Stockholm Utflykter

Svartsjö slott- från stenhus till borg

Nyligen besökte jag tillsammans med vänner Svartsjö slott.  Ett vackert beläget Vasaslott som ligger på Ekerö/Färingsö, ett par mil väster om Stockholm och alldeles vid Mälaren. Besöket blev väldigt trevligt och det var första gången jag var här. V äri inte är bilburna så det blev tunnelbana till Brommaplan,  bussresa på 30 minuter, inklusive ett bussbyte, innan vi var framme. Jag tycker oftast att kollektivtrafiken i Stockholm  fungerar bra och eftersom vi inte längre har bil så är det den som gäller. Det blev ett stopp här vid Svartsjö slott, innan vi fortsatte längre ut på Ekerö för att ägna oss åt mer färg och form-

Svartsjö slott – ett Vasaslott

Svartsjö slott blev ännu ett av Vasaslotten i Sverige som formades av Gustav Vasa och hans söner på 1500- talet. Ett “Vasaslott” eller “Vasaborgar” kallades de slott eller borgar som uppfördes eller moderniserades av kung Gustav Vasa eller av hans söner främst under 1500- talet.  Borgarna kom till för att skydda kungligheterna mot både yttre och inre faror och byggdes för att fungera både som försvarsanlägning och palats. Ofta fanns de rundade tornen  i byggnationerna och särskilt efter att kanoner börjat användas. Av den anledningen byggdes också ofta gamla borgar om med nya jordvallar och nya kraftigare murar runt själva borgen. I Sverige finns idag ett femtontal Vasaborgar kvar bl.a. Kalmar slott, Örebro slott, Uppsala slott, slottet Tre Kronor i Stockholm – Kungl. slottet,  Gripsholms slott och Stegeborg slott. Även Åbo slott i Finland är ett Vasaslott.

Det gamla Svartsjö slott brann ner 1687, drygt 100 år efter att det var färdigbyggt.

svartsjö slott ,vasaslottGustav Vasa utgick från ett stenhus från 1300-talet  när han ett par hundra år senare byggde Svartsjö Slott. 

 

Ruinerna efter det gamla slottet.

ruinerna efter gamla Svartsjö slott, Nya Svartsjö slottRuinerna från det gamla slottet och i bakgrunden det nya Svartsjö slott.

Nya Svartsjö slott och kung Fredrik I

När det gamla slottet brunnit, byggdes det på 1730- talet ett nytt slott. Och det nya anlades på en kulle alldeles i närheten av det gamla slottet. Nya Svartsjö byggdes som ett jaktslott för kung Fredrik den I och hans drottning Ulrika Eleonora.

Fredrik den I, Fredrik av Hessen, var en tysk lantgreve som träffade på kung Karl den XIIs syster, Ulrika Eleonora. Han friade och de gifte sig. Som svåger till Karl XII fick Fredrik I framstående befattningar inom den svenska armén, men så mycket annat blev det inte. Som regent hade han i stort sett ingen makt och kom istället för att regera att ägna sig åt nöjen.

Nya Svartsjö slott ritades av Carl Hårleman, en populär och uppskattad arkkitekt  på 1700- talet.

Parken

I parken längs Svartsjöviken låg tidigare slotets humleodlingar som Kung Gustav Vasa lät anlägga och odlingarna fanns kvar en bra bit in på 1700- talet. Under 1700- talet kom parken att ändra utseende och förutom alla de ekar som fanns planterade utökades parken med fyra olika alléer. I alleérna planterades linadr, hästkastanjer och almar och man lät räja öppna ytor och banor för bl.a.  kägelspel.

I parken, som är öppen för besökare, finns också Kristinas lind, ett träd som troligen  planterades i början av 1600- talet. Det var kung Gustav II Adolf som planterade trädet och antingen gjorde han det till sin moders ära eller sin dotters. Båda hette nämligen Kristina.  Under trädet finns en staty av Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna, som kom att bli dottern Kristinas förmyndare. (Hon var bara sex år när pappan, Gustav II Adolf avled.)

En av de vackra alléerna i slottsparken.

Kristinas lind. Under linden  står en staty föreställande Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna. Statyn beställdes från Italien av kung Gustav III.

16 svar på ”Svartsjö slott- från stenhus till borg”

 1. Svartsjö slott har jag aldrig hört talas om men det verkade vara ett mycket intressant besök. Vasa och hans söner, speciellt Johan III, byggde ju många slott och det är intressant att läsa om dem tycker jag.

  Det verkade dessutom väldigt smidigt att åka kollektivt dit så jag förstår att ni avstår bil med tanke på ert dubbla boende. Inte helt lätt att ha bil i huvudstaden…

  Kram och god kväll!

  1. Visst är dessa “Vasaslott” intressanta och det finns ju många av dem runt om i landet. Här på Svartsjö slott hade jag inte varit tidigare och det var en intressant och spännande miljö. Även parken runt slottet är mycket sevärd och vacker.

   Vi har inte saknat bilen sedan vår dotter övertog den för ett par år sedan och är nöjda med kollektivtrafiken i Stockholm. Behöver vi får vi “låna” bilen och det är skönt att veta. Vi hade visserligen garage där vi bor, men när vi bara körde 400 mil på ett år, så kändes den överflödig. Bil går ju även smidigt att hyra. Nu i Stockholm har också p- avgifterna höjts liksom boendeparkeringsavgifterna och tiden då man betalar utökats. Till detta kommer trängselavgifterna, så det blir en del.

   Kram och trevlig fredag.

 2. Har visserligen varit på Svartsjölandet, men har aldrig besökt slottet. Å jag ser att jag har missat något där. Tur att jag följer din blogg och kan läsa allt jag har missat, vilket är faktiskt ganska så mycket har jag märkt;-)

  Att åka kommunalt i stor-Stockholm fungerar utmärkt under vardagar. Det är glesare med avgångarna under helgerna. Å när man bor i Täby och inte har Roslagsbanan att tillgå till och med December så är det bilen som gäller. Har märkt att vi är alltså ganska så bortskämda…

  1. Jag hamande här på Svartsjö efetrsom min ena väninna bor i närheten. Hade inte heller varit här tidigare men det var ett trevligt besök.
   Jag tar ju också igen en hel del genom att läsa din blogg och det är ju bra att dela med sig. Tänk vad bloggvärlden är bra och så mycket en får se och vara med om på olika sätt.
   Lite trist nu med att Roslagsbanan inte går men det går ju hyfsat bar ändå. Och ni är ju bilburna vilket är bra om en bor utanför stan. Ger ju en större frihet.
   Vi hade också haft bilen kvar om vi inte bott i stan, men här har vi inte saknat den.(Får låna tillbaka bilden o vi skulle behöva.)

 3. Godkväll. Nu har jag läst tillbaka flera inlägg i din blogg. Jättefina, beskrivande och vackra foton. Båtresan verkade underbar med Birka. Det såg ut att ha varit en väldigt komfortabel hytt. Jag gillar ju att åka båt, och hade jag bott närmare, så.
  Härlig blandning på drycker också. Även jag brukar dricka vatten “bredvid”, det är livets dryck, det.
  I detta inlägg fastnade jag särskilt för ruinerna och det sista kortet med grinden.
  Kram!

  1. God sen kväll! Ja, en del foton blir det och det är roligt att testa kamerorna på olika sätt.
   Vi hade en härlig minisemester och extra plus både för bekväm hytt,vacker skärgård, fint väder och god mat.För oss är det ju enkelt att spontant ge oss iväg och vi gör det då och då.

   Vad gäller vatten så är det i mitt tycke oslagbart som törstsläckare och vi har dte ju bra som har vårt dricksvatten i kranarna.

   Mycket roligt händer och det är viktigt att ta vara på dagarna så mycket en kan. Jag gör mitt bästa.
   kram!

 4. Svartsjölandet har jag hört talas om, jobbade ju på Åkeshovs sjukhus när jag flyttade ner till Stockholm, och många jobbarkompisar bodde ute på mälaröarna, men slottet har jag inte hört talas om,så spännande och vackert ! Tack för bilder och info! Sov så gott! Kram 😉

  1. God morgon! Svartsjö slott var en trevlig bekantskap och för mig var det nu första gången jag var här. Och utan goda vänner hade nog slottet fått väntat ett tag till. Hit kommer jag tillbaka. Även parken här runt slottet är väldigt vacker.
   Kram!

  1. Svartsjö slott och parken där blev en fin upptäckt och det var också första gången jag var här. Men jag kommer tillbaka.
   Jag funderade också på grinden och vad den skulle kunna berätta.
   Kram!

  1. Det blev en fin och trevlig “njutflyt” och särskilt eftersom jag inte tidigare varit här på Svartsjö slott eller i den fina i parken. Och vackert väder var det.
   Stor kram!

 5. Extra kul att läsa och se eftersom jag aldrig hört talas om slottet. Fotona blir så himla fina eftersom jag just nu har datorn kopplad till den stora TV:n.
  Kram
  Ps. Nu måste jag se hur du löste dryckuppgiften.

  1. Svartsjö slott visst jag fanns, men jag hade inte tidigare varit där. Parken och hela området är väldigt vackert och man kan känna hur den svenska historien knackar en på axeln för att berätta.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *