Foto

Stark – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Stark är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Mat kan vara stark. Här en god thailändska räk och skaldjurssallad.Mat kan vara stark. Här en thailändsk räk och skaldjurssallad.

 

Stark

är ännu ett av alla de ord vi har med mängder av olika betydelser och där sammanhanget  avgör vad som menas. Muskulös, att ha styrka, kraftfull, att stå upp för något/någon, hållbar, viljestark, inflytelserik, skicklig, stadig och “frisk” är  bara några.  Ibland kopplas stark ihop med styrka men behöver inte alls ha med den rent fysiska styrkan att göra. När jag nu tänkte på “stark” gick tankarna åt flera olika håll.

Vind behövs om man ska segla. Här är vi i Stockholms skärgård och det blåser rejält.  Perfekt för segling.

  Vissa saker i min nära omgivning kan vara starkt – mat, vänskap, upplevelser och annat jag dagligen omges av. Men att  vara stark handlar också för mig  om att stå upp för det/den/de  jag tror på. Oavsett vad andra tycker och tänker. Ordet har också innebörden av att vara ödmjuk, sträcka ut en hand och be om hjälp. Att tillstå att den inre styrkan inte alltid finns där. Och att acceptera det.

Intryck och upplevelser kan också vara starka.

I Auschwitz – Birkenau har jag varit ett par gånger. En gång som barn och sedan var jag där i mars 2017.

Så sant!

Normandie. Kyrkogårdar och stränder. Så många som kämpade för det de trodde på och så många som aldrig kom tillbaka hem.

Många kors, många tankar och mycket att fundera på.

Vi besökte många av Normandies stränder under vår resa. Frågorna var många, svaren få och upplevelserna var starka.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans olika “starktolkningar”

38 svar på ”Stark – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ju aldrig jag blir, tror det är så för de flesta, ju närmare känns dåtiden, alltså det som berättas om i historieböckerna. När jag var barn var allting “för länge sedan”. Tidsperspektivet förändras onekligen med åren. Aushwitz och Birkenau har jag också besökt, starkt, absolut! Förstår att du har likadan känsla.

  Het mat, jag vill inte ha FÖR starkt, det ska inte bedöva smaklökarna… men väldigt fin bild av räksalladen!

  1. Historia och det som ligger nära oss ger ofta starka intryck som vi tar med oss och minns. Känner igen detta med att när vi var små var detta 40-tal så avlägset. Och idag så är det ändå inte så länge sedan. Jag besökte Auschwitz och Birkenau som barn med min pappa och vänner till honom som satt här. Pappa ville att jag skulle veta och se. Och förra året ville jag resa tillbaka. En stark resa blev det och på olika sätt. Denna sallad var väldigt god men skulle jag laga den och bjuda på skulle den vara mindre stark. Alltså minska mängden chili.Jag äter gärna stark mat men utgår inte från att andra gör det.

 2. Ja, det är en stark upplevelse att se dessa kyrkogårdar, koncentrationsläger och Normandie. Vi var vid Omaha Beach när vi semestrade oss ned hit till Spanien. Vackert men så tungt.

  Så otroligt ofattbart.

  1. Visst är det! Och en så viktigt del av vår nutida historia. Vi spenderade vid detta tillfälle ett par veckor i Normandie så det fanns ordentligt med tid för oss att söka upp vänner till min pappa och besöka de platser där han varit. Eftersom han var med vid landstigningen här fanns mycket att gå igenom och på olika sätt.

  1. Tack! Ja, stark har många olika betydelser och många förekommer ju i det vardagliga livet. Vad gäller salladen här, åt den i lördags, så kan jag nog svara 7/10. Är ganska van vid “stark” mat men tycker om den. Men skulllle jag laga denna rätt och bjuda på skulle jag göra två varianter för säkerhets skull.
   Kram!

 3. Oj vad jag blev sugen på stark, välkryddad thailändsk mat!
  Lite då och då får man riktigt starka upplevelser när man är ute och reser. Den hittills starkaste fick jag i Kambodja för något år sedan när jag såg spåren av Pol Pots härjningar. Vilken ondska!

  1. Jag delar gärna med mig och denna räk och skaldjurssallad hade verkligen sting och rejäl thaismak. Inget halvdant här. Ja, resor kan ge många starka upplevelser. I Kambodja har jag också varit och sett Pol Pots härjningar. Hemskt. Jag jobbade i flyktingläger på gränsen mellan Kambodja och Thailand några månader 1980, då Vietnam gått in i Kambodja som “befriare” och många kom över gränsen från Kambodja och var helt lemlästade. Hemskt! Och vilka berättelser jag fick höra. Så hemskt. vilken ondska även där. Fruktansvärt.

 4. Normandie ja, jag känner ju till din familjehistoria därifrån… jag har en skiva med bilder för dig den gång vi träffs 🙂 Stark plats ja. Thailändsk mat är jag intresserad av, hade en djup diskussion i söndags med en restaurangägare om just kryddor 🙂 Segling kan ge mycket starka upplevelser också… jag har ju seglat i stort sett nonstop från din hemma närhet (Skanstullsbron) och till Fagervik (1,8 mil norr om Sundsvall) på mindre än tre dygn 😉 Mysig tolkning du har gjort 🙂

  1. Tack! Ja, du vet ju…Och detta är starkt och viktigt och har på olika sätt präglat mig. Din skiva med bilder skulle jag så gärna vilja se.
   Denna sallad åt jag på en thailändsk restaurang i lördags, men skulle jag bjuda gäster här hemma på den så skulle jag göra den i två varianter. En autentisk och en mildare. Jag vet ju att vi har seglingen gemensamt, men detta kan du klart bättre och du har seglat mycket mer. Och din segling från Skanstullsbron hemma hos oss till Fagervik på tre dygn måtte vara minnesvärd. Troligen stark vind.

  1. Tack! Det är roligt med denna “utmaning” där det handlar om tolkning av ett ord i bild och/eller ord. Kanske vill du vara med. Alla är välkomna. Roligt är de att ta del av alla andras tolkningar. De kan bli så olika trots att det är samma ord vi tolkat.

 5. Förutom de två första bilderna har du valt att lägga upp starka minnen av en tid som människan förhoppningsvis aldrig glömmer. Så det var ett starkt inlägg!

  Har också en maträtt med i min tolkning, men som vanligt är mina bilder och texter ganska så tramsiga om man säger så;-)

  1. Jag får bli mer kreativ till nästa vecka. Och ska ta fram min mer humoristiska ådra. Det finns en rejäl sådan också. Starka minnen och upplevelser blev det. Och en stark, rejält stark maträtt. Skulle jag bjuda på den fick den nog bli i två varianter. En mer ursprunglig som denna och en som var mildare.
   Jag gillade verkligen ditt inlägg och får som sagt variera mig mot humorsidan till nästa vecka. Ett förbättringsområde.

 6. En varierad och bra tolkning av ordet “stark”. Ett ord som kan tolkas på många vis och det gjorde du bra. Vissa platser gör verkligen ett starkt intryck och dem glömmer man aldrig.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Inte direkt en humoristisk tolkning men detta var vad som kom upp i mitt huvud. Starka upplevelser både Normandie och Auschwitz.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Som jag såg fram mot denna resa till Normandie! Ja, du vet ju att jag var där en vecka och for runt på kända platser. Min väninna ville helst strosa på stan, så där var vi olika. Jag tyckte det var otroligt starkt. Sen fick jag veta om din pappa, och då blev det än mer starkt!
  jag har aldrig besökt något koncentrationsläger, det borde jag. Fast det är ju sorgligt.
  Tack för fina bilder! Stor kram!

  1. Minns din resa till Normandie och starka upplevelser där blir det. Ja, pappa har ju sin historia därifrån. Tung och svår.
   Krakow kan jag verkligen rekommendera som stad, väldigt vacker och därifrån går det turer till Auschwitz och Birkenau. Kanske blir det en tur vid tillfälle. Sorgligt är det och även detta ett stort stycke historia.
   Stor kram!

 8. Så bra tolkning av veckans tema! Har också varit i Auschwitz, och det var ett av de tuffaste platser jag besökt!
  Kram…måste skynda mig till jobbet nu….

  1. Tack! Visst är ett besök i Auschwitz starkt. Jagvar där som barn, 10 åring och förra året blev det dags igen. Ett viktigt besök på många sätt.
   Önskar dig en lugn jobbnatt.
   Kram!

 9. Kan inte åka dit just nu så jag får väl besöka närmaste thakiosk istället, ser gott ut. Fina bilder på hemskheter,. Citatet stämmer, visst får vi aldrig glömma nazismen.

  1. Maten var riktigt god. Och med klart “riktig” smak. Bad om det. Men skulle jag bjuda på rätten så skulle jag göra den i två varianter. En mer autentisk, stark och en mer anpassad till de som inte önskar en lika autentisk variant. Nej, nazismen få vi aldrig “glömma” eller bortse från.

 10. Ett starkt inlägg på veckans tema! Jag gillar stark mat … och det ser verkligen gott ut det du visar på bilderna!
  Jag har inte varit i Auschwitz, men i tonåren hade jag sällskap med en kille, vars mamma satt i Treblinka under något helt fasansfullt år då hon var ung tonåring. Hela hennes familj, mamma, pappa och syskon dog där i gaskamrarna … hon överlevde som genom ett under – vet inte hur, men enligt henne själv p.g.a. att hon var trespråkig och talade tjeckiska, tyska och ryska och fick tolka … hur som helst så berättade hon hemska saker och det här är något vi aldrig får glömma eller förtränga!
  Tack för detta varierade och tänkvärda inlägg!
  Kram

  1. Det blev starkt och på lite olika sätt. Den starka thailändska räk och skaldjurssalladen var riktigt god. Besökte Auschwitz gjorde jag som barn med min pappa och ett par av hans vänner som hamnade där. Men de lyckades så småningom fly. Inte många sådana försök som lyckades. När vi nu var där förra året. så hade jag mer kunskap och men lika hemskt var det. Och det är ju de som varit här här som kan berätta. Otroligt att din pojkväns mamma slapp ut från helvetet där. Nej, detta får vi aldrig glömma. Ska nu se en utställning om detta på Kulturhuset i Stockholm och jag förbereder mig mentalt.
   Kram!

  1. Lite olika vinklar blev det och i strakt minne är både besöken i Normandie och Auschwitz. Den thailändska räksalladen var stark på ett annat sätt. (Dock jättegod.)
   Önskar er också en fin onsdag.

 11. Verkligen starkt och tänkvärt inlägg! Vi får aldrig glömma det som hände men jag undrar när vi ska lära oss att ta hand om vår planet innan vi har förstört den helt. Jag hoppas verkligen inte det blir som med krigen, att vi lärt oss först efteråt, då det är för sent.

  1. Vår planet är väldigt viktig och skulle behöva ett bättre omhändertagande idag. Mycket kan göras och en hel del görs. Men världen är står och överbefolkad. Viktigt att se möjligheterna på “riktigt”.

 12. Så många starka tänkvärda saker du tar upp i ditt inlägg. Mycket tänkvärt och ack så sant. Jag brukar kallas stark, som person, menande att jag klarar av alla svårigheter, inget är för jobbigt osv. Jag har protesterat vilt, för vem vill och kan alltid vara stark. För mig har det blivit ett ord med lite negativ laddning för alla har vi också ibland behov av att få styrka och hjälp från andra, ingen är stark ensam. Och jag vet att man peppar varandra genom att säga så, men ibland behöver man få vara liten, ledsen och få tröst och empati. Ensam är inte alltid stark…
  Kramiz

  1. Att vara stark är ju också att sträcka ut en hand och själv be om eller få hjälp. iNgen är ju stark för jämnan. Jag har tränat under årens lopp på att göra det. Och ensam är verkligen inte alls alltid stark. Jag vet.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *