Foto Kina

Staty – Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Staty är ordet att tolka  i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Förra veckan var det ordet “röd” som gällde och jag hittade då en röd tråd som förde mig  till Kina. Och även denna vecka blir det en resa till Kina och nu till terrakottaarmén i staden Xian.

Inte bara en staty utan en hel armé, terrakottaarmén, besökte vi i den kinesiska staden Xian. Inte en staty, utan en hel armé, terrakottaarmén, besökte vi i den kinesiska staden Xian.

 

Ordet Staty

har sitt ursprung i det latinska ordet “statua” som betyder bild  och tog sig sedan en tur via franskan och “statue” innan det landade hos oss. En staty avser också oftast en person eller ett djur som är avbildad i mer eller mindre naturlig storlek.

Terrakottaarmén i Xian

är ett arkeologiskt fynd, en armé,  som består av dryga 8000 soldater i naturlig storlek och gjorda i lera.Till armén hör också mängder av hästar närmare 700 stycken. Treacottaarmén hittades 1974 av några bönder som grävde en brunn och anses som 1900-talets största arkeologiska fynd. Speciellt med detta fynd var att det inte finns nämnt i några skrifter eller historiska dokument. Armén är en del av det mausoleum som tillhörde den förste kejsaren av Kina, Qin Shi Huangdi och är sedan 1979 listad som ett värdsarv av Unesco. Mer historiska fakta om terrakottaarmén finns att läsa här i “Mittens rike”

En del soldater här är längre till växten än vad som var vanligt och alla är detaljerat utformade. Soldaterna  som skulle skydda kejsaren i dödsriket är alla unikt  och detaljerat utformade med sina rustningar, vapen och håruppsättningar. Just genom de olika håruppsättningarna kunde man se vilka soldater som hade de olika arbetsuppgifterna. Här fanns pilbågsskyttar med en frisyr, hästskötare med en annan och armborstskyttar med en tredje variant. Även generaler och officerare kändes igen på sina frisyrer.

Alla soldaterna här på bilden är i manshöjd men förefaller kortare beroende på avståndet till min kamera och de sår i grupper.

Kanske en staty från terrakottaarmén som souvenir. ?Kanske en staty från terrakottaarmén som souvenir? Jodå, vi köpte en miniarmé på åtta fint  handgjorda soldater.

Staden Xian

och egentligen hela området här utgör den kinesiska civilisationens vagga och strax utanför finns rester av 6000 – åriga stenålderssamhällen. Så staden har mycket att erbjuda även om många reser hit för att bese just terrakottaarmén.

Kejsaren Qin Shi Huangdi använde Xian och trakten runt som huvudort då han med våld 221 f. Kr. enade Kina för första gången i historien.  Xian, som då kallades Chang´an ,blev efter det en lysande huvudstad under många dynastier och det var mycket tack vare läget som Sidenvägens slutstation. (Sidenvägen var ett viktigt nätverk av handelsvägar mellan Europa och Kina genom Centralasien)

Xian som stad är av mellanstorlek och  ca 8 miljoner invånare bor i området, varav hälften i storstadsområdet. Bussar finns men avstånden är stora så att ta runt med taxi är enklare.  Ett bra tips tycker jag är att hyra en chaufför med bil under ett par dagar. Kostnaden är marginell och hotellen brukar hjälpa till att ordna detta.

Här testar jag hur det är att stå staty. En av alla i terrakottaarmén. Här testar jag hur det är att stå staty. En av alla i terrakottaarmén.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

 

36 svar på ”Staty – Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Verkligen häftiga dom där! Skulle gärna se dom i verkligheten 🙂

  Snygg tolkning – särskilt mitten i sista bilden 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Och visst gjorde jag mig som terrakottasoldat. Armén är verkligen häftiga att se och så. Ett givande besök i både i Xian med omgivningar och förstås hela terrakottaarmén.
   Önskar er en fin kväll.
   Molnfritt i Stockholm i kväll och lite balkongväder. Men med tröja på.

 2. Minsann vilket gediget hantverk! Applåderar och höjer på ögonbrynen; skickligt! En hel armé!
  Historien hör till här hos dig 🙂 och fin vinkel på temat i veckan!
  Staty Ditte i full rustning, fint med en kvinna i samlingen soldater.
  Stor kram!

  1. Tack! Visst är det bra med en kvinna i denna terrakottaarmé! Och jag tycker jag platsade riktigt bra. Hela upplevelsen här med att se armén på plats var väldigt intressant.
   Stor kram!

 3. Vi var där också men har ännu inte kommit så långt på resan i min Blogg. Terrakottaarmén var ju bara helt fantastiskt. Nästan för mycket att kunna ta in. Så storslaget.

  (Jag får fortfarande inget mail på att jag följer dig. Så konstigt. )

  1. Väldigt märkligt att du inte får mail om inläggen som kommer för du finns med på listan och finns registrerad har jag sett. Har haft kontakt med WordPress som inte hittar några fel. Men jag fortsätter att se vad det kan bero på. Undrar om andra som prenumerear får mail om nya inlägg. Får nog ta och kolla upp det också.
   Kan tänka mig att ni också var här på er resa. Och man behöver ju tid för att hinna ta in allt både vad gäller terrakottaarmén och Xian. Vi var här tre hela dagar så vi kände att vi hann med att både se och ta in det vi ville. Hade också en privat guide här och egen chaufför och vi var fyra stycken.Gjorde också sitt till. Eftersom vi bodde i Peking under fyra år blev det många resor runt i Kina som vi gjorde på egen hand. Även ett fantastiskt besök till Tibet fick vi till och reste dit med tåg från Peking. Minnesvärt!

   1. Jag fattar verkligen inte varför det inte fungerar. Ska prova med min andra mailadress. Är ju bra om man får påminnelse så man inte missar inlägg.
    Tibet måste ju ha varit fantastiskt!

    1. Jag förstår inte heller men har bett om hjälp- Vet inte varför du inte får mail om uppdateringar.Måste höra om det är fler som inte får det.
     Tibet var verkligen fantastiskt.Och på alla sätt.

 4. Åh, d här ville jag se men det blev inte av. Det fanna så mycket ått se och hinna med där borta i Asien.
  Förstod förstås att du varit där, kul att se dina bilder.

  1. Man kan inte hinna med allt även om man bor i Asien och har “ganska ” när till mycket. Vi bodde i Peking och tog nattåget hit, stannade ett par dagar och flög tillbaka.En verkligt givande “njutflylkt” med en hel del kultur och fina upplevelser.
   Nu kom du hit på ett minibesök via mig.

  1. Det var det. Och även tågresan och hela besöket i Xian var häftigt. Kanske jan jag börja extraknäcka som staty. Ska fundera vidare .

 5. WOW det sista fotot med Ditte som staty var fantastiskt! Och hela armén är ju det också, man ska verligen inte tro att människor var primitiva eller ociviliserade eller okunniga förr i världen. Det tycker jag är bevisat så många gånger nu, hur framstående ulturer som funnits långt före oss.
  Jag lär gå bet på staty, finns inte en enda i min närhet…eller så får jag fuska…
  Kram

  1. Tack! Hade nästan glömt bort det fotot. Och kanske har jag en framtid inom statyyrket. Besöket här i Xian och terrakottaarmén var minnsevärt på många sätt- Och här låg ju civilisationen långt fram. Tänk även på kinesiska muren som byggdes.
   Vad gäller statyer som kommer du helt klart på en variant. Och temat är ju väldigt flexibelt.
   Kram!

 6. Ja du Ditte, bättre tolkning av ordet staty kan jag inte tänka mig…och underbart att se “Armén” igen genom dina bilder. För mig symboliserar den en helt traumatisk upplevelse, då vi råkade komma dit samma dag som kineserna firade sin nationaldag och dessutom behagade hela årets regn falla den dagen. Ja, så är livet och symboliken…vi upplever och vi får våra olika minnen av samma sak.

  1. Detta blev en “kortversion” för det var ju staty det handlade om. Xian och terrakottaarmén har jag skrivit mer om i min gamla blogg.
   Kan tänka mig nationaldag här, plus ösregn – Inte den mest lyckade kombon. Men du kommer att minnas detta.
   Och symboliken har vi med oss vidare i livet.
   Olika minnen av samma saker. Så rätt för så blir det många gånger.

 7. Den där terrakottaarmén är både häftig och otroligt mäktig. Å än en gång är jag helt säker på att du är ensam om ditt bidrag både vad gäller motiv och mängd. Suveränt! Å visst ställdes en bråkdel av soldaterna ut på etnologiska museet för ett antal år sedan, eller minns jag fel?

  1. Tackar! Fascinerande att komma till Xian och se den. (Även tågresan hit och hela besöket i trakten var minnesvärt)
   Jodå, delar av den var på besök här i Stockholm och jag såg utställningen som även innefattade en del annat kinesiskt. Men jag minns inte just museet, annat än att det var ute på Skeppsholmen.(Tror jag.Det var det där med minnet…).

 8. Det är så mäktigt med denna armé. Även vi har haft förmånen att beskåda detta “underverk” för det tycker jag att det är! Kram

  1. Ja, dessa var de som passerade revy i mitt huvud när jag tänkte på ordet. Och då fick det bli ett inlägg också.
   Kram!

  1. Ja, att se denna terrakottaarmé med dryga 8000 soldater i form av statyer var speciellt. Och vilket fantastiskt hantverk att få till dem och i mänsklig storlek.
   Och historien bakom är fantastisk även den.

  1. Ja! Det var verkligen en “wow” upplevelse och känsla att komma hit och se alla dessa figurer och i mansstorlek dessutom. Vilket hantverk att skapa dem.
   Ha det fint du också

 9. Visst blir man lite andäktig när man står och tittar på alla dessa fint gjorda statyer!

  svar: Carl Millesutställningen på Sofiero öppnar en avdelning till nästa helg. Eftersom den ska vara i Orangeriet så antar jag att det är större saker. Får kanske återkomma med bilder. Han är ju en fantastisk konstnär.

  1. Verkligen! Hade läst om Terrakottaarmén men kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att det skulle vara så mäktigt som det var.
   Spännande med Millesutställningen på Sofiero. Hoppas du återkommer med text och bilder. (Har besökt Millesgården i Stockholm många gånger och tycker att det alltid är fint att komma hit. Är extra förtjust i den staty som finns vid Nacka strand, Gudahand
   Jag blev helt tagen. Visserligen hade jag läst om Terrakottaarmén men att se den på plats var helt fantastisk. Vilka hantverk!
   Så roligt med Millesutställningen på Sofiero. Hoppas du återkommer med text och bilder. Visst är han en fantastisk konstnär!

  1. Tack! Ja, det var mäktigt att se dem alla på plats. Jag hade läst på innan men när jag kom hit så överträffade synen av alla tusentals terrakottasoldater vida det jag kunnat föreställa mig. Och sedan att tillverka dem…Imponerande”

 10. Heisann, dit kom jeg aldri da jeg var i Kina, så det må bli en ny tur om jeg skal se hæren der den står oppstilt, men jeg har sett en annen utstilling med kvinner i samme uttrykk. Virkelig sterke saker. Imponerende jobb og nok en opplevelse å se!

  1. Att se Terrakottaarmén var verkligen fantastiskt men har man begränsad tid hinner man inte alt. Vi bodde ju i Peking i nästan fyra år så det blev många resor inom Kina för vår del.
   En utställning om dessa kvinnosoldater har jag också sett. Helt imponerande den också. Fint att du sett den!

  1. Terrakottaaarmén är verkligen imponerande och tänk att soldaterna är hamdgjorda och i mänsklig storlek. Och visst fick jag vara med på ett hörn. Finns en liknande kvinnlig armé. Men jag är nog för gammal nu…
   Jag är på överraskningsresa till Köpenhamn som min dotter ordnat och visst blev dte en dansk räksmörgås i går. Så gott.

 11. Det där är verkligen otroligt häftiga statyer och så mäktigt att de är så många!! Det är nog en av de saker som jag verkligen skulle vilja se om jag åkte till Kina någon gång. Såg en dokumentär om dem en gång och det är verkligen en fascinerande historia omkring dessa terrakottagubbar.

  1. Besöket i Xian och att se terrakottaarmén var mäktigt. Tänk alla dessa soldater i mänsklig storlek och som alla är handgjorda och i olika varianter. Ja, något av ett “måste” om man har möjlighet och är i Kina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *