Stockholm

Stockholm – Stad som lyser i novembermörkret

Innan vi åkte till Spanien i oktober så lämnade jag in min favoritkamera på lagning och igår fick jag hämta den. Förhoppningsvis i skick som ny  Så med både den och min “zoomkamera” i väskan lämnade jag Södermalm för en tur till City. Några ärenden att uträtta fanns på agendan och i övrigt ville jag förutsättningslöst fylla på med en dos av Stockholm.

Stureplan i Stockholm är vackert upplyst. Stureplan i Stockholm. Här är det alltid liv och rörelse och folk i farten. Så dygnet runt.

Stockholm

har en speciell plats i mitt hjärta och när jag varit borta ett tag så tar jag gärna en sväng för att se att “allt” är som vanligt. Och det är det ju nästan aldrig. Mycket nytt byggs och mycket rivs. Butiker, caféer, restauranger försvinner och nya kommer till. Passade på, när mina ärenden var uträttade, att förutsättningslöst strosa runt ett tag i City.Stannade till vid flera blomsterbutiker för att få inspiration och tog med mig lite av den varan hem.

Även i Stockholm har blomsterbutiker, torg och saluhallar tagit sig an julblommorna. I Stockholm, precis som på andra platser, har många blomsterbutiker, torg och saluhallar förberett sig med julinspiration,

Testbilder

Kom också på att jag på skoj skulle testa mina kameror genom att ta några bilder på “samma” motiv. Min zoomkamera, med 40 x optisk zoom (gör att man genom objektivet kommer närmare motivet) brukar jag använda just när jag vill ta en bild och avstånden är stora.  Objektivet blir som en kikare. Tyvärr släpper den kameran inte in så mycket ljus. Men det gör däremot “favoriten”, en Canon Power Shot G7 x.(Jag hade när bilderna togs med den inte hunnit ställa in den efter reparationen.)

Två liknande bilder från Biblioteksgatan men tagna med olika kameror. Ser ni någon skillnad i kvalitén?

Biblioteksgatan i Stockholm är klädd i julig dräkt.Bild 1. Biblioteksgatan i Stockholm. 

Bild 2. “Samma motiv”.

Jag gjorde likadant i Kungsträdgården där både renar, granar och annat var upplyst. Ser du någon skillnad här två på bilderna?

Kungsträdgården i Stockholm. Bild 3. Kungsträdgården i Stockholm. Vilken kamera har jag använt här?

Bild 4. Också Kungsträdgården.

 

Vackert upplysta alléer i Kunsträdgården.Här Birgit Nilssons allé och på motsatt sida går Jussi Björlings allé. 

Julskyltningen på NK i Stockholm

stannade jag också till vid. Och visst lyser den också upp. Brukar ta en titt när här jag är hemma i Stockholm. Och det har jag gjort sedan 1959 när jag flyttade till Solna. Förra årets variant finns det lite av här.

Var inte direkt imponerad av årets variant men kanske mer för de lite äldre barnen. Så flera mindre som inte direkt förstod vad det handlade om. Årets tema är ” Julens magiska uiversum” med tanke på att hylla femtioårsjubileet av månlandningen. En annan tanke är att väcka ungas intresse för universum. Flickan Nova är en huvudperson som drömmer om universum och får också ge sig ut på en resa i rymden. I skyltfönstren får vi följa Nova när hon får testa tyngdlöshet, slå in julklappar och ordna fest med en blandning av jul och rymdfigurer.

Några bilder från julskyltningen. Har här använt “favoritkameran”.

 

 

28 svar på ”Stockholm – Stad som lyser i novembermörkret”

 1. Mycket vackra julbilder. För mig är första bilden av båda paren du visar den som jag ser mest detaljer tydligt på. Julskyltning med rymdtema är kanske inte riktigt vad jag tänker mig kan ge julstämning, men det finns kanske något där som tar upp den kommande helgen. Ha en skön adventshelg

  1. Tack! Det är roligt att se vad läsarna tycker. Skillnaderna här blev inte så stora men de två första bilderna i de olika varianterna är tagna med “zoomkameran” som inte släpper in så mycket ljus som den andra.Rymdtemat var nog inte så mycket för de mindre tittarna och kändes inte så juligt. Men säkert så fastnade de äldre barnen för det på ett annat sätt.
   Själv ska jag resejobba i helgen. Det blir ett besök i Värmland med en hel del trevligheter. Så en fin advent blir det. Önskar dig det sammma.

 2. Mysigt med en tur i Stockholm för att insupa atmosfär och kontroller läget. Spontant tyckte jag bättre om nummer två av bilderna som jag tycker har bättre och skarpare färger samt ett annat ljus. Men det är ju först när man har båda att jämföra med som man märker detaljerna. En zoomkamera har andra fördelar så man år väl säga att de kompletterar varandra.

  Kram och god kväll!

  1. Jag passade på att titta på det “ljusa Stockholm” när jag ändå var på stan. Vad gäller bilderna så är båda de första (i serien) tagna med zoomkameran och tvåorna med den andra. Kul att jämföra är det. Hade inte testat det tidigare. (ISO- talet var också lägre på bilderna med min favoritkamera och det innebär också att det kan vara mindre brus i dem.)Kamerorna kompletterar varandra och är enklare att ha med än det stora systemkameran.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Härligt med lite Stockholmsbilder igen och roligt även din bildtest med kamerorna. För mig var det ingen tvekan vilken som var vilken och jag konstaterar även att du och maken har samma kamerasmak, även han har en G7x. Det är en väldigt bra kamera och han retar mig hela tiden när jag släpar runt på “mina monster”.
  Ha det gott och återigen…trevlig helgresa!

  1. Vad roligt att maken har en G7X! Jag är nöjd med den. Och roligt att du också anser att den är bra. Men tittade igår i fotobutiken på en nättare systemkamera. Är allt bra sugen. Har en så bra fotobutik på Kocksgatan med personal som kan. Testade ett bra objektiv till. Men det får bli under våren.
   Missade idag att ha med länken till dig. Men den ligger med nu i morgondagens inlägg. Vill så gärna att många ska ta del av din fantastiska blogg. Så njutbar läsning och fantastiska bilder.
   Är nu beredd inför morgondagens resa. Det ska bli så roligt.
   Önskar dig också en fin advent

 4. Välkommen hem till Sverige igen!

  Så ser jag att Stockholm har fått adventskostymen på sig, kanske till och med julkostymen. Vackert!

  Apropå bilderna: Första paret ut så gillar jag bild 1:s motiv bäst, men bild 2 är bäst egentligen. Du riktade kameran litet för högt bara av någon anledning.

  Andra paret ut, ja, där gillar jag bild 2 bäst. För övrigt gillar jag bilden från Birgit Nilssons Allé.

  Idag har vi fått se litet av solen även i Jönköping, det var länge sedan sist. Kanske tog du med dig litet sol hem från Spanien!?

  1. Tackar! Känns också fint att vara hemma igen. Ja, Stockholm har börjat med julkostymen och en hel del butiker har nog prövat in den sedan i mitten av oktober. Såg julprylar innan vi åkte runt den 20/10- Jag såg det när jag tittade på bilderna på datorn att det blev så. Bild 2 är tagen med min favoritkamera. Bilden från allén och bild nr2 från Kungsan är också tagna med den lagade favoritkameran.
   Även här visade sig solen en liten stund på em- Fint att den även gjorde det hos dig.
   Önskar dig en fin adventshelg.

 5. Kommenterar på mobilen, då mitt antivirusprogram säger att din blogg har hotfullt script, vilket programmet blockerar. Så det låter mig inte komma in på din blogg. Suck! Kolla om du vill.
  Bilderna från Stockholm gillar jag. Här på lilla skärmen föredrar jag också de första bilderna. De är klarare tycker jag.
  NK:s skyltning är väl sådär. Många klagade ju redan ifjol, och jag har hört några negativa reaktioner även i år. Men det är ju ändå kul att NK fortsätter med traditionen.

  1. Nej, det ska inte vara något problem med min blogg. Har kollat med maken sson som kan det här och jobbar med datasäkerhet. Vi har också kollat på fyra olika datorer och inte fått något meddelande om detta. Vad jag kunnat se och förstå har inte andra som kommenterat haft problem. Men ska givetvis kolla upp detta. Men trist att du inte kommer in via din dator.
   Blir ju inte samma sak att se bilder på en liten skärm. Där märks nog ingen skillnad alls. Även bilder tagna med mobilkameran kan ju ofta bli bra där.
   Visst är det kul att NK fortsätter och jag såg några äldre barn som mer entusiastiska än de yngre.
   Däremot kan jag ju inte komma in på den bloggadress du lämnade här . Men på den vanliga adressen går det hur bra som helst

 6. Vilka vackra gatubilder från ett juligt Stockholm. Jag bara njuter av dina bilder, för jag har ju också mitt hjärta i Stockholm. Och så roligt att jag fortfarande kan känna igen gatorna. Fast förvandlingen av staden sedan jag lämnade den är stor.
  Så intressant med dina dubbla foton av samma platser. Måste ju säga att Canon-kameran verkar ge ett bättre djup och även omfång. Så vad kul att du är nöjd och kan starta upp med den kameran efter servicen med den. Ska bli kul att fortsättningsvis följa dina med med den kameran.

  Önskar dig EN TREVLIG HELG OCH FÖRSTA ADVENT !
  KRAM MARIE

  1. Tack! Vad roligt att du känner igen dig! Och Stockholm är sig ganska likt i sig men mycket byggs om, rivs och byggs till. Även min zoomkamera är en Canon men det tar inte in så mycket ljus och bilderna blir lätt mer “brusiga”. Men en systemkamera kommer det att bli under våren. Och dte finns ju idag smidigare modeller. Var och tittade igår i fotobutiken när jag hämtade min reparerade kamera. Fick testa lite och fick bra råd. Och du har också gett mig bra förslag på objektiv som jag fick testa. Butiken är verkligen bra och är just en foto/kamerabutik.
   Önskar dig också en fin första advent. Sjölv ger jag mig av på jobbresa till Värmland i morgon. Blir både kultur och natur.
   Kram! Och tack för uppmuntran

   1. Det är lite kul att se alla möjligheter i varje kamera och hur resultaten blir. Får se när jag hittar mig själv en kamera. Den här gången tänkte jag testa att köpa en bättre begagnad.
    Det är kul också att testa sig fram med olika objektiv.
    Så spännande morgondagen blir för dig med resan till bl a Lars Lerins utställning.
    Kram och ha en fin resa !

    1. Du kan ju det här och jag är novis. Men roligt är det. Och jag har en del möjligheter med min Canon Power Shot G7X. Ska testa dem mer. Ska bli spännande att se vad du hittar.

 7. Egentligen ser jag nog inte så stor skillnad på bilderna men jag tyckte att bild nr2 av båda kanske, kanske var lite skarpare….men å andra sidan är mina glasögon dåliga 😀
  Välkommen hem förresten och så ska du ju ut på äventyr nu, det blir jätteskoj att få följa dig där, nu önskar jag dig en alldeles underbar fredagkväll!

  1. Tack! Fint att vara hemma också. Nej, så stor skillnad blev det inte just här. Bild 2 borde vara skarpare och med mindre brus i. Men det beror nog på hur man ser det. Tror du såg “rätt”.Ja, i morgon bär det av på jobbresa till Värmland. Ska bli så roligt. Rapport kommer.
   Önskar dig också en fin kväll och trevlig första advent.

 8. Jättefina bilder, och väldigt svårt att se någon skillnad på fotona, de är jättefina allihopa!
  Tack för titten på NK julskyltning, vet inte om jag hinner in till stan innan jul?
  Stockholm är verkligen vackert!
  Kram!

  1. Tack! Nej, här blev det inte så stor skillnad. Men min favortitkamera som varit på lagning tar in mer ljus och det underlättar när man tar bilder i mulet väder eller när det är mörkare. Hinner du inte till stan så tycker jag inte du missar så mycket vad gäller NK:s julskyltning. Annars var det fint att gå runt och se alla ljus.
   Visst är Stockholm vackert.
   Kram

 9. Vackra bilder från vår vackra huvudstad! Spontant så gillar jag första bilden i den första jämförelsen och den andra i den andra bäst … och allén vid Kungsträdgården är kanonläcker!
  Ha en fin adventshelg!
  Kram

  1. Tackar! Kul att testa de olika kamerorna och dte beror nog lite på. Jag håller med dig här. Men den första bilden är tagen med “zoomkameran” som släpper in mindre ljus. Och den andra med “favoriten”.
   Allén är tagen med “favoriten”
   Önskar dig också en fin första advent.
   Kram

 10. Skönt att du har fått tillbaks favoriten nu 🙂 Fast jag ser inte så stor skillnad mellan bilderna, å andra sidan kanske jag inte har fått upp ögonen ordentligt ännu… 😉

  Fina bilder allihopa – det kan jag i alla fall konstatera 😀

  1. Tack! Jag är glad att “favoriten” är tillbaka. Och båda kamerorna kompletterar ju varandra. Men den rejäla zoomkameran har mindre ljusinsläpp och det märks i en del lägen . Kanske inte så tydligt på bilderna här men detaljerna syntes bättre med “favoriten” och de bli mindre brusiga i större format..

 11. Alla bilderna är bra, svårt att se någon skillnad.
  Bra ändå med två kameror som kompletterar varandra.
  Ha en fin första advent 😊

  1. Så stor skillnad märks inte just här kanske men en mindre. Och båda kamerorna fyller sin funktion. Men Canonkameran som varit på reparation har ett betydligt större ljusinsläpp är zoomkameran.Och bilderna där kan i en del lägen, bla. mulet väder bli mer “gryniga. ”
   Önskar dig också en fin första advent.

 12. Hej, jag har ju en vanlig enkel Lumix men jag tycker också den har dåligt ljusinsläpp och så tycker jag att inomhusfoton blir grumliga eller grusiga eller vad man kan säga. Så helt nöjd är jag inte, men vill inte ha något tyngre att släpa på..
  Jag tycker nog att bägge dina kameror funkar bra! Hälsa till Värmland så gott, hoppas ni har lika fina väderförutsättningar under julmarknaden som vi hade idag. Kramen

  1. Du tar ju verkligen fina bilder° Har aldrig ens funderat över att den inte tar in bra ljus. Bilderna blir ju inte heller “gryniga” som de kan bli om det är dåligt med ljus. Men man kan ju ställa in en del själv vad gäller ljuset. Ska jag köpa en system kamera blir det inte en stor och tung. Jag såg i fotobutiken fler i nättare och lättare modeller.
   Vädret ser ut att bli toppen även i morgon. Bara att tacka och ta emot.
   Kram

 13. Fint med ljus och julskyltning! Nu när det kommit lite snö är det ju äntligen lite ljusare oxå 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *