Stockholm

Stockholm i går – “Sakta gick vi genom stan”

Stockholm igår bjöd på strålande sommarväder och har så gjort de senaste dagarna. Även idag är det helt molnfritt och sommarkänslan har infunnit sig. I går hade vi ett ärende att uträtta i City och bestämde oss sedan för att promenera hem till Söder. En sträcka på ca 5 km och lite mer med några avvikelser på vägen. Och vi var inte ensamma om att ha denna sommarkänsla.

Vi var tidigt ute för vårt ärende och slog oss ner på Gamla Brogatan som nu i sommar är en av Stockholms “sommargågator.”

Stockholm i går

Vi tog tunnelbanan in till City och Vasagatan där vi hade ett ärende att utföra och promenerade sedan hem till Söder. Vi gick via Drottninggatan till Gamla stan där det blev några stopp och  fortsatte sedan över Guldbron/Slussbron till Slussen.

Sträckan vi gick är markerad med grå prickar. Och vid kvarteret Hamnvakten är vi hemma igen-

Den här sträckan, från City, via Gamla stan och hem till Söder, har jag gått många gånger och nu under pandemiåret har det varit ganska glest med människor jag mött på vägen. Nu var det glädjande nog fler som var ute men ingen trängsel och de flesta med avstånd till mötande.

Stockholm igår. Drottninggatans besökare var ganska få och det var gott om plats. Turisterna, varken de svenska eller utländska har börjat komma.Stockholm igår. Drottninggatan har gott om plats. Andelen utländska turister är liten och de svenska turisterna har ännu inte börjat komma. Drottninggatan är till stora delar bilfri och räknas som en av huvudstadens shoppinggator.

Vi fortsätter Drottninggatan  söderut och kommer fram till Riksbron och stannar till.

Framför oss har vi Kungliga operan till vänster, Norrbro och där bakom ligger “Palmerska huset”  som sedan 1930-talet är sammanbyggt med Svenska Handelsbankens byggnad. Byggnaden kom till i slutet av 1800-talet för bankdirektör Herik Palme. Grand hotell skymtar till höger.

Så är vi då i Gamla stan.

Det var alltså här Stockholm grundades på 1200- talet och det var just detta som förr var “Staden”.

Stockholm i går. Gamla stan. Västerlånggatan- Några besökare såg vi- Stockholm igår.Västerlånggatan brukade vara ett turiststråk. Men det var innan pandemin. Glädjande att se att vi i alla fall inte var ensamma här. För tyvärr så har det varit så under detta år. 

Många butiker, caféer och restauranger har bommat igen. För kunder måste finnas för att dessa ska kunna leva vidare.  Många turister har förr alltid sökt sig hit och trängseln har varit stor. Gamla stan har förr varit ett omtyckt besöksmål för de kryssningsturister som kommit till Stockholm och ligger på gångavstånd från Stadsgårdshamnen de flesta fartygen lagt till.

Stortorget var förr liksom “navet” i Gamla stan och även hit har många turister sökt sig.  mer om både Stortorget och en hel del annat har jag berättat om i bl.a inläggen Till Gamla stan återkommer jag gärna, Se upp och Mer från Gamla stan.

Stortorget i går. Flera skolklasser på besök och en hel del besökare på uteserveringarna runt torget- 

Vi tar oss vidare och det gör vi via Köpmangatan som är det tidigaste belagda gatunamnet och finns nämnt på 1300- talet- Här hade köpmännen sina salubodar. Idag finns en del antikvariat, hantverksbutiker och gallerier längs gatan- Och inte minst spännande detaljer på många av de gamla huse.

Gamla stan och Köpmangatan. Tyvärr få besökare så det är knepigt för butikerna.

Vi stannade också till vid en favorit, det lilla torget Brända tomten och uteserveringen “Under kastanjen” (Finns mer om detta i inlägget Mer från Gamla stan som jag länkade till en bit upp på sidan)

Stockholm i går. Gamla stan och det lilla torget Brända tomten med caféet Under kastanjen- Stockholm igår. Det lilla torget Brända tomten och det trevliga caféet Under kastanjen.

Från Gamla stan och till Söder

Vi lämnade Gamla stan och gick över den nya Slussenbron/Guldbron som förbinder Södermalm med Gamla stan. Och vårt nästa mål var Mosebacke och terrassen där.

Stockholm i går. Slussen och Slussbron. Gott om plats för alla. Stockholm i går. Gott om plats på Slussenbron. Här samsas fotgängare, cyklister och bilister.  

Men se, här blev det inte riktigt som vi tänkt oss. Och orsaken till det var att gårdagens “Grammisgala” skulle äga rum här på  Södra teatern och på Mosebacketerrassen så det var stängt. Inget vi direkt kunde ändra på.

Mosebacke torg och Södra teatern.Förberedelser för “Grammisgalan” pågår för fullt. Och det redan vid 13.30.

Men på Mosebacke torg kunde man slå sig ner och handla i kiosken här. Kanske skulle det rent av finnas plats.

 

Trevligt  med ett bra alternativ till Mosebacketerrassen. Men utsikten över stan går man miste om. Å andra sidan kan man inte alltid få allt.

Alternativ fanns också. Många satte sig med sin inköpta mat och dryck på parkbänkarna alldeles nära entrén till Mosebacketerrassen.

 

18 svar på ”Stockholm i går – “Sakta gick vi genom stan””

 1. Tack för denna trevliga promenad genom fina delar av Stockholm. Det känns befriande att det är lite mer folk som rör sig ute men jag förstår att det har varit och är tufft för många butiker och caféer.
  Gamla Brogatan är den gata som inspirerade det numera stora företaget Gambro när det gällde företagsnamnet. De hade sina första lokaler på Gamla Brogatan och då blev namnet plötsligt ett logiskt val. Bara en parantes…

  Kram och god fredagskväll!

  1. En skön promenad blev det och med några stopp. Och visst är det roligt att se att det är lite mer liv på stan.
   Vad roligt detta med Gambro. Helt nytt för mig att veta var namnet kom ifrån. Men helt logiskt. Minns gatan från 60-talet när jag besökte butiken “IMPO” för att köpa amerikanska militärkläder. I stor storlek.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Vi får verkligen hoppas att butikerna i gamla stan överlever och att turismen kommer igång igen. En härlig promenad tack för den =) Här är ff promenad förbud =( men det är bara att lyssna och göra som sjukgymnasten säger. Men igår kändes det fånigt att ta ut bilen och köra ner till frisören, genar jag genom skogen så är det 1.6 km…..med bil blir det längre. Men får man inte så får man inte…. Njut av sommarkvällen!

  1. Det är väldigt kämpigt för många av dem och har varit så länge- Men kanske kan en ljusning nu komma. Hoppas- Förstår att du har promenadförbud och viktigt är att ditt knä blir bra och att du följer de rekommendationer du fått.
   Du har en vacker trädgård att njuta av och kan tänka mig att det kan pigga upp.
   Strålande vackert här också idag så nu middag på balkongen. Och där lär vi bli sittandes-
   Önskar dig en fin helg.

 3. Fin promenad.
  “Under kastanjen” vilket trevligt namn.
  Ljuvligt med vacker sommargrönska.
  Befinner oss en bit norrut från Umeå.
  Bilhyresäsongen har börjat.
  25 grader varmt , dock betydligt svalare vid havet!
  Ha en trevlig helg.

  1. Stockholm är så vackert nu och en promenad genom stan så behaglig-
   “Under kastanjen” rekommenderas både för miljö och att det är trevligt- Utbudet som finns smakar också finr.
   Vad trevligt med en tur norrut och i fint väder blir det ju extra lyckat.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Fina fåglar, är det svanar eller gäss.
  Härliga bilder, så lite folk, få se om det kommer turister, beror ju på smittspridning hur det är i semestertider, under kastanjen har vi suttit många gånger, kul att kunna säga att jag känner igen mig i dina fina bilder ,-))
  uteserveringar ett av det mysigaste som finns.
  Så fina platser att fika eller bara njuta på.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag tror att detta var gäss som hängde längs Gamla Brogatan. Men säker är jag inte-
   Nu var det ändå lite mer besökare i Gamla stan än vad jag brukar se här och det var roligt- Lägger sig nu smittspridningen så kan det ju bli hoppfullt-
   Vad roligt att du känner igen “Under kastanjen” , ett ställe jag också tycker mycket om.
   Väldigt roligt att du är med.
   Önskar dig en fin helg.
   kram

 5. Stortorget tog jag och brorsan min en fika vid sista jag var där, älskar verkligen de kvarteren där historiens vingslag verkligen fläktar gott.
  Det är tufft för butiker i dessa tider och har ju varit det ett tag nu, vi hoppas väl att det öppnar upp nu och fungerar utan mer smittspridning.
  Tack för jättefina bilder Ditte, en fröjd att besöka din blogg.

  Ha nu en fin inledning på helgen.

  1. Tack, för fina ord.Då roligt att du är med på mina turer-
   Roligt att nu se att Stortorget hade fler besökare än jag sett på länge- Hoppas nu att besökare återvänder till Gamla stan för här finns så mycket fint att se och trevliga ställen att slå sig ner på-
   Önskar dig också en fin fredag och en trevlig helg.
   Ha det gott

 6. En härlig promenad som även jag har gjort några gånger, men såklart inte lika frekvent som du. Bor man i förort så gör man;-)
  Sista bilden är så härlig och somrig. Äntligen!
  Gamla Stan däremot har en lång väg att gå innan näringsidkarna kommer återhämta sig. På Drottninggatan och på Söder ser det bättre och mera hoppfullt ut, men Gamla Stan är ju beroende av utländska turister, och de lär dröja. Så synd!

  PS. Perfekta bilder:-) DS.

  1. Tack för bildkomplimangen-
   Visst är det så att en del har vi på nära håll och du har annat i dina trakter. Jag har ju inte heller det senaste året varit sp mycket norr om stan- Men andra tider kommer. Stockholm har ju haft besök av ett par stora kryssningsfartyg nu, varav ett i tisdags. Men passagerarna fick ju inte gå iland- Blir det nu lättnader med Covidpassen finns det ju hopp för Gamla stan- Tyvärr har de haft det riktigt svårt- Söder har klarat sig ganska bra och här har en del nyetablering skett- Kul i sig- Såg även på Drottninggatan att många butiker och caféer slagit igen-

 7. Vilken härlig sommarkänsla man får när man går med dig i ett somrigt Stockholm. Jag gillar alla uteserveringar som ligger lite i skuggan under träd och i parker. Man tror att man befinner sig på kontinenten!
  Kram

  1. Stockholm har verkligen varit somrigt nu i flera dagar och det uppskattar vi verkligen. Och visst är det trevligt med alla serveringar som ligger med lite grönska runt sig. Uppskattas. Och det är ingen trängsel heller. Tycker folk har lärt sig detta att hålla avstånd. Tog lite tid bara.
   Kram

 8. Oh, vad härligt det ser ut! Och vad jag längtar till Stockholm.
  När jag ser bilden av Kungliga Operan tänker på den trevliga terrassbaren där jag satt med gott rosé en skön sommar eftermiddag/kväll med kära vänner för några år sedan.
  Trevlig nationaldag imorgon!

  1. Stockholm nu är klädd i vacker sommarskrud är verkligen vackert. Förstår att du längtar och du har ju en hel del som lockar här- Terassbaren på operan är verklige trevlig och vi har varit där en del. Dock inte förra sommaren. Vet inte ens o den var öppen då.
   Ja, nationaldag är det förvisso men inget vi egentligen firar. Men trevligt ska vi ha.
   Vet ju inte riktigt vad man ska fira. Känns ju lite märkligt att byta ut Svenska Flaggans dag mot en nationaldag. Har däremot förr en hel del firat den norska nationaldagen både i Oslo och på andra platser i Norge och det känns helt rätt. Den har ju en historia.
   Önskar dig också en trevlig nationaldag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *