Utflykter

Sundbyberg – En trevlig tur och ärenden att uträtta-

Även idag har jag varit på lite resande fot. Och dagens resa gick till grannstaden Sundbyberg, som inte alls var någon ny bekantskap för mig. En tur på 10 minuter med pendeltåget från Stockholms södra station. Här hade jag ett par ärenden att uträtta och trevligt är det också med lite känsla av småstad. Sundbyberg är en av Stockholms äldsta förstäder. Och just stad blev Sundbyberg 1929. Numer finns runt 54 000 invånare och befolkningen har ökat markant de senaste åren då många nya bostäder byggts. Närheten till Stockholm, en egen charmig stad och vacker natur helt inpå, inte minst runt Lötsjön,ett naturreservat, bidrar helt klart till Sundbybergs popularitet.

Stockholms Södra station. Igår åkte jag till Kungsängen och idag till Sundbyberg. Härifrån går pendeltågen i olika riktningar. Söderut till  Nynäshamn, norrut mot och till Uppsala och västerut till Bålsta. Gott om hållplatser så pendeltågen fungerar fint. 

Även igår var jag på resande fot. Jag skulle klippa mig och efter att ha fått tips om en bra frisör i Kungsängen så tog jag mig dit. Kungsängen ligger cirka tre mil nordväst om Stockholm och resan hit med kommunala färdmedel tog mig drygt en timme. Avfarten till Kungsängen har passerat många gånger när jag åkt på E18 men jag hade aldrig varit här. Så  det var premiär både för  Kungsängen och frissan Lotta.

Sundbyberg

var alltså målet för dagens utflykt. Och i dag tog jag pendeltåget hit. Snabbt och smidigt. En kan också ta buss från Odenplan i City, en tur på ca 30 minuter via delar av Råsunda i grannstaden Solna. Tunnelbana går också fint. Så att ta sig hit är smidigt. Vill en ta och ha mer sightseeing och gott om tid  så är det trevligt att ta en tur med tvärbanan till Sundbyberg.  Något jag också gjort. (Följ gärna med på den via länken ovan) För att ta tvärbanan får jag lämna Södermalm och gå över bron till Hammarby Sjöstad, en promenad på 15 minuter.

Mitt första uppdrag var att besöka vännen Preciosa som jag känt sedan 2013 när vi köpte den spanska stugan i Torrevieja. Hemma hos henne skulle jag lämna ett par skor som jag hade i förvar. (Jättetrevligt att ses för det var länge sedan) Och med mig hem fick jag en kasse med många böcker om Stockholm och en del annat.Tacksam.

Sundbyberg och kyrkan. Vackert belägen på en kulle. På vägen till Preciosa passerade jag kyrkan i Sundbyberg. Kyrkan kom till i början av 1900-talet när Sundbyberg blev en egen församling.

Efter uträttad skoöverlämning och en del prat var det dags för nästa ärende. I Sundbybergs centrum, på Tulegatan,  finns en riktigt bra skobutik,; Rieds skor. Och här skulle jag titta efter kängor av märket Birkenstock och även alternativa varianter.  J ag har ett tag försökt att hitta en “fysisk butik” som just säljer  just dessa kängor/boots. Men icke. En lördag eftermiddag finkammade jag Gamla stan för att söka efter dem. Men nej.

Dessa kängor/boots lär jag inte få tag på. Fick även svar från Tyskland och Birkenstock att det inte finns återförsäljare i Sverige. (Men för sandaler finns dte)

Tulegatan i Sundbyberg. Här är det trevligt att strosa och det finns gott om mindre specialbutiker.

Skobutiken Rieds skor finns på Tulegatan i Sundbyberg.Och här skobutiken i Sundbyberg. Väldigt välsorterad och här  jag hittade alternativa kängor/boots här.Mer kommer in om ett par veckor så då blir det ett nytt besök.

 

Tillbaka till Södermalm

tog jag också pendeltåget från Sundbyberg till Södra station för att sedan promenera hem. Jag gick genom Farbursparken och förbi Söder Torn, eller som tornet kallas i folkmun ” Haglunds Pinne” efter stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm Sune Haglund som var drivande i byggprocessen.
Tornet var färdigbyggt 1997 och är 86 m högt med 24 våningar. Från början var det tänkt att huset skulle bestå av 40 våningar men av detta blev inget. Grundplanen är en oktagon och på varje våningsplan finns fem lägenheter, bostadsrätter. Tornet smalnar av uppåt och verkar därför vara högre än det är.
Högst upp i kronan finns en terrass och festvåning och på bottenvåningen finns ett gym och en spaavdelning för de som bor i huset.

“Haglunds pinne” och till höger huset som heter “Bofills Båge”.

“Bofills Båge” uppfördes 1990 till 1992 efter ritningar av den spanske arkitekten Ricardo Bofill och på uppdrag av HSB. Därav namnet. Huset är bågformat och går också under namnet “Bågen”. Här finns 283 lägenheter med bostadsrätt.

En promenad och så hemma. Tar vägen genom Tullgårdsparken. Vackert med alla löv och färger. 

Och hemma packade jag lycklig upp böckerna jag fått av Preciosa.  En hel del  gott och blandat. Tänk, än fler böcker om Stockholm, stadsvandringar och skärgården. Även en gammal bok om naturen och en om Sveriges historia fanns med. Böckerna har hamnat helt rätt. Stort tack.

 

24 svar på ”Sundbyberg – En trevlig tur och ärenden att uträtta-”

 1. Visst är Sundbyberg charmigt:-) För några år sedan var Sundbyberg Sveriges mest populära stad och dessutom den restaurang- och pubtätaste. Många yngre valde att flytta dit. Och som du skriver har Sundbyberg verkligen satsat på tillväxt inte minst längs Bällstaområdet. Flerfamiljshusen där är otroligt läckra och området liknar Norra Sjurgårdsstaden.
  Men det var ju inte därför du åkte dit;-) Kul att butiken kommer få in ett par kängor som förhoppningsvis kommer att passa dina fötter. Så befriande att se en gammal. hederlig skobutik som INTE heter Din Sko…

  1. Jag gillar Sumpan. Var här en heö del under åren jag bodde i Solna och har och har haft en del vänner som bor här.
   Idag hade jag två ärenden att ta mig an så någon promenad längs ån blev det inte.
   Skobutiken här fick jag tips om genom en bloggläsare och den var verkligen välsorterad och kunde det här med skor. Ägarna bekräftade också att det inte finns “fysiska” Birkenstockbutiker i Sverige men att en del butiker tar in deras sandaler men inget annat.
   Så jag tar en ny tur hit om ett par veckor då det finns än mer att välja på.
   Jag mailade Birkenstock på din inråden och frågade om butiker och svaret var att de inte hade några i Sverige. Pust-
   Och en gammal hederlig skobutik som inte heter “Din sko” gillar vi. Absolut.

 2. Du är verkligen ute och rör på dig! Kul med alla böcker du fick . Synd att det är så svårt att få tag på kängorna som du vill ha.
  Kyrkan i Sundbyberg känner jag igen, där svänger man upp när man ska till yngsta sonen som bor just i Sundbyberg!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Ja, nu blev det en lyckad tur till Kungsängen igår och idag blev det Sumpan.
   Besöket hos Lotta blev så bra. Supernöjd.
   Kul att yngste sonen bor i Sumpan. En fin stad och nära in till Stockholm-
   Ha det fint du också.
   kram

  1. Inser att även envisa jag kanske måste falla till föga och gå på plan B. Finns inga fysiska butiker i Sverige kan jag ju inte få hit dem.
   Kram!

 3. Se Sundbyberg och sedan dö, heter det i sången 🙂 Men det ska vi förstås inte göra ännu…
  Tack för Sundbyberg! Jag har nog varit förbi där någon gång men för längesedan.
  Synd att du får ge upp detta med dina boots. Kanske du ändå skulle ge Internetköp en liten chans. Mitt i allt så passar bootsen…men jag vet att du inte vill ha besväret med att sända dem tillbaka och få pengarna tillbaka senare. Jag kan förstå det. Hoppas att plan B fungerar !
  Du är verkligen på farten Ditte!
  Jag blir nästan matt, vad äter du egentligen som ger dig en sådan energi?
  Grattis till dina böcker!
  Kram

  1. Ja, då! Så är det. Och det är alltid trevligt med en tur hit. En fin småstad med sin charm och med natur och “vatten” inpå knutarna.
   Jag ska ta en runda om ett par veckor då fler kängor/boots. Skobutiken här är väldigt välsorterad så bra alternativ kan finnas.
   Jag är ganska energisk och passar på de dagar rygg och höfter är med mig. Vissa dagar kan jag nästa inte gå alls.
   Nu hade jag ett ärende också hos väninnan P och fick också med mig fina “Stockholmsböcker” hem. En riktigt rolig bok om “naturen” och svensk historia fick jag också.
   Jag äter nog som de flesta. Men har tagit min mamma på orden för hon sa alltid “vila kan jag göra i graven”.
   Kram och trevlig lördag.

 4. Sumpan hänger vi en del i. Vår äldsta dotter bor där sedan flera år.
  Jag tycker också om atmosfären där. Det finns inte så många butiker men de som finns är trevliga och jag hittar ofta något fint att köpa.

  1. Jag förstår det och sände tankar till dig. Jag tycker det är trevligt med dessa mindre butiker hör i stan och med personal som är intresserad och kunnig. Den här skobutiken ska jag titta in i igen om ett par veckor när fler kängor kommit in.
   Och jag har ju också lätt att ta mig hit med pendeltåget från Stockholms södra.

 5. Sundbyberg är en stad jag mig veterligen aldrig besökt och kyrkan gjorde mig lite nyfiken. Synd att dina kängor inte finns här, alternativ C är väl att ta en tur neråt Tyskland och förena nytta med nöje.
  De där böckerna har väl hamnat hos exakt rätt person, så mycket intressant att bläddra i.

  1. När vi flyttade till Solna från Töreboda 1959 så var jag en hel del här. Sundbyberg var ju närmsta granne på ena sidan och Stockholm på den andra. En fin liten stad med än idag tydliga inslag av 1930-talet. Det var då en arbetarstad med flera industrier. Jag bodde i grannstaden Solna mellan 1959 och 1970 och det blev den del besök här under den tiden.
   Ta gärna en tur hit vid tillfälle.
   Vad gäller kängorna så får jag nog se mig besegrad . Jag lär inte få fram en återförsäljare.
   Böckerna är jag så glad för och här finns så mycket att läsa- Tacksam och glad över att jag fick dem.

 6. Vilka lämpliga böcker som du fick, kunde väl inte hamna hos någon bättre än dig! 😀
  Nu har du verkligen jagat Birkenstock 😉 och hoppas du finner alternativa skor nu då! Jag gillar okså riktiga skobutiker. Är väldigt nöjd med den som finns här på Framnäs.
  Nu har det hunnit bli lördag, så önskar en fin dag!
  Stor kram!

  1. Jag blev jätteglad för böckerna och här hamnade de helt rätt.
   Inser att eftersom det inte finns någon svensk, fysisk butik som säljer Birkenstock så kan jag nog inte gör så mycket mer. Stan har i sig mängder av bra och välsorterade butiker men det hjälps inte.
   Fint att du har en bra skobutik i Framnäs.
   För min del blir det en tur tillbaka till Sundbyberg om ett par veckor då än fler modeller kommit in.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Varm kram

 7. Sundbyberg är frugans dotters make ifrån, har själv ingen anknytning ditt och har väl aldrig varit alltför nyfiken heller.
  Men nu får man väl ta en tur dit nästa gång man åker till huvudstaden.

  Hur kan det vara så svårt att få tag i ett par Birkenstock undrar jag, borde väl finnas någon butik som kan ta in dem kan man tycka.
  Inte min “värld” riktigt när det gäller just skor, men ändå.

  Ha en fin lördag Ditte.

  1. Aha! Där ser en. Men det är en trevlig stad och har behållit mycket av sin charm. Nu hade jag två ärenden här att ordna så det var ju anledningen till min tur hit.
   Vad gäller Birkenstocks kängor/boots finns ingen återförsäljare i Sverige. Gäller det sandaler så finns det. Så jag börjar ge upp. Här i Sundbyberg hittade jag en välsorterad skobutik så det blir en tur om ett par veckor igen.
   Önskar dig också en behaglig lördag.

  1. Böckerna har hamnat helt rätt. Så glad för dem. Har redan tagit mig an dem.
   Sundbyberg är en charmig stad i sig, som en svensk småstad.Var här en hel del förr under tiden 1959-1970 då jag bodde i Solna, en betydligt större stad och närmsta granne med Stockholm.
   Jag gillar stilen och läget på kyrkan.Och mest för att den inte är så “prålig” och utsirad som en del kyrkor kan vara.Tycker också den passar in i Sumpan som var en arbetarstad på 1930-talet.
   Haglunds pinne är läcker och även bostäderna där liksom Bofills Båge. Men visst har båda byggnaderna varit föremål för många diskussioner. Smaken är ju ofta väldigt delad.

  1. Ibland blir det en tur och nu hade jag ett par ärenden att utföra. Gillar utbudet här av de små butikerna med ett bra sortiment och kunnig personal-
   Är uppvuxen i Solna så då tog vi ofta en sväng hit till Sumpan.

 8. Tack för den trevliga turen! Sundbyberg har jag förstås inte heller varit i, men det ser trevligt ut. Vilken fin kyrka!
  Om dessa kängor nu inte finns i Sverige, så måste du kanske ge dig och leta efter alternativ. Hoppas skoaffären du var hos får in några bra som passar.
  Kram

  1. Jag hade ett par ärenden till Sundbyberg och det är alltid trevligt med en vända hit. Vad gäller kängorna har jag insett att jag lär få ge upp. Finns det nu ingen “fysisk” återförsäljare här i landet lär jag inte kunna uppbringa någon.
   Skobutiken här i Sundbyberg var välsorterad så hit ska jag återkomma om ett par veckor.
   Kram

 9. Vilka spännande byggnader i Sumpan! Bodde i Ör några år innan jag lämnade storstan, skulle nog inte känna igen mig där längre. Och du har nosat upp en bra skoaffär! Skam den som ger sig! Hoppas det blev ett bra köp. Kram

  1. Sumpan är fortfarande väldigt charmigt och trpr du skulle känna igen dig i centrum och den gamla delen. Men mycket nytt är det-
   Skoaffären ska få ytterligare ett besök om ett par veckor. Måste inse att jag inte lär få ordnat med en “fysisk” Birkenstockförsäljare i Sverige. Trots min envishet. Köpte inga skor nu men det kommer in fler om ett par veckor så då blir det en ny tur.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *