Utflykter

Svamputflykten och mina “fynd”.

I gårdagens inlägg berättade jag om  svamputflykten jag gjorde i veckan tillsammans med “Promenadklubben”. (Har du missat den så hittar du den här i länken till vänster.) För egen del blev inte fynden så många. Men å andra sidan vet jag att de svampar jag fick med mig hem var ätbara. Flera svampkunniga medlemmar kunde lotsa mig rätt och det var jag tacksam för. Är helt klart nybörjare inom området. Till god hjälp i skogen hade vi också  Lisen Sundgren som kan det här med med användandet av vilda och odlade ätliga växter. Och det var också i hennes trakter utanför Strängnäs som vi var.

En så skön känsla att vara i en riktig skog utan direkt upptrampade stigar.

Svamputflykten

blev verkligen lyckad. Och det på flera sätt. Solen sken och vi hittade även en del svamp. Några hittade mer och andra, bl.a. jag lite mindre. Och när det kommer till att hitta svamp måste man ju också ha lite tur. Bloggvännen Anki berättar idag i sin blogg om den svamputställning hon skulle ansvara för  och att hon trots ivrigt letande inte hittat alla svampar hon velat ha med. Men i utställningen fanns ett 40-tal olika varianter med och det tyckte jag var jättebra.

Sörmland. Svamputflykten pågår. Och en del fynd blev det. Svamputflykten pågår. De flesta har med sig korgar men vi är även några som har papperspåsar till vår ev. skörd. 

På hemvägen från skogen tågade vi också förbi en del vackra röda stugor.

Efter några timmar i skogen tackade vi för oss och körde till Strängnäs där det vara dags för oss att äta lunch på trevliga Brasserie Oskar Eriksson 

Strängnäs. Efter svamputflykten smakade ber bra med lunch på Brasserie Oskar Eriksson.  Och efter svamputflykten smakade det gott med lunch.

Här finns ett par rätter som “dagens lunch” och en hel del annat att välja på.

Min svampskörd

blev ringa men jag var nöjd. Längst ner till höger finns fyra mycket små kantareller och i övrigt en blandning där smörsopp, citrongul slemskivling, mandelkremla och några riskor finns med.

Södermanland. Strängnäs. Svamputflykten gav ingen rikligare skörd för min del. Svamputflykten gav för min del inte någon rikligare skörd men roligt var det och gott blev det att steka svampen.

Här är ett par bilder från den lilla svampbok som vännen Anki ( mycket svampkunnig) sammanställt och gett mig. Och boken var med ut i skogen.

Ingen av de svampar jag hade med hem  behövde annan tillagning än att rensas och delas. På smörsoppen och ett par till skulle jag dela dem och ta bort “skinnet på hatten”.

Min svampskörd är här redo för en kastrull för att koka bort vätskan innan de ska stekas i smör.

Stekning pågår. Och svampen smakade sedan riktigt gott på ett par grillade brödskivor.Ett par varv med pepparkvarnen, lite flingsalt, tomat, persilja och ost toppade det hela. Resultatet? Riktigt gott. 

 

26 svar på ”Svamputflykten och mina “fynd”.”

 1. Jag måste säga att jag är imponerad av din skörd för förmodligen hade jag inte hittat något annat än flugsvamp. Även Ankis “lilla samling” var mycket imponerande i mina ögon. Så smidigt med en tydlig och bra svampbok till hjälp. Ett verkligen tilltalande koncept för promenaden måste jag säga!

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Det var väldigt roligt och inget hamnade i min pappkasse som inte blivit godkänd av “de kunniga”
   Ankis svampbok är så bra och den var med. Och den i kombination med att se svamparna i naturen var lyckat.
   Men lite typiskt att de första svamp jag hittade också var väldigt giftig. Men nu kan jag den.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

  1. Jadå! Jag var nöjd med det. Och en härlig dag blev det.
   Jag och nästan alla valde potatisbullar med rårörda lingon.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Svampboken som Anki gjort är så fin och den är liten och behändig och bra att ha med ut.
   Och visst blev det en god macka med blandad svamp.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Mums så gott med smörstekt svamp. Jag har köpt kantareller på ICA nu några gånger och just stekt dem till min middag, dock är min man inte alls förtjust i svamp, som ju är så gott!
  En fin dag fick ni, och lite svamp fick du med hem!
  Ha en bra start på helgen!
  KRAM

  1. Det smakade riktigt gott och roligt att få veta mer om de olika svamparna. Jag kan ju nästan inget alls om svampar.
   Har i många år köpt svamp, mest kantareller, men nu var det roligt att plocka och få veta vad svamparna hette och hur man skulle göra med den.
   En jättefin dag på alla sätt.
   Och lite, tonvikt på lite, fick jag ju hem.
   Önskar dig också en bra start på helgen.
   Kram

 3. Ser att du inte var ensam om att INTE har en svampkorg. Minst en kille bar också på en papperskasse. Tycker du kan vara riktigt stolt över din “fångst”. Jag menar du är ju nybörjare och visste troligen inte vad du plockat innan någon berättade det för dig. Å i all sin enkelhet blev det två perfekta kvällsmackor:-)

  PS. Läste också Ankis inlägg idag. Ni har ju aldrig snarlika teman, men idag hade ni det:-) DS.

  1. Helt rätt! vi var några få med papperskasse och det gick bra det också. Jag var riktigt stolt över min lilla svampskörd och likaså att ryggen klarade av denna terräng.Flera hjälpande händer fanns dock att tillgå där det var som mest roddigt och brant. (Ingen vet om mina ryggproblem)
   Jag är absolut nybörjare och kände bara till kantarellerna. Men i övrigt hamnade inget i kassen som jag inte visste var ätliga och vad de hette.
   Har läst Ankis blogg och hon är ju helt fenomenal. Ankis lilla svampbok fick jag förra året och den hade jag med mig. Så bra. Och här har jag lärt mig några svampar .
   Mackorna av blandsvamp smakade riktigt bra.

 4. Viktigt att ta hjälp av expertis när man ska lära sig om svamp, lärde mig av en elev för många år sedan men har nog tyvärr glömt det mesta.
  Nu för tiden vet jag var svampen finns på ICA iallafall. 😉

  Men det finns egentligen inte mycket som slår smörstekta kantareller.

  Ha det jättefint Ditte.

  1. Svamp liksom mycket annat inom naturen vad gäller namn är inte min bästa gren. Tvärt om. Men här var det fler som är kunniga så inte en endaste svamp som inte var ätlig hamnade i min påse.
   Och det var riktigt roligt att lära mig namn på flera svampar och deras utseende och hur man skulle känna igen dem.
   Tyvärr hittade jag bara fyra små kantareller men det blev ett par smörgåsar med blandsvamp på. Riktigt gott.
   Ha det fint du också.

  1. Jag hade inte vågat plocka något om det inte funnits kunniga personer med. Nu kom inte en enda svamp med som inte var ätbar och jag visste hur jag skulle tillaga. Tog alltså bara de svampar som jag kunde steka..
   Första svampen jag kom med var ju riktigt giftig så då lärde vi oss alla det.
   En fin dag blev det.

  1. En jättefin, rolig och lärorik dag. Och visst fick jag mersmak. Fint att så många kunniga svampmänniskor var med så jag visste att jag hade ätbara svampar med mig hem.
   Jadå! Blodad tand.
   Kram och önskar er trevlig kväll.

  1. Jag hittade inte så många svampar men de som hamnade i min papperskasse var bra matsvampar. Jag fick ju god hjälp med att artbestämma dem-
   Även boken var bra att ha med. Hade glädje av den hemma också.
   Och smörgåsarna med blandsvamp blev riktigt goda.

 5. Såå roligt att läsa om din svamputflykt! En fin översikt på dina svampar där på din bild. Härliga matsvampar! Bra att min lilla bok kom till nytta … och tack så jättemycket för alla fina ord om mig och om boken – och tack för länken!
  Kram ❤

  1. Svampturen blev verkligen lyckad och det var flera med som var kunniga på svampar. Så allt granskades noga innan det hamnade i min papperskasse.( Hade ingen korg.) Väldigt roligt att jag kunde få plats i en bil och följa med.
   Flera var intresserade av boken och tyckte den var jättefin. Så roligt.
   Och du har verkligen inspirerat mig. Stort tack!
   kram

  1. Jag går gärna i skogen även om det numer inte blir så ofta.Och vi har ju här hela Nackareservatet på andra sidan kanalen så skogen är tillgänglig. Just kontrasterna mellan skogen och stan gillar jag och här har jag ju båda helt nära. Och inte att glömma vattnet och skärgården. Just den skog, mycket tallskog, som finns ute på öarna i Stockholms skärgård är en favorit. Och att just där leta svamp eller traska runt tycker jag om.Blev mycket av det när vi seglade.
   Och svamp kan man ju verkligen använda till så mycket i matlagningen. Jag både äter den gärna och plockar den.
   (Trodde nog att du var en skogsmänniska. Eller varit det.)

   1. Jag var scout när jag var ung, nog därför du kanske tror jag var en skogsmänniska. Men jag gillade bättre när vi hajkade vid sjöar och paddlade kanot. Jag behöver vyer.. gärna över vatten 🙂

    1. Det var nog så jag tänkte Instämmer! Jag vill gärna också ha hav eller sjöar runt mig och kombinera med skog och då har ju Stockholms skärgård, där vi seglat varit perfekt.Ja, öppna vyer gillas och helst med havet inom syn och räckhåll.

 6. Blandsvamp är oftast den godaste svampen, har en del svampkokböcker där man använder bara en sorts svamp till varje recept. Då blir det knepigt att hitta tillräckligt många för att klara av receptmängderna.
  Svampen är ju fettlöslig och kräver smör eller olja för att smakerna ska framträda. Varma mackor är supergott! Jag hade nog gjort som du, gått i bekväma skor istället för stövlar. Dem tar jag bara på om jag vet att det blir att klafsa omkring på myrar och kärr där bland annat rödgul trumpet trivs.
  Kram

  1. Svampturen blev lyckad och extra roligt var att det var flera med i gruppen som är duktiga på svampar så jag kunde lära mig mer. Inget hamnad ei min påse som inte var “godkänt”. Visserligen var den första svampen jag hittade, en toppig giftspindling, rejält giftig så det var ju bra att veta. DEn hamnade inte i påsen.
   Såg igår att jag hade med mig en fästing så hoppas nu att maken fick ut hela. Men sånt händer . Och bekväma skor hade jag. Nog så viktigt.
   Tyvärr blev min skörd mager men ändå “god”.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *