Foto

Stuka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge.

Välkommen 2020! Årets första dag är här.Och glädjande nog så fortsätter   Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Stort tack till dig  Sanna för allt arbete och engagemang du lägger ner. Ordet att tolka denna vecka är stuka. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. I länken till utmaningen finns vecka för vecka alla ord som ska tolkas. En nyhet för i år är att alla ord är homonymer.  (Ord som stavas och uttalas på samma sätt men som har olika betydelse.)

 

Stuka

i betydelsen att vrida till blir det i min tolkning av veckans temaord. Och vi förflyttar oss några år tillbaka i tiden till 2016 och den spanska motsvarigheten till midsommar, San Juan. Fest, folk, fart och fullspikat var det längs strandpromenaden och vid de olika stränderna, både inne i stan och de utanför.
Och för att titta i lugn och ro på det som hände slog vi oss ner på en bar där vi lyckades få ett bord på första parkett.
Här satt vi länge och mycket fanns att titta på.
Extra roligt är att alla, gammal som ung, är ute och har roligt tillsammans.

San Juan, midsommarafton i Torrevieja. 

Vi går så småningom vidare.Och jag ska jag ta mig ner på stranden  för att ta bilder. Det gör jag  på ett ställe vid en mur där jag ofta gått ner. Men i dagsljus. Nu misstar jag mig på avståndet till stranden och steget ner är mycket högre än jag beräknat så foten viker sig och jag faller ihop som ett korthus. Smärtan är påtaglig i min högra fot och tårarna rinner för att det gör så ont.

Lätt hänt att synka en fot när man missbedömer avståndet och trampar fel- Det var vid den här muren ner till stranden, Playa del Cura, jag missbedömde avståndet och trampade fel- Lätt hänt att stuka en fot. 

Bosse är några steg framför mig

och ser inte att jag ramlat och än mindre att jag sitter på stranden helt oförmögen att ta mig upp.
Bredvid mig finns ett gäng spanska ungdomar som genast packar in is i plastpåsar och lägger på min onda fot.
Ungdomarna kallar på polisen som undrar om jag behöver ambulans. Helt onödigt, men en taxi vore bra. Bosse har hittat mig där jag sitter nedanför muren och ger välbehövlig assistans till taxin.
Inser att jag har för ont för att åka hem och ber taxin köra till vårdcentralen.

Vårdcentralen i Torrevieja. Om min fot är bruten vet jag inte. Men att vricka eller stuka en fot gör också ont. Vårdcentralen i Torrevieja. Strax efter midnatt gör jag entré. Svårt att veta om  foten är bruten eller ej.  Men att vricka/stuka en fot gör också rejält ont. 

 

Mitt Europeiska sjukkort

hade jag hemma. Inte bra, så Bosse skyndar hemåt för att hämta detta. Plus pass och försäkringspapper.
Detta Europeiska sjukkort är toppen! Nödvändig hjälp och vård fås kostnadsfritt med hjälp av detta.
Jag träffar snart en läkare på vårdcentralen och det blir vidare transport med taxi till Quiron, privatsjukhuset, för röntgen av foten. (Bra är att få ok från SOS i Köpenhamn som stämmer av med ens försäkringsbolag  om man ska till ett privatsjukhus så man vet att de står för kostnaderna. Annars finns det allmänna universitetssjukhuset att tillgå.)

En rejält stukad fot.

Ingen väntetid alls på sjukhusets akutmottagning. Direkt placeras jag i rullstol, röntgen av foten, omläggning, samtal med läkare, titt på röntgenplåtar och förhållningsregler. Sedan taxi hem.

 

Vi klev in i vår “sommarstuga strax före klockan 2 i natt och då hade alltsammans tagit under två timmar med taxitransporterna inräknade. Effektivt så det förslår.
Foten då? Jo, en kraftig stukning och ett ledband som i princip var av. Rejält ont hade jag och var tacksam för den smärtlindring jag fått och fick med hem.

Även i våras besökte jag Quironsjukhuset i Torrevieja och då inte p.g.a en skadad fot. Då var det min mage som krånglade och jag tillbringade några nätter här. Väldigt väl omhändertagen då också.

Att stuka en fort begränsar rörligheten. Att stuka foten gör att rörligheten begränsas- Men jag sitter bra på terrassen.

Och börjar efter hand bli mer rörlig.Kryckan är en god hjälp- 

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

50 svar på ”Stuka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge.”

 1. En stukning kan göra mins lika ont som en bruten fot. Min kusin, kirurgen, berättade att man kan häva en stukning men det måste göras direkt med rätt knyck. Ingenting jag skulle ge mig på dock… En krycka är ett bra stöd och det är praktiskt att man numera betalar för dem och får behålla dem för vem vet när olyckan är framme.

  Kram och gott nytt år!

  1. Jag hade verkligen jätteont och kanske var det tur att ingen just då gav sig till att dra foten rätt. Kryckan fick jag låna av en god vän och den var ett bra stöd. Kunde ju inte belasta foten på ett par dagar. Och jag vill ju vara i rörelse Vet att jag en gång fått en axel ur led dragen rätt av pappa. Ont gjorde det först men när leden låg i rätt läge släppte det. Antar att han visst hur han skulle dra…
   Kram! Och gott nytt år önskar jag dig också.

 2. Tillstukat och vridet till, ja se så det kan gå, lätt som en plätt, men inte alls! Härlig när rörlighet återkommer och när hjälp finnes. Härlig bild av dig där med kryckorna 🙂 Snygg klänning dessutom.
  Stor kram

  1. Ja, så det blev! Himla otur! Ont gjorde det också! Bra hjälp fick jag ju också. Och fint att bli lite uppassad också. Men jag vill ju helst vara “på fötterna”.
   Stor kram finaste Tove,

 3. Ja, man kan känna sig stukad av en stukad fot! Jag har också trampat fel några gånger, dessutom en gång, så bröt jag en tå. Det blev gummistövlar den sommaren.
  Du fixade utmaningen perfekt!
  God fortsättning! Kram!

  1. Tack! Och god fortsättning önskar jag dig också på 2020. Man kan ju vara stukad på flera sätt eller något kan bli det. Så det är alltid så roligt att läsa andra deltagares tolkningar och se deras bilder.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Jamen hu, så det kan gå! Och som du säger, fantastisk hjälp fick du och det gick verkligen fort. Tur att ledbandet inte gick av helt, det ska tydligen göra fasansfullt ont (det med).
  Det är några ställen här som jag inte riktigt förstår hur gatukontoret tänker (antagligen har de inte gjort det, tänkt alltså). På ett ställe vid rondellen nära oss tar trottoaren bara tvärt stopp, som att betongen tog slut och “jaha, ja då gör vi väl inte mer trottoar då …” Riktigt läbbigt i mörker eller skymning med ett plötsligt steg ned på 20 cm och som slutar i lera och småsten.

  Kul att det finns en röd tråd bland orden! Jag tänkte på något helt annat när jag såg titeln på ditt inlägg.

  1. Ja, detta blev riktigt ont med min stukade fot.Och ett fransigt ledband gjorde inte det mhla mindre smärtsamt. Stuka kan ju betyda lite olika saker beroende på sammanhanget. Känner igen det du beskriver från Torrevieja också.
   En tråd finns bland de ord vi fått att tolka och variationerna på tolkningarna varierar. Och det ger ett extra lyft.

 5. Viljan att lyckas är första steget att lyckas,-) tyckte jag var bra!
  Att alla åldrar roar sig tillsammans det är ju jättefint! ,-)
  Men sån otur att du stukade foten, tur att ungdomarna fanns till hjälp, nu när Bosse hade steget före ,-) till han såg vad som hänt.
  Njut på, och jag hoppas du blir bättre snabbt!
  God fortsättning!
  KRAM ,-)

  1. Jag hade så ont! Och tänkte inte alls på att kanten här ner till stranden var så hög. Men det blev jag varse ganska snabbt. Och jag fick fin hjälp av ungdomarna. Dock dröjde det ett tag tills Bosse hittade mig. Han är van vid att jag försvinner för att ta bilder. Men jag brukar ju snabbt komma i kapp.
   Önskar dig en nu ett riktigt bra 2020.
   Kram

 6. Då har vi två stukade fötter till temat denna vecka. Sanna stukade ju sin fot “lagom” till temat.
  Innan jag började läsa ditt inlägg anade jag att du skulle referera till fadäsen i Torrevieja. Ja,” bättre” bidrag finns ju inte. Å servicen på den spanska Vårdcentralen och Quiron är ju helt fantastisk. Bäst att du låter bli att stuka kroppsdelar här hemma, för här kan du vara glad om du får se en doktor efter åtta timmar… och då återstår röntgen med mera.

  Konstigt nog har jag bara stukat foten en enda gång när jag var 15 år. Hoppade ner från barren och missade kanten på mattan. Å visst gjorde det svinont i veckor! det sägs ju att läkningstiden för en stukad fot kan vara längre än för en bruten dito. Bäst att inte testa om det stämmer eller inte;-)

  1. Läste just om Sannas stukade fot. Så trist och inför jul. Jag detta är nog den senaste stukningen av en kroppsdel jag haft. Och vad gäller här hemma så får en nog vara utrustad med både tålamod och hög smärttröskel innan något händer i sjukvårdsväg. Om man inte har tur.
   Jag har också haft turen att inte vara direkt stukad så många gånger. Men några erfarenheter har jag av det. Kanske är min kvot där fylld.

  1. Tack! Önskar dig också en god fortsättning på 2020.
   Foten var rejält stukad och jag minns att jag verkligen hade väldigt ont. Dessutom ett fransat ledband som smärtade. Men nu är detta historia..
   Kram

 7. Hej igen! Jag har kollat på länken du har till mig från din sida här och fann att den går till mitt senast utlagda inlägg “jag hoppade ur bilen” … Stuka ligger föra. Kollade också på gems linken från inlinkz och då kom jag till stuka.
  då hoppas jag det är klart och inte så skumt 🙂

  1. Tack! Blev lite bekymrad men hittade länkarna hos “inlinkz” och inte via den vanliga jag har på min dator. Ska titta igen.
   Kram

 8. Ja usch en stukning gör minst lika ont som ett benbrott, vet av erfarenhet…nu är det några år sen du gjorde det men jag hoppas att du inte har känningar av det! För det kan ta tid! Men vilken fin service du fick… sannerligen inte illa! Ha en fin kväll, denna den första på året 🙂

  1. Nej, då! Stukningen tog sin tid att läka men även det fransiga ledbandet tog tid. Men smärtan gav ju, skönt nog, med sig efter hand.
   Den spanska sjukvården är oftast väldigt bra. Och vi har en bra reseförsäkring som gör att vi kan få privat sjukvård också om “det blir godkänt”. Men annars fungerar den kommunala vården också väldigt bra. “Nödvändig vård” med vårt EU-kort.
   Önskar dig också en fin kväll.

 9. Det var ett passande bidrag till temat och som jag förstår så var det smärtsamt men det gick ju bra.
  Du ser glad ut på bilden där du har kryckan.

  1. Inte så ofta jag stukat något men detta var den senaste varianten. Hoppas det inte kommer att bli fler stukningar.
   Minns att jag var glad här efetrsom jag inte hade så ont.

 10. Oavsett vad som händer o stukningar till trots så ser du lika glad och pigg ut och den turkosa klänningen klär dig fantastiskt bra! Men nog tycker jag också synd om dig, vet själv efter två benbrott hur det är att inte kunna röra sig och hur det känns när det gör riktigt ont. God fortsättning på nya året, inga missöden detta sekel kan vi väl tumma på! Kram

  1. När den här bilden togs, den med kryckan, hade jag inte längre lika ont. Men visst kan en stukning var knepig de också. Benbrott har jag ännu inte haft men en bruken handled och ett brutet båtben har drabbat mig. Illa för dig med benbrotten.Hoppas du inte har ont av detta idag. Men var försiktig.
   Önskar dig också ett bra 2020 och inga missöden hos dig heller. Det tummar vi på .
   Kram

 11. JAG är glad för att du fick så bra omvårdnad och att din stukade fot har återhämtat sig helt. Det gör fruktansvärt ont när man stukar sig så pass allvarligt som du gjorde.
  God fortsättning på det nya året Ditte!
  Jag deltar inte i temat ännu, men längre fram är jag med på tåget igen.

  1. De få gånger jag behövt få vård i Spanien har den varit väldigt bra och inte heller några väntetider att tala om. Jag vet att det onda satt i bra länge i min stukade fot men sedan detta hände här stukningarna hållit sig borta.
   Jag förstår att du har annat nu men väntar på att du kommer tillbaka.
   Önskar er också en god fortsättning på 2020. Vi inledde detta året med en vända till er vackra hemmaö. Väldigt trelvigt!

 12. Usch, stukade fötter är aldrig kul, jag vet också hur det kan kännas, hugaligen! Tur att det inte händer så ofta!
  God Fortsättning på det nya året önskar jag dej och de dina!!!
  Varm Kram!

  1. Verkligen inte! Och efter detta har det inte stukats något.Men jag tänker alltid på detta när vi passerar här förbi i Torrevieja.
   Önskar dig också en bra fortsättning och ett bra och roligt år.
   Kram

  1. Tack! Händelsen sitter fortfarande kvar trots att det är några år sedan. Men stukad blev foten och det rejält. Extra plus för god omvårdnad. Kram!

 13. En himla bra tolkning! Ja, inte just då när det hände, då var det inte alls bra för din del, gör ju skitont att stuka foten. Men nu hade du ju jättebra bilder till veckans ord och dessutom fick du jättebra vård på Quirón. Att dom är bra där det vet jag själv efter att ha testat deras vård “några” gånger 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Tackar! Ja, händelsen är några år. Men varje gång jag passerar här tänker jag på mitt snedsteg. Tacksam också för Quironsjukhuset . Du har ju betydligt större erfarenhet av det men jag är så nöjd med den behandling jag fått där vid ett par tillfällen.
   Önskar er en fin torsdag.

 14. Otroligt så snabbt det gick, ifrån stranden, via ´vårdcentral, sjukhus och sedan hem. Det skulle jag inte tro skulle fungera så bra i Sverige.
  Bra och intressant skrivet om ordet stuka.
  Jag åkte omkull med skidor en gång i min ungdom och stukade foten, det gjorde väldigt ont, vill inte uppleva det igen.
  Du ser lite ledsen ut där du sitter i rullstolen med din ena sandal i handen, tror jag det ser ut som.
  Desto gladare sedan då du kan gå med hjälp av kryckan. Fin bild där på altanen.
  Vill önska dig en God fortsättning på år 2020.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Ja, denna händelse var det som kom upp i minnet även om det är några år sedan. Jag hade ju en himla otur här som trampade fel och det gjorde så ont. Att stuka foten gör ju väldigt ont. Förstår att du minns de stukade fot som du fick när du åkte skidor. Jag är så glad för att det gick snabbt också att få hjälp- Här ligger Spanien i framkant. Minns att jag hade så ont där i rullstolen och det hade jag i flera dagar. Gladare blev jag när preciosa lånade mig sin krycka så jag kunde halta runt.
   Önskar dig också en riktigt fin fortsättning på 2020.
   Stor kram

 15. Usch nej så trist, men vad gör man? det sägs att sjukvården är bättre o snabbare där ..fina bilder o på dig som alltid önskar dig en god fortsättning o ser fram emot bilder från värmen varm kram fina du

  1. Ont gjorde det. Minns smärtan och händelsen än idag. Påminns om den varje gång jag passerar här i Torrevieja.
   Kram och trevlig torsdag.

 16. Ingen rolig upplevelse, men lätt hänt. Tur det inte var en fraktur i alla fall. Fötterna och benen är viktiga för oss, så att vi kan ta oss fram här i världen! Det vet jag ju att du, precis som jag, gillar.

  1. Jag var osäker om det var en fraktur och läkaren också så det var fint att snabbt få foten röntgad. Men skönt att det bara var en stukning. Men det tog tid att läka den. Ledbandet tog också god tid på sig att läka. Tänker varje gång jag i Torrevieja passerar här just på stukningsincidenten. Men nu har jag inga besvär alls. Bra så!

 17. Det sägs att det gör betydligt ondare att stuka något rejält än att bryta.
  Jag kände på mig vad du skulle ta upp som lämpligt till temat. Snabbt fick jag se att jag tänkt rätt men ändå inte. Jag minns det blogginlägget mycket väl. Däremot om du frågat mig skulle jag inte sagt 2016 som första eller andra alternativ. Vad fort tiden/åren rusar iväg.
  En Bossekram från 2020

  1. Händelsen är lite till åren men minnet finns kvar . Och jag minns smärtan. Tänker varje gång vi passerar här i Torrevieja på händelsen. Så kvar finns den.
   Kram och god fortsättning på 2020 Kram

 18. Aj så ont det måste ha gjort… Och så skönt med hjälpsamma ungdomar och bra service på vårdcentralen. Du fick ju bra användningen för stukningen i bloggen i alla fall 🙂

  1. Det gjorde verkligen väldigt ont. Och varje gång jag passerar här, blir ganska ofta när vi r i Spanien, så tänker jag på den här incidenten. Ungdomarna var verkligen hjälpsamma och det betydde mycket.
   Bra och snabb läkarhjälp fick jag så nu är detta ett minne blott.

 19. Ja Ditte vad gör vi inte för bloggen 😉 hur lång tid tog det innan foten blev bra ?
  Dom ville att jag skulle in också dagen innan julafton för att kolla men att sitta på vår akut var inte att tänka på jag sa att jag skulle åka in om det blev värre.
  Värre har det inte blivit men ont gör det fortfarande inte kul
  Tack för att du är med fina Ditte
  Kram

  1. Visst kan vi göra mycket för bloggen! Men det finns gränser. För min del tog det nästan en månad innan jag kunde använda foten som vanligt igen. Och jag var tillbaka till sjukhuset i Torrevieja en gång till för att se att den läkte som den skulle. Men att sitta här på en akutmottagning gör man helst inte. Förstår att du fortfarande har ont och att stuka foten tar tid att läka. Önskar dig nu snabb och god bättring.
   Och Sanna! Jag är så glad för att du gett oss ett år till. Detta är så roligt. Tror inte jag missat en endaste gång.
   Önskar dig och de dina det bästa för 2020.
   Varm kram

 20. Aj då, en stukning gör ont och är i akutskedet ingen vacker syn! Vilken proffsig hjälp du fick! Tur att Europeiska sjukvårdskortet finns annars hade det kunnat bli en dyr historia för dig! Hoppas du är besvärsfri nu efter så lång tid!
  Ha det gott!

  1. Rejält ont hade jag och är så tacksam för den fina och raska hjälp jag fick. Först använde jag det Europeiska sjukkortet på vårdcentralen. Skulle jag sedan ha åkt till det kommunala sjukhuset för röntgen skulle jag fått vänta där i fem timmar. (Doktorn ringde och kollade) Och eftersom vi har en bra reseförsäkring kunde jag komma till det privata sjukhuset, Quiron, och slapp all väntan. Behövde inte betala heller eftersom försäkringen täcker detta.
   Jag hade besvär med foten i dryga en månad så det blev en långvarig historia. Och idag har jag inga besvär alls. Men jag tänker varje gång jag passerar den här muren på när jag trampade fel.
   Ha det gott du också.

  1. Nej, minnet var inte kul och inte smärtan heller. Men det passade bra till temat “stuka” och helt sant är det.

 21. Usch så trist och ont att stuka foten, speciellt när du var ute på resa. Då vill man gärna kunna ta sig runt. Men vilken tur att du fick vård så snabbt och smidigt trots att det var mitt i natten. Hoppas du slipper uppleva det där igen.

  1. Det gjorde så ont! Och det dröjde också länge innan foten blev stabil igen. Rejält stukad var den. Tursamt nog fick jag fick snabb och bra hjälp- Går ofta förbi platsen där detta hände när vi är i Spanien. Och jag minns…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *