Spanien

Staden Santander vid spanska Atlantkusten – Ett bra utgångsläge

Staden Santander i norra Spanien är ett bra utgångsläge för att utforska denna del av kusten. Staden ligger alldeles vid Atlantkusten och Biscayabukten och erbjuder mycket av det mesta. Här finns många grönområden och vackra stränder finns det gott om strax utanför stadskärnan. Antalet restauranger, barer och caféer är också  många och stadens gamla historia är hela tiden närvarande. Och så havet förstås.

Staden Santander bjuder på en vacker citykärna, parker, kultur, stränder och havet ständigt närvarande.Staden Santander bjuder både på  storstadsliv, kultur, grönområden, vackra omgivningar och ständig närhet till havet.

Staden Santander

har en gammal citykärna och staden i sig har anor från andra hälften av 1000-talet f. Kr.  Detta var vårt första besök här och vi kommer gärna tillbaka för att se och uppleva mer av både staden och omgivningarna. (Och allra bäst är det ju då om tågrälsen är på plats )

I Santander tar man sig bäst fram till fots eller hyr en cykel för ett par dagar om man vill vara “fri” och ta sig utanför stan och besöka stränderna och slottet Magdalena.  Goda buss och båtförbindelser finns också- Buss testade vi inte men däremot en båttur.  Jag skriver ingen “egen lista” över vad man kan göra i Santander och regionen Kantabrien eftersom jag hittade en väldigt bra här. 

Varvsindustrin, fisket och turismen är viktiga inkomstkällor. Och hit till Santander kommer sommartid många brittiska turister eftersom det går en direkt färjelinje hit ett par gånger i veckan från Plymouth. En resa på drga 20 timmar. Alltså ungefär som till Åbo från Stockholm.

En vacker rondell mitt i stan och med alla zodiakens symboler.

Staden Santander bjuder på en gammal citykärna med många gågator. Staden Santander bjuder på en gammal citykärna och med flera gågator.

Ett "pitstop" under gång är alltid trevligt och staden Santander erbjuder många varianter. Ett pitstop under “gång” är alltid trevligt.Staden Santander erbjuder många varianter.

Vi tar oss vidare

i stan. Många byggnader/bostadshus är vackert utsmyckade och det är lätt hänt att fastna med blicken . Och även en hel del muralmålningar fanns.

Santander är en kuperad stad och för att göra det lite mer bekvämt  att ta sig uppåt finns det på några ställen rulltrappor/rullband (Trappor finns bredvid om man vill ta dem) På de ställen vi testade fanns det fem olika som tog oss högre och högre upp i stan.

Rulltrappor/rullband finns på olika ställen i staden Santander som gör att det är lättillgängligt att ta sig uppåt i staden. Här är vi ute och åker en kväll. En väldigt bra lösning som gör att staden Santander blir mer tillgänglig för alla.

Och en annan dag tog vi en morgontur.

Och om man nu vill slå sig ner och titta på folklivet så finns det gott om bänkar för det.

28 svar på ”Staden Santander vid spanska Atlantkusten – Ett bra utgångsläge”

 1. Santander verkar vara en trevlig stad att besöka. Rullbanden är onekligen smarta och gör verkligen staden mer tillgänglig. Kan dessutom vara bekvämt när man är ute på en långpromenad. Inför nästa besök får ni kontrollera att allt går som på räls 😉

  Kram och ha en fin fredag!

  1. Santander är en fin stad och här finns mycket att se och uppleva och så även i trakterna runt om. Läget är prefekt för att utforska kusten här. Liknande rulltrappor har vi sett och testat i Singapore och viss är de praktiska. DE ger också de som har knepigt att gå möjlighet att lätttare ta sig uppför. (Men nerför fick man gå)
   Ja, nästa gång hoppas vi att rälsen är på plats och fungerar.
   Trevlig fredag
   Kram

 2. Tack för rundturen! Santander verkar vara en trevlig och smart stad. Tänker då på rulltrapporna.
  Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen, kom i mina tankar nu 😀
  Det är lite kul med minnen och jag hoppas ni kan komma tillbaka och göra resan som den var tänkt.
  Trevlig fredag och Allhelgona med stor kram!

  1. Vi har haft en väldigt fin resa och i Santander tillbringade vi tre nätter och hann ta till oss stora delar av stan och en del av omgivningarna.
   Och hit till den spanska Atlantkusten kommer vi tillbaka. Nu blev det en annan resa men väldigt bra den också om än kortare än planerat.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram

 3. Smart med rullbanden! Det skulle behövas här i Benalmádena, allt lutar ju!

  Byggnaden på bilderna ovanför muralen, är det en kyrka? Eller är det bara som ett litet lusthus där uppe? Oerhört vackert, i alla fall!

  1. Visst är det smart! Här fanns rullband och rulltrappor i en bra blandning och på flera platser i Santander. Men ner fick man ta sig på egen hand. Har träffat på detta i Singapore men tror rullbanden skulle vara av värde i många städer.
   Byggnaden i bilden ovanför muralbilden hör till en lägenhet som ligger i huset. (Som i sig är i flera plan) Har sett så många vackra hus här i Santander med dessa utbyggnader.Har sett liknande utbyggnader/lusthus runt om i världen och kan titta länge på alla fina detaljer.

 4. Vilka fina bilder från Santander, och smart med rulltrappor utomhus. Och inte visste jag att engelsmännen kan ta en färja för att komma dit!
  Ha det skönt nu i “sommarstugan”!
  Kram

  1. Tack! Och en vacker stad är det. Även omgivningarna. Många britter kommer hit sommartid och smidigt med en direktfärja. Nu såg vi färjan komma in i hamnen men vi hörde eller såg inte några brittiska turister. Så kanske de inte är så många i november.
   Skönt har vi det och nu klockan 00.50 är det + 24 och jag sitter ute på terrassen i den ljumma kvällen/natten.
   Kram

 5. Gillar Santander skarpt, inte minst för stadens rulltrappor/rullband. Ett föredöme med tanke på tillgänglighet. Fler städer borde ta efter där.
  Santander verkar bjuda på mycket variation, så att man säkert kan promenera runt där många gånger utan att dubblera så att säga.
  Å som vanligt visar rondellen att Spanien är mästare på utsmyckningar av rondeller. Muralmålningen var fin om än aningen blek. Men man ville nog visa borgen och sjöfarten i ett om man säger så.
  Toppen bilder som vanligt.

  1. Tack!Vi fastnade för Santander som innan besöket här var ett ganska oskrivet blad för oss. Reklam för banken “Santander” hade vi sett i olika idrottssammanhang men så mycket mer visst vi inte. Jo, att det var ett bra utgångsläge för tågen längs kusten. Men nu gick de ju inte…Rullbanden som ibland var rulltrappor är verkligen bra och många använde dem- Men man fick gå ner. Har testat liknande i Singapore och visst borde flera städer anamma detta. Instämmer i att vi också tyckte muralmålningen var blek men det verkade vara så generellt här- Såg flera bleka sådana. Santander är en stad man verkligen kan spendera dagar i och hitta nya saker att se och uppleva . Och att ta sig fram till fots är smidigt och avstånden överkomliga. Hit kommer vi tillbaka.

 6. Det ser ut som en väldigt trevlig stad att gå runt i … och så bra med rulltrappor och rullband – perfekt för den som inte kan gå så bra i trappor eller i backar. Många vackra hus att titta på och mycket fint att fotografera. Tack för rundturen!
  Kram

  1. Santander tycker vi är en stad som är vacker, historisk och “vänlig” och med havet helt intill. Rullbanden/trapporna är verkligen bra för staden är kuperad och detta gör den mer lättillgänglig.
   Trevligt att du gick med.
   kram!

 7. Det var ju egentligen en turlott ni drog när ni hamnade i Santander och också stannade där längre än ni hade tänkt er det från första början. Väldigt vacker ser staden ut att vara. Zodiakrondellen är verkligen en fin utsmyckning. För övrigt så upplevde jag att spanjorer är bra på rondellutsmyckningar när vi var längre söderut i Spanien. Alla väldigt välgjorda och mycket intressanta. Rullbanden/rulltrapporna är en god idé, riktigt god! Men säkert också en rätt dyr idé, vilket inte alla städer kanske har möjlighet att genomföra. Tack för Santanderinlägget Ditte! Ha en fin helg!

  1. Så tyckte vi också när vi förstått att resan inte skulle gå på “räls” annat än kortare sträckor. Vi tycker ju om att upptäcka en stad till fots och det är alltid roligt att se var man hamnar. Några saker har vi oftast vi vill se men mycket ger sig också efter hand.
   Rullbanden/trapporna är väldigt bra och här i Santander där citykärnan ligger i mitten och staden i övrigt är byggd på höjder. Säkert är rulllbanden kostsamma men ger också många med svårigheter att gå en större chans att ta sig runt.
   Vi har också noterat att många spanska städer har rondeller som är fint utsmyckade och det lättar ju verkligen upp.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Rullbanden/trapporna är verkligen praktiska och bra med tanke på att fler kan ta sig runt. Santander i sig är verkligen en fin stad och vi kommer gärna tillbaka hit.
   Önskar dig en fin lördag! Tack för igår.
   Stor kram

 8. En väldigt fin stad med ett bra läge för norra kusten 🙂 Heder åt dom städer med backar som installerar rullband 😀
  Trevligt att ses en sväng igår 🙂

  1. Välkomna hem! Jätteroligt att ses en “snabbis” igår. Visst är Santander en fin stad och perfekt läge för att ta sig vidare längs kusten. (Än bättre för oss hade det varit om rälsen inte lagts om för FEVE tågen när vi var här. Rullbanden ger ju många månniskor möjligheter att ta sig runt och upp i stan.
   Trevlig lördag-

 9. Nu har jag läst i kapp era senaste äventyr. Kul att se en annan del av Spanien och mysigt med tåg 😊 Snopet bara att det inte blev som ni tänkt er riktigt. Tur att ni har sommar/vintermyset att falla tillbaka på, det är ju inte det sämsta.
  Här har vi tagit en fin promenad på kyrkogården och tänt ljus på svärfars grav och även i minneslunden för en god vän som gick bort i somras. Dimmigt och 4 grader men ändå vackert på något sätt…
  Kram Linda

  1. Vi tycker också det är roligt att vidga vyerna och denna del längs spanska Atlantkusten har vi sett väldigt lite av. Resan med tåg blev inte som vi tänkt eller planterat men det blev väldigt bra ändå. Och nu är vi i Torrevieja.
   Fint hemma nu i helgen med kyrkogårdarna och alla ljus. Min dotter var till mina föräldrars grav och skickade bilder så lite har jag varit på plats genom dem.
   Ha det gott!
   kram

 10. Vilken fantastiskt vacker stad! Och så smart med rullbanden/trapporna, nåt för andra kuperade städer att ta efter, en toppenidé!!

  1. Det tycker vi också. Och en stad som känns så vänlig. Inte alltid det är så. Dessa rullband underlättar ju för fler att ta sig runt och vi såg många som använde dem. PÅ ett ställe var det fem olika så tog oss högre och högre upp i stan.

 11. Staden Santander tror jag skulle passa mig utmärkt!Verkar väldigt trivsamt och rulltrapporna är ett genomtänkt drag, tycker jag. Det finns både sjuka som äldre som annars skulle få det betydligt jobbigare att ta sig fram där annars.

  Tack för “guidningen”.

  1. Jag tänkte faktiskt på dig när vi var här. Och detta är en stad som det inte hörs så mycket om men som har mycket i sig och närheten till det mesta. Lätt att med buss ta sig till Bilbao över en dag, ca 1h resa. Och även enkelt att ta sig runt med tåg- även på dagsturer. (Utgår från att rälsen ska vara på plats.) Men även med buss. Rulltrapporna gillade jag och ger fler möjligheter att ta sig runt.
   Jättetrevligt att du var med.

  1. Spanien har väldigt mycket fint och att komma utanför turiststråken ger så mycket. Spanska Atlantkusten från San Sebastian och västerut kan rekommenderas. Santander blev vi väldigt förtjusta i och är en fin utgångspunkt för vidare utflykter längs Atlantkusten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *