Foto

Sur – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Sur är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Nytt för i år är att alla ord är homonymer. (Ord som stavas och uttalas på samma sätt men med olika betydelse.) Det är också fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.  För egen del har jag valt olika varianter av det sura. Håll till godo!

Lime! Sur men användbarLime! Sur men användbar till mycket.

Sur

kanske kan det vara en lime eller citron, i varje fall något med en tydlig syrlighet .

Lime använder jag ofta då jag lagar asiatisk mat. Ja, till mycket annat också.  Men igår kom den till användning i en drink, en mojito 

Mojito; en väl avvägd blandning av sur lime, rom, sockerlag, mynta och sodavattenMojito är en favorit. Och jag har blivit riktigt bra på att få fram en lagom blandning av sur lime, rom, mynta, sockerlag, sodavatten och rejält med is.

Sur i betydelsen våt och fuktig har vi under vintern fått testa här i Stockholmstrakten.

Ringvägen hemma på Söder igår. Och nog är det vått alltid.

Tänkte igår när jag traskade Ringvägen fram på när jag i somras var på resejobb till Marstrand i Bohuslän. Och som det regnade. Marstrand ska helst upplevas i sol men vädret rår en inte över så i somras fick vi uppleva  ett Marstrand i ösregn. Här var det inte tal om att bara bli fuktig eller våt. Nej, bättre upp på skalan –  “dyngsur” är mer passande.

En färgglad regnponcho kan i alla fall färgmässigt pigga upp. Och visst gör Marstrand det också.  Även i regn.

Några andra synonymer till sur

och av en helt annan karaktär är missnöjd, trumpen, grinig, irriterad och tjurig. Här nedan visar jag verkligen som tre-åring på hela spektrat. Kommer inte nu, så här efter snart 68 år, riktigt ihåg varför jag var tjurig. Men jag minns händelsen. Och jag stod länge här och gömde mig. Kan tänkas att det handlade om att jag inte fick ut och paddla i en kanot som jag gärna ville. Oklart är det. Men jag minns att jag stod här länge.

Jag är sur och har gömt mig bakom ett träd på landet.Jag har gömt mig bakom ett träd och är verkligen riktigt sur. (Min pappa fotograferade i smyg)

Sur blev jag igår när jag såg en påse skräp slängd utanför en papperskorg. Apropå sur så blev jag det igår när jag både såg en påse med skräp utanför papperskorgen.

Och inte blev det bättre av att en gran låg slängs på trottoaren en bit bort. Hur tänker folk. Man kan ju undra.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans “sura”  tolkningar.

 

56 svar på ”Sur – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Sur är ett sånt där roligt ord med många synonymer … och det fixade du galant!
  Jag har aldrig smakat mojito, men det ser gott ut!
  🙂
  Kram

  1. Ja, här blev det sur i variation. Och åånga betydelser finns.
   Mojito tycker jag om för den är inte alls söt. Tycker att jag blivit riktigt bra på att få till den.
   Kram

 2. Jag ÄLSKAR fotot på dig där bakom trädet! En sur Ditte! En drittsur Ditte, till och med kanske? (bloggaren midtlivskrise använde det ordet). Jag hade också en sur unge här hemma igår. Fast han var hanterbar, ville inte börja skolan bara, hellre vara hemma.

  1. Fotot på mig tog pappa 1952 och jag var verkligen sur. Minns inte varför jag var det men att jag var det. Stod länge här bakom trädet och där fick jag stå.
   Kan förstå att sonen var sur över att börja skolan men skönt att han var hanterbar.

  1. Pappa var snabb här med kameran och bilden är nog tagen sommaren 1952. Och jag minns att jag var riktigt sur.

 3. Vilket härligt foto på dig, där var du nog riktigt sur som barn kan bli!
  Jag kom att tänka på yuzu, åt en bakelse med den smaken senast från Mandarin Orientals shop.
  Den var väl sur för min smak.
  Mojito min favorit, har dock aldrig gjort den själv.

  1. Jag minns incidenten bakom trädet väl men inte varför jag var sur. Vill minnas att jag stod där länge och tjurade. Yuzu är verkligen surt. Håller med dig.
   Mojito har jag tränat på ett få till och brukar lyckas riktigt bra.

 4. Som vanligt en bra tolkning med passande bilder! Drinken såg väldigt god ut minst sagt. Lime är gott och kan verkligen användas till mycket. Bilden på dig bakom trädet tycker jag är riktigt söt och ett fint minne. Bra att din pappa smög fram och tog bilden.

  Kram och ha en fin tisdag!

  1. Tackar! Och en mojito gör jag gärna- Kanske smakar de allra bäst en ljum sommarkväll men jag smakar den gärna året om. Sur är jag där bakom trädet men har helt klart glömt orsaken till att jag står där. Men jag minns att jag stod där länge-
   Önskar dig också en fortsatt fin tisdag.
   Kram

 5. Så jättemysigt ni verkar ha haft det tillsammans när döttrarna firade sin födelsedag ,-))
  Shuffle har jag aldrig spelat, men verkar kul så jag skulle gärna prova ,-)
  Sur, hur charmig som helst är du när du står bakom trädet ,-)) Vilken tur din pappa fotade i smyg ,-)
  Finns mycket på sur, tänker på surmjölk det hette när jag var barn och ung…nu säger ju de flesta filmjölk.
  Dyngsur allt som oftast då inte regnkläderna håller regn ute och visst blir man SUR på allt skräp som finns i naturen!
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Vi hade en väldigt trevlig och rolig eftermiddag i Uppsala och så roligt att spela shuffleboard.
   Bilden där jag står bakom trädet är från 1953. Jag minns att jag stod där länge men inte varför jag var sur.
   Surmjölk sa jag också när jag var liten, kul att du också gjorde det. Och även “dyngsur” kan man helt klart bli.
   Detta att folk är så omdömeslösa och nonchalanta med saker och slänger de kors och tvärs runt sig där de är kan få mig riktigt sur
   Ha det fint du också-
   Kram

 6. Intressant! Homonymer, undrar om det finns i andra språk också? I vart fall tänker jag ofta på detta i svenskan. Utlänningar som ska lära sig svenska har det inte lätt 😀

  Sur, ja. Störtskön, den bilden på dig, där du surar. Och dyngsur kan man bli i sketväder.
  Jag har använt mycket citron och det kan jag bita i, jag är den typen. Lime är också fint. Grape älskar jag med där får jag bita i det sura äpplet, för det är för mig förbjuden frukt, ihop med en medicin.
  Mojito har jag inte druckit nåt särskilt, men visst är det läskande!

  Stor kram!

  1. Ordet homonym kommer från grekiskan så det bör ju finnas i andra språk också. Kanske som låneord. Nej, svenskan är inget lätt språk att lära sig.i varje fall inte när det gäller betydelser och uttal.
   Bilden på mig är från 1953 och pappa tog den. Jag minns att jag var sur och att jag stod länge bakom trädet. Men jag har glömt varför jag var sur. Citron använder jag ofta i matlagningen och i matsammanhang och alltid lime när det kommer till asiatisk mat.
   Mojito tycker jag är gott och har blivit bra på att få till dem.
   Stor kram

  1. Sur kan ju betyda mycket och några varianter fick jag till.
   Trevlig kväll önskar jag dig också
   Kram

  1. Tack! En del surt blev det och kanske tog en sur liten Ditte på tre år priset. Pappa fångade mig fint. Och jag minns att jag stod här länge. Men vad jag surade över minns jag inte.
   Stor kram!

  1. Tack! Suriens bakom trädet lyckades min pappa fint fånga 1953. Jag vet att jag var sur och att jag stod här länge. Men minns inte vad jag var sur för. Roligt minne.

 7. Mojito är oftast väldigt gott. Borde lära mig att fixa till en god sådan jag också.
  Det lustiga med de sura citrusfrukterna är att de är basiska. Något man sällan tänker på.
  Ett utmärkt inlägg igen. Och visst kan man fundera på hur folk tänker. Eller inte tänker.
  Allt gott!

  1. Tack! Jag har tränat på att göra den och tycker nu att jag klarar det riktigt bra. Visst är det lustigt att dessa frukter, som vi tycker är sura, är basiska .
   Jag blev verkligt sur här när jag såg granen ligga på trottoaren och tvärs över gatan ligger skräpet utanför sopbehållaren. Och plats fanns det. GRRR…
   Tankar till er och vi önskar er sköna dagar.

  1. Tack! Ja, lite surt i variation blev det. Och mojito gillas. Så gott!
   Önskar dig en lugn jobbnatt.
   Kram

 8. Precis som de flesta andra gillar jag också din pappas bild av dig när du surar. Vilket minne! Men visst vore det roligt att komma ihåg anledningen till att du surade. Men att komma ihåg det efter 68 år är ju nästan omöjligt
  Mojito och lime har vi gemensamt i dagens bidrag, fast jag fotade bara montern med limefrukter hos ICA.
  Dyngsur har man blivit ett antal gånger, inte minst när jag spelade fotboll. Att bli genomblöt som målvakt är hundratals gånger värre än att blir det som utespelare. För har man inget att göra som målis blir mal lätt till en stel och frusen pinne.

  Ja, hur tänker folk?! Att slänga skräp bredvid en papperskorg??????? Å det där med julgranar gör man tyvärr här också och det trots att de varje år ställs ut en container för just julgranar. Minns att en kille (såklart;-) ) slängde ut sin gran från femte våningen med ursäkten att han inte vill ha barren i lägenheten. Men han lovade att komma ner och slänga granen i containern, vilket han såklart inte gjorde. Sånt kan jag bli riktigt sur och arg på.

  1. Bilden gillar jag också. Och att pappa hämtade kameran för att föreviga det hela. Men jag kan tänka mig att jag surade för att jag inte fick paddla kanot. Vi hade gjort det mycket och pappa/mamma ville nog ha paus. Och man sätter ju inte en 3-åring i en kanot/paddelbåt ensam.
   Mojito har jag blivit bra på att göra. Har tränat länge!
   Kan tänka mig att du blivit dyngsur när du spelat fotboll. Och visst är det skillnad på att vara utespelar och målvakt.Man står ju ganska still mellan varven.
   Sur blir jag när man medvetet skräpar ner. Ska man ha en “levande” gran kan man också lämna den på avsedd plats.Annars finns plastgranar. I stan finns det gott om uppsamlingsplatser för granar så det är ingen ursäkt att bara slänga den på trottoaren.Och sen skräpet bredvid papperskorgen. Visst var jag sur. Bedrövligt med den som du såg slänga ut en gran från 5:te våningen. Och spm sen bara struntade i det. Klart surt,

 9. Underbar tolkning, Ditte!!! Där fick du med det mesta i sur-väg 🙂 och jag bara älskar bilden på dig när du surar 😀

  1. Tack! Ja, en viss variation blev det. Och jag tycker också att bilden från 1953 när jag surar är bra. Men jag grunnar fortfarande på varför jag är sur. Fint att pappa tog ett foto.

 10. Haha! Det var verkligen den suraste unge jag sett på länge! Snyggt fångat av din pappa. Minns från när jag var liten att man ibland tjurade väldigt länge utan att ens komma ihåg orsaken ibland… 😉

  Härlig tolkning!

  Ha en fin dag 🙂

  1. Tack! Ja, sur var jag och stod länge där bakom trädet. Minns fortfarande att jag stod där men alls inte orsaken. Tror jag ville paddla kanot men efter att ha gjort det länge ville nog de vuxna ha paus.
   Ha det bra ni också – Får in och läsa var ni är.

 11. En röd regnrock piggar upp humöret, inga sura miner trots att det är surt väder. Mojito mums, här kommer en vacker, grön lime till sin rätt.
  Ha det gott!

  1. Den här röda regnponchon är riktigt bra och har använts ganska flitigt. Och visst lyser den upp. Känner mig som “Rödluvan” när jag har den på.
   Och visst är mojito gott. Har blivit riktigt bra på att göra dem.
   Ha det gott du också.

 12. Där tolkade du sur på många olika sätt. Sur kan man bli ofta för lite. Som bilden på en liten 3 årig Ditte som verkligen var sur på riktigt. Helt underbar tolkning. Visst blir man sur på folks lata beteenden. Dock blir man inte sur när man får en Mojito drink som bonus. Det lyfter upp det hela. Ha en bra dag utan regn och rusk så du slipper att bli sur 😍
  Kram

  1. Lite variation i det sura fick det bli. Minns så väl när jag stod här bakom trädet och verkligt sur var jag. Pappa var snabb med kameran och det är ett roligt minne. Sur blir jag idag kan jag bli när jag ser orättvisor och annat. Och helt klart när folk bara släpper det de har i händerna just där de står och går. Ska man nu ha en “riktig gran” så får man ta omaket med att lämnna den på avsedd plats. Och varför inte lägga soporna i en papperskorg när det finns alldeles bredvid.
   Inget regn idag men grått och plus 5. VIntern känns fjärran.
   kram

 13. Du har som jag, en gammal julgran på bloggen, en som ägaren inte har tagit om hand riktigt som sig bör.
  Sur, det visar du verkligen vad det ordet betyder i den svartvita bilden, där bakom trädet. En mycket talande vacker bild.
  Fin du är där du står helt i rött.
  Ringvägen är verkligen en bred gata. Tänk om Sturegatan här i Sundbyberg var så bred. Verkligen en fin kvällsbild.
  Ha det bra och kram till dig.

  1. Tack, Wiolettan! Jag blir sur när folk inte kan kasta granar och skräp på avsedd plats. Hade jag sett vilka det var hade jag påpekat detta ned det “offentliga rummet”. På bilden där jag står bakom trädet är jag verkligen sur. Men jag har glömt varför. Vet att jag var kvar här länge. Ringvägen är bred så här får alla plats och det är skönt.
   Ha det bra du också och jag önskar dina krafter återvänder.
   Varm kram

  1. Sur har ju många betydelser så det fick bli en mix av några. Jag var verkligen sur när pappa tog den här bilden. Jag minns att jag stod här bakom trädet länge men jag minns inte varför jag var just så sur. Bilden tycker jag om.

 14. Jag bara äälskar fotot på den lilla sura Ditte-flickan som inte fick sin vilja igenom! Kan det bero på att jag känner igen mig? Men som barn lyckades nog ingen fota mig i de prekära situationerna…
  Om vi någonsin skulle få möjlighet att träffas då vill jag dricka en mojito med dig!
  Kram

  1. Visst är det ett härligt foto! Pappa var rask där med kameran och jag såg honom inte. Då hade jag nog blivit än surare. Jag vet att jag var jättesur men inte alls varför. Så här stod jag länge- Kul att du känner igen dig.
   Visst kommer vi att ses och visst ska jag göra en god mojito till oss. Har tränat länge så jag är ganska bra på att få till den.
   Kram

 15. Fotot på dig när du surar är underbart! Man ser verkligen hur fruktansvärt sur du är 😁. Jag skulle mer än gärna smaka en mojito som du gjort, den ser verkligen god ut. Det sura vädret kan du dock få behålla men vi är inte förskonade från det längre norrut heller.

  1. Visst är det ett bra foto! Pappa var snabb här och jag såg aldrig när bilden togs. Tur det. Och hela jag utstrålar ju surhet. Min mojito är god och jag har tränat ett tag för att få till den. Men nu så.
   Och surt väder är det. En grön vinter är det här i huvudstaden. Men jag tror ni har det lite mer vitt.

 16. Här var det surt på alla sätt o vis 🙂 Sötast är ju bilden på dig som 3-åring! Tänk vad barn kan bli sura, men oftast går det över väldigt fort. Härliga lime och god drink. Surare med allt skräp. Fattar inte varför folk ska kasta där det inte ska vara…

  1. Jadå! Surt som bara den. Fotot på mig som sur treåring tycker jag också om. Pappa var snabb där med kameran och jag såg honom inte. Tur var nog det. Här var jag långsint och vet att jag stod här bakom trädet länge. Men jag vet inte varför jag surade.
   Och visst kan man bli sur över människor som bara släpper skräp/granar där de står. GRRRR….

 17. Vilka underbar kort ( framför allt på dig som 3åring) och tolkningar Tack finaste för att du är med och ger oss din härliga tolkning på veckans tema
  KRAMm

  1. Tack! Ja, sur var jag verkligen där jag stod där bakom trädet. Rejält! Och jag kan minnas att jag stod här länge. Bilden tycker jag om och pappa var snabb med kameran.(Så snabb man nu kunde vara med en kamera 1952)
   Stort tack till dig för att du så fint ordnar utmaningen. Och det är alltid så roligt att se andras tolkningar. Tänk, så olika ett ord kan tolkas.
   Kram och trevlig helg

 18. Heisann, det gode med sure unger, er at det heldigvis er fort glemt. At folk ikke vil ha det rent og pent rundt seg, er virkelig til å bli sur av – og regnet med når det tar lang tid før vi får glimt av sola igjen ;:OD)

  1. Ja, sur var jag verkligen. Och enligt mina föräldrar så var det länge jag stod här bakom trädet. Men jag minns inte varför jag surade.
   Detta med att människor bara släpper saker där de står och går blir jag riktigt sur på.
   Vad gäller fin väder så tittade solen fram lite i går. Slapp i alla fall att bli sur av regn och rusk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *