Foto Kina

Stor -veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Stor är veckans ord att fritt tolka i Sannas i fotoutmaning, Gems Weekly Photo Challenge. Här finns också veckans övriga bidrag och även de ord som finns att tolka under årets alla veckor. Utmaningen i sig är att med bild och text eller bara bild tolka ordet. Fritt fram alltså för egna funderingar.

Jag tänkte i  första hand  på stor i betydelsen vidsträckt, omfattande, hög, betydande, lång, viktig och framstående och hamnade då i Peking, som enligt mig och mina erfarenheter passar in på alla varianter av ordet. Peking har en särskild plats i mitt hjärta och jag hade förmånen att bo här i nästan fyra år, mellan 2007 och 2010 och en del av 2011.  (Tänkte också på stor i betydelsen vuxen och även på att en mening börjar med stor bokstav, en versal. Men detta var inte det första som kom fram när jag tänkte på ordet)

Peking är en väldigt stor stad med idga sina dryga 22 miljoner invånarePeking är en verkligt stor stad med sina dryga 22 miljoner invånare. Många höga och moderna hus samsas med låga och stadsbikden är en blandning av det gamla och det nya.

Peking –  en stor stad

Peking är en väldigt stor stad både till ytan och till antalet invånare, 2017 var det ca 22 miljoner invånare.(Med inner och ytterområden.) Troligen betydligt fler, eftersom alla inte är registrerade och många är gästarbetare. Peking är verkligen vidsträckt och har en yta på nästan 17 000 km2 som kan jämföras med Stockholms yta som uppgår till 188 km2. Peking består av 16 distrikt, varav två – Dongcheng och Xicheng utgör citykärnan. Här gick förr den gamla stadsmuren och rester av den syns än idag. (Dongcheng betyder innanför östra muren och Xicheng inom västra  muren)

Mäktigt att från the Atmospfere bar , 80 våningar upp  blicka ner över Peking

Att cykla på världens största torg, Himmelsta fridens torg, 765 meter x 286 är speciellt. Och tankarna när jag gjorde det gick alltid till massakern här 1989.  En av ingångarna till Förbjudna staden skymtar i bakgrunden.

Att cykla längs Himmelska fridens torg i Peking är en stor upplevelse. Och man påminns om massakern här. Ingen trängsel denna dag på cykelbanan vid Himmelska fridens torg. Huvudingången till den Förbjudna staden syns i bakgrunden.

Gammal och nytt blandas hela tiden och i Pekinghar man en fot i det gamla och en i det supermodern. Kontrasterna är stora.

Mycket kan lastas och få plats på en cykel.

De olympiska sommarspelen gick i Peking 2008 och många nya arenor och byggnader kom till. “Fågelboet” var en av arenorna och här ägde många tävlingar rum. Själv hade jag förmånen att få se en del av friidrottstävlingarna här och det är minnen som för alltid finns kvar. (Världsrekord och OS rekord, från den 23/8-2008)Även en del fotbollsmatcher spelades här.

Nationalarenan, “Fågelboet”, en gigantisk arena blev byggt till OS 2008 och kan ta emot drygt 80 ooo besökare

 Variation

Peking räknas som Kinas kulturella och politiska centrum och det moderna Shanghai med sina drygt 27 miljoner invånar räknas som Kinas  det ekonomiska centrum. Peking, eller Beij ing som staden heter på kinesiska/mandarin betyder den norra huvudstaden och har så varit sedan 1945. Peking grundades för 3000 år sedan och har även före 1945  i olika omgångar, med längre och kortare avbrott varit huvudstad.

Mitt i det moderna finns det gamla. Här min skräddare och skomakare med butikerna bredvid varandra. I våra grannkvarter.

Mysigt är det att besöka små gatukök och slå sig mer vid långbord och äta tillsammans med lokalbefolkningen. (Jodå, det finns restauranger alltifrån de mest lyxiga och “femstjärniga” till de enkla.

Här på vår granngata slog vi oss gärna ner vid långborden och beställde mat från gatuköken

Kinesiska muren

Det var en gång, nej det var många gånger, som vi under de nästan fyra år vi bodde i Peking besökte den Kinesiska muren, ett av världens absolut mäktigaste byggnadsverk och ett av de sju nya underverken.
Man kan lätt nå muren vid Badaling, en mer turistisk del, som ligger en dryg timme med taxi från Peking (går bra att ta tåg eller buss) eller också väljer man att besöka muren vid Mutanyu en lite längre resa. Även hit söker sig många turiste men det går smidigare att ta sig fram.  Här känns det mindre tursitiskt och man kan promenera längre eller kortare sträckor på detta, ett av världens underverk. Medhavd picknick rekommenderas.
Kinesiska muren, eller som den heter på mandarin, “Chángchéng”, (skrivet på pinyin, så att vi kan läsa och uttala det)  kan besökas på många ställen, vilket är helt naturligt, eftersom muren sträcker sig genom hela Kina. Beroende på hur man mäter är längden ca. 8851 kilometer varav de byggda/murade delarna räknas ha en längd av drygt 6000 kilometer och resten är mer naturliga skyddsbarriäere som diken, kullar och annat.

Vidsträckt, lång, omfattande och väldigt mäktig slingrar sig den kinesiska muren fram genom landet.

 

(Ordet stor i motstas till liten är en annan tolkning. Och den har jag haf med när Sanna gav oss ordet lek att fundera kring.)

50 svar på ”Stor -veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Det där var ett inlägg som passade som handen i handsken till ordet STOR. Jag hade gärna njutit av utsikten från den baren och våningen. Fågelboet minns jag väl. Måste varit starka minnen för dig. Gissa om jag hade velat vara på plats när världsrekorden slogs. Förstår att dina tankar gick till det hemska när du cyklade på torget.
  Det finns en stor charm när nytt och gammalt möts. Samtidigt kan det ibland bli för stora skillnader.
  Kram Bosse

  1. Tack! Ja, för mig kom Peking upp direkt i huvidet när jag tänkte på stor. Och stora minnen har jag också från denna stad. Att uppleva OS på plats här var också stort och vi såg ju en del friidrott. Usain Bolts rekord är särskilt minnesvärda. Och förstås att se homom forsa fram. (Är ju idrottsintresserad sen barnsben)

   Visst kan det bli alltför stora skillnader när gammal möter nytt och en del har säkert radderats under d eår jag inte varit tillbaka i Peking. Men i vår blir det en resa och jag är spänd på vilken stad jag nu möter. Ser väldigt mycket fram emot resan.
   Kram!

 2. Har ju kikat bakåt måste ju kommentera de offentliga toaletterna,-) Så snyggt!
  Helt otroligt högsta betyg,-)
  Då blir man glad!
  Toaletter är viktigt …..
  Peking ser ju fantastiskt ut… fina bilder.
  80 våningar upp, oj det var högt ,-)))
  Du cyklar då överallt, häftigt!
  Förstår att det är stora kontraster, så impad hur dom packar på cykeln! Otroligt.
  Fågelboet arenan ser ju läcker ut och stor.
  En skomakare att lita på en som kan sitt jobb!
  Alltid så kul att få se dina bilder, det ser mysigt ut att sitta och äta ute ,-)
  Och härlig bild där den kinesiska muren slingrar sig fram……jag själv komer ju aldrig att komma dit så jag njuter av alla jättefina bilder
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det bra med “blogglandia”! Så mycket vi kan delge varandra och av de mest skilda ting.
   Och offentliga toaletter som är fräscha uppskattas verkligen. Inte alltid fallet.
   Peking är en härlig stad. Så stor och ändå lättillgänglig och behändig. Gammalt möter nytt. Både skomakaren och denne skräddare var så bra och här gällde riktigt hantverk. Skräddaren hade en trampmaskin som han fick fram en hel del kläder på och många kunder hade han. Skomakaren likaså.
   Att vara på OS 2008 var så fantastiskt och stämningen i Peking var så härlig. Att besöka Fågelboet och sitta där och vara på plats är minnesvärt.

   Önskar dig också fina dagar. Många tankar!
   kram!

 3. Tack för en trevlig tolkning av ordet “stor” samt intressant fakta om Peking. En riktigt stor stad måste jag säga och man kan nästan inte förstå det med tanke på våra svenska städer. Lasten på cykeln påminde mig om hur man lastade på lastbilar i Egypten . Helt galet och fullständigt livsfarligt såg det i alla fall ut…

  Kram

  1. För mig kändes veckans temaord, “stor” som att det stod Peking skrivet på det. Och den staden är stor i alla avseenden. Men ändå så tillgänglig.
   Lasten på cykeln hörde till den dagliga synen och även mopeder och trehhulingar var lastade på detta sett. Även många lastbilar hade överfyllda flak.
   När du nämner Egypten så minns jag lasterna där också…
   Kram och trevlig tisdag.

 4. Ett mycket intressant inlägg- Jag känner igen mycket sedan jag var i Kina. Tyvärr ett alltför kort besök. Jag förstår att du gärna åker tillbaka och upplever både nytt och gammalt! Kram

  1. Jätteroligt att du kunde känna igen dig i Peking. Ja, det blir en tur i vår och jag ser väldigt mycket fram emot den. Men jag vet att mycket har ändrats. Och tur är kanske det också. En hel del finns dock kvar, det vet jag.
   kram!

  1. Vad trevligt! Ja, hos mig också. Och jag är på väg dit i vår på en kortare resa. Spännande att se vad som finns kvar…

 5. Till skillnad från stor så skulle jag känna mig mycket liten i den staden. Kina är verkligen den nya supermakten i världen. På gott och ont. Själv önskar jag inga supermakter fanns, bara likställda demokratiska länder som samarbetar.
  Paketbilden fastnar, för vet du, det påminner om alla hundratusen paket från Kina som landar här i Sverige dagligen! Du har säkert hört om kaoset med alla paket som Svenska staten går miste om tullavgifter och moms på. Det tog lång tid innan jag hade en tanke på att beställa något från Kina, men när jag såg att de hade målartavlorna jag pysslar med, som jag brukar beställa från USA och betala hemska summor för i moms o avgifter tänkte jag att jag skulle testa. Och visst funkade det. Och visst var det mycket billigare! Nu försöker alla kloka huvuden i Sverige slå sig ihop för att hitta på ett sätt att förhindra invasionen av dessa billiga småpaket som kostar mycket mycket mer än de smakar för svenska postnäringen. Tack för en fin tolkning av temat stor. Jag har inte riktigt landat där ännu, vilken tolkning jag ska välja.

  1. Tack! Ja, Peking var vad jag kom att tänka på när jag funderade på ordet stor.
   Jag kände mig inte så liten här i Peking. Kanske de första två veckorna, men generositeten, vänligheten och hjälpsamheten i denna stora stad överträffade mycket av det man hittar i svenska större städer. Och i denna stora stad fanns också de små miljöerna, parker och grönområden. Allt omgivet av fantastisk kultur.

   Jag önskar också att inga supermakter finns. Är uppvuxen med en pappa som var 18 år när han reste till Finland och kriget för att kämpa för friheteen och sedan fortsatte han till Norge för att även där kämpa just för friheten.

   Jag har läst om alla paket som kommer och Post Nord som inte hinner med. Men priset är ju säkert avgörand eför att många beställer från Kina. Kanske Post Nord får öka sin effektivitet.
   Kul med dina målatravlor och varför betala mer.

   Spännande att se och läsa din tolkning när den kommer.

 6. Vilken bra tolkning, men fy vad jag skulle känna mig liten och ensam i en sådan storstad. Maken var där och jobbade i 3 månader för några år sedan – helst ville företaget han jobbade på då att vi skulle flytta dit i 1-2 år men jag bara vägrade att lämna Skogsliden jag ville inte ens åka dit. Och det är inget jag ångar, nej Peking är på tok för stort för mig. Nu önskar jag dig en skön tisdagskväll!

  1. Tack! Visst är Peking en stor stad men den har också på många sätt en mindre stads charm. Många gamla miljöer, stora parker och grönområden, perfekt att cykla i och att promenera i. Lätt att ta sig fram, vänliga människor och en atmosfär som vi verkligen tycker om. DEt gamla blandades me ddet nya. Vi bodde ju här i nästan fyra år och har vänner som bodde här både längre och kortare tid och med barn i alla åldrar. Men jag hörde ingen som inte trivdes. Jag jobbad på Svenska skolan och mellan 2007-2010 och då blomstrade ju svenska stora företag och hade många anställda just här i Peking. Vi skulle stanna i sex månader, men det blev nästan fyra år.
   Vi hann ju också resa runt mycket i både kIna och andra länder i Asien så åren här berikade oss mycket.
   Men alla är olika och tur är ju det. Men jag kan förstå att steget från Skogsliden och hit vore stort att ta.
   Vi tar en tur tillbaka nu i vår och jag gläder mig verkligen.

   Trevlig kväll önskar jag dig också-

 7. Ojojoj – snacka om storstad! Nästan ofattbart! Tack för all förmedlad kunskap – intressant att ta del av och spännande bilder!
  Kram

  1. Tack! Peking är en verkligt stor stad men där finns också det nåbara,grönskan med alla parker, det hanterbara och en värme och generositet från människor man möter-Och det är ingen stad som stressar.
   Kram!

 8. Härlig bild över Peking. Har inte tänkt på att Peking har så otroligt många innevånare, helt otroligt, så stort. Lätt att gå vilse. Nja, man kanske inte går till fots långa sträckor utan åker och då känns det lite “mindre”. Dumt att prata om mindre i detta sammanhang, jo jag vet.
  Vilket utsikt. 80 våningar upp, helt magiskt. Så högt upp har jag aldrig varit i något hus. Undrar hur det känns. Svindlande kan jag tänka mig. Människorna måste ju vara mindre än prickar och syns inte.
  Himmelska fridens torg, där har det hänt otäcka saker. Du ser fin ut där på cykeln.
  Kinesiska muren, unik i sitt slag. Magnifik bild. Många fina bilder visar du.
  Tack för all information och jag förstår att du valde Peking då du skulle beskriva ordet stor.
  Varm kram!

  1. Tack! Peking är en väldigt stor stad och även utbredd över många distrikt. Själva citykärnan är inte lika stor. Vi har promenerat långt här och även cyklat mycket. Man ser och upplever mer då. Men ibland lite buss och tunnelbana och ibland även taxi hem. Och visst har vi gått fel. Särskilt när vi kom dit och inga kartor fanns på engelska. Och att läsa kinesiska tecken kan vi inte. Då fanns ju inte heller Google maps. Men jag föredrar en vanlig karta.

   Här uppe på 80 våningar var det verkligen en fin utsikt och särskilt om det var klart väder. När vi kommer tillbaka nu i åvr blir det ett nytt besök här uppe. Bilarna såg ut som små leksaksbilar och jag vet inte ens om jag så människor. Annars är det ju gott om dem här i Peking.
   Himmelska fridens torg har med sig en olustig känsa och så varje gång jag passerade här. Hemskt det som hände. Att cykla här var märktigt och på många sätt.
   Muren har en alldeles särsskild plats i mitt hjärta och dit blir det givetvis också ett besök nu i åvr. Den ser nog ut som “vanligt”.

   Vad trevligt att du var med mig. Och tänk så mycket vi kunnat prata om här i Peking. Finns så många parker och lugna miljöer ockå. Ja, Peking kom nästan genast för mig när jag funderade på veckans temaord.
   Stor kram och många tankar

 9. Alltid kul att se dina foton från Kina, superbra tolkning av “stor”!
  Svar: Ja, ska verkligen jogga runt Råstasjön när våren kommer, och jag har hört talas om att Lötsjön också ligger nära, måste utforskas!
  Kram och trevlig kväll! o

  1. Tack! Ja, Peking kom upp i tankarna när jag tänkte på temat och då fick det bli så. Och jag reser ju tillbaka i vår. Spännande och roligt.
   Du klarar lätt båda sjöarna. Men lite varmare väder är nog bra och att du är helt pigg igen.
   Kram och jag önskar dig en trevlig kväll.

  1. I Peking finns det många stora lass på cyklar och mopeder och de är dagliga bilder i gatulivet. Och den kinesiska muren är verkligen ett under. Så fantastisk! Och så många människor som fått sätta livet itll för dess tillkomst.

 10. Det är svårt att föreställa sig det stora, när man aldrig varit där. Ett oskrivet blad för mig. Har alltid lockat.
  Du fick uppleva mycket, som bodde och arbetade i Kina.
  Stor kram!

  1. Ja, svårt var det även när vi kom men det tog inte så lång tid att komma in i det hela. Många upplevelser, möten och erfarenheter berikade oss på många olika sätt-
   Ser nu fram emot ett nytt besök-
   Stor kram!

 11. Byblixtra tog ordennur finfret för mig. Stooort lass på cykeln!

  Misstänker dock att Peking passar in i kategorin stor på ett sätt till: kontrasterna är stora både inom staden men också för den som kommer som gäst.

  Vackra bilder som alltid!

  1. Tack! Ett stort lass var det på cykeln och detta hör till den dagliga gatubilden. Peking är en stor stad på så många sätt. Och så är även kontrasterna. Jag kan tänka mig att det är en av de saker som jag gör att Peking har en så stor plats hos oss som bott där och bor där. Vi bodde ju där i nästan fyra år och blev ju en del av staden. Och som gäst, vid ett kortare besök, blir nog kontratsrena än mer påtagliga. Men de gör ju staden så levande och spännande.
   Alla våra elever på Svenska skolan där och även de svenska elever som gick i kinesiska skolor eller internationella har så mycket med sig just från Peking. Erfarenheter, möten och kunskaper som betytt så mycket för deras fortsatta liv och utveckling. Och det är också stort. Och så viktigt.

 12. Härliga pekingbilder, och stor är nog det minsta man kan säga om den staden! Och som kronan på verket den fantastiska bilden på muren, wow !

  1. Tack! Ja, den stan är verkligen stor men i denna stora stad finns också det lilla .
   Och visst är muren är stor. PÅ många sätt.

 13. Skrev en relativt lång kommentar till ditt inlägg och hade en fråga också. Kolla i din skräppost, om jag hamnat där. Det hände mig häromdagen hos Freedomtravel, där jag kommenterar dagligen, precis som hos dig. WordPress och Blogspot går verkligen inte ihop 🙁

  1. Gomorron! Vad trist! Nej, ingen kommentar finns i min skräppost. Vad märkligt! Men jag har också märkt, inte så mycket hos dig, men hos andra som har Blogspot att det iblad är knepigt att få igenom kommentarerna och att jag får testa flera gånger och ibland skriva om. Men så ska det ju inte vara. Ska se var gelet kan ligga. Andra Blogspotkommentarer har kommit fram men något har alltså hänt.
   Och Desigualblusarna var ju med på bild.

 14. Det var mycket på ordet stor. Intressant läsning som vanligt. Märks att du börjar längta dit nu. 🙂
  Kram!

  1. För mig kom Peking genast upp då jag tänkte på ordet stor. Och ut många vinklingar. Och visst ser jag fram emot resan dit. Väldigt mycket.
   Kram!

 15. Peking är verkligen en stor stad. Jag förstår att det var intressant att få bo där och lära känna staden, dess människor och kultur under några år.

  1. Ja, en stor stad är det och på all ade sätt. Och samtidigt finns frt mycket av den lila stadeb i denna gigant. Att bo där berikade oss på så många sätt och det känns rilit att nu i vår resa tillbaka.

 16. Det finns mycket som är stort där, mest tänker man på Himmelska fridens torg och muren men dom jag fastnade för var nattbilden och den stora lasten på pakethållaren.

  1. Bilden på lasten på pakethållaren tycker jag också mycket om och den synen här till det vardagliga livet. Tror du skulle gilla utsikten och miljön baren the Athmosphere bar på åttionde våningen. Men jag gillar även att slå mig ner på en liten plastpall vid ett långbord och beställa och äta riktigt bra kiesisk mat som lagas direkt.
   Ser fram emot detta nu i vår.

 17. Roligt att se dina bilder från Peking. Lite nostalgiskt för mig som inte har varit där sedan 2009. På Himmelska Fridens torg tappade vi bort varandra Kent och jag – hade inga mobiltelefoner på den tiden. Så vi stod stilla på var sin sida av ett monument och väntade på att den andra skulle dyka upp åtminstone en timme. Sen tog jag mod till mig och gav mig iväg och hittade honom. Torget är verkligen enormt…
  Att kinesiska muren var så enormt stor var en stor överraskning för mig som bara hade sett den på bild tidigare.
  Kram från Ingrid

  1. Lite nostalgi kan vara väldigt trevligt. Och du känne rju igen dig. Jag har ju varit där flera gånger sedan vi flytttade hem 2010, men nu i vår är det dags igen. Och det känns jätteroligt att komma tillbaka. Och visst är Himmelska Fridens Torg stort, världens största dessutom. Känslan att cykla härbredvid det är enorm och på cykelbanor som är breda som en svensk motorväg. Hoppas kunna göra det igen.

   Muren är verkligen lång och det är fint att besöka den på platser där den är mer orörd och man nästan kan vandra ensam. Men brant är det verkligen på sina ställen.

   Kram!

 18. Alltid lika intressant och fascinerande att läsa om din reseminnen, erfarenheter och kunskaper. Det är STORT att få läsa om saker man annars aldrig får reda på och även se bilder på platser och situationer man inte själv sett eller upplevt.

  1. Vad roligt att du vill följa med mig på resorna. Du är varmt välkommen. Peking och Kina ligger mig varmt om hjärtat och på olika sätt. Båda är verkligt stora.

 19. Mycket intressant läsning och illustrationerna från Kina är ju otroliga.
  Fascinerande och skojigt att få fakta och insyn i en så originell värld som Kina.
  Troligen ett mycket bra val angående ordet stor, beroende på vad man räknar som stort.
  Är det befolkning, är det byggnader, är det folket eller är det upplevelser.
  Hur som helt är ditt inlägg ett mycket bra sådant!

  1. Stort tack! Just den personliga tolkningen av orden tycker jag är så rolig i Gemsweeklyphotochallenge. Ger så mycket inspiration och just olika tolkningar berikar.
   Och vad menar man med stor. Kan vara så mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *