Stockholm Trevligheter

Sushi – Vi gör vår egen – En väldigt lyckad och god kväll.

Fredag och för oss skulle det bli en kväll då vi skulle ägna oss åt att göra egen sushi. Det skulle bli en sushikväll hemma hos Helenfamiljen (dotter) i Nacka strand, grannkommun till Stockholm. Barnbarnen som bor i Uppsala har haft sitt sportlov i veckan och kom igår till Stockholm för att avsluta det här. Och från Max, äldsta barnbarnet på 12 år, hade det kommit ett önskemål om att göra vi alla skulle göra sushi. En riktig toppenidé!

Tidig fredag kväll.Utsikt från Helenfamiljens lägenhet i Nacka strand. Till vänster skymtar Blockhusudden på Djurgården.Ibland tar vi pendelbåten hit och då blir det ett stopp här. Tvärs över vattnet skymtar Lidingö och  en del av området Dalenum.

En kväll med fokus på sushi

Men vad är då sushi. De  flesta vet att det är en av det japanska kökets mest kända rätter. Men mer? Många tänker sig rå fisk men det är så mycket mer. Den enda ingrediensen som är ett ”måste” är ett grötris, sushiris,  som smaksätts med mirin, en sorts sött risvin. Har man inte det kan det fungera även med lite socker och risvinäger. Vad man sedan väljer att ha på sin sushi varierar så detta med att göra sin egen är ju helt perfekt. (Några förslag finns här i recept där kocken Jenny Walldén delar med sig.

I övrigt finns det många olika olika varianter av sushi, inte minst i Japan, men i Sverige är det mest tre olika som är mest  vanliga; maki sushi, nigri sushi och guankan sushi. I maki sushi rullar man in ris och fyllning i ett noriark, ett ark av torkat sjögräs. Sjögräsarken finns i de flesta matbutiker på asiatiska hyllor. Nigri sushi är risbollar som formas med fuktiga händer och som ska bli lite ovala. När det är klart lägger man på den fyllning man vill ha. Guankan  maki är som en ”risbåt” (ordet guankan betyder stridsbåtI) och den görs på höjden .

Max skär upp lime till våra drinkar –

-och lillebror William 8 år ser på.

Sushins ursprung

Den allmänna uppfattningen är att sushi har sitt ursprung i Japan, vilket inte riktigt stämmer. Den första dokumentation man sett kommer från sydostasien ca. 200-700 år e. Kr. då man packade in saltad rå fisk i ett lager av ett ris som man jäst innan . Detta gjorde man för att fisken skulle få längre hållbarhet. Och när fisken senare, efter flera månader, skulle ätas slängde man bort riset. Anledningen till att man gjorde så här var att protein , i detta fallet i fisken, under delar av året var en bristvara. Att då på detta sätt bevara, konservera fisken, gjorde att man kunde ha tillgång till proteinet året om. Mer om sushins ursprung och historia  finns att läsa här hos Sushi Yama  (Här har jag också hittat detta)

Dags för oss att göra vår egen sushi

Bild 1.  Ris, noriark, som ligger på en bambumatta,  gurk och morötter i smala stavar, hackad lök avokado och salmalax .

Bild 2. Man lägger ris på noriark och plattar ut det. Använd gärna en bit bakplåtspapper. Och vill man inte bli kladdig om så fungerar det fint att använda tunna plasthandskar.

Bild 3. Riset kan gå ut i kanterna på noriarken, men lämna en cm överst utan ris. Välj det du vill ha till fyllningen och lägg på

Bild 4. Dags för att rulla ihop noriarket och bambumattan hjälper till.

Bild 5. ”Rullen” är klar

Sushi. Hemmagjord. Instruktion. Egen sushi. En kort introduktion. 

Nästa moment

är att skära upp rullen i bitar med vass kniv och sedan ev. lägga på torkad lök, vasabimajonnäs, srirachamajonnäseller srirachasås. På bilden längst ner finns också nigrirullar. Risbollar med salmalax som täcker och remsor av noriblad som lindas runt dem. (Om man blöter remsorna och ”drar” dem genom ett glas med vatten så  ”limmar” de ihop.

Några olika varianter av sushi. Nigri och maki. Några av de varianter av sushi vi gjorde.

Nacka strand. Nigri sushi med sotad salmalax där en brännare har använts. Att använda en ”brännare” för att sota salmalaxen på en nigrivariant av sushi fungerar också fint.

William höll labradoren Curre sällskap. Hans favorit är inte sushi. Men mycket annat fanns att tillgå för hans del.

Dags att testa våra egenhändigt gjorda sushi.

Stort tack Max för att du kom med idén att vi skulle göra sushi och tack till Helenfamiljen för allt annat. En jättetrevlig, god och rolig kväll.

 

34 svar på ”Sushi – Vi gör vår egen – En väldigt lyckad och god kväll.”

 1. Vi hade också sushikväll igår! Det är lite pilligt att göra egen sushi så vi köpte färdig. Den var riktigt god och det ser så festligt ut med alla färger och olika former.
  Ha det gott!

  1. Vad roligt att ni också hade sushikväll.Visst är det lite pill och plock att göra egen men nu hade Max, äldsta barnbarnet önskat att vi skulle göra sushi så det blev både gott och trevligt.
   Oftast köper bi också men ibland är det kul att göra själv.
   Ha det fint och trevlig helg.

 2. Under en lång period åt jag mycket sushi och gott var det verkligen, nu för tiden är det inte så ofta men gott som sjutton när det väl är dags för det.
  Såg lite komplicerat ut att göra det här på din blogg men det kanske bara är jag. 😉
  Kan få bli ett framtida projekt här när frugan är bortrest, hon är inte så förtjust i det tyvärr.

  Ha det fint Ditte. 🙂

  1. Här blir det också sushi i omgångar men oftast har vi köpt. Men det var både väldigt gott och trevligt att göra dem.
   Det såg nog knepigare ut än vad det var men man får snart in den rätta snitsen.
   Ha det bra du också.

 3. Vilken underbart ställe Helenfamiljen bor! ,-) Vilken fantastisk vy ,-)
  Vilken fredag att tillsammans laga mat ,-)) Låter verkligen som en toppenidè.
  Våra barn och deras familj äter ofta sushi, det älskar dom. Dom gör själva sin egen ibland.
  Det är bara mannen och jag som inte tycker om, men intresserad hur ni gör ,-)
  Det ser jättemysigt att fixa tillsammans, och det ser otroligt gott ut på bilderna!
  Ha det fortsatt fint på helgen ,-)KRAM Primrose ,-)

  1. De bor verkligen bra här och utsikten är så fin året runt. Alltid så mycket att titta på. Inte minst inloppet till Stockholm och alla båtar som kommer. Det var verkligen ett jättebra förslag av äldsta barnbarnet att vi skulle göra sushi. Och detta att laga mat tillsammans ger ju så mycket på olika sätt. Kan förstå att alla inte tycker om sushi för det är ju lite speciellt. Max lillebror vill inte ha.
   Önskar er också en fortsatt fin helg.
   Varm kram

 4. Vilken trevlig kväll det blev! Förr tyckte jag inte alls om sushi men numera så har jag ändrat smak en smula faktiskt. En av mina kollegor är från Japan och vi har blivit bjudna på hemgjord sushi hos henne. Hon kunde sina saker fick man säga! Vilken underbar utsikt Helenfamiljen har!

  Kram och god lördagskväll!

  1. Det blev verkligen en lyckad, rolig och god kväll på alla sätt.Och vad gäller sushin tycker jag vi fick till det bra.
   William är ingen sushi person så han åt annat. Och visst är det lite speciellt.Kul var det att samlas kring att göra dem och var och en kunde ta de ingredienser man själv ville. Utseendet behöver jag jobba på vad gäller mina bitar men smaken var bra.
   Roligt med en japansk kollega som kunde in sak.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Tack för att du delar med dej om delikatessens historia.
  Första gången jag åt sushi, det var när Karin precis flyttat till Malmö, och bodde i samma hus som rn sushirestaursng, vid Gustav Adolfs torg. Det var rå fisk av olika slag, på ris. ( nigri, maki?) Kommer inte ihåg några nori. Tyckte att det smakade så där…
  Tog nog några år innan jag smakade igen, och då var det mer ”svenska” varianter. Räla, lax, avokado… och nori.
  Jättegott ju!
  Att göra sushi hemma, det måste väl vara en tillsammans grej . Får försöka hitta någon likasinnad, om jag ska testa.
  En så fin dag ni fick tillsammans! Så Uppsala har redan haft sitt sportlov! Trodde att alla områden i östra Svealand hade lov va 9.
  Ha det fint! Kram

  1. Kan känna igen detta med att tycka ”sushi var så där. Oftast med ett – i kanten. Men jag har under årens lopp ändat mig.
   Nu hade äldsta barnbarnet Max önskat att vi skulle göra sushi så det var på hans inrådan. Och det blev väldigt lyckat och väldigt gott.
   Uppsala har sportlov vecka 8 så barnbarnen börjar skolan igen på måndag. Jättetrevligt att de är hos oss nu i helgen.
   I kväll ska Max bjuda på taco med tillbehör. Och det är så roligt med hans intresse för matlagning och bakning
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Mmmm gott med egen gjord sushi det var många år sedan vi gjorde det, vet att bambumattan ligger i 4e kökslådan. Kanske att andan faller på nu när du gett ännu ett inspirerande tips =)

  1. Det blev en väldigt lyckad, rolig och god kväll. Och Max var riktigt bra på att göra sushi, ja alla . Mina bitar blev inte så snygga men väldigt goda. Kanske blir det en omgång sushi för dig nu när du har bambumattorna. Kul om du testar. VI testade också några med tunt skivad rostbiff. Blev väldigt gott det också-
   Idag ordnade barnbarnet Max middagen här hemma med tacos och alla tänkbara goda tillbehör och olika varianter av bröd och skal till-

 7. Måste säga att jag blev riktigt impad här. Älskar ju sushi och vi äter det minst en gång i veckan, men jg har aldrig vågat göra det själv. Ni lyckades ju riktigt bra! Dessutom är det kul att en 12-åring faktiskt vill göra sushi och älskar äta rätten. Bra uppfostran där! William är ett riktigt charmtroll och bilden tillsammans med Curre är en höjdare:-)

  1. Jag också! Är förtjust i sushi och tyckte det var ett så himla gott initiativ av Max att föreslå detta. Han är en hejare i köket. Mina blev inte så snygga men riktigt goda.
   William avstod sushin men det gick ju bra det också. Han och Curre höll varandra sällskap. Visst gör de sig bra tillsammans.

 8. Vilken bra idé av Max med en sushikväll 😊 Jag har aldrig själv gjort det, men äter alltid det när vi är på någon asiatisk restaurang. Jardin här i Torrevieja har mycket att välja på.
  Och vilken underbar utsikt ni hade.
  Stor kram

  1. Väldigt lyckat och en jättebra idé. Roligt och gott dessutom. Men det är ju en konst att få till snygga sushibitarna och mycket träning krävs. Där är vi inte.
   Jardin har jag inte besökt ännu så det får bli nästa gång.
   Och utsikten här hos Helenfamiljen i Nacka strand är ju strålande. Bara att njuta.
   Stor kram

  1. Mina makirullar blev inte så snygga men de smakade bra. Måste träna mer. En god, trevlig och rolig kväll blev det.

 9. Har aldrig gjort egen sushi, men min dotter har. Kan tänka mig att det blir kul pyssel ihop med resten av familjen! Är hur som helst förtjust i denna mat! Intressant tycker jag är att svensk sushi oftast består av väldigt mycket större ”bitar” än den man fick i Japan.

  1. Det blev en trevlig och väldigt god kväll. Och en fördel är ju att man bestämmer storlek själv och exakt innehåll och mängd av det. Har ännu inte varit i Japan men hade japanska vänner i Peking som bjöd på väldigt god sushi och testade även på riktigt bra japanska restauranger där ockås bitarna var mindre än de som vi vanligtvis får här. Men mindre bitar kräver ju mer ”pyssel”/arbete så det kanske beror på det.

 10. Vilken strålande idé av Max och vilka fina sushi ni fick till! Såg väldigt smarriga ut också 🙂 Jag älskar sushi, men har aldrig testat att göra såna själv. Vi införhandlade ett sushi-kit för många år sen, men kom aldrig till skott…

  Ha en skön söndag!

  1. En jättebra idé och det blev både gott och väldigt trevligt. Jag ska träna på att putsa på utseendet på dem men smaken var väldigt bra.
   Kanske kommer ni till skott – Är ju kul att samlas runt detta.
   Önskar dig också en fin söndag.

 11. Vilken trevlig kväll det blev! Bra idé av Max! Själv har jag knappt ens smakat sushi, men det ser gott ut. Kul att läsa lite historia och att få följa med hur ni gjorde era egna!
  Ha nu en fin söndag!
  Kram

  1. Jättetrevligt! Så roligt att Max kom med förslaget och vi andra var inte sena att hänga på. Och jag tycker att vi lyckades riktigt bra. Vad gäller utseendet på mina sushibitar så har jag en del att jobba på men smaken var väldigt bra.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Strålande sol hos oss idag med skön vårkänsla.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 12. Vilken trevlig grej att göra egen sushi tillsammans. Lite pill är det kanske men ser väldigt roligt ut. Tyvärr är ingen av oss några älskare av sushi. Har testat att äta ett antal gånger men det fungerar inte. När vi var på ön Chedju minns jag att vi fick ett hårt blad serverat till ölen, som smakade tång. Inget som föll oss i smaken, kanske därför som vi inte tycker om sushi.

  1. Nej, smaken är ju delad. Men vi tycker om det och man kan ju göra dem helt efter eget tycke och smak och det gjorde vi. Man kan ju göra nigri sushi och då fungerar det fint utan några blad.
   Det blev en väldigt lyckad och rolig kväll.
   Önskar dig en fin söndag.

  2. Jag är som du. Har försökt att äta sushi – dom ser ju så himla goda ut, men så
   kommer smaken på det där skinnet omkring – ugh. Men, som sagt, vi har olika smak.
   Vi hade en familjetillverkning av s.k. spring roll, när min vietnamesiska svärdotter
   var här. Det var kul att ”jobba” tillsammans. Och gott blev det.
   – (Är bara lite, lite avundsjuk på din dotters lägenhet)

   1. Kan förstå detta med smaken av algbladen. Men man kan ju undvika dem och göra ”nigra sushi”- avlånga risbollar och lägga lax eller annat ovanpå riset.
    Vårrullar, den vietnamesiska varianten, har vi också gjort tillsammans och även de fritterade . Väldigt gott och trevligt.
    Dotterns lägenhet är verkligen fin och utsikten här över inloppet till Stockholm är njutbar.
    Ha det gott.

 13. Wow, vilken bra idé av Max att ha en sushikväll! Å så duktiga ni var på att laga till sushi, det har jag aldrig gjort, men gillar sushi väldigt mycket, fast det är jag ensam om i familjen ,haha! Verkligen en fin utsikt hemma hos Helenfamiljen, vilken fin kväll ni fick!

  PS. Nu har jag tittat lite på hemsidan om Viking Lines Glory, den ser jättefin ut!
  Kram och ha en fortsatt fin söndag!

  1. Vi tyckte det var en jättebra idé och alla, utom William, tycker om det.Och det bästa är ju att man med hemlagade kan ta det man tycker bäst om. Jag får för min del fila lite på utseendet men smaken var riktigt bra.
   Helenfamiljen bor så fint och utsikten är lika fin året om.
   Visst ser Viking Glory fin ut. Såg ju att hon skulle gå på lite specialkryssningar i vår så att man då kan ta Glory till Åbo och hem igen och då med en dag i Åbo. En dag här kan man ju få ändå men då blir det ju båtbyte där.
   Önskar dig också en fin söndag. Ska ge mig ut och leta lite vårtecken.
   Kram

 14. Jag har aldrig testat att göra egen sushi, men har sett ungefär hur det går till. Mina artrosfingrar kan inte längre rulla eller knipa eller göra något finlir. Idén är ju strålande, det blir både pyssel, umgänge och god mat. Förstår att inte sushi föll William på läppen och det är väl inte någon barnmat direkt.
  Misosoppa dricker jag gärna på kvällen, men lagar inte den själv utan köper pulverpåsar. Umamismaken passar mina smaklökar men alla gillar den inte.
  Kram

  1. En god idé av Max som var oss behjälpliga. Och fint att man själv kunde välja på vad som skulle vara på. Utseendet på mina rullar får jag fila på mer vid nästa tillfälle. Max var till god hjälp och hade snitsen inne. Men William fick ”alternativ” mat och var väldigt nöjd me ddet.
   Misosoppa tycker vi också om men har heller inte gjort den från grunden.
   Kram

 15. Jag bara älskar Japanskt dels Sushi.
  Vi har gjort det många gånger och man blir bara bättre och bättre. Nu var det allt ett tag sedan. Vilken strålande idé dels nyttig rätt.
  Tack för infon och Vilken utsikt från din dotters fönster.
  Kram

  1. Det är ofta roligt att laga mat tillsammans och just sushi är ju en sådan rätt. Perfekt t att man själv väljer var man vill ha i och på den.Jag får jobba lite på mina bitars utseende men det ger sig.
   Verkligen en toppenidé som äldsta barnbarnet kom med. En väldigt god och rolig kväll.
   ja, utsikten här är enastående och så hela året om.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *