på vänners bilder att man är ute i naturen. Bl.a. Hornborgasjön och älskade Sllverfallen och naturligtvis Kinnekulle. Och däråt kommer inte jag, tyvärr, man behöver ha bil.
    Bara acceptera läget. Kram

    1. Visst måste man acceptera läget som det är nu. Och fint att bara kunna och ha förmånen att kunna vara ute. Bra så. Och balkongen är ju behaglig. Fint att du också kan njuta där. Vi har ju heller ingen bil. Och buss, pendeltåg eller tunnelbana åker jag inte just nu. Men jag går och det gör jag en hel del- Stan är stor så det finns ju mycket.
     kram

 2. Svindersvik ser ju mysigt ut, spar det stället i minnet för senare tillfälle, har aldrig hört talas ,-))
  Finns många härliga plaster i Stockholm.
  Nu har vi lite tips.
  Grosshandlarvillan är så snygg.
  Finns mycket att läsa om.
  Ta sig dit med roddbåt ,-) Charmigt låter det och jag hoppas det var det också.
  Ni sitter mysigt,-)
  Ja ren friskvård att gå långt och njuta av allt det vackra. Nyttigt själsligt o kroppsligt!
  Jag hoppas vi kan gå på långpromenader snart, efter min mans operation när nu den blir!
  Sitta på kajen ser mysigt ut det med.
  Ha det jättefint KRAM Primrose och trevlig Helg!

  1. Svindersvik tror jag du skulle tycka om.Kanske kan nu ta en tur i sommar. Och jag tror även området passar bra för hundar. Såg skålar med vattten till hundar som fanns utsatta.
   Jag är så glad för alla promenader och de ger ju både kraft och välbefinnande som vi så väl behöver.
   Förstår att maken har svårt att gå och röra sig nu. Men kanske kan hans operation ske trots att det är COVID 19 tider. Håller tummarna för det.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

 3. Ännu en trevlig promenad och denna gång i goda vänners sällskap. Så bra att ni kunde fika tillsammans och även jag hade valt att sitta ute. Bra att kakorna var plastade och att personalen bar handskar men det är nog enda alternativ et i tider som dessa om man vill behålla kunderna. Vi har också varit ute på långpromenad men någon fika blev det inte. Lite sund men det kommer fler tillfällen och en del har öppnat i hamnen nu.

  Mina föräldrar och morföräldrar hade goda vänner som hette/heter Grill. Jag minns att våra barn när de var små tyckte att det var ett så konstigt efternamn. Grill var liksom något helt annat 😉

  Kram och god lördagskväll önskar jag!

  1. Visst är det skönt att komma ut och röra på sig. Jag gör det ju ofta annars också men nu blir det än mer eftersom mycket av det sociala umgänget ändrats. Men visst träffar vi vänner. Och att sitt ute och fika i trevlig miljö gör vi gärna. Man får bara klä sig därefter.
   Här har många ställen öppnat i förtid. Och på Svindersvik var det många besökare.
   Vad roligt att du kände till namnet Grill och de som dina far och morföräldrar kände till kom nog från denna släkt.
   Ja, Grill förknippar man ju med annat än ett namn.
   Önskar dig en trevlig lördag.
   Kram

 4. Tusen tack för ytterligare en härlig promenad i solskenet. Jättefina bilder och den med Susan i trädet – så jag skrattade:-)
  Söderborna är betydligt mera ute än de norr om stan. Här är det nästan spöklikt måste jag säga. Bra med att man öppnat uteserveringarna tidigare än vanligt, så jag hoppas att många caféer/barer/restauranger klarar sig. De behöver verkligen allt stöd de kan få i dessa tider.
  Å nygräddade våfflor – mums! Det har jag inte ätit på år och dag.

  1. Tack! Så skönt att vara ute och gå. Bra för min kropp och knopp. Och Stockholm har mycket att erbjuda.
   Visst är bilden med Susan i trädet bra.Jag gillar den jättemycket. Humor behövs verkligen i dessa tider. Jag skrattade också. Här är det väldigt många ute och går och med bra avstånd. Känns så bra att Söder, denna levande stadsdel, fortsätter att vara just levande. Och med försiktighet.
   Ser att många, nu när solen tittar fram, sitter på uteserveringarna här omkring. Och på Medis var det idag nästan fullt.

 5. Svenskar är lite underliga. 🙂 Förstår inte tjusningen med att dricka kaffe utomhus,
  iklädd tjock vintermundering, kaffet blir kallt, och man blir själv kall, när det finns
  ett mysigt rum inomhus med ljus och blomma på bordet.
  Men jag vet att så är det, och så förblir det.

  En härlig promenad – Stockholm (med omnejd) måste vara den allra vackraste
  huvudstaden av alla. Underbart att få se så mycket. Mellan Ditte och Peter
  och Helena har jag på sistone fått se otroligt mycket av Stockholmsområdet.
  Hjärtligt tack!

  Duggregn i norra Virginia i dag, och alla håller sej inne pga Coronan.

  1. Just nu handlar det nog om att man inte vill utsätta sig för COVID 19 och utomhus är den risken klart mindre. Så kände och tyckte vi. Men man kund eju välja och det gjorde vi. Hade det varit andra tider hade vi kanske tänkt i andra banor men nu är det ju andra tider.
   Stockholm är en fantastisk huvudstad och har så mycket att erbjuda. Och mycket inom gångavstånd. Dock kan man få gå långt ibland. Men jag kan promenera långt och ser det som ren friskvård.Och promenera mycket gör jag ju alltid. Men än mer nu.
   Vad roligt att du är med.
   Här på Södermalm är många ute men noga med att hålla avstånd. Och att vara ute och promenera stärker både kropp och knopp.
   Var rädd om dig.

 6. Hola! Så kom vi till slut i mål! 15 km var bra jobbat av oss tycker jag – men allt gick ju i lagom takt under prat och skratt så kilometrarna bara svischade förbi! På arbetsplatsen där jag konsultar några dagar i veckan har man infört promenadmöten. Ett bra sätt att kombinera arbete och friskvård. Fast just nu jobbar ju de flesta hemma.

  Vi fick ihop drygt 18000 steg idag. Var dock inte helt njutbart på kvällsprommisen – lite småkallt med nordliga vindar.

  Kramar till dig och Mr B! ❤️

  1. Hola! God kväll! Ja, nu är vi i mål. Nja, en bit kvar hade vi ju här på Svindersvik. Men många skratt och mycket prat blev det så vi tränade lungorna på olika sätt. Och frisk luft fick vi i massor.
   Så bra med promenadmöten. Absolut friskvård. Och perfekt för de som jobbar på plats.
   Bra jobb av er idag. Ligger lite efter. Får jobba på imorgon.
   Men kanske får jag och B viss dispens p.g.a. ålder.
   Kramar till er och stort tack
   Och du visst är trädbilden på dig bra. Undrar vad vi kan abvända den till. Har några idéer. Vi tar dem vid nästa träff.

  1. Vi hade en jätterolig och rejäl långpromenad som gjorde nytta för knopp och kropp- Många skratt blev det. Och perfekt med ett stopp här på Svindersvik.

 7. Så mycket nytt jag får lära mej om Stockholm med omnejd på din blogg, och ändå har jag bott i denna stad i 40 år!
  Svindersvik ser fantastiskt mysigt ut, dit vill jag! Söderfors herrgård känns igen, dit har vi varit på en weekend -resa!

  1. Vi rör oss ju mycket även i icke COVID 19- tider men det har nu blivit än mer. Friskvård som bra både för kropp och knopp. Bil har vi ju inte och just nu åker jag inte buss, t-bana eller pendeltåg. Men cykeln ska snart få komma fram. Men båtarna här tuffar fram och de åker jag gärna. Får bli en satsning på det i veckan.
   Kanske tar du vid tillfälle en tur till Svindersvik. Man kan ta båten /färjan från Nybroviken som går till Lidingö/Dalenum och kliva av vid Kvarnholmen och sedan gå längs vattnet till Svindersvik.
   Ha det så bra du kan.
   kram

 8. Perfekt friskvård med god mat på vägen. Underbart ute väder har vi haft i några dagar, nu visar termometern på -4 solen skiner så snart blir det väl skönt igen. Hör att småfåglarna påkallar min uppmärksamhet- mer frö tack! Bäst att lyda. Ha en härlig söndag!

  1. Visst är det bra både för knopp och kropp att ge sig ut och promenera . Vi har ju nära till naturen och det är ju där mest vi rör oss nu. Undviker platser där det är många samtidigt.
   Strålande sol idag så långpromenad väntar. Även här hör jag småfåglarna och så skönt att det är vår i luften.
   Önskar dig också en fin söndag

 9. Ännu en härlig promenad med historia och vackra vyer! inte några dåliga promenader ni gör – ni är duktiga!
  Tack för att du delar med dig av både intressant kunskap och fina bilder!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Vi promenerar ju mycket i mer vanliga fall men nu blir det än mer. Extra styrka för både knopp och kropp behöver vi och särskilt i dessa tider.
   Jätteroligt att du är med. Och skogen här vid Ryssbergen hade du nog gillat extra.
   Önskar dig också en fin söndag och hoppas Lasse mår bättre.
   Kram

 10. Så mysigt att kunna gå ut och ta en fika i det vackra vädret 🙂 Bilden på Susan i trädet är huuur bra som helst! Att det finns sockerdricksträd det visste jag redan, men Susanträd – det var en nyhet 😀

  Ha ännu en fin dag! Här skiner solen idag, då känns karantänen lite mindre svår 🙂

  1. Så roligt att ses och visst går det bra att promenera och slå sig ner utomhus. Visst är bilden på Susan i trädet bra! Och visst finns det nu även Susan-träd.
   Strålande sol även här idag så en lång vända ut blir det. Och med rejäla avstånd.
   Fint att solen skiner hos er så att det kan bli lite häng på terrassen.
   Ha det så bra ni kan.

 11. Vilken härlig njutflykt i det vackra vårvädret. Bra att folk håller avstånd och att man på så sätt kan gynna kaféer och andra matställen som har det riktigt svårt just nu! Det gäller att ta vara på de tillfällen som finns att träffas nu när det lilla viruset härjar överallt!
  Kram och ha det fint!

  1. Visst var det en fin njutflykt. Och att kombinera promenader,träffa vänner och slå sig ner i fin miljö är positiva upplevelser. Givetvis med avstånd på caféer så vi föredrar att sitta ute. Många uteställen i Stockholm har redan öppnats och det är bra. Glesare mellan bord och stolar och folk är bra att hålla avstånd-
   Kram och var rädda om er.

 12. Tack för vackra Svindersvik, tack för fika, för trevligt sällskap på betryggande avstånd och tack för information och solsken. Det blev rean tacksägelsen det här 🙂
  Här på Åland mulnar det på just nu, blåser också lite grann och temperaturen sjunker men vi har det bra.
  Jag har varit dålig bloggläsare ett tag på grund av bokslut , bokföring och deklaration. Har mest ägnat min extratid till att själv skriva blogg. Men nu måstena undan, Skatteverket blir nöjt, tror jag och jag kan läsa bloggar igen.
  Ha det gott ni båda hälsar vi från vår stenlåda.

  1. Lika trevligt som vanligt att du gick med. Och visst är det fint att vi kan dela med oss av det vi har både nära och mer i fjärran, av rrsor och upplevelser.
   Har läst om era upplevelser innan ni kom hem och sedan lite om de första dagarna på Åland.
   Förstår att du har mycket nu efter lång tid borta. Och sådana måsten måste göras- Läser med stort intresse din blogg och det ger mycket på olika sätt.
   Ha det så bra ni kan.

  1. Tack! Nu går vi, rör vi oss än mer än vanligt och det finns så mycket runt Stockholm och i ganska nära oss. Jättetrevligt att du går med. Många är det som går med via bloggen och det är roligt att veta lite mer.
   Ta hand om er också.

 13. Tack för ännu en väldigt trevlig promenad med mycket information och än en gång inser jag hur lite jag vet 😀 Men du är informativ och duktig som reseledare (promenadledare?) vilket jag är så tacksam över!
  Iggesunds bruk i Hälsingland hade jag lite koll på men det var allt 😀 Bilden med äppelträdet är bara så häftig!! Kul 🙂
  Nu hoppas jag du får en solig och fin söndag, Ditte <3

  1. Tack! Jättetrevligt att det vandrar med. Har förstått att vi är en hel blogg- grupp som är med. Kul! Nu är det söndag och en ny vecka står för dörren. Med den kommer mer från huvudstaden. Promenerar gör jag alltid en hel del och i dessa tider blir det än mer.
   Visst är bilden med Susan i äppelträdet bra! Lite humor behövs.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Var rädd om dig.

 14. Tjat tjat. Uppskattar en karta med rutten på slutet. Svindervik ser tilltalande ut. Vilken gullig bild på din väninna Susan. Såg ut som en härlig långpromenad. Tänk att äga en sådan liten Grosshandlarvilla. Bra att de flesta finns kvar och används till lite av varje. Intressant att läsa om familjen Grill. Synd du inte fick byta några ord med Jeanette. Du är en riktig friskvårdsmänniska så för dig är det givetvis naturligt att fortsätta i de hälsosamma spåren. Igår visade min stegräknare över 15 000 steg. (nytt rekord i år) Här snöar det just nu. Hoppas det inte gör det hos dig. Men jag fick en härlig tidig morgonpromenad i sol.

  1. Visst är det bra med kartor! Jag gillar mest papperskartor som ger en bättre överblick men här på bloggen får jag nöja mig med Google. Svindersvik tror jag du tycket om. Både café Brygghuset och själva grosshandlarvillan med sin historia. Har varit på visning här för många år sedan men kanske kan det bli av på nytt i sommar. Vi tar oss snart hit igen och då hoppas jag få en pratstund med Jeanette. Men det är mycket att göra nu dessa vackra dagar och många söker sig ut.
   Bra jobbat med dina 15 000 steg. Ren friskvård! Och grattis till personligt rekord. Att röra sig ger ju energi till både kropp och knopp så jag tar de chanser jag kan. Ingen snö här idag men kallt, bara +2.
   Kram och trevlig måndag. Och den började ju bra med promenad.

  1. Ett besök här rekommenderas. Fina omgivningar. Det är också väldigt trevligt och att t.ex. promenera från Nacka Strand och hit.Eller en del av den sträckan. Har promenerat här många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *