Stockholm

Stora Essingen – En kuperad ö och en stadsdel i Stockholm

Stora Essingen är både en av Stockholms många öar och en stadsdel. Vad gäller antalet öar så finns det mellan 14 och 20 stycken, lite beroende på hur man räknar. ( Antalet stadsdelar i Stockholms innerstad uppgår de till 21) På ett eller annat sätt känner jag till alla, i varje fall till namne. Många har jag också besökt men inte alla. Så på tisdagarna, och tillsammans med väninnan Agneta, har jag tagit mig an delar av Stockholm som är mindre välbekanta. Och igår var det dags för en tur hit. Vi valde vi att ta  tvärbanan tre hållplatser från Liljeholmen dit vi kom med tunnelbanans röda linje.

Stockholm. Tvärbanan. Hållplats Stora Essingen. Tvärbanan och hållplats Stora Essingen.

Stora Essingen är en ö i Mälaren och en stadsdel i Stockholm.

Stora Essingen

har förr haft namnen Stor Äsingen och Stora Hessingen.  Dessa namn vet man förekom i skrift redan i slutet av 1500-talet.  (Det finns också Lilla Essingen som är en grannö.) Ön blev också i folkmun kallad för ”Djävulsön” och hit fick straffångar komma från fängelset på Långholmen för att hugga gatsten. Stockholms gator skulle stensättas så det blev billig arbetskraft.  Ett rejält stenbrott fanns på öns nordöstra sida och dit och tillbaka till Långholmen transporterades  fångarna med pråmar hit  varje dag.

På andra sidan vattnet, söderut, ligger stadsdelen Gröndal med Ekensberg och det gamla varvet där. Här blev det svårt med bostäder för varvsarbetarna  som blev allt fler och då låg Essingen bra till. Och på så sätt kom ön att få invånare. Jobbarna blev efter hand erbjudna att köpa ön men de hade då inte råd. Men så småningom lyckades en del, innan ön såldes, ändå att köpa loss de tomter de arrenderat till hyggliga priser.

Stockholm. Vi tar oss ner till Mälaren och tar oss an Stora Essingen i högervarv. Vi tar oss ner för en massa trappor och kommer ner till Mälaren.  Till vänster skymtar grannön, Lilla. Essingen. Här tar vi  högervarvet för att gå runt Stora Essingen

Vi följer Mälaren en bra bit. Men efter ett tag blir det stopp och vi tar oss uppför och fortsätter västerut och passerar en hel del villor. På andra sidan vattnet skymtar stadsdelen Gröndal.

Stockholm. Stora Essingen. Villor, rad och kedjehus dominerar bebyggelsen. Villorna är byggda uppe på klipporna och sluttningen på hus och tomter är rejäl. Tvärs över vattnet skymtar stadsdelen Gröndal mellan träden. På Stora Essingen är det villor, rad och kedjehus  är det som dominerar bebyggelsen.

Branta trappor leder ner till vattnet men flera är privata  leder till villor och  tomter som ligger närmare vattnet.

Broförbindelse

Så småningom kom ön att exploateras rejält och AB Essingen bildades. Man satsade på stora villor på stora tomter. Men det fanns ingen broförbindelse så de boende fick förlita sig till båttransporter. Detta var inte hållbart i längden. Olika mindre broar fanns.och  i samband med att grannön, Lilla Essingen, fick broförbindelse med Kungsholmen 1928 fick Stockholm stad ta över från AB Essingen som i princip gått i konkurs. Bron till Stora Essingen kom till man fick dra el och vatten och en stadsplanering kom i gång. Så i tillskott till villor som fanns och nybyggen kom också ett 30-tal hyreshus. Idag räknar man med att antalet invånare här ligger på ca 6000 personer.

Vi fick stundtals lämna strandkanten, privat område, och ta oss upp till gatorna på höjden. Här en vy västerut och till höger skymtar en del av Äppelviken i Bromma.

Aluddsparken, längst västerut på Stora Essingen. Rakt ut här går också farleden i Mälaren till Drottningholm och Birka. Har passerat här nedanför med ångbåt på en tur till Drottningholm från Stockholm. 

Stockholm. Stora Essingen. Aluddsparken. Fin utsikt över Mälaren och nejden. Här i parken blev det en paus innan vi fortsatte mot nästa ö. Lilla Essingen.

 

28 svar på ”Stora Essingen – En kuperad ö och en stadsdel i Stockholm”

  1. Jadå! Och det finns en hel del att se och upptäcka. Stan är stor. Stora Essingen har jag passerat många gånger per båt och bil men aldrig traskat runt ön. Men nu blev det av.
   Återförbrytare blev nog inte de stenhuggande fångarna.

 1. Trevligt att upptäcka nya områden som inte är så välbekanta men det ligger ju i tiden att hemestra. Härligt väder hade ni dessutom. Stora Essingen ser trevligt och en tomt direkt vid vattnet vore väl inte fel alls om man vill bo i hus.

  Kram och god kväll!

  1. Verkligen! Här har jag passerat flera gånger men aldrig promenerat tidigare. Nu blev det av och det var verkligen trevligt.Många villor är väldigt stora och med sluttande tomter ner mot vattnet och med privata bryggor. Kul att se och fina promenadstråk.
   Trevlig kväll.
   Kram

 2. Så snart jag hör ”Stora Essingen” tänker jag på två saker:
  1: Tage Danielssons verk: Det går på stora Essingen en karl i bara mässingen…
  2: När vi hälsade på vänner till mamma och pappa som bodde där och jag ramlade i från deras brygga, stod på bottnen med vatten upp till bröstkorgen och skrek ”Jag drunknar!!!” 🙂 Fick sitta i deras bastu och torka både mig och kläderna, för dagen efter skulle vi åka till Israel. Måste ha varit 1967 eller så 😀

  Ha det gott!

  1. Tage Danielsson tänkte vi på och även Sven Tumba som också bodde och gick i skolan här.
   Vilket minne du har härifrån. Stå där på botten upp till bröstkorgen och tro att du skulle drunkna.
   Bryggorna finns kvar men nu var det låsta grindar för att komma ut på dem. Lite extra säkerhet. En fin runda blev det.
   Önskar en fin kväll.

   1. Bryggan jag drattade i från var en privat brygga som fanns på deras tomt. Synd att det inte fanns nåt lås på den, det tyckte nog mina föräldrar i alla fall 😉

    1. Förstår det. De flesta bryggorna är fortfarande privata men med lås på vad vi kunde se. Man vill väl inte att de ska bli till allmänna badbryggor. Sådana finns också såg vi.

 3. Du utforskar verkligen din stad och med allt omkring så finns det massvis med områden och öar. Får uttrycka min beundrar av din styrka när det gäller att gå så långt och så mycket varje dag. Jag har inte den orken längre.
  Hoppas du bara får snälla biverkningar av vaccinet, för det är klart att det måste kännas av. Jag fick ”bara” trötthet och det har varit märkbart nu några dagar, men det ska väl bättra sig.
  Vackra bilder till din berättelse!
  Trevlig kväll och stor kram!
  PS. Mina plagg hamnar hos Kvinnojouren här i stan. DS

  1. Det är verkligen roligt att vidga vyerna. Och nu gör vi det extra när vi ses på tisdagarna. Stora Essingen har jag passerat med bil och båt och jag har varit här på kurs på Lärarnas hus.Men att gå runt ön hade jag inte gjort tidigare. Nu blev det av. Min träning på fysrehab gör verkligen nytta och sedan tränar jag hemma tre dagar i veckan. Skillnaden märks. Visst har jag ont och måste pausa när vi är ute och går och det gör jag. Jag kan förstå om du inte har den orken längre och man ska ju göra det som känns bra.
   Än så länge är mina biverkningar ok. Jag var glad för att få Pfeizer men man kan ju inte välja.
   Kvinnojouren har jag också lämnat kläder till och det känns bra.Varvar dem med Klara kyrka och Stadsmissionens kvinnoverksamhet
   Stor kram.

 4. Lilla Essingen är jag mera bekant med, då mitt fotbollslag tränade på Lilla Essingens fotbollsplan. Sedan fanns det ju Bollsport där också, tröjleverantören till laget.
  När jag hör/ser Essingen tänker jag alltid på Electrolux. Nu har ju Electroluxområdet förvandlats till ett coolt bostadsområde med världens ballaste trädäck. Gissar att du gjorde en rundvandring där och kommer skriva ett inlägg om den.
  Å tack för alla fina bilder från Stora Essingen:-)

  1. Lilla Essingen blir det i morgon.Vi klämde båda Essingeöarna och det blev väldans bra. Lilla Essingen har jag också varit mer bekant med och varit där en del. Det nybyggda området där påminner mycket om Hammarby Sjöstad.
   Stora Essingen har jag passerat med båt och bil och varit på kurs i Lärarnas hus. Men detta var första gången jag gick runt ön. Verkligt trevligt.

 5. Intressant att få följa med på dina rundturer i hemstaden, en vacker stad måste jag säga. Jag är där alldeles för sällan, i dessa tider aldrig.
  Tack för turen!

  1. Välkommen med! Här på Stora Essingen har jag varit på kurs och jag har passerat med bil och båt men det var inte förrän igår som det blev en tur runt ön. Verkligen en fin miljö på många olika sätt. Finns ju en delar av områden utanför Stockholms Citykärna jag inte alls är bekant med. Men innerstan och malmarna kan jag ordentligt.

 6. Lustigt nog tänker jag precis som BP på Elektrolux när jag hör Essingen, men det ligger alltså på Lilla Essingen? Jag får ge mej till tåls till i morgon! tror inte jag har varit på Stora Essingen, men såklart åkt förbi där via Essingeleden.
  Ser väldigt fint ut med allt vatten runtomkring!
  HA det gott!
  Kram

  1. Ja, Electrolux ligger/låg på Lilla Essingen. Men det den ön var också trevlig. Ett varv runt Stora Essingen är på ca 5 km och är väldigt trevligt.Mycket upp och ner om man vill. Här är det kuperat. Milt sagt. Jag hade tidigare bara varit här på kurs,passerat med båt på väg till Drottningholm och på Essingeleden. Men nu gick vi runt ön. Och vidare till Lilla Essingen.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Intressant läsning och fina bilder … vilken trappa du fick med på bild … jobbigt att gå uppför med fulla matkassar 🙂 Antar att ingen gör det, men det var min första tanke 🙂
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  1. Tack, Anki! Så tänkte jag också. Men den leder ner till Mälaren och vi stod uppe vid vägen till husen. Så maten körs nog direkt. Men jobbigt att gå ner och bada. Än mer att gå upp igen.
   Önskar dig också en fin torsdag. Här ser det fint ut vädermässigt.
   Kram

  1. Har passerat här med båt och bil men aldrig varit med ”fötterna” på plats här. Nu blev det en fin tur runt ön och roligt att se både hus och miljö.
   Här är det attraktivt att bo men ljudet från E4:an/Essingeleden slipper man inte.
   Stor kram

  1. Tack Gittan!Jätteroligt att du hängde med- Och ett stort tack för ditt fina brev med hälsning och tidning. Blev så glad. Mail kommer i kväll.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 8. Så trevligt att lära sig mer om även Essingen. Fast jag hittade ingen direkt översättning till vad Äsingen eller Hessingen betyder?
  En gammal flamma bodde på Stora Essingen, men vi gjorde aldrig några rundvandringar på den tiden. Lite synd att stranden till vissa delar är privat, numera är man väl knusslig med att bevilja bygglov precis vid vattnet?
  Kram

  1. En tanke om namnen Äsingen och Hessingen läste jag var att dee skulle komma från Åsön. Åsön var det gamla namnet på Södermalm. Alltså små öar nära Södermalm. Men ingen vet säkert. Man kan till största delen gå längs vattnet och en del bryggor är privata. Kan tänka mig att villatomterna tidigare infattade även bryggor och vatten. Nu kan man promenera längs vattnet och då fick bryggorna bli privata. Det var korta sträckor där vi inte kunde gå längs vattnet och det berodde bl.a. på höga klippor och tomter som låg just där.
   Ingen får idag bygglov här vid strandkanten men många villor är ju från sekelskiftet och från början av 1900-talet och då var det ju annorlunda.
   Kram

  1. Tack! Stora Essingen har jag bara besökt ett par gånger tidigare men hade inte innan vi var här i veckan promenerat runt ön. Mycket fint att se och uppleva här och de gamla fina villorna med sina stora tomter är ju intakta.Stora Essingen har ju en helt annan historia än Lilla Essingen.
   Väldigt trevligt att du var med. Och fler turer blir det.

 9. En väldigt sen kommentar här, men hade du gått ned den lilla vägen vid radhusen du visar (med vy västerut) hade du kommit fram till ett hus som min pappa ritat. Minns att jag var med honom och kollade på tomten när den skulle bebyggas.
  Min svåger bodde i vindsvåning i ett av flerfamiljshusen mitt på ön. Minns att lägenheten var så udda att den blev svårsåld, de var rent av tvungna att bygga om den för att få den såld!

  1. Vad roligt att läsa att din pappa ritade detta hus. För oss var Stora Essingen ett nytt promenadområde. Flerfamiljshusen passerade vi några av och andra såg vi på håll. Men svårt att tänka sig hur lägenheterna kunde se ut. Fint att lägenheten blev såld.
   Har bara varit i Lärarnas hus här på Stora Essingen tidigare så det var roligt att nu se mer. En fin runda blev det och likaså fortsättningen på Lilla Essingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *