Resor i Sverige

Stopp under vägs – Fler resor i en

Förra helgens jobbrelaterade resa till Dalarna hade  konserten i Dalhalla som huvudattraktion men bjöd också på flera trevliga stopp under vägs. På vägen upp mot Tällberg, vårt boende, stannade vi till på ”Karlfeltsgården” utanför Krylbo. (Den svenska författaren Erik Axel Karlfeldts födelsegård.) Och på vägen tillbaka till Stockholm blev det flera trevliga stopp – Jobs handtryck utanför Leksand,  Rankhyttans herrgård utanför Falun och på Vallby friluftsmuseum i Västerås. Så visst blev det flera resor i en.

Rankhyttans herrgård

Att göra olika stopp

under en resa innebär att dessa stopp också blir en resa som ingår  i själva huvudresan. (Om man nu inte har bråttom och resan blir en transportsträcka) Vi stannade i söndags till för att äta lunch på Rankhyttans herrgård som ligger ett par mil söder om Falun, Dalarna. Här hamnade vi i riktigt historisk miljö. Ja, hela Dalarna, liksom många av Sveriges landskap är fyllt av historia. Men kansk är det kung Gustav Vasas äventyr i Dalarna man oftast kommer att tänka på och har läst om. Men dessa äventyr får tas med flera nypor salt eftersom han själv dikterade dem för biskopen i Västerås, Peder Svarts. Här finns Gustav Vasas liv nertecknat, från födseln och till sonen Eriks födelse, 1533. Detta är den enda källan som finns och där Gustav Vasas äventyr i Dalarna detaljerat beskrivs. (Mycket subjektivt och till Gustav Vasas fördel)

Kungsladan på Rankhyttan. Bild lånad från Vikipedia.

Och det var här, på Rankhyttans herrgård, som Gustav Vasas äventyr i Dalarna började. Rankhyttan ägdes under första delen av 1500-talet av bergsmannen Anders Persson, en gammal studiekamrat till Gustav Vasa. (Gården fick namnet från Anders Perssons farfar som hette Ranke. ) Gustav Vasa lär ha  kommit hit till gården, förklädd, för att försöka värva dalkarlarna att stötta honom i upproret mot den danske kungen, Kristian II som styrde Sverige. Hit till gården kom Gustav Vasa förklädd och tog jobb som dräng. I tröskladan sägs ha och Anders Person hat hjälpts åt att tröska. Men Anders Persson avslöjade att drängen var Gustav Vasa och vågade inte gömma honom på gården utan han fick ge sig av. Äventyren i Dalarna började

En målning av Gustav Vasa, gjord på 1800-talet hänger i en av de stora salarna på Rankhyttan.

Vackert uppdukad lunchbuffé i en av salongena. Väldigt gott dessutom och i en väldigt fin miljö.

Vi fortsatte resan

söderut genom vackra landskap, iklädd den fina svenska sommardräkten. Och ett par timmar senare stannade vi i Västerås, två kilometer norr ut, för ”bensträckare” och kaffe på Vallby friluftsmuseum.  Museet visar miljöer från både stad och landsbygd och de äldsta byggnaderna är från 1600-talet. Museet började anläggas 1921 och drivs idag av Västerås stad.

Vallby friluftsmuseum utanför Västerås blev ett annat trevligt stopp under resanTorget inom museieområdet

Området är stort och här finns förutom gamla miljöer också utrotningshotade lantrasdjur, (har levt tillräckligt länge i ett område för att ha anpassat sig till dessa förhållanden) konsthantverk, odlingar och försäljningar av kultur och prynadsväxter.

Vallby friluftsmuseum är ett av kandets största med drygt 40 olika byggnader. Tanken var att här skapa ett Västmanland i liten skala.

Wärdshuset Gaggeska gården med både ute och inneservering

Namnet Gaggeska gården är efter  en Västeråsprofil, Rudolf Gagge. Gården låg ursprungligen inne i Västerås vid Fiskartorget och flyttades hit ut till Vallby 1960.

Lanthandelns byggnad har sitt ursprung från 1700-talet. Här gick det mesta att köpa; kostymer, skjortor, glasögon, brödkorgar m.m. En del varor fanns i tunnor på golvet och andra var upphängda i taket. Lanthandeln fungerad eockså som post och tidningskontor. Här handlade många på ”krita” skrev upp sina varor och betalade när man kunde. Lanthandeln blev också en samlingspkats dit man gick för att höra senaste skvallret i byn.

 

En folkpark med folkparksteater  finns också inom området och kommer ursprungligen från Tillberga utanför Västerås. Alla i byn hjlpte till med teatern så den blev klar på mindre tid än två månader och den 22 juni 1926 invigdes folkparken. Till Vallby flyttades parken 1971.

 

 

 

20 svar på ”Stopp under vägs – Fler resor i en”

  1. Har man möjlighet att göra resan i sig till en del av resan är det helt klart att föredra! På det här viset fick ni flera trevliga stopp vilket gjorde att det blev mycket mer av resan. Friluftsmuseer är intressanta och i Lund finns ju ”Kulturen” som vi besökte i våras. Jag tycker det är väldigt intressant att se olika miljöer och hur folk levde förr. Att det var väldigt stora kontraster kan man lätt konstatera. Så är det väl förvisso i dag med men det finns väl en annan grundläggande välfärd även om det skiljer mycket åt. I vårt land ska jag väl tillägga…

    Kram och ha en bra dag!

    1. Många gånger när en resa, privat eller i grupp, planeras så är det ofta målet som gäller. Jag tycker det är värt att ta tid på sig och hinna ta in det en passerar och just att det kan bli fler resor i en. Och utan att skynda på. ”Kulturen” i Lund har jag hört talas om men aldrig besökt. Vore intressant. Visst är det roligt att se olika miljöer och jag tänkte verkligen även pådet förra året när jag ledde resan till Hälsingland och besökte Hälsingegårdarna. Där kunde man sedan jämföra dessa med mindre gårdar där det var mer knapert.
      Önskar er också en fin dag och kväll.
      Här är det ”studiedag”.
      Kram!

  2. Du har så rätt i det att stopp under vägs blir flera resor och det visar du här med detta inlägg där även jag får en resa på köpet 🙂
    Stora kramen!

    1. Jättetrevligt, Tove att du är med oss. Och visst är det fint att stanna till och ta in mer av det vackra Sverige har att erbjuda.
      Tankar och stor kram till dig.

  3. Roligt att ni stannade till i Vallby!! Underbart område på sommaren, jag åt ofta lunch på Gaggerska när jag jobbade!

    1. Det blev ett trevligt stopp här och en fin avslutning på resan till Dalhalla. Området är verkligen besöksvärt.

  4. Så många fina stopp ni gjorde. Bra planerat verkligen.
    Jag är nyfiken hur vår bussresa till Skottland kommer att bli?
    Spännande i vilket fall som helst.
    Kram/A-K

    1. Vår resa var väldigtv väl planerad och utan brådska, nog så viktigt.
      Det blir säkert bra med er Skottlandsresa också. du får berätta sedan vilken resebyrå det blev.
      Kram och trevlig kväll.

  5. Vyer som jag hade gillat att titta på i verkligheten!
    Jättefina bilder och text, tack för det!
    Det är värdefullt med en guidad resa.
    Stor kram!

    1. Tack! Du hade tyckt om allt detta. Och det är roligt att göra dessa fina avstickare borton de större vägarna. Våra resor är väldigt väl planerade och det betyder mycket.
      Stor kram från balkongen i den sena kvällen.

  6. Men det är ju så roligt med dina resor, både jobb o privat 🙂 man skall passa på så länge man kan 🙂 du bjuder på så mkt mellan himmel o jord o det är man tacksam för 🙂 kram å fin kväll

    1. Tack! Vad trevligt att du ”åker med”. Du är så välkommen! Och jobbresorna är verkligen väl planerade och innehåller många fina stopp .
      Sitter fortfarande kvar på balkongen i den vackra och ljumma kvällen. Så skönt.
      Kram!

  7. Det är just fördelen med en bussresa. Man kan planera olika ”rutter” och besöka flera ställen som är intressanta. Då blir det inte tråkigt och man få se/besöka alla guldkorn på vägen.
    Gillar den gamla lanthandeln. Kul att den har bevarats för besökare att njuta av. Men jag skulle inte vilja damma av alla saker;-)

    1. Vist är det bra med en resa som kan ha fler resor med sig. Och trevligt att vidga vyerna. Jag tycker att min resebyrå är helt suveräna på att hitta ””guldkornen” och fint att ta sig bortom de stora vägarna. Bråttom har vi ju inte.
      Vallby friluftsmuseum hade en heö del att titta på och roligt att ta del av hur det var i Västmanland förr vad gäller byggnader, växter och annat. Men, nej, damningen skulle inte jag heller här ge mig på.

  8. Verkligen trevligt med flera resor i en! Å i Dalarna finns ju så mycket att se!!
    Spännande med Rankhyttan, där har jag aldrig varit, däremot i Ornässtugan mellan Falun och Borlänge , dit Gustav Vada också tog sej,. Jag var där med min klass på 70-talet , och glömmer aldrig historien om när Gustav Vasa tog sej därifrån ( flydde från danskarna tror jag?)via dasset, som jag minns att vi fick se!
    Ha det gott i värmen!

    1. Herr Vasa startade i Rankhyttan och tog sig (berätttas det) till Ornässtugan. Kul att du varit där. Och historien med dasset minns man ju. I Ornässtugan har jag inte varit. Inte ännu.
      Visst är det bra med resor som liksom blir flera i en.
      Ha det fint du också- För mig väntar ny resa idag.

  9. Jag tycker ni hinner med så mycket intressant under de här resorna … verkar välplanerade.
    Kram!

  10. Hej, jag föll mest för Rankhyttan och dess underbara miljö i matsalen! Hade gärna inmundigat en medeltidsmiddag där! Jag förstår att ni fick god hederlig mat utan krusiduller men jag älskade ju Historieätarna o kan inte låta bli att fantisera. Vet du, jag läste med förskräckelse nu på morgonen i lokala nyheter att många busschaufförer vägrar köra till Dalhalla. De blir så illa behandlade, får inte komma in på arenan utan tvingas sitta i bussen i många timmar utan möjlighet att handla något ätbart, gå på toa eller dylikt. Har du hört några kommentarer från de som kör bussarna du guidar i? Tydligen är det inget nytt problem men dock ett återkommande om det når nyheterna på SR. Kram

    1. Rankhyttan var väldigt trevligt och miljön också. Både ute och inne. Men vi serverades en fräsch buffé som inte gick i 1500-tala anda. Men tanken hade varit rolig.
      De busschaufförer som kör för resebyråer kan visst få komma in på arenan, beror vilka avtal de har med sina bolag/resebyråer. Våra chaufförer brukar inte vilja komma in utan tar dte lugnt i bussen. Och vi äter ju rejäl middag öfre Dalhalla innan vi åker dit. Chaufförerna också. Och visst kan de gå på toa. För vår del är resorna till Dalhalla attraktiva bland förarna, men jag kan tänka mig att kanske Dalatrafik och en del andra bolag inte är det. Ren gissning dock.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *