Foto Resor i Sverige Resor utomlands Stockholm

Stjärna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Stockholm . Gamla stan. "Strålande stjärna" utanför en butikI Gamla stan. “Strålande stjärna” – snarare stjärnor. 

Stjärna

är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika men ordet i sig har olika betydelser. Här är det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla som vill är välkomna att vara med. Vad gäller medverkande bilder så är några nytagna och andra hämtade från bildarkivet. Välkomna till en stjärnkavalkad! (Delvis är musik och textinspirerad. )

“När en stjärna faller” . Ja, det har den gjort. Såg denna i en butik i Gamla stan.

Stockholm . Skeppsbron. "Stenbäcksgranen""Blinka lilla stjärna där" Men , den blinkade inte“Blinka lilla stjärna där” – Nej, så blinkande var inte stjärnan på den ståtliga “Stenbäcksgranen ” på Skeppsbron i Stockholm.

Mellan den 5 och 13 december, Nobelveckan, var Stockholm extra upplyst i år.  En ljushyllning  till Alfred Nobel, året och tidigare års pristagare .

Stockholm. Operan. Restaurang Operakällaren. "En stjärna lyser så klar". Flera stjärnor samverkar.“En stjärna lyser så klar”.  Och här vid Operan och restaurang Operakällaren hjälps de åt att lysa.

Hemma på kajen finns restaurang Thaiboat och lyser upp med olika varianter av stjärnor.

Belysningen i dessa igloor gör att det ser ut som en stjärnhimmel och belysningen runt om pontonen skapar olika stjärnformationer i vattnet.

Jag  ville gärna också ha med en himmelsk stjärna. Lite knepig var det igår kväll det det var inte alls stjärnklart och jag ar nära att ge upp. Men till sist så dök de upp, en efter en, som små knappnålshuvuden. (Inte direkt en tydlig bild ,men i alla fall en stjärna syns. )

Ser du stjärnan i det blå…” Tog bilden sent i går kväll. (Och det finns en stjärna  till höger om skorstenen på värmeverket)

Stjärnor av annat slag

det ätbara. När barnbarnet Max fyllde 6 år hade han önskat sig en tårta med tema “Star Wars” av sin moster.  Och visst fick han det. Förutom att den är så fint gjord så var den också väldans god. Allt gjort helt från grunden.

 

En stjärna kan förutom en planet, himlakropp eller sexuddig figur också vara en berömd person eller en person som är duktig, bra på något. “En person som kan”.

Jag tänkte på många sådana med hamnade tankemässigt på en favorit i det målande sammanhanget. Akvarellmålaren Lars Lerin. Han har sin permanenta konsthall/konstutställning på Sandgrund i Karlstad och jag har varit där många gånger. (Både i mitt resejobb och privat)  Och jag alltid glatt mig åt besöken där.

Många motiv är från Lofoten och trots mycket mörker är det ljuset i tavlorna som fångar. Här fastnade jag också för de vackra, svaga speglingarna. 

Även här ett motiv från Lofoten. Och visst skymtar man en stjärna på huset som är lite till höger i bild.

Stjärnan som symbol. Stjärnor av olika slag finns på många länders flaggor och ofta symboliserar de något. Här när vi besökte Auschwitz i mars 2017 såg vi judiska studenter på besök och de flesta hade den israeliska flaggan runt sig som en markering. Mer om Davidsstjärnan, symboliken  och dess ursprung finns att läsa här.

 

Och solen! En ganska vanlig stjärna. Vår jord hör till solens planetsystem och att den är så ljus beror på att vi är så nära den. Den är vår egen stjärna.

Thailand. Det strålar en stjärna....Men bara ett kort tag till innan den går ner. “Det strålar en stjärna.”  På bilden denna kväll strålade solen  ett kort tag till innan den gick ner i havet. Solnedgången fångade jag för några år sedan i Thailand. 

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans stjärntolkningar.

Tack!

Jag vill gärna så här i årets sista Gems Weekly Photo Challenge tacka Sanna för alla de ord vi fått möjlighet att tolka under året. Och ett stort tack också till alla som varit med i fotoutmaningen. Det har varit både roligt och spännande att se andras tolkningar. Tänk att ett ord kan ta oss till så många tolkningar. Fantastiskt! Hoppas innerligt att det blir en fortsättning på detta roliga fototema under 2021.

 

 

52 svar på ”Stjärna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilket underbart ord att tolka så här i slutet av år 2020. Så fina foton, älskar dne första bilden med de fina stjärnorna i granen. Den ståtliga granen på Skeppsbron var vacker att skåda, inte minst stjärnan i toppen!
  Belysningen vid Thaiboat och deras igloos är ju fantastiskt.
  Å visst såg jag stjärnan på himlen, du lyckades få med den bra! Max 6-års tårta är hur cool som helst, hon kan moster Helen!
  Lars Lerin kan verkligen måla, tjusigt, och stjärnor får han med också.
  Fint att Davidsstjärnan får vara med från Auschwitz, ett besök där var väldigt omtumlande och tufft minns jag, trots alla hemskheter man sett i TV och läst om, så var det väldigt jobbigt att få se det på plats.
  Fin avslutning med solnedgången från vår varmaste stjärna i Thailand.
  Ha en bra tisdag, trots mörkret i dag!
  Kram

  1. Det fick bli en lite varierande stjärnkavalkad så här i årets sista fotoutmaning. Ohc stjärnor finns det ju gott om och på olika sätt. Just nu tar vi tag i allt så kan lysa och pigga upp.
   Ja, Auschwitz glömmer man inte och det är ju också meningen. Att stå där och gå runt och man kan inte förstå hur detta kunde hända och att omvärlden såg på bra länge utan att ingripa. Jag var här i 10 års åldern med min pappa och vänner till honom som suttit här men tagit sig ut. Jag förstod inte så mycket då men har sedan varit tillbaka hit och även besökt andra koncentrationsläger.Må detta aldrig hända igen.
   Önskar dig också en bra tisdag och vädret får vi bortse från.
   Kram

 2. Tittade ju ut hemma men insåg att dessa stjärnor fick jag nog se på annat viss, regn och rusk här men inget att göra åt.
  Auschwitz kommer nog inte våra elever i årskurs nio besöka detta läsår heller, det förra blev ju inställt pga covid-19, men 2022 kanske om vi har tur.
  De där målade motiven gillade jag, de har verkligen “det”….tackar för dessa två och alla andra bilder också förstås.

  Ha det jättefint Ditte.

  1. Nu på em är det ösregn och rusk här också. Men sent igår kväll var det stjärnklart och riktigt vackert. Nu fick jag bara med ett par stjärnor men ändå…
   Auschwitz har jag besökt några gånger och det är ett stort stycke historia som vi aldrig får glömma-Kan förstå att resan dit blev inställd för era elever 2020 och säkert så även 2021. Men sen hoppas vi att det kan bli av. Väldigt viktigt att komma hit och se för att förstå.
   Ha det fint du också.
   Många tankar

  1. Tack! Alltid roligt att fundera över ord och tänka dem i bilder. Stjärnan i det blå såg jag sent igår kväll- Men inte just nu. Sent igår kväll. Just nu ösregn.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 3. Vilket härligt ord att avsluta årets utmaning med. Som vanligt bjuder du på en väldigt fin och varierad tolkning med passande bilder. Vilken tårta sedan, skulle vilja säga att dottern är en riktig stjärnbagare!

  Kram och god tisdagskväll!

  1. Tack! En lite stjärnkavalkad fick det bli. Och viss kändes det passande med stjärna som avslutningsord.
   Ja,Helen är en stjärnbagare. Och dessa stjärnor på tårtan åt vi upp
   Önskar dig en fin kväll från ett riktigt regnigt Stockholm.
   kram

 4. Stjärnor ger både positiva och negativa vibbar, men mest positiva måste jag nog ändå säga. Många av överlevarna från koncentrationslägren är gamla nu, men jag hoppas verkligen att andra tar vid och berättar så det aldrig upprepas igen. Det finns grymheter tillräckligt i världen ändå. Lysande stjärnor, små eller stora, livar upp tillvaron och det känns lite lättare. Vi behöver alla ljus för att må bra. Många fina bilder med varierande stjärnor. Ha en fin kväll så här två dagar före julafton.

  1. Tack! Ja, en mindre stjärnkavalkad blev det.
   Och visst är det så med stjärnor. Men jag tror vi nu väljer att se det positiva. Många överlevare från de olika koncentrationslägren är väldigt gamla nu men de har berättat sin historia på olika sätt och i Stockholm, I Gamla stan, finns museet “Forum för levande historia” och där finns ofta pågående utställningar och förintelsen. PÅ gång är också ett förintelsemuseum och man har diskuterat Stockholm eller Malmö som lämplig ort.
   Önskar dig också en trevlig kväll. Här i huvudstaden ösregnar det.

 5. Bra gjort av dig att åter igen fixat alla Sannas utmaningar. Vilket jobb både hon och ni som är med lägger ner. Mycket kul för oss andra att se hur ni tar er an utmaningen. Nu ska jag gå ut och se om jag ser Betlehemsstjärnan….men jag tror att det är för mycket regnmoln.

  1. Jag tycker det är så roligt att dels fundera på egen hand och sedan se hur andra som är med tänkt ut det hela. Visst är det roligt att ett ord kan ge så många varianter på tolkningar.
   Lycka till med att se Betlehemsstjärnan- Här ösregnar det så några stjärnor blir det inte idag.

 6. Så fint och magnifikt du har tolkat ordet stjärna.
  Tycker om alla dina vackra bilder, men är mest förvånad över stjärnan på himlen. Den lilla lysande stjärnan som du fick en bild av. Jag tycker inte att jag har sett en klar himmel på nästan hela december, och, att få ett foto av en stjärna då, är ju praktiskt taget hopplöst.
  Trevlig kväll och hoppas att du får må bra.
  Varm kram!

  1. Tack! Jag ville så gärna försöka få med en stjärna och det såg hopplöst ut. Men i jag är envis och var uppe sent och strax före midnatt slingrades molnen och jag kunde från balkongen se en hel del stjärnor. Men inte så lätt att få dem att vara med på bild. I lördags var det fint väder hos oss och den blå himlen höll sig framme flera timmar. Men annars har det varit ont om sol.
   Tack för din omtanke! Jag önskar dig också en fin kväll och en så bra jul som möjligt.
   Stor kram

 7. Tror att våra grannar är mitt i värsta julbestyren. “Det strååååålar en stjärna” går på repeat. På hög volym …
  Apropå stjärnor, alltså.
  Sörjer lite att jag aldrig kom iväg och såg ljusspelet på Stadshuset etc. Men du bjöd ju på bilderna!
  Jag bjuder på en originell stjärna, en blöt sak!

  1. Ja, här på Söder strålar den ju inte alls idag. Men i går kväll, vid midnatt, var det tämligen stjärnklart. Hoppas den spelande stjärnan snart strålat färdigt för idag.
   Ljusspelet både vid Stadshuset och på en del andra ställen var väldigt fint men jag tror jag hade med det mesta. Men givetvis är det ju en annan upplevelse att se för sin egen del.
   Kul med en originell stjärnvariant. Nu blir jag nyfiken.

 8. Varför tänkte jag inte på Davidstjärnan. Har ju faktiskt varit i Israel. Men jag får väl tacka dig istället:-)
  Underbara stjärnor som verkligen lyser upp tillvaron. Tänker speciellt på Thai Boats speglingar. Tårtan är ju ytterligare ett mästerverk. Hur får dottern till dessa kreationer – fantastiskt:-)
  Lars Lerin strålar både som person och som målare. Är så glad att kan kom ur sin kris innan han träffade sin man.
  En strålande tolkning:-)

  PS. Hoppas också att Sanna orkar fortsätta med utmaningen 2021. DS.

  1. Nej, man kommer ju inte alltid på allt när det gäller.
   Tackar! Jag tycker det är så roligt att se andras tolkningar och hur man tänkt när det kommer till det givna ordet. Jag hade några stjärnor här på hemmaplan och Thaiboat är en verklig tillgång vad gäller det mesta. Inte nu minst stjärnor, belysningar och vackra speglingar.
   Helen är väldigt kreativ och praktisk och även Liv. Och detta har de inte efter mig. Men både jag och deras pappa har verkligen uppmuntrat dem sedan de var små. (De hade var sin dag då de lagade middag varje vecka sedan de var 9 och planerade då också vad som skulle lagas.)
   Lars Lerin är en speciell och blygsam stjärna med mycket humor, värme och talang.
   Visst håller vi tummarna för att Sanna fortsätter även nästa år. Hårt!

 9. Ordet stjärna är så vackert. Det kan nästan stå för sig själv. Ordet förmedlar så mycket bra (för det mesta). Tolkningen är riktigt vass, men jag saknar en bild på dig!
  Kram och God Jul!

  1. Gulle dig! Jag tänkte faktiskt på dig när jag valde solen. Stjärnan som har förgyllt så mycket för oss i Thailand. Fina minnen från Chackpongområdet med omnejder. Jag var med häromdagen på bild i Gamla stan med Evert Taube så det får inte bi inflation i deltagandet från min sida.
   Önskar er en så bra jul som möjligt med snart måtte det väl vända och tillvaron blir friskare och mindre begränsande.
   Kramar från oss

 10. Tack Ditte, tack för alla livsbejakande stjärnor, ett lyft och ett ljus i det kompakta mörkret!
  Men, igår passerade vi strecket, nu blir det sakta, sakta ljusare…i alla fall ute.
  Hur det ser ut med det andra, ja, jag orkar faktiskt inte lyssna på nyheterna…jag gör som strutsen, sticker huvudet i sanden, tar på hörselskydd och så försöker jag frammana det goda, det som fanns en gång.
  Många varma tankar och en stor Julkram skickar jag ner till Hufvudstaden…ha de!

  1. Jag försöker hålla modet, humöret och det positiva uppe även fast kroppen kärvar och känns helt igenrostad. Och detta med att de nu blir ljusare gläds jag verkligen åt detta. Jag håller med dig man kan och får inte fastna i det negativa. Det tär och stjäl energi. Situationen är som den är- Och visst Gertie ska vi få ett bättre 2021.
   Önskar dig och maken en så bra julhelg som det är möjligt.
   Skickar en stor julkram till dig. Och många tankar.

  1. Jadå! Och stjärnor har ju sina olika betydelser. Kul att fundera över dem. Visst är toppstjärnorna som spretar fina! Hade vi haft gran skulle de nog fått sin plats där- Kanske….

 11. Oj här bara väller det in tolkningar, fin nästan mörkerbild över Kungsan och bilden efter blir rena ljusfyrverkeriet. Auschwitz vore intressant att besöka även om jag läst mycket om det. Tavlan från Lofoten var vacker. Starwarstårta till en sexåring, vilken lycka.
  God Jul och Gott nytt år.

  1. Lite stjärnspäckat blev det- På olika sätt.
   Auschwitz är så mycket historia och annat så får du möjlighet till ett besök så ta det.
   Önskar dig en då bra jul som möjligt och visst satsar vi på ett bra 2021.

 12. Stjärna passar ju så bra att tolka just nu, då stjärnor lyser från fönster och på himlen och överallt egentligen.
  Första bilden stjärnor var speciella, spröda, fina. Jag har aldrig sett liknande tidigare. Mycket fina.
  Tack för ett stjärnbestrött inlägg, njutbart som vanligt med fin text och vackra foton. Du kan du Ditte! <3

  1. Tack!Ja, vi behöver stjärnor nu på olika sätt. Och de lyser förvisso upp. Jag blev glad att jag även fram emot midnatt fick till en liten stjärna i det blå på himlen. När jag strosat i Gamla stan var det gott om vackra och speciella stjärnor och ett par fick medverka i inlägget.
   Önskar er en bra dan före dan.
   Hälsningar till er även från Bo

  1. Tack! Gamla stan är så lugnt och fint så här strosar jag gärna. Finns alltid något att fästa blicken på.
   Nu är det några år sedan tårtan var aktuell men stjärnor fanns och ätbara sådana på den jättegoda tårtan.
   Önskar dig en så bra jul som möjligt och visst hoppas vi på ett Gott år 2021.
   Kram

  1. Visst är de! Kan se dem om och om igen. Ljuset är så fascinerande, hur han får in det även i de dystraste målningarna.
   Tack! Önskar dig och de dina en fin jul i ert nya hem. Och visst satsar vi på att 2021 blir ett bättre år.
   Kram!

 13. En fantastisk tolkning igen! Många varierade stjärnor 🙂 Jag tror faktiskt att tårtan tar hem första priset den här veckan – hon gör verkligen storartade konstverk av beställningarna hon får av grabbarna 🙂

  Ha en härlig dag!

  1. Tackar! Ja, stjärnor finns det i många varianter. Och i dessa jultider kommer ju även de mer elektriska fram. Tårtan var suverän och här kunde vi även äta stjärnorna. Max fyller 11 i januari och jag undrar vilket tema han då tänkt sig att Helen ska ha på tårtan. Spännande att se.
   Lite sol och blått här idag och det tackar vi för.
   Önskar er en trevlig dan före dan…

 14. Stjärnor är underbart fina och finns i hur många olika utförande. Tårtan såg väldigt kul och god ut. Gott när någon är tårtspecialist och kan uppfylla barns tårtdrömmar 🙂

  Önskar dig och de dina
  En riktigt God Jul

  Kramiz

  1. Visst är det gott om stjärnor av olika slag. Och i dessa juletider fylls det på även med de elektriska. Dotter Helen är otroligt duktig på tårtor och barnens önskningar blir uppfyllda. Här på tårtan åt vi ju också stjärnorna.
   Passar på att också önska dig och de dina en så bra jul som möjligt. Och visst hoppas vi på ett bra år 2021.
   Kram

  1. Tack! Och det var så roligt att se att du hade med aftonstjärnan. Jag vet inte vilken jag fick med. Men roligt att du såg den i sin “litenhet”.
   Ja, Lars Lerin är jag så förtjust i och så även hans tavlor.
   Önskar dig också en så bra jul som möjligt.

 15. Tack för ett fint inlägg med stjärnor av olika slag! Många bilder med trevlig text till! Önskar att jag någon gång kommer till Karlstad och får se Lars Lerins målningar ” live”.
  God Jul och Gott Nytt År!

  1. Tack! Och hoppas innerligt att du när pandemitiden är slut kommer till Sandgrund och får se Lars Lerins målningar. Ibland är de ju ute på “vift” till olika museer så kanske kan du ha tur och få se några i närheten av där du bor.
   Önskar dig också en så bra jul som möjligt och ett Gott Nytt År.

 16. Den enda stjärnan som lyste med sin frånvaro idag var du själv” Så många fina upplevelser och bloggar du producerat uner året som gått, med stor kunskap, och värme. Jag har njutit varje gång jag tittat in, i stort sett dagligen.
  Jag hoppas att det blir lite mer varierade teman nästa år, då hoppar jag gärna på tåget igen.
  Men annars så besöker jag din blogg lika troget som förut, trivs så gott här hos dig på Söder!
  Julekram för nu är klockan över två på julaftonsnatten

  1. Nja, direkt lysande är jag inte i stjärnsammanhang. Tack för dina fina ord Paula och för mig har det varit ett sant nöje att ha fått vara tillsammans med dig på många olika sätt.
   Visst hoppas och önskar vi att Sanna ger oss nya ord att tolka till nästa år.
   Jag trivs väldigt gott hos dig i din by och läser din blogg och tittar på de vackra bilderna med stort nöje. Och visst är det ju bra att vi kan dela våra vardagar.
   Många tankar och en stor kram
   Önskar dig en så bra jul som möjligt.
   Kram

 17. Gillar de där stjärnorna från Gamla stan med ett lite busigt uttryck.
  Det blir läckert när igloorna lyser upp på Thai boat även med belysningen som speglas i vattnet.
  Ja, jag ser stjärnan i närheten av skorstenen som har en fin belysning för att vara en skorsten.
  Så roligt att få se målningar av Lars Lerin. De är helt underbara! Tycker att han var en bra julvärd på tv.
  Mmm…solen – vår egen stjärna, så fint skrivet. Just nu längtar vi extra mycket efter solen, än har den inte visat sig här. Senast var i början av december.

  Tack själv för alla tolkningar under året!

  1. Jag gillar verkligen att strosa i Gamla stan och nu fanns det många stjärnor där. Är också extra förtjust i den första som jag har med på bilden.
   Thaiboat är så fin! Och belysningen är så vacker både när jag passerar på kajen och när jag tittar ut och ser den hemifrån soffan.
   Skorstenen här tillhör ett värmeverk där det är fokus på återvinning och ganska unikt i världen. Och just när jag gett upp blev det stjärnklart sent på kvällen.
   Lars Lerin är en favorit och på många plan. Han är en stjärna som lyser både genom sin person och i sina målningar.
   Ja, året går mot sitt slut och hoppas utmaningen kan fortsätta under nästa år.
   Det har varit väldigt roligt att följa dig och extra roligt att återvända till Boden.

 18. Underbara Ditte Vilken fin tolkning av veckans ord, och Tack för att du är med och visar dina bilder, jag kommer att göra en utmaning nästa år men denna gång endast med VERB kanske blir det inte lika kul. men Jag hoppas vi kan vara lika kreativa med dessa ord ändå 😉
  Jag önskar dig en god fortsättning och tackar för i år och nu hoppas vi på ett bättre 2021 Ta hand om dig och stay safe
  KRAM Susanne

  1. Stort tack för fina ord! Din fotoutmaning har varit så rolig och jag har verkligen varje vecka sett fram emot den. Jag läser aldrig andras inlägg innan mitt eget är publicerat men sedan är det så roligt att se hur andra tolkat orden vi fått. Jag vet att vi är många som hoppas på en fortsättning 2021- Din tanke låter väldigt rolig och visst testar vi kreativiteten med de ord vi får. Absolut!
   Tack Samma och jag önskar dig och de dina det bästa.
   PS Har förstått att jag måste vara inbjuden för att kunna läsa din blogg. Så jag kan tyvärr inte läsa den.
   Var rädd om dig.
   Många tankar till dig och visst hoppas vi på ett bra 2021.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *