Stockholm Utflykter

Strandpromenad och fina strövområden helt nära Stockholm

Idag fortsätter vi gårdagens runda. Vi lämnar Vinterviken och Alfred Nobels dynamitfabrik och vi går  in mot stan. Här är vi är vi bara några kilometer sydväst om Stockholms city men storstaden känns ändå långt borta. En vacker strandpromenad tar oss från Vintervikens område och till Liljeholmen där vi tar tunnelbanan hem.

Stockholm. Vinterviken. Vi väljer att gå vidare mot stan och följa den strandpromenad som är så fint anlagd. Vi lämnar själva Vinterviken och Alfred Nobels  gamla dynamitfabrik och följer den strandpromenad som till stor del följer  Mälarens vatten. En riktigt vacker och varierad promenad.

En strandpromenad –

eller snarare två olika tar oss från Vinterviken och närmare stan. Här följer vi ytterligare av Mälarens vikar, Mörtviken och går vidare runt halva sjön Trekanten. En sträcka på ca 1 km.

Vi går genom en fin björkhage och och kommer till nästa vik, Mörtviken. Också en vik av Mälaren och tillhör ett område som heter Gröndal. Ett väldigt passande namn. 

Start vid Vinterviken. Sedan följde vi vattnet fram till Ekensberg, ett område i Gröndal. (Man kan också välja en skogsväg som går uppe på höjden.)

Stockholm.Vår strandpromenad från Vinterviken och längs mälaren slutade vid Ekensberg i Gröndal. Vår strandpromenad från Vinterviken och längs Mälaren slutade vid Ekensberg. (Ett område i stadsdelen Gröndal.)

Gröndal är en grönskande stadsdel så namnet är passande. Här finns en påtaglig småstadskänsla, fina strövområden och överallt nära till Mälarens vatten.

Vi lämnar vattnet och tar oss upp på höjden och går genom en mindre barrskog. Vi är på väg till Vintervikens Trädgård. (Nu valde vi att ta strandpromenaden hit men man kunde också ha tagit en väg genom skogen.)

Stockholm. GRöndal. Kanske en strandpromenad på höjden för vi ser ju Mälarens vatten. Kanske är detta också en strandpromenad. Lite på höjden. För vi ser i alla fall vattnet genom träden .

Vintervikens Trädgård.

Vintervikens trädgård.Och här hade serveringen öppet. 

Vintervikens trädgård är en ideell förening som grundades 1999 och här drivs också ett trädgårdscafé som har öppet nästan hel aret.  Här serveras ekologisk mat som  lagas från grunden. I närheten till kaféet finns en köksträdgård, där man när så är möjligt ,hämtar ingredienser till det som lagas. Föreningen driver kaféet och har anställd personal och det ev. överskott som blir går till underhåll och utveckling av trädgården.(Mer info finns i länken under bilden ovan)

Vackra blå blommor såg vi här vid kaféet, men vad de heter har jag ingen aning om.Någon kanske vet.

Mot nästa strandpromenad

Vi lämnar Trädgårdscaféet efter att ha tittat och konstaterade att här kan vi gärna stanna till och inmundiga något vid ett annat tillfälle. Nästa strandpromenad väntar och den är ca. 1 km bort. Vid sjön Trekanten

Stockholm. Gröndal. UNder Essingeleden och på väg mot nästa strandpromenad vid sjön TrekantenMot nästa strandpromenad. Här är vi på väg under Essingeleden och mot sjön Trekanten.

Här vid sjön Trekanten, en sjö där fåglar trivs, var jag senast i början september och kom då från andra hållet. Fån Liljeholmen, dit vi nu är på väg. Då var området en ny bekantskap. (Vill du läsa mer finns det i länken ovan)

Runt Trekanten är det ca 2 km men jag har ännu inte gått hela varvet med har planer på det. Fina träbryggor finns runt stora delar av sjön så det är lätt att ta sig runt. Gott om sittplatser finns också längs vägen.

Stockholm. Sjön Trekanten erbjuder en fin strandpromenad runt hela sjön. En sträcka på 2 km. En fin strandpromenad. Just här där vi hade fotostopp ser vi in mot hemmatrakterna, Södermalm i Stockholm. Och de två tornen som skymtar till höger i bild tillhör  Högalidskyrkan.

Vi blickar västerut och skymtar en liten del av stadsdelen Gröndal .

Vi är snart framme vid Liljeholmen och ser Essingeleden skymta i bakgrinden.

 

Framme i Liljeholmen och här vid vattnet är en lite servering strategiskt placerad. Men den testade vi inte utan gick till tunnelbanan för vidare färd hem. Bara ett par hållplatser för min del. Och jag hade lika gärna kunnat ta tvärbanan hem. Bra med valmöjligheter.  En lyckad dag på alla sätt.

 

 

28 svar på ”Strandpromenad och fina strövområden helt nära Stockholm”

  1. Kul att du var med. Och en strålande dag var det. Lika fint idag. Bara att njuta. En skön promenad för att möta vårens blommor blev det och nu en stund med bubbel på balkongen.
   Önskar dig också en fin start på påsken.

 1. Vilken härlig promenad och så många fina promenadstråk det finns så pass centralt ändå. Smidigt med tunnelbana hem den sista biten. Ännu härligare blir det när löven börjar spricka upp i den första skira graönskan!

  Kram och god skärtorsdagskväll!

  1. En helt ljuvlig vårdag var det. Jag uppskattar så att det är här är lätt att ta sig runt och att på så sätt kunna vidga vyerna. Vi har ju ingen bil längre och tycker inte vi behöver någon och de kommunala transporterna fungerar oftast väldigt bra. Ingen trängsel heller utanför rusningstrafik och det är ju då vi är på vift.
   Såg idag att så mycket hänt i naturen när jag var ute längs Årstaviken.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 2. Härligt att följa med dig på alla promenader, som jag förstår att du delar upp ibland. Smart sätt. Vacker natur!
  Inget bubbel på min balkong idag men ett par timmar i solstolen (liggstolen) blev det, perfekt. Sen en skön cykeltur för att kolla upp knoppar och sånt i stan.
  Trevlig skärtorsdag! Stor kram!

  1. Jag delar ofta upp dem eftersom de ofta är runt en mil och man ofta kan gå delsträckor. En mil kan vara långt för många. Och jag vill heller inte att inläggen ska bli alltför långa. Det finns så mycket fint och bara några km från innerstan. Sedan är jag förtjust i innerstan också men det här blir en bra mix under veckan att variera.
   Har varit ute här på Söder och strosat längs vattnet och det var ju ett ljuvligt väder. Blev 7 km idag också utan att jag knappast märket det. Men jag har ju ingen brådska och idag var systemkameran med. Och mycket som hänt i naturen är det de senaste dagarna. Så vackert nu. Skönt för dig med både balkongen och en cykeltur.
   Önskar dig en fin kväll.
   Sitter en stund till på balkongen nu i kvällssolen men med en tröja på-
   Stor kram

  1. Våren välkomnar vi. Men än inga vitsippor hos oss. Men snart hoppas vi de ska dyka upp. Därenot var jag idag i en “krokusdal” nästan hemma i våra trakter på Söder. Mäktigt.
   Glad Påsk!

 3. Även idag är jag med! Rätt kul att jag som ju ändå bor i Täby har gått din promenad ett antal gånger, och åt båda hållen, precis som du. Gröndal är också en söt liten stadsdel med hög mysfaktor tycker jag.
  Tack för “uppfräschningskursen” av området:-)

  1. Förstod att du var med här och väl känner igen dig. Jag vet ju att ni ofta förr tog en tur till Liljeholmen och områdena här längs Trekanten och Mälaren ligger ju då bra till. Och visst är det fina områden. Gröndal är en favorit och på olika sätt.

 4. Vilket fantastiskt fint väder, och fina bilder från områden jag inte känner till.
  Tyvärr har jag sovit bort hela dagen, men i morgon är jag ledig, dags för jobb igen på påskaftonen. Så någon helg vid stugan blir det inte, men hoppas på lite stughelger framöver, men vi är ju inte ensamma om stugan tyvärr, svårt med delat ägande är det.
  Ha en Glad Påsk!
  Kram

  1. Vi hade tur både med vädret och hela rundan vi gick. Så fina omgivningar. Finns mycket bara några tunnelbanehållplatser från Slussen. Och vi har ju tid att ta oss runt. Många steg blir det så vi tar det som friskvård också. Förstår att du behöver sova med allt nattjobb. Skönt med en ledig dag i morgon. Hoppas på bra väder. Visst är det knepigt att dela stuga men kanske kan ni under våren få in tid när du och maken inte jobbar.
   Önskar dig också en glad påsk.
   Kram

  1. En heldag utomhus blev det och i fina miljöer. Och det vackra vädret gjorde ju sitt till förstås.
   Önskar dig också en Glad påsk

 5. Alltså, hur många av Europas huvudstäder kan tävla med Stockholm vad gäller vatten, stråk, natur, natur? Ingen tror jag.
  Njuter så mycket av dina promenader som känns virala i dina foton! Så glad att vi bor i ett land där både stad och landsort ännu präglas av naturupplevelser,. Visserligen trivs jag bättre ju längre norrut jag kommer men kan verkligen uppskatta hur väl anpassat även storstäderna är till allt annat än asfaltsgetton.

  1. Visst är Stockholm med omgivningar en fantastisk huvudstad och det mesta här är också tillgängligt för så många. Och fint att på nära håll ha tillgång till både natur och vatten. Sverige har verkligen mycket av det mesta vad gäller natur och att man kan röra sig tämligen fritt i den.
   Och städerna finns ju kvar. Uppskattar verkligen alla våra fina naturområden.
   Kram

 6. Vackert med björkarna och allt vatten 🙂 Det finns verkligen många fikaställen överallt! Vi brukar köra med varianten “medtag eget” när vi gör våra små utflykter, det funkar det med. För utan “bränsle” vill man ju inte vara 😀

  Ha en fin och lång fredag!

  1. Stockholm har verkligen mycket av det mesta. Och just närheten till vatten kombinerat med annan natur är vi så förtjusta i. Vi passar också på att testa olika restauranger och fikaställen när vi är ute så det blir en del av “njutflykterna”. Men visst har Bosse och jag också med oss mat ibland när vi är ute på vift. Fungerar så bra det också.
   En bra dag har det varit med både körsbärsblommor i Kungsan och träff med döttrar och barnbarn. Tur att det är en lång dag så det inte blir jäktigt.

  1. När vi nu är hemma så mycket är det roligt att ge sig ut på lite okänd mark emellanåt. Och runt Stockholm finns en hel del som också är nåbart genom att åka kommunalt. Roligt att du är med.
   Önskar dig också en glad påsk.

 7. Hej Ditte!
  Till en kopp kaffe med hembakad kardemummabulle så har jag nu promenerad med dig i dina två senaste inlägg. Tackar för turerna!Jag tog också med mig önska som jag läste, en mycket fin tolkning som berör! I synnerhet stannar jag upp i tanken kring äldreomsorgen. Där finns mycket att ta itu med.
  Önskar dig och Bosse en glad påsk!
  Stor kram från ett soldisigt Karstad!

  1. Hej Tove!
   Ja, du är med mig det både vet och känner jag.Alltid lika trevligt. Så gott med kaffe och hembakade kardemummabullar.
   Min högsta önskan, den att få åldras med värdighet finns. Mycket och på många platser fungerar äldreomsorgen så bra och på andra ställen finns mycket att önska. Och att ta itu med.
   Hoppas du har det bra.
   Vi önskar dig en glad och trevlig påsk.
   Stor kram

 8. En härlig promenad! Det finns verkligen hur många fina promenadstråk som helst i Stockholm – och jag njuter av att få följa med! De små blå blommorna ser ut som ormöga … såg de första utslagna här nu i veckan 🙂
  Ha en fin påsk!
  Kram

  1. Nu passar vi på extra att röra oss och att utforska mer, för oss, okända trakter. Och det finns ju en hel del på nära håll. Kan man sedan kombinera vatten med natur, även om det inte direkt är skog, så gör vi det gärna. Så roligt att du är med. Aha, ormöga kände jag inte alls till. Men nu kan jag i alla fall namnet och vet att de är blå.
   Ha det så bra du kan du också och vi hoppas på fint väder.
   Kram

 9. Vilka härliga vårbilder, speciellt över vattnet. Det var lite bättre väder än när jag gick där, måste nog dit igen.
  Jag kan ju testa hela vägen till Ekensberg, missade det och det verkar ju mer spännande än att gå tillbaka hela vägen, blev inspirerad av din karta.
  Glad Påsk.

  1. Ta gärna hela vägen! Verkligen en fin runda Och vi fortsatte runt halva sjön Trekanten och gick till Liljeholmen. En trevlig väg- Rekommenderar också ett besök/eller titta in på på Vintervikens trädgårdar. Vi passerade där också på väg mot Trekanten.
   Önskar dig också en glad påsk.

  1. Dessa vackra dagar tar vi alla tillfällen till att vistas ute och gärna besöka för oss nya områden. Finns så mycket på nära håll .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *