Stockholm

Strandpromenad runt en av Stockholms öar – Reimersholme

Visst är  Stockholm öarnas stad och man räknar med att det i innerstan finns 14 öar. Ytterligare några öar finns i Mälaren men man räknar då att de ligger utanför själva innerstan. Sedan finns också några “f.d. öar”  som  under årens lopp växt ihop med fastlandet och blivit en del av det. Just närheten till vatten, både Mälaren och Saltsjön/Östersjön, är påtaglig i stora delar av Stockholms innerstad och även i flera av grannkommunerna. För egen del tar jag nästan dagligen en strandpromenad och varvar med Mälarens och Saltsjöns strandkanter. Idag tar vi en runda och börjar vid Årstaviken och går västerut. Nu ska vi inte ta oss runt hela Södermalm utan det är Reimersholme, ca 5 km bort som är målet och att gå runt holmen. Här var det ett bra tag sedan jag var så dags igen för en närmare titt

Jag står på Södersidan, vid Bergsunds strand och har Mälaren framför mig. Till höger skymtar Reimersholme mellan träden.

Det blir en fin strandpromenad

men den här gången blir det inte några stopp vare sig vid koloniområdena som kantar vägen och höjderna. Heller ingen mat eller vätskepaus på ditvägen- Sparar det till hemvägen-

En rejäl strandpromenad från den sydöstra delen av Södermalm till den västra, ReimersholmeEn rejäl strandpromenad; från sydöstra delen av Södermalm till den västra, till Reimersholme. Och sedan tillbaka; 13 km blev det.

Reimersholme ligger vid Långholmskanalen och Liljeholmsviken och är en stadsdel som hör till Stockholms innerstad. Holmen hörde förr till Brännkyrka socken, söder om Stockholm men kom  1913 att införlivas med Stockholm. Reimersholme har en intressant historia och här fanns sedan 1800- talet sprittillverkning som då var privat. Men 1917 blev all sprittillverkning förstatligad och Vin och Spritcentralen tog över. Verksamheten upphörde här på Reimersholme 1978 och flyttade då ut till Årstadal, strax söder om stan. I samband med det revs byggnaderna.

Från början hette ön Räkneholmen, men 1798 blev det namnbyte till Reimersholme. Hattmakaren och rådmannen Anders Reimer gav holmen det nya namnet.
Förr fanns det också en yllefabrik på Reimersholme och dit kom fångarna från fängelset på Långholmen för att jobba.Mer om Reimersholme och dess historia har jag berättat om här

Här, strax efetr bron över till Reimersgolme påbörjar jag min strandpromenad. Här, strax efter bron från Södermalm över till Reimersholme, påbörjar jag min strandpromenad. 

Blickar mot Långholmsbron och Långholmen, “den gröna ön”.

Och jag tycker nog  att även Reimersholme är en “grön ö”.

En fin strandpromenad går längs vattnet hela vägen runt Reimersholme, 1.6 km. En fin strandpromenad löper längs vattnet och hela vägen runt ön, 1.6 km går det fint att gå med vattnet som närmsta granne.

När jag kommer längst ut på Reimersholme och blickar ut över Mälaren och Essingeöarna ser jag också en skulptur framför mig; ” Den gyllene galaxen” av konstnären Nicke Nixon,  rest 1982. Här stannar jag till igen och ser skulpturens övre del sakta röra sig med hjälp av vinden. Kanske kan den också föra tankarna till ett sjömärke.

Halvvägs

runt Reimersholme skulpturen här ute på udden och jag slår mig ner en stund vid vattnet och vilar både ben och rygg innan jag börjar ta mig via öns andra sida och tillbaka igen mot Söder.

Perfekt när en strandpromenad kan bjuda på både vacker natur och fina rastplatser. Perfekt när en strandpromenad också  kan bjuda på både god utsikt, vacker natur och fina rastplatser.

En del bostadshus finns på Reimersholme och de flesta med bostadsrätt. Stora grönområden omger husen och de flesta lägenheter har även fin sjöutsikt. Jag var nyfiken på antalet invånare och tillsammans med Långholmen är det ca 2600 personer som bor här.  Fram till början av 1940-talet var Reimersholme mer en “sommarstugeö” men då började HSB att bygga hus och lägenheter och det blev en mer permanent bebyggelse.

Jag har kommit halvvägs på tillbakavägen när jag får se en grå skapelse på höger sida. Först trodde jag att det var ett skydd mot något. Kanske var det ett ömtåligt träd som man “ringat in”. För att stilla nyfikenheten tog jag en närmare titt. Och det är ett industriminnesmärke tillverkat av arkitekt  Bertil Johnsson 1980 och består av delar av en cistern från den vin och spritfabrik som tidigare fanns här.

Industriminnesmärket.

Rester av muren som en gång omgav  industriområdet här på Reimersholme.

Sista delen av min strandpromenad runt ReimersholmeSista delen av min strandpromenad runt Reimersholme- Ön i sig är 640 m lång och 330 m bred.

Cognacstunnor. Ytterligare en påminnelse om  den sprittillverkning som varit på Reimersholme. Gåva från Vin och Spritcentralen 1982.

Så dags  för lunch så det blev en liten avstickare innan jag begav mig hemåt igen. Samma väg som jag gick hit. Längs Årstaviken. j

34 svar på ”Strandpromenad runt en av Stockholms öar – Reimersholme”

 1. Jag skulle gärna gå dina kilometrar ,-))
  Räkneholmen, ,-) kul att veta, varför byttes vissa namn ut det undrar jag.
  Långholmen känner jag bara till med namnet. och dess betydelse. Där finns väl ett hotell nu eller något sånt.
  Måste säga att ni har väldigt fina rastplatser, det saknas här, får vara glad om man hittar en bänk!
  industriminnes märket var ju udda ,-) Men gillar minnesmärken!
  Muren som omdag industriområdet gillar jag. Jag tycker om murar ,-)
  Fin strandpromenad!
  Ser mysigt ut. Vilka Cocnackstunnaor
  Fin promenad! ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Remersholme är väldigt fin och svårt här att tänka sig att man princip är mitt i en storstad. På Långholmen finns både hotell, vandrarhem, restauranger och några caféer. Hit går vi också då och då. Gott om rastplatser finns på många ställen både på Söder, Långholmen och Reimersholme. Så bra för jag har besvär med min rygg och behöver vila dem då och då.
   Visst är industriminnet lite udda. Men tillverkat av en en cistern här. Hade svårt att se vad det var.
   En fin runda var det och i både grönska och omgiven av vatten och med historiska inslag.
   Ha det fint du också.
   Kram

 2. Tack för en inblick i en helt ny liten del av storstaden. Tror inte jag känt någon någonsin med adress Reimersholme! Vilket fult industriminnesmärke, är det ordet industri som gör att det måste vara fult tro? Nej tacka vet jag det fantastiskt vackra cognakstunnorna!, “ler”
  Lummigt, gott om plats mellan husen, ett stadsboende som hade passat mig. Kan tänka mig att lägenheterna är värda en och annan krona.
  Den gyllene galaxen prydde också sin plats. Stilig!
  Önskar er en skön pingsthelg /Kram från pörtet

  1. Reimersholme är verkligen en oas. Så fint här ute och här är det svårt att känna att man faktiskt nästan är mitt i storstan.
   Vad gäller industrimärket så ser det ut så här eftetrsom det är tillverkar av gamla cisterner som fanns här. Men jag fick gå och titta på nära håll för att läsa på en skylt vad det var. Cognacstunnorna kunde man ju se vad det var. Här kunde jag också tänka mig att bo om jag nu inte bor där jag bor. Vet att det är en bit här till lite större butiker. Men å andra sidan så går det ju bussar. Och man kan beställa hem mat.
   Den Gylllene galaxen prydde sim plats.
   Önskar dig också en glad pingst.
   Kram

 3. En jättefin grön promenad, en vandring, skulle jag vilja säga. Det är ju pingst som är hänryckningens tid och det syns på grönskan. Förr var det populärt att gifta sig till pingst.
  Det smakade säkert gott med lite mat på tillbakavägen!
  En härlig och solig dag idag som bjöd på både b alkonghäng och måltider där plus en promenad.
  God fredag och stor kram!

  1. Verkligen! Reimersholme är ännu en av alla pärlor runt oss och fint att strosa här ute i alla vacker grönska. Mälaren är ju också hela tiden helt nära.
   Skönt med en mat och dryckespaus på vägen hem för det blev 13 km allt tillsammans.
   Härligt att du också haft en fin och varierad dag och kväll.
   Stockholm har bjudit på strålande väder så mycket utevistelse här också. Och om Söder är påoplärt i vanliga fall så var det nog än mer populärt i kväll. “Alla” var ute. Men vi har en balkongkväll med middag, gott vin, och “Let´s Dance. Sitter på balkongen och har teven på inne och kan titta.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Ännu en härlig och intressant promenad. Vilken vacker staty som passar väldigt bra där den står.

  Kram och god kväll!

  1. Reimersholme är verkligen fint och här är det heller ingen invasion av “folk”. Och skulle man vilja ta sig ett dopp i Mälaren finns flera badbryggor med stegar. En tur runt ön rekommenderas.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Åh, denna ljuva grönska i vår fina stad, det är såå vackert! Inte minst de blommande syrenerna! Och tack för att du tar oss med till mer okända marker för mej!
  HA en skön helg!
  Kram

  1. Vad trevligt att du hängde med. En rejäl runda blev det.
   Stockholm har många “pärlor1 och jag rekommenderar en cykeltur hit och en promenad runt. Ohc sedan kanske ta med cyklarna över till Långholmen och äter en lunch där på värdshuset. (Har testat flera gånger och det har varit riktigt bra) Eller tar med pick nick.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 6. Det är alltid, alltid roligt att läsa dina inlägg och vandra med dig, med er i de fagra omgivningarna ni har. Reimersholme är en av alla härliga ställen att bli bekant med och du har ju gjort ditt bästa redan tidigare i inlägg. Också i tv-n har jag fått lära mig mera om det stället. Vilken lycka för er att ni bor så bra till alla väldigt naturliga vandringsleder.
  Ha en fin helg Ditte!

  1. Tack! Och det är alltid så trevligt att du är med. Vi går ofta förbi bron över till Reimersholme men det är inte lika ofta det blir en tur runt ön. Men det är verkligen en idyll att strosa här. Och en hel del historia finns ju kvar här ute. Uppskattar så all grönska och det är både fint och fridfullt att gå här längs vattnet.
   Jag tycker att vi bor bra. Mitt i stan men ändå med naturen helt nära.
   Önskar er också en fin helg.

 7. Ännu en vacker promenad att få följa med på, tack Ditte 🙂 Jag fick lite perspektiv på vissa saker när jag läste om invånarantalet, det är ungefär lika många som bor i Vindeln centralort 😀
  Kram!

  1. Reimersholme är ju mitt i stan men ändå så grönt och fint. Stockholm har så mycket att erbjuda. Ja, med Långholmen är det inte fler som bor här och de flesta hus är från början och mitten av 1940- talet. Inte känns det trångt här heller och goda bussförbindelser till City finn också.
   Kul här med jämförelsen med Vindelns centralort.
   Kram och trevlig kväll.

 8. Så vackra bilder du bjuder på.
  Roligt att få följa med dig och få en mängd information om denna stadsdel som jag egentligen borde känna rätt väl.
  Har varit mycket där på Söder och har en väninna som bor på Bergsundsgatan. En annan väninna bodde på Bergsunds Strand, men hon finns tyvärr inte längre.
  Jag och mysingen har gått flera promenader längst dessa fina strandpromenader.
  Trevlig helg önskar jag dig.
  Varm kram och sköt väl om dig.

  1. Tack! En fin promenad blev det på Reimersholme och här är så fint. Svårt när ma är här på plats att förstå att man är så nära Stockholms city.
   Jag passerade Bergsunds strand och där är också fint med närheten till vattnet. Roligt att du känner igen dig lite här från min runda.
   Önskar dig också en fin pingsthelg.
   Tankar och stor kram

  1. Reimersholme är så fint. Ja, det finns så många fina områden runt Södermalm och jag tar mig så gärna runt här. Industrimonumentet är gjort av gamla cisterner och någon mening har det säkert. Men jag kan ju inte påstå att jag tyckte det var tilltalande. Däremot stannade jag längre vid länge vid “Den gyllene galaxen” och visst rörde det sig i vinden.Nu blåste det bara lite men blåser det mer ökar hastigheten något.

  1. Skeppsholmen har jag besökt en del, har vänner som bor där och Kastellholmen också men kanske dags för ett nytt besök-Dock inte så stilla eller så mycket grönska här. Men å andra sidan mycket annat.

 9. Här är jag med. Den promenaden gjorde vi senast för två år sedan, med start Hornstull och ned till Bergsunds strand. Reimersholme är så himla mysig och är nästan en oas tycker jag. Sedan har man ju bytt ut strandpromenaden runt ön också. Det gråa monumentet minns jag inte, så det måste vara ganska nytt.
  Sedan kollade jag Reimersholme hotell, som senast vi var där hade ombildats till flyktingförläggning. Men det verkar återigen vara hotell nu. En himla tur det, för att ta en öl på deras uteservering var otroligt mysigt.

  1. Kul att du känner igen dig. Och jag vet ju att ni promenerat mycket på Söder och då brukar ju både Långholmen och Reimersholme komma med på ett hörn. Jag är väldigt förtjust i Reimersholme men ibland går vi bara öfrbi när vi tar oss runt hela Södermalm. Men ska ändra på det.
   Industrimonumentet tror jag funnits här sedan 1980 och finns på Reimersholmes östra sida. Och vad gäller konst av olika slag har ju ön mycket att erbjuda. Men det kommer en annan gång här på bloggen. Hela Reimersholme har ju mycket konst att titta på.
   Just nu var det bara en servering öppen och det var just Reimersholme hotell, nästan vid bron. Får testa den nästa gång för gick vi gick vidare till “Lasse i parken” på Högalidsgatan. (Den gamla malmgården med ursprung från 1700-talet) Mysig den också, men dock ingen sjöutsikt.

 10. Tack för ännu en härlig promenad! Dom där tunnorna var jättefina! Att dom stått där så länge överraskade mig, för jag tror inte att jag sett dom? Har väl aldrig gått där förut eller så var jag mindre observant förr om åren 😀

  Ha en fin lördag!

  1. Reimersholme är verkligen fint och sällan någon trängsel här. Är ju inte så många bofasta heller. En gammal “spritö” är det så kul att det finns lite minnen kvar. Många som bor i stan eller dess närhet har nog missat Reimersholme trots dess centrala läge.
   Önskar er också en fin lördag.

 11. Skulle nog kunna promenera hur mycket som helst i vår älskade huvudstad med allt vatten som finns där, lite av “min grej” det där med vatten/hav/sjöar.
  När vi får tillåtelse av våra styrande av vårt fosterland ska jag åka upp, ser fram emot det.

  Ha det fint nu.

  1. Tror du skulle gilla blandningen av både allt det gröna som finns liksom även Gamla stan där du ju varit. Även Söder, min stadsdel verkar vara något för dig. Vi hoppas också så småningom på en vända till dina trakter. Är väldigt förtjust i skärgården där.
   Önskar dig en fin pingst.

 12. Här har jag inte varit, vad jag vet i alla fall.
  Du öppnar verkligen mina ögon för Stockholm.
  Har däremot varit i närbelägna Gröndal. Fint där, som en egen liten stad. Kanske tar du oss dit också en vacker dag.
  Trevlig pingst!

  1. Reimersholme är verkligen en oas och väl värt flera besök. Gröndal är också väldigt fint och vi har vi varit där i då och då. Och kanske är det dags att ta en tur dit igen. Vet att jag i min gamla blogg berättat om det. Men som sagt, ett besök där kan det bli.
   Önskar dig också en fin pingst.

 13. Så roligt att få “följa med” på en promenad runt Reimersholme. Det är faktiskt en ö som jag ännu inte har varit på. Jag har varit på väg många gånger men det har inte blivit av. Nu blev jag lite inspirerad av ditt inlägg så denna “hemma-sommar” ska det väl ändå kunna bli av att jag tar mig dit.

  1. Kul att du gick med hit och runt. En fin promenad både att gå längs Årstaviken dit och sedan gå runt ön. Vi tar den vändan då och då.
   Reimersholme är verkligen fint och en tur dit i sommar blir jättebra.
   Önskar dig en fin söndag.

  1. Stockholm har mycket av det mesta och många fina gröna områden väldigt nära city. Jga strosar ofta runt i det gröna och trivs bra med det och samtidigt har jag storstan helt inpå. Kanske kan det bli en tur i sommar.

 14. Vilken ljuvligt grön och frodig promenad. Det finns verkligen så mycket annat att se än shoppinggatorna runt Centralstation. Härligt med strandpromenaden. Inte vad man kanske tänker ska finnas när man tänker på Stockholm. Det är verkligen fantastiskt att få följa med på dina promenader och samtidigt läsa din berättelse. Det ger en känsla av att gå bredvid där du går 🙂 Tack!!

  1. Jag bor på Söder och håller mig gärna här där det finns så mycket grönska. Reimersholme är en idyll och njutbart att här gå och strosa längs vattnet. Ön har ju också sin speciella historia.
   Jättetrevligt att du går med. Du är alltid välkommen.
   Önskar dig en bra fortsatt vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *