Stockholm Trevligheter

Stadsteatern serverar soppteater – Med Jonas Gardell

Idag var det så dags igen för ett besök på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm. Dags igen för soppteater och med Jonas Gardell som gott tilltugg. För första gången uppträder Jonas Gardell på “soppteatern” . Och detta är just som det låter; teater med sopplunch. Föreställningarna här börjar klockan 12 och pågår i 60 minuter. Vad gäller soppan finns den framdukad på borden när publiken kommer och en börjar äta direkt. (Vilket innebär att publiken äter under pågående föreställning. Kaffe och kaka ingår också. Plus smör och bröd)

Kulturhuset/Stadsteatern och vi ska se Soppteater med Jonas Gardell som huvudingrediens. Kulturhuset/Stadsteatern ligger vid “Plattan”, den nedre delen av Sergels Torg. Man kan säga att detta är ett allaktivitetshus med teatrar, restauranger, caféer, bibliotek, utställningar m.m.

Stadsteatern och “Soppteater”

tillsammans med Jonas Gardell och hans föreställning “Försökskaniner” blev en lättsmält och riktigt rolig timme. Och med vad jag förstått mycket nytt material.En del texter kommer säkert att användas igen och annat kanske inte hamnar på återvinningen. En riktigt rolig lunch som verkligen piggade upp på många sätt-

I september var jag på Maximteatern i Stockholm och såg där Jonas Gardell i föreställningen  “Mitt enda liv”.  Här blandades humor med  allvar, aktualiteter med sång och dans. Säkert blir det liknande även i en kommande ny föreställning.

Vad gäller “Soppteaten” så vet de som följt mig ett tag att det för min och väninnan Agnetas del blir många besök här.Föreställningarna säljs ut snabbt och Agneta är snabb på tangenterna med att boka biljetter när de släpps. Ofta är allt utsålt på drygt en timme.

Utsålt denna föreställning.Och vi hade inte turen att denna gång att få platser just vi scenen. Man väljer bord som är lediga när en bokar.  

Ofta sitter en fyra vid borden och trångt är det- Men det fungerar. Vi har uppbringat en hel del rutin. (Under pandemitiderna var vi också här när det var tillåtet men då var det två vid borden och glest mellan dem)

Dagens soppa; rostad majssoppa med gott bröd till. Vatten ingår. Vill man ha annan dryck finns den att köpa i baren. Och det gör vi gärna. Kaffe och kaka finns också på borden. (Soppa är täckt med brödtallriken så att den håller värmen)

Och så dagens huvudingrediens; Jonas Gardell.

som bjöd på en resa till lite mindre platser i Sverige.  Och de flesta stopp under resan blev i Värmland. (Han kommer själv från en liten ort, Enebyberg, en förort strax norr om Stockholm. ) I Karlskoga hade han sin farmor och besökte henne där en hel del. Så förankringar till Värmland finns.

Soppteater på Kulturhuset/Stadsteatern och med Jonas Gardell i föreställningen "Försökskaniner". Soppteater på Kulturhuset/Stadsteatern. Och med  Jonas Gardell i föreställningen “Försökskaniner” . Jag tycker att vi som publik axlade rollen väl. Och fotografering var tillåten enligt Jonas. (Tyvärr hade jag huvuden som skymde mig.)

Här tar sig Jonas an texten via sin Mac. Ett bra sätt att ta handlingen vidare. Vår soppa försvann snabbt och det gjorde också tiden vi var här. Upplyfta av härlig och fartfylld underhållning och många skratt tog vi oss sedan an resten av eftermiddagen.

Luciadagen är här och många har kanske på olika sätt hört eller sett ett eller flera Luciatåg- Jag har det inte. Tyvärr. Var inbjuden till Uppsala och Heliga Trefaldighetskyrkan där yngsta barnbarnet, William, tillsammans med årskurs 3 och 9 i Vaksalaskolan skulle lussa. Men i dessa tider med SJ:s osäkerhet på tågfronten avstod jag. Men en fin bild av en fin tomte fick jag.

Barnbarnet William skickade en trevlig Luciahälsning från Uppsala.Stort tack!

40 svar på ”Stadsteatern serverar soppteater – Med Jonas Gardell”

 1. Oh, den här föreställningen hade jag gärna sett tillsammans med en tallrik soppa! Vi har bara varit där en enda gång, men nu fick jag en knuff så jag får hålla koll på vilka föreställningar som kommer. Jag har förstått att det gäller att vara på hugget när biljetter släpps. Konceptet är otroligt bra; en timmes kulturupplevelse ihop med lunchen, kan det bli bättre?
  Här har vi bara tittat lite på TV.s Luciatåg från fina Gräfsnäs. Det är Luciakonsert här i kyrkan ikväll, men nu var vi inte tillräckligt snabba på att boka så vi får nöja oss med julkonsert i nästa vecka, vackert det också.

  1. Min väninna bokar åt oss och det vill till att ligga i för biljetterna går åt som “smör i solsken”. Även idag var det utsålt så vi satt en bit upp. Ofta har vi hamnat långt fram. En god idé med soppa och underhållning som tar ca 60 minuter och rimliga priser.
   Såg också i morse Lucia på tv- Vågade inte chansa på att åka till Uppsala för att hinna tillbaka till teatern. Vare sig SL eller Sj är säkra transportörer.
   Kan tänka mig att det också hos er är rusning till kulturevenemang men en julkonsert låter väldigt trevligt.
   Hade hoppats här att få biljetter till julkonserten med Lisa Nilsson och Magnus Carlsson på Avicii Arena. Men tyvärr.

 2. Så trevligt med ännu en soppteater och Jonas Gardell brukar man sällan bli besviken på. Soppan lät väldigt god och så smart att det står framdukat på bordet men det är väl nästan en nödvändighet.
  Jag förstår att du avstod ifrån att ta dig till Uppsala men du fick en fin bild på den fine tomten. Även vi blev utan luciafirande för även lilla S var för hostig för att gå till förskolan. Väldigt synd men absolut inget att göra åt saken.

  Önskar en fin luciakväll nu!

  Kram

  1. En lyckad föreställning var det och roligt att detta var Gardells första framträdande här. Jag gillar ju hans blandning av humor. allvar och allsidighet.
   Lite trist att SL och SJ inte kan få tågen att gå. Och hade de fungerat så kunde jag varit i Uppsala på morgonen och i god tid till teatern. Nu fick jag en fin bild på William som tomte.
   Så trist att lilla I och S var sjuka och inte kunde vara med. Hoppas de snart är pigga igen.
   Kram

 3. Fin liten tomte! Och så fint att de får ordna lussefirande i en vacker kyrka, det är något speciellt i den miljön och idag är det så varierande hur det bestäms för eleverna. Vi såg firandet i TV imorse, var väldigt fint och väldigt duktiga ungdomar som sjöng fantastiskt. I vacker miljö också.

  Och låter väldigt trevligt med soppteater för dig, var ett tag sen för min del och Jonas Gardell är rolig och intressant ännu. Minns föreställningen på Cirkus och vi satt på parkett och fick skrattanfall, han hoppade fram och pratade, haha, sen igen plötsligt och frågade vad vi tyckte om en replik.

  Och inte dumt här att äta lite gott samtidigt, varmt och avkopplande.
  För nu känns det verkligen kallt, inte så många minus men känns så och den isande blåsten.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka trots kylan, tur det finns varma kläder. Roligt att läsa och se allt om vår huvudstad som du skildrar så fint. Men fick lite Uppsalalängtan också när du skrev men vill inte bli stående på någon perrong i kylan. Inte här heller. Blivit lite fegare som äldre tror jag.

  1. Visst är han fin! Hade varit fint att besöka Uppsala och Helga Trefaldighetskyrkan för att se Luciatåget. Men SJ och SL är inte att lita på.
   Såg också firandet på tv i morse. Väldigt fint det också-
   Min väninna och jag går ofta på Soppteater och hon är suverän på att boka biljetter för de går snabbt åt- Bra med en soppa och en kortare föreställning. Kan vara teater, dans, musik eller som idag; en bra blandning.
   Jag gillar verkligen Jonas Gardell och hans blandning av humor och allvar. Har också läst många av hans böcker och tycker om dem också-Vad roligt att du såg en föreställning med J.G- på Cirkus. Kanske den jag också såg- Kan le när jag tänker på den-
   Nej, att bli ståendes på en perrong vill en inte. Vet inte för hur lång tid en kunde få stå där och vänta.
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka och vi får väl klä på oss rejält.
   Stockholm är ju fint och nu mitt i veckan så är det skönt att strosa utan trängsel genom stan.

 4. Vad kul att du fick en varm sopplunch med underhållning i Kulturhuset idag. Gissar att såväl soppan som underhållningen värmde rejält med tanke på de 10 minusgraderna ute idag.
  Har svårt för både Gardell och Levengood. Men tack och lov att det finns nåt för alla, eller hur!

  1. Jag gillar ju både Jonas och Mark. Men det är Jonas jag sett i teatersammanhang och olika föreställningar. Gillar hans texter och blandningen mellan humor och allvar. Har läst många av hans böcker och gillar dem också . Inte minst “Torka aldrig tårar utan handskar”, men även mycket annat.
   Är nog en allätare vad gäller teater och tycker det ger mycket.

  1. En riktigt bra föreställning med fin blandning av mycket humor, skratt och en del allvar. Gillar verkligen Soppteatern som har ett bra och varierat utbud.
   Ja, tomten är så fin. Kul att deras Luciaåg blev så lyckat med mycket fin sång.
   Men trist att jag inte kunde åka dit men vare sig SJ eller SL fungerar.

  1. Visst är William som tomte fin! Och fin i många sammanhang.
   Föreställningen var riktigt bra och en bra mix av humor och allvar,.
   Önskar dig också en fin Lucia.Dock kväll nu…

  1. Visst var det en fin tomtehälsning från en fin tomte.
   Har nog sett det mesta Jobas gjort och alltid uppskattat det. Både det mer allvarliga som “Torka aldrig tårar utan handskar” som till det mer humoristiska
   Och detta att han är flitig i sitt turnerande tog han upp i dagens föreställning. Att turnera är ju bra för att ge många möjligheter att ta del av olika kulturutbud.
   Önskar dig också en fin Luciakväll.
   Kram

 5. På Kulturhuset brukar jag hamna också de gånger jag är i Stockholm. Ett fint ställe. Däremot har jag aldrig varit på någon soppteater annat än här inne hos dig förstås. Jonas Gardell är bra! Jag gillar honom.
  William är så gullig så jag baxnar.
  Trevlig luciakväll!
  Kram

  1. Vad trevligt! Här tittar jag också in då och då när jag är i city. Är ju liksom ett “allaktivitetshus”
   Min väninna Agneta är suverän och bokar biljetter till Soppteatern så fort de släpps. Här är det alltid utsålt och biljetterna går åt. Många utifrån kommer till Stockholm över dagen och bokar ofta då in “soppteater” och ibland också en annan teater på kvällen Och däremellan finns tid för museer och annat.
   Jag gillar Jonas Gardell och jag gillar mixen mellan humor och allvar- Har läst många av hans böcker . Minns både “Torka aldrig tårar utan handskar” både som bok och teater. Gripande.
   Visst är William fin- Och han gör sig absolut som tomte.
   Hoppas du också haft en fin Luciadag-
   Kram

 6. I Stockholm finns det verkligen många möjligheter till underhållning. Jag tycker orm Jonas Gardell för det ligger mycket sanning i det han pratar om och hans tankar är väldigt kluriga och både humoristiska och allvarliga. Har sett en föreställning med honom i Helsingborg för något år sedan och minns fortfarande så kul jag tyckte den var. Kram

  1. Jadå! Och vi hänger gärna på. Min väninnan Agneta är fenomenal på att boka biljetter till oss.Jag gillar verkligen KOnas Gardell för han har hela registret Minns såväl både böckerna och teatern “Torka aldrig tårar utan handskar”. Så starkt. Och jag tycker Jonas Gardell är suverän på att balansera mellan humor och allvar.
   Vi lämnade föreställningen med ett stort leende. Och lite eftertänksamhet.
   Roligt att du sett honom i Helsingborg och kanske kan du se honom igen vid tillfälle.
   Kram

 7. Å, vad trevligt det låter. Blir liksom lite mer avslappnat om man får äta samtidigt som man ser teater plus att det ju passat vår tids stressade människor. Skulle passa mig perfekt att äta och uppleva teater samtidigt. Tack för detta. Jonas Gardell skulle jag gärna lyssna på live 🙂

  Allt gott!
  Kram Christina

  1. Vi brukar ta oss an de soppteaterföreställningar vi får biljetter. Min väninna Agneta är suverän på att få tag på biljetter när de släpps så vi har sett de flesta föreställningarna. Roligt är att det blir en skön blandning av dans, musik, teater och så Jonas Gardell nu i går. Och så soppa därtill. Jonas Gardell skriver väldigt bra texter och är suverän på att balansera mellan humor och allvar. Han berör-
   Tror du hade gillat föreställningen.
   Önskar dig en fin fortsatt vecka.
   Kram

 8. Ser verkligen ut som en trevlig soppteaterföreställning … Jonas Gardell är bra – och maten ser god ut!
  Tror det var klokt av dig att inte chansa med tågresor just nu … tågtrafiken är inte längre vad den en gång var.
  Kram

  1. Vi tar oss ju då och då en vända hit tycker konceptet med teater och soppa är bra. Och prisvänligt.
   Jonas Gardell tycker vi är bra och hans texter har en skön blandning av humor och allvar.
   Nej, SJ och SL vad gäller tåg går inte att lita på. Trist i sig.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram

  1. Ett jättebra koncept och med tanke på att biljetterna säljs ut snabbt så märks det att konceptet är bra. Har ju funnits i mängder av år och håller än.
   Jag tycker också om Jonas Gardell och hans texter är alltid välskrivna. Fin blandning mellan humor och allvar.
   Vad trevligt med Luciafirande igår och att det blir lite även idag.
   Ha det gott och trevlig onsdag.

  1. Vi går ganska ofta hit och har nog sett de flesta föreställningarna. Bra koncept med soppa och underhållning.
   Jonas Gardell och hans texter tycker jag om. En skön blandning där medmänsklighet, humor och allvar blandas.
   Har nog också passat på att se honom på tv.
   Önskar dig en fin onsdag.

 9. Det verkar alltid vara så trevligt med era soppteaterluncher. Och Jonas Gardell är bra!
  Och vilken söt liten tomte 🥰
  Stor kram

  1. Visst är tomten fin!
   Ja, trevligt med våra soppteaterluncher och de är ofta varierade. Nu blev det många skratt i samband med Jonas Gardell. Han är bra på att blanda humor och mer allvar.
   Stor kram

 10. Sicken fin liten tomte!
  Å mysigt med soppteater, kul att Gardell var där och underhöll 😉
  Jag skyndar vidare mot F&S…
  Ha en fin kväll!
  KRAM

  1. Visst är tomten fin! Och jag fick i alla fall se honom.
   Soppteater tycker vi är ett bra koncept och jätteroligt att nu se Jonas Gardell här- Hans första framträdande just här och med nyskrivet manus.
   Hoppas du haft en bra måndag och att det blir ett lyckat pass.
   Kram

 11. Så kul att soppteatern var lyckad, han är en stjärna Gardell, så söt tomte du fick på bild och förstår att du inte ville utmana ödet att sätta dig på ett tåg i snöyra och förseningar,kram

  1. Vi tar oss då och då en vända hit till Soppteatern och tycker konceptet är bra. Och här serveras olika föreställningar med olika innehåll. Jonas Gardell tycker jag är bra och har i sina föreställningar en god blandning av humor och allvar.
   Nej, att ta tåg nu är ingen idé. En vet ju aldrig om och när de går.
   Men jag är så glad över tomten som kom på bild.
   Kram

 12. Jag kan mycket väl förstå att det är fler som vill se soppteaterföreställningarna än vad som ryms i lokalen. Och ni vet förmodligen på dagen när biljetterna släpps och kan sitta redo för att boka plats. Jag tror inte jag bokat biljetter till ett enda evenemang på nätet. Ett trist bevis på att jag inte är så kulturell av mig.
  Gardells texter gillar jag mycket. Han skriver för en av kvällsblaskorna (minns inte vilken) och det brukar vara träffande texter. Däremot har jag lite svårt för honom som person, hans sätt att prata framför allt. Han låter konstig och lite fisförnäm, hihi
  Majssoppa lät gott, det har jag aldrig smakat
  Kram

  1. Min väninna Agneta och även jag får mejl om när nya biljetter ska släppas. Men det är alltid hon som bokar åt oss och en får vara rask. Och man måste ju inte boka och dra iväg. Men för oss är ju det mesta så nära så det bli en trevlig utflykt. Du är väl verkligen kulturell med alla böcker du läser, museer och hela Syndborn är och andas både kultur och historia.
   Kan hålla me dig att Jonas texter ibland är bättre än när han själv pratar. Men nu var det helt ok.
   Majssoppan var “så där” i mitt tycke.Betydligt bättre soppor har vi fått. (Ganska smaklös)
   Kram och kul att du var med oss.

 13. Glömde den sötaste tomten! Jag fick inte ens se bild på liten Noelle eller Freja, den förälder som hämtade barnet fick se en videosnutt som sedan raderades…

  1. Visst är tomten söt-William och klass 3 stod tillsammans med med årskurs 9 för Vaksalaskolans luciafirande i Uppsala och de var i Helga Trefaldighetskyrkan. Senare på dagen lussade dem också på andra ställe. Men med tanke på tågsituationen så avstod jag. Jättetris att du inte fick en bild från vare sig Noelles eller Frejas Luciafirande. Tänk så det blivit!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *