Resor i Sverige

“Strand” – Ett hem vid Vätterns strand

Vi lämnade Visingsö och  fortsatte vår resa runt Vättern några mil norrut. Vi passerade Ödeshög och tog av mot Omberg. Och precis som i namnet är det ett berg i västra Östergötaland som ligger nära  vid Vätterns strand. Denna gång  var det inte just naturområdet runt Omberg vi skulle ta oss an utan ett hem och ett hus som som just heter Strand och som fått namnet just efter det vackra läget. Välkomna till författaren, opinionsbildaren, pedagogen och kvinnorättsaktivisten Ellen Keys hem.

Omberg. Östergotland. På väg ner till Vätterns strand och det hus som Ellen Key lät bygga här. Utsikt över Vättern från vår bussparkering vid Omberg.  Och vi ska  här ta oss nerför en ca 200 meter lång och riktigt brant backe för att komma ner till  “Strand” till Ellen Keys hus.

Från Visingsö och Gränna fortsatte vi norrut till Ödeshög och vidare mot Omberg och Ellen Keys hus “Strand”

Strand

är verkligen ett passande namn på detta hem som Ellen Key skapade åt sig. Här blandade hon många olika stilar och hämtade inspiration från jugendstil, Italien och från den svenska herrgården. Hon växte själv upp på Sundsholms herrgård utanför Västervik och många idéer tog hon med sig från barndomshemmet. Ellen Key reste mycket och hade under många år inget eget hem. Så småningom, efter ett besök här i närheten, bestämde hon sig för att här skapa sitt drömhem. Och detta var platsen där hon ville hon slå sig till ro.  Arkitekt Yngve Rasmusson, som bl.a ritat Vasakyrkan i Göteborg, tog sig an att rita detta hus och det skedde under åren 1910-1911.

Östergötland. Omberg. Vid Vätterns strand byggde Ellen Key sitt hem som just heter "Strand"Strålande på alla sätt. Här en del av huset “Strand” och med en vidunderlig utsikt över Vättern.

Här i huset gick vi, uppdelade i två grupper, en guidad tur. Verkligen intressant att få veta mer om Ellen Key och mer om tankarna vad gällde huset. (Fotografering inomhus är förbjuden eftersom stölder har förekommit så därifrån kan jag inte bjuda på några bilder)

Vem var då Ellen Key? (1849- 1926)

Det någorlunda  korta svaret är att hon var pedagog, författare, opinionsbildare, förespråkade yttrande och tryckfrihet liksom kvinnors rätt att påverka. Hon var också väldigt engagerad i sociala frågor. I slutet av 1800-talet var aktiv i många samhällsdebatter och fick i sin roll som kvinna både ris och ros. Engagemanget i att svenska kvinnor skulle få rösträtt var stort och så blev det 1921. Ellen Key var då 72 år och detta var första gången hon fick och kunde rösta.

Ellen Key “slog igenom”  år 1900 med boken “Barnets århundrade” som kom att bli översatt till 13 olika språk. Och det var delvis genom pengar som kom in från försäljningen av boken hon kunde bygga Strand. (Boken gavs ut på Albert Bonnniers förlag och han var också en god vän till Ellen Key) I samband med att boken gavs ut gjorde Ellen Key under åren 1901-1909  många utlandsresor.

Mycket finns att berätta om Ellen Key och om någon vill läsa vidare så länkar jag till den hemsida som finns om henne och Strand

En av terrasserna inne i huset. En terrass tänkt för meditation.

Östergötland. Omberg. Ellen Keys Strand. En brant backe leder ner just till Vätterns strand. Högt över Vätterns strand. Och en strålande utsikt från terrassen. 

Från den här  terrassen är det sedan ytterligare en brant backe ner till Vätterns strand. Och att gå i dessa backar inom området var ett sätta för Ellen Key att hålla sig i form.

En sista blick ut över Vättern från Omberg innan vi återvänder till Jönköping.Och långt härnere vid vattnet ligger Ellen Keys “Strand”

36 svar på ”“Strand” – Ett hem vid Vätterns strand”

  1. Vad roligt att du varit här. Och visst är det vackert. Denna strålande dag var det helt betagande. Den guidade turen var väldigt bra och det var intressant att få veta mer om Ellen Key. Mycket i hennes liv var ju dubbelt och på olika sätt
   Kram.

 1. Vilket vackert läge på Ellen Strands hus.
  Tänk att hon reste mycket utomlands redan tidigt på 1900-talet.
  Då färdades man på ett annat sätt än idag.
  Min pappa hade en faster som arbetade i Betlehem för mycket länge sedan.
  Har ärvt en krubba hon köpte där.

  1. Man reste ju även en hel del förr men allt tog ju så mycket längre tid. Å andra sidan hade man inte bråttom-
   Huset som Ellen Key lät bygga här ligger verkligen vackert och utsikten var bedårande. Fint väder gjorde ju också sitt till

 2. Tack för ett intressant och lärorikt inlägg om Ellen Key. Vilket alldeles fantastiskt läge för ett hus och vilka vackra vyer ut över Vättern. Rena njutningen att bo så.

  Kram och god eftermiddag!

  1. Många vet säkert knappast vem Ellen Key var men en föregångare i mångt och mycket var hon även om en del mer “rasbiologiskt” tänk finns med. Men det gjorde det ju i Sverige även på 1930-talet.
   Huset ligger så vackert och än vackrare blev det ju denna strålande dag. Motion ingick för det var en rejält brant backe att ta sig ner och upp.
   Önskar dig en fin eftermiddag.
   Kram

 3. Dessa fantastiska kvinnor som gick före oss och jämnade marken för våra fötter. Det gäller att vi fortsätter på den inslagna vägen om vi inte vill förlora det dom slet så hårt för! Man får inte ta dessa våra rättigheter för givna!
  Så vackert hon bodde. Det ser nästan ut som om Medelhavet ligger nära!
  Kram

  1. Visst är det intressant med dessa föregångare Och vi får fortsätta att trampa på.
   Vi hade en strålande dag här och det tillförde förstås också en hel del till upplevelsen. Så vackert! Men rejält branta backar ner och upp.
   Kram

 4. Hon visste vad hon gjorde när hon byggde huset på den platsen. En utsikt man aldrig tröttnar på. Måste nog turista lite mer på hemmaplan när pandemin är över. Ha en bra kväll, jag ska sitta ute och njuta av solen en stund nu . Kram
  Svar : alla tre hundarna är mosters, i olika åldrar.

  1. Läget här är så vackert och motion ingår. Backen är riktigt brant och jag undrade hur det skulle gå och ta sig upp och ner vintertid.
   Kanske tar du dig en tur hit nästa sommar för även hela området runt Omberg är ju så fint.
   Jag sitter också nu på balkongen och tar till mig dagens sista strålar.
   Din mosters hundar är så fina. Kul att du hade med bilder på dem i bloggen.
   Trevlig kväll.

 5. Här har jag varit några gånger, älskar huset. Det är ju rätt smalt och ljuset flödar igenom, väldigt genomtänkt. Många arbetande kvinnor kunde också efter Ellens död njuta av hennes vackra hus i fin stillsam miljö. Fint inlägg 😀

  1. Tack!Vad roligt att du varit här. Även idag kan man komma hit som “stipendiat” så detta lever kvar.Ohc visst var dte fint att många arbetande kvinnor kunde få komma hit. Huset är ju så genomtänkt med många smarta lösningar och just ljuset var ju så viktigt. Väldigt intressant med vår guidade tur i huset. Och miljön här är ju helt fantastisk. Och tur med vädret hade vi ju.

  1. Här är verkligen så vackert! Och huset är så genomtänkt. Ljuset var viktigt för Ellen Key så just att det är ganska smalt gör ju att ljuset lyser genom på ett speciellt sätt. Vi hade ju väldig tur med vädert och det gjorde också mycket till den fina upplevelsen. Roligt att du har en bok om Strand. Hade tänkt köpa en men något kom emellan. Men kan säkert hitta en här i bokhandeln.

 6. “A room with a view”, eller i det här fallet “A beach with a view”. Vilken utsikt och vilket läge. Måste medge att jag inte hört talas om Ellen Key, men efter vad du skrivit om henne var hon nog långt före sin tid. Inte bara “Strand” är en läcker byggnad med sitt speciella tag, även trädgårdens layout är tilltalande… sommartid vill säga.

  1. Nästan alla rum här på Strand har på något sätt kontakt med vattnet. Huset är ganska smalt så även ljuset flödar in. Jag funderade på hur det var att ta sig uppför och nerför den ca 300 meter långa backen i is och snö. Men uppenbarligen gick det bra. Ellen Key var modern och långt “före sin tid” vad gällde det mesta. Precis allt här, även inredning, trädgård, terasser, färger, textilier var helt genomtänkt för att skapa en harmonisk omgivning. Ett både vackert och intressant besök. Och perfekt med en bra guidad tur här av de som kan och känner till allt om både huset och Ellen Key.

 7. En av våra fantastiska ”förmödrar”!
  Tack för fint inlägg och påminnelse om henne och hennes arbete. Jag ska se dokumentären om de fem första kvinnorna i riksdagen på Svt.play.
  Stor kram

  1. Verkligen! Tack! Så intressant att få komma hit och se och att få veta mer. Huset är helt fantatiskt vad gäller både funktion och färg. Allt inger ett lugn. Mycket fin konst finns också här. Spännande med dokumentären. Vill också se den. Tack för tipset.
   Stor kram

 8. Har aldrig varit till Strand, men vill gärna. Dokumentären om de första fem kvinnorna i riksdagen såg jag, tyvärr var den rätt tråkig, kändes pliktskyldig, men inte lätt att göra kul tv av ämnet – fattas bilder, förstås.

  1. Strand blev ett väldigt lyckat besök och guidningen här tillförde också mycket. Får du tillfälle så ta gärna en tur hit. Ellen Key var ju en föregångare i mycket. Men jag blev fundersam när jag innan resan läste “Barnets århundrande” där en del rasbiologiska tankar kom fram. T.ex att kriminalitet kunde ärvas och att det då för barnets skull var bäst att det inte levde vidare.Visserligen var det ju an annan tid då men jag blev förvånad över tankegångarna.
   Hade tänkt att se dokumentären om de fem första kvinnorna i riksdagen. Men man får kanske spola fram…..

  1. Så vackert här! Huset är smalt så det kommer in massor av ljus. Allt är färgmässigt och möbelmässigt så välkomnande, lugnt och genomtänkt.Så även trädgården och terrasserna. Backen ner är väldigt brant så jag funderade på den upp och ner vintertid. Men för Ellen Key var den inga problem. Snarare en möjlighet till friskvård. Tror nog det är vackert här även i november men då på ett annat sätt än nu när vi var här.

 9. Det läget går inte av för hackor! Och nog påminner husfasaden och läget om Capri eller någon annan vacker italiensk stad vid vattnet. Jag tittade in på hemsidan och där fanns några foton från både ute- och innemiljön, hemtrevligt var ordet jag tyckte passade.
  Förvånad var jag över att inte ett enda porträtt av Ellen fanns på hemsidan som visserligen inte handlar om hennes liv utan om fastigheten, men att ge ett ansikte på personen som bodde där hade varit trevligt tycker jag.
  Kramen

  1. “Strand” ligger så vackert och det var just för att det är så fint och rofyllt här som Ellen Key valde denna miljö till sitt hem. Hon har ju bl.a. inspirerats av det italienska här och det ser man på olika sätt. Här i huset var det just hemtrevligt och funktionalitet som gällde.Och det lugna.Vad gäller hemsidan så tycker jag också det är märkligt att det inte finns bilder på Ellen Key. Stod att det fanns i bildarkivet men jag såg dem inte där heller. Visst borde det ha funnits. För bilder på henne såg jag i huset så de finns. Tror jag ska skicka ett mail till dem om detta.
   Kram

 10. Wow, vilket hus och vilken fantastisk utsikt, vem vill inte bo där! Å vilken tur ni hade med vädret.
  Ellen Key låter bekant, och jag tror att det är som pedagog jag känner till henne, har troligen läst om henne i skolan?
  Ha det gott!
  Kram!!

  1. Detta var ytterligare ett fint stopp på resan. Och viken tur vi hade med vädret.
   Säkert har du läst om Ellen Key i skolan. Hon var föregångare på många sätt både i sociala och peddagogiska frågor och inte minst i sitt jobb för att förbättra kvinnors villkor. Hon var också författare. Väldigt roligt att se huset och omgivningarna här och vi fick en fin guidad tur. Allt var så vackert och genomtänkt.
   Ha det gott du också.
   Kram

 11. Så vackert och så tjusiga bilder.
  Förstår att Elle Key ville ha sitt drömhus där. Vidunderlig utsikt. Det enda som kanske för mig inte skulle vara så lätt är väl backarna, men jag förstår att det är värt mödan att ta sig upp.
  Intressant läsning om Key, mycket var nytt för mig och jag har inte besökt Strand, men blev mycket intresserad.
  Tack och ha det fint.
  Varm kram!

  1. Verkligen! Men det är det här med backen och den är lång. Men det finns bänkar under vägs. Nu har man byggt en liten bra väg som leder runt backen så man kan undvika de brantaste delarna. Bra så!Även där finns bänkar. Huset i sig och området är så fint.Verkligen hemtrevligt och harmoniskt både i utförande och färgsättning.
   Roligt att du följde med här i bloggen så du har ju på sätt och vis varit här.
   Var rädd o dig.
   Tankar och en stor kram till dig

 12. Snacka om ett perfekt beläget hus – vilken utsikt! Sjönära men en bit upp så man slipper oroa sig för vattenståndet. Kan ju knappast bli bättre 🙂

  Ha en fin dag! Här skiner solen nu, men det ska tydligen komma åska och regn framåt dan, men vi får väl se hur det blir med det.

  1. Helt enastående och allt så genomtänkt. Huset i sig är verkligen hemtrevlvigt och ändamålsenligt. Och utsikten över Vättern! Helt magnifik. Ett hus för att samla många vänner. Det är fortfarande ett levande hus på så sätt att det tar emot “stioendiater” som kan komma och bo här gratis under en månad. Så var det även under Ellen Keys tid då hårt arbetande och emsamstående kvinnor kostnadsfritt kunde få komma och spendera tid här.
   Halvsoligt i Stockholm idag men solen behöver nog lite paus för den har jobbat hårt de senaste dagarna.
   Önskar dig en trevlig torsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *