Stockholm

Stockholm igår – Södermalm och några favoriter i repris.

Stockholm igår. Inte ett moln i sikte här hemma på Söder. Den blekblå himlen och en vacker sol gjorde sitt allra bästa för att locka ut mig. Ingen direkt övertalning var heller nödvändig. Några egentliga planer för dagen fanns inte.Inte annat än att ägna mig åt en friskvårdande runda på ett par timmar. Och att heller inte vara “mitt i smeten”.

Stockholm igår. Södermalm. Skanstull. Nästan lite vårkänsla. Stockholm igår, den 17 december. Nästan lite vårkänsla med de gröna gräsmattorna. Här en bit av Tullgårdsparken helt nära där vi bor. 

Stockholm igår – Snarare Södermalm igår

och med några av mina favoriter som får återanvändas. Inte bilderna för de är gårdagsfärska. Men promenaden och de stopp jag gjorde.

Går jag hemifrån rakt norrut når jag strax Södermannagatan. En skön blandning av gammalt och nytt, mindre butiker, caféer och restauranger. Med viss småstadskänsla.(Skorstenen längst bort i bild är från värmeverket tvärs över kanalen där jag bor.)

Längst norrut på Södermannagatan, uppe på en höjd, ligger vackra Katarina kyrka. Kyrkogården korsar jag ofta och stannar också gärna till vid några av gravarna. Just här på kyrkogården är många “kända” personer begravda och som på olika sätt har anknytning till Södermalm. (Cornelis, Anna Lindh, Gösta Ekman, Kim Anderzon, Michael Nykvist,Tomas Tranströmer, Sara Danius m.fl och de har sina gravplatser helt nära varandra.)

Stockholm igår. Södermalm. Katarina kyrka. Stockholm igår; Katarina kyrka lyste upp än mer i den bleka decembersolen.

Jag stannade bl.a till vid Sara Danius grav. Stilren, enkel och vacker. Och visst finns det en symbolik i detta. 

Jag lämnade Katarina kyrka och och strosade runt i de gamla kvarteren norr om kyrkan. Gamla kvarter och smala kullerstensgator. Här och var kan man också få en glimt av vattnet nedanför. (Stockholms ström/Östersjön)

Från Katarina kyrkbacke och gränderna här och svängde jag in på Mäster Mikaels gata. Och tankemässigt förflyttade jag mig tillbaka till 1600-talet och omgivningarna här.  Och vem var då denne mäster Mikael? Jo, det var Stockholms bödel som under åren 1635-1650 utövade sitt “hantverk” vid den närbelägna galgen på Stigberget. Han bodde också här i kvarteret. Ofta var just “mäster” en titel för bödeln. (Vill du veta mer om Mäster Mikael, Katarina kyrka och höjder på Söder så har jag skrivit om det här.)

Stockholm igår. Södermalm. Mäster Mikaels gata. Stockholm igår. Mäster Mikaels gata. Och jag är helt ensam här.

Utsikt över huvudstaden

Mäster Mikaels gata österut. Och här ligger också Cornelisparken med namn efter trubaduren och låtskrivaren Cornelis Vreeswijk. En liten park med fantastisk utsikt över Stockholm och som invigdes i juni år 2000.

Från Cornelisparken blickade jag mot Skeppsbron och Gamla stan där Tyska kyrkans torn reser sig över nejden. Lite till höger i bild skymtar också konturerna av “Hötorgsskraporna” i City.

Jag gick vidare här uppe på höjden, för det är just på Söders höjder jag var, och stannade till på Fjällgatan. En utmärkt plats att stanna till på för att få en helhetsbild över Stockholm. Under högsäsong går det knappast att ta sig fram här och antalet turister och turistbussar brukar vara stort. Nu var jag helt ensam. Jag och månen som gjorde mig sällskap.

Tvärs över vattnet ligger Kungliga Djurgården med Gröna Lund. Uppe på höjden skymtar Skansen med Solliden, Seglora kyrka och tornet “Bredablick”. Och i  bakgrunden finns Kaknästornet, ett radio och tv-torn.

Stockholm igår. Aftonrodnade la sig tidigt. Utsikt från Fjällgatan över till Kasstellholmen. Stockholm igår. Aftonrodnaden kom tidigt och ger omgivningarna ett rosa sken. Tittar jag lite åt höger, österut, blickar jag över till Kastellholmen.

“Fåfängan” är också en höjd

i närheten där man med fördel också kan njuta av utsikten över Stockholm stadens inloppet. Här uppe finns både restaurang och café och utsikt ingår.  (Öppettiderna varierar efter säsong men sommartid är det öppet när flaggorna är hissade. Men så här års är det bäst att titta på hemsidan. )  Men man kan givetvis, när som helst, ta sig en tur upp bara för att njuta av utsikten.

Varför heter det då  “Fåfängan”? Här uppe på berget byggde man på 1600- talet en “skans,” ett försvarsverk, för att skydda Stockholm. Men detta kom senare inte att vara i bruk.  Så på 1700-talet köpte grosshandlare Lundin från Stockholm större delen av berget och byggde  ett lusthus är uppe. En “fåfänga” och med en fantastisk utsikt över Stockholm. Grosshandlaren gick  så småningom i konkurs och lämnade både “Fåfängan” och sin stora villa och nya ägare kom till. Men 1916 övertog Stockholm stad byggnaderna och det har sedan dess bedrivits café och restaurangverksamhet här uppe. Lusthuset brann i början av 1990- talet men byggdes upp igen.

Ordet fåfäng användes förr i Sverige om mark som var ofruktbar och där det ansågs fåfängt att odla. Men I Stockholm fick ordet en speciell betydelse och kom att vara ett lusthus byggt på ett berg och med vidsträckt utsikt.

 

38 svar på ”Stockholm igår – Södermalm och några favoriter i repris.”

 1. Vilka underbara bilder från din promenad i går. Stockholm är en så fin stad så jag känner verkligen att ett besök snart måste bli av. Nu kommer sonen ner till jul och sedan kommer min kusin ner efter helgerna men fram på vårkanten kanske…

  Kram och god lördag till er!

  1. Tack! Ja, det var en strålande dag och jag kände det so om jag “ägde” stan.
   Hoppas du kan ta en tur fram på vårkanten för då är ju Stockholm om möjligt än vackrare.
   Kram och trevlig lördag.

   1. Stockholm på våren vore perfekt fast det fungerar ju när som helst. Vi vill så gärna se sonens nya lägenhet så det måste bara bli av.

    Kram

 2. Bror och svägerska var hos oss på lunch idag. De föreslog en gemensam Stockholmsresa över en långhelg, när det blir vår igen. Oj, en sån massa platser vi måste besöka, efter att ha fått se och läsa dina inspirerande bilder och berättelser
  Ha en fin lördag! Kram

  1. Vad trevligt med en gemensam Stockholmsresa. Och våren är ju en perfekt tid för att spendera en helg här i huvudstaden.
   Roligt att jag kan dela med mig av “mitt” Stockholm och jag gläds över att se din vackra del av landet som vi bara snuddade lite vid på vägen till Ullared. Men det smakade mycket mer.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 3. Så fina foton och så spännande att läsa om Fåfängan! Den betydelsen på ordet, obrukbar, var helt nytt, fåfäng för mig är något helt annat, när man svassar och mallar sig och tror man är någon, flärdfull helt enkelt…
  Kul också att höra berättelsen bakom namnet på berget där jag också varit flera gånger, det är ju så fint däruppe.
  Kram

  1. Tack! Man ansågs vara fåfäng om man trodde att man kunde odla på denna mark. Men sedan kom ju ordet att få en annan betydelse och det är väl så vi tänker på ordet.Det blev en fin runda och jag kände det som om jag ägde Stockholm. Inga andra var just här.
   Kram

 4. Friskvård när den är som bäst, gratis är den också, fina fisken ju.

  Jag älskar verkligen sådana där gator med byggnader som gör att man känner historiens vingslag, väl bevarade områden där utan en massa skyskrapor som förstör allt.

  Underbara bilder Ditte, tack för denna gång och ha en fin kväll.

  1. Tack! Roligt att du hängde med-
   Visst är detta en bra form av friskvård och dessutom gratis.Här, längs rundan, hade jag många favoriter. Och de kan man ta repris på.
   Södermalm har många liknande områden och jag rör mig gärna här.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Ha det bra.

 5. Helt underbara bilder, där du återigen har fångat “ljuset” perfekt. För vinterljuset är definitivt speciellt tycker jag. Ja, i och med idag har vi haft tre “vårdagar” i huvudstaden. Åtta grader och vindstilla – undrar vart du tog dig idag;-)

  1. Tack! Ja, ljuset ville samarbeta och jag hade ju ingen brådska. Lite vårkänsla var det ju också och än mer idag.
   Ja, dagens runda blev av lite annat slag. (Tappade en halv tand och en plomb.)

 6. Aftonrodnad, vilket vackert ord, passar så bra till dina fina foton!!
  Jag visste inte att man kan kolla in flaggorna vid Fåfängan på sommaren för att se om de har öppet, fiffigt! Har bara varit upp där en gång, men minns det tillfället så väl, vi lyssnade på härlig musik med bl.a Janne Åström, Lasse Lindbom. Utsikten var magisk!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Visst är aftonrodnad ett vackert ord. Och det var väldigt vackert när jag stod här uppe och blickade in över stan och ut över Stockholms inlopp. känslan. Vi går då och då upp hit till Fåfängan några gånger varje år under den varmare tiden. Alltid lika trevligt. Tyvärr har vi missat underhållningen/musiken.Men det kommer en ny vår. Och visst är utsikten magnifik.
   Ha en fin kväll. Antar att du kanske jobbar och önskar dig då en lugn jobbnatt.
   Kram

  1. Strålande väder både torsdag, fredag och idag. Nästan lite vårkänsla idag med +8 grader idag.
   Det var en så vacker promenad, 7 km, och mycket att se och uppleva.
   Har varit ute ett bra tag idag också. Ingen halka utan barmark.
   Önskar dig också en fin helg

 7. Vilka dagar, som vår nästan ,-)
  Väldigt vacker grav Sara Danius har.
  Ojdå Mäster Mikael låter inte som en bödel.
  C Vreeswijk verkar ha varit en enkel vänlig person, gillar hans låtar.
  Vackra hus, vilket skulle jag välja om jag kunde, både det gröna och orange är vackra.
  Härliga bilder från promenaden ,-)
  Jag kanske får börja gå på steppisen när jag är inne hos dig ,-))
  En fortsatt fin Helg hoppas jag att du får! Varm kram primrose ,_)

  1. Visst har det varit några fina dagar nu och idag +8 hos oss. Även gräsmattorna är riktigt gröna.
   Jag stannar ofta till vid Sara Danius grav. Den är så fin i all sin enkelhet.
   Det var en fin runda och det kändes som om det var jag och Stockholm. Och denna aftonrodnad som sänkte sig gjorde allt än vackrare.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram! Och det är alltid så roligt att du är med.

 8. Jag tror att min kommentar försvann upp i rymden.
  Men jag ville ära dig för de fina fotona på himlarna på några foton. De i rosa.
  En vacker runda överhuvudtaget, tack för den.
  Stor kram!

  1. Att kommentarer försvinner händer nu och då. .
   Tack, så roligt att strosa runt så vackert med aftonrodnaden. Det kändes som om det var jag och Stockholm här uppe på söders höjder. Vi har haft lite skön vårväderskänsla torsdag, fredag och idag.Idag +8.Ljuvligt.
   Väldigt njutbart att strosa här på Söder, inte minst i vackert väder, och utsikten ingår ju oftast. Liksom all historia.
   Stor kram

 9. Jag visste inte att obrukbar mark kallades för fåfäng. Fåfänga har jag alltid satt i samband med ett lyxigt lusthus. Så många gamla fina byggnader ni har i Stockholm. Tur att inga Åstorpspolitiker har haft något inflytande där, för få hade de rivits. Vi har haft många gamla fina hus som. I är borta bara för att de skulle ge plats åt nybyggnation.. Det behövs en blandning. Kram

  1. Man kallade den så eftersom man tyckte att det var “fåfängt”, lönlöst, att ens försöka odla här. Men senare kom ju ordet att få en annan betydelse.Just ett fint lusthus blev senare betydelsen. Och kanske samma tid “att vara fåfäng”.
   Här rev man ju Klarakvarteren,”tidningskvarteren” på 60-talet. Men man har inte gett sig på vare sig Gamla stan eller Söders gamla hus. Tacksam för det. Men många av husen har dock restaurerats och de hyrs ju ut som bostäder. Nej, inga Åstorpspolitiker som vill riva dessa fina hus vill vi ha
   Tänker dock ofta på Fogelströms böcker och karaktärer när jag går här- För dessa områden på Söder karakteriserades ju verkligen av slum, fattigdom och stor och trångboddhet.
   Visst behövs det en blandning men viktigt också att ha historien kvar.
   Kram

  1. Söder har så mycket och i olika delar. Jag är så glad att jag har allt detta helt nära. Tittade ju över härifrån till Skansen och Djurgården igår.
   Vi var utanför Skansen i veckan men ångrade oss. Hade ingen lust att betala 200 kr i entré. Verkade inte som andra heller hade det för det var i princip inga besökare där. Men en del av Djurgården tog vi oss an och veckan innan Nordiska museet.
   (Såg på Instagram att ni inte direkt var ensamma idag så många måtte väl ha betalat entré.)

 10. Härligt att följa med på promenad och visst är det skönt och så nyttigt att få frisk luft. Fina bilder och kul att få lite berättat om de olika platserna. Ha en härlig söndag och kram på dig.

  1. Tack! Jätteroligt att du följde med. Och det var ju också så vackert väder. Jag försöker gå mellan 4-8 km varje dag för att hålla ryggen i form och en hel del finns ju att se under vägs.
   Önskar dig också en fin fjärde advent.
   Kram

 11. Alldeles fantastisk bilder! Så fint fångat med kameran och ljuset är verkligen helt underbart!
  Nu har jag ju tid och möjlighet att göra sånt jag inte kunnat de senaste åren – och en resa till Stockholm ska absolut bli av framåt vårdagarna 🙂
  Kram

  1. Stort tack! Det var ett väldigt vackert ljus när jag var ute och det ändrade sig efter hand. Och aftonrodnaden var så fin.
   Vad trevligt om du tar dig en vända hit. Och har du lust så kan vi tillsammans ta oss runt Södermalm och en del annat. Vet ju att du tillbringat tid här i stan förr och mycket av det gamla finns ju kvar. Liksom en hel del nytt också.
   Kram och trevlig fjärde advent.

 12. WOW!!! Vilket underbart väder och vilka fina bilder! Och varför ändra en vinnare? Dina promenader på Söder är ju helt fantastiska 🙂

  Ha en fin fjärde advent!

  1. Tack! En fin runda blev det, hela 7 km och i fint sällskap av en blek sol, blå himmel och så småningom en vacker aftonrodnad. Här kändes det som en vårdag. Och att strosa runt på Söder och från höjderna här blicka ut över stan är ju en riktigt höjdare på flera sätt. Så glad att jag har detta helt nära.
   Önskar dig också en trevlig fjärde advent.
   Strålande sol idag också. Bara att njuta.

 13. Oj, oj, oj, vilken underbar promenad. Du får mig att längta till huvudstaden.
  Om en månad får vi nycklarna till vår lilla lägenhet och då kommer vi naturligtvis att spendera en hel del tid i dina trakter.
  Jag vet, via dig, att vi har mycket att utforska.
  Nu verkar det bli kallare igen så kanske blir de gröna gräsmattorna vita ett tag igen.
  Hoppas din söndag, den sista i advent, blir lika fin som gårdagen.

  1. Det var verkligen rogivande att strosa runt och det kändes som om jag hade hela Stockholm framför mig.
   Så roligt med er lägenhet här och tiden fram tills ni får nycklarna går ju fort. Härligt att även kunna möta den kommande våren i Stockholm.
   Här är det nu +7 så gräsmattorna är gröna. I alla fall idag.
   Önskar dig också en fin fjärde advent. Och varmt välkomna till Stockholm.

 14. Hej Ditte!
  Tack återigen för fina bilder!! Alltid lika intressanta!
  Var rädd om dig!
  Btw, värden var här i går kväll så nu är jag säker på flytt, jipiii!!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Stort grattis till flytten och den “nygamla” lägenheten. Så roligt!
   Jodå, jag är rädd om mig.
   Roligt att du var med mig runt här och det var verkligen en strålande dag.
   Kram

  1. I vackert väder är ju Stockholm än mer njutbart. Här finns ju så mycket att ägna sig åt. Och allt inom nära avstånd.
   Ha det bra du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *