Stockholm

En del stad och en del landet

Mars är den första vårmånaden och gårdagen bjöd oss huvudssdadsbor stundtals på vackert väder. Visserligen har jag mött den spanska våren redan i januari, men nu var det dags för en mycket försiktig träff med träff den svenska. Jag var ute på vandring under några timmar och passerade genom “staden”- idag Gamla stan och fortsatte längs med vattnet på Södermalm. Ett möte med både staden och landet –  Och några vårtecken såg jag.

 Gamla stan – Staden grundades redan på 1200 talet och var då “staden” och kom att  så vara under lång tid. Men när “staden” växte på 1300-talet var Södermalm den del som först bebyggdes och där blev det blev enkel bebyggelse vars  viktigaste uppgiftvar att förse borgarnas boskap med bete och uppställningsplats för dragdjur till de som förde varor till staden eftersom det var alltför trångt att ta med dem dit.

Södermalm hette fram till vikingatiden Åsön, ordet  kom från as som betydde ås, och var då en ö i ordets rätta bemärkelse. Landhöjningen och bildandet av Stockholmsåsen gjorde att Åsön växte ihop med områdena söderut och  inte längre var en ö.  Namnet Åsön behölls  fram till slutet av 1600- talet trots att det inte längre var en ö och finns än idag kvar i namnen Åsögatan och Åsöberget.

Namnet Södermalm kom från “suther malm” och sågs i skrift första gången i slutet av 1200-talet då biskopen i Strängnäs skrev så i ett brev och menade då den del av Åsön som låg närmast “staden”. Ordet malm kommer från ordet mala och betecknar ett område utanför staden där inlandsisen malde sönder berget och bildade  utanför grus och sandhögar i områden som länge var obebodda.

Södermalm blev på nytt en ö på 1930-talet då Hammarbykanalen byggdes men det är  geografisk inte helt korrekt  eftersom vattnet inte fritt alltid kan passera  genom Hammarbyslussen som avgränsar Mälaren från Saltsjön.  Slussen behövs här för att fartyg  och fritidsbåtar ska kunna passera mellan och Mälaren och Saltsjön. (Vattnets nivåskillnad är i genomsnitt 80 cm men kan vara både större och mindre.)

Längs Årstaviken, en del av Mälaren, och här låg isen kvar.

Jag stannar och njuter. Jag är i stan och bara ett par hundra meter från Söders puls. 

Flera koloniområden ligger här och många stugor klättrar uppför berget. Och det är grönt på marken!

Jag klättrar uppåt och ser att våren kommit en bit på väg.

Snödroppar kantar på många sällen stigen där jag går.

Det knoppas.

Folksamhuset, byggt i italiensk marmor, reser sig mäktigt med sina 27 våningar framför mig.  Jag är snart hemma, sneddar genom det sista koloniområdet, går ner mot kajen och stannar till en stund vid Hammarbyslussen.

Nästan hemma.

 

24 svar på ”En del stad och en del landet”

 1. Visst är det fascinerande att man på bara några få meter kan lämna “storstadspulsen” och trafiken bakom sig för att hamna i idylliska miljöer som är totalt tysta. Det är lite karaktäristikt för Stockholm tycker jag, speciellt på Söder, men även i och kring Brunnsviken och Liljanskogen för att inte tala om nya Djurgårdsstaden och Hjorthagen. Dessutom har man ju alltid nära t-banan och eller bussar.
  Jo,Stockholm är fantastisk:-)

  1. Området runt Brunnsviken är väldigt fint och där var jag mycket när jag bodde i Solna.
   Även de områdena du nämner är verkliga pärlor. Vi tar då och då färjan över till Sjöstaden och är där nästan genast i det fina Nackareservatet som har mycket att erbjuda och så även området op andra sidan Årstaviken är fint-
   Undra på att vi gillar Stockholm! En fantastisk stad och med bra kommunikationer. En extra tillgång tycker jag det är medde goda transporterna på vattnet.

 2. Åh, snödroppar är ju ett riktigt vårtecken! De är ju så fina!
  Tack för den trevliga promenaden!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Det var trevligt med lite svenska vårtecken där snödropparna piggade upp liksom trädens knoppa och vårfåglars sång.
   De spanska vårtecknen har jag ju sett för länge sedan. Fina de också.
   Och en skön prommis blev det också.
   Varm kram och trevlig kväll.

  1. En bra blandning och man tröttnar inte heller.
   Önskar er också en fin kväll där ni är. Måste förstår titta efter för igår var det Barcelona…

 3. Vilken intressant kontrast med höghuset som syns bakom dem små kolonistugorna. Storstaden så nära men lantlig idyll bara runt hörnet… Här gör våren framsteg så frågan är om pollensäsongen snart också är på gång.

  Kram och god kväll!

  1. Här är det verkliga kontraster och det är en av alla saker jag tycker om när det gäller Södermalm.Allt finns och nära.
   Kan tänka mig att våren hos er kommit än längre och säkert har ni pollen på G-
   Kram!

 4. Det där koloniområdet är så spännande. Och tänk att det finns så många vårtecken… svårt för mig att tänka sig eftersom vi har så mycket snö. 🙂
  Bilden från Hammarbyslussen är så vacker.
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Här, längs Årstaviken finns ju flera olika koloniområden och det är så roligt att promenera här. Verkligen lite landet mitt i stan.
   Idag faller lite snöblandat regn så kanske får våren lite paus ett par dagar.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

  1. Ibland blir det lite “fröken” över mig. Ränderna sitter kvar.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 5. Jag uppskattar den möjligheten. Att nå kontrasterna så snabbt. Fantastiskt att den möjligheten finns kvar runt och i en storstad. Du hittade fina vårtecken. Tänk om några veckor är det sommartid. Beröm till hur du snickrade ihop inlägget. <3 Fast du har mig fast redan i inledningen. Jag gillar oftast att läsa historia. Få en bakgrund och tankeställare.
  Kram från ett regnväder som jag gillar. Perfekt väder för att slippa ha dåligt samvete för dagens inomhusaktiviteter.

  1. Att på några minuter förflytta sig från naturen och vattnet till det mer hektiska storsstadslivet är fint och jag gör det ofta.
   Tycker jag är bra på att hitta fina oaser här i stan och det finns mycket att se och lära och det trots att jag bott här länge. Visst känns våren och sommaren efterlängtad och det är en fin tid vi går till mötes. Nu finns det ju en del skidåkning på tv att förströ sig med under tiden man väntar på våren.
   Men pauser tar jag varje dag med lite av varje och idag ska jag till Artipelag, ett museum/konsthall, strax utanför Stockholm. Spännande! Har varit där men utställningarna varierar.
   Tack för dina berömande ord. De uppskattas mycket. Och historia gillar vi ju båda.
   Kram och trevlig lördag.

 6. Att ha kontraster omkring sig är väl ett plus och det ser jag att du har 🙂 ja jag har inte varit ute o sett efter vårtecken men du har ju ser jag o söta är dom 🙂 önskar dig en fin lördag kram

  1. Jag tycker om dessa kontraster och fint att ha gångavstånd mellan dem. En del vårtecken såg jag men idag är det snöblandat regn så
   tecknen får nog vila sig.
   Önskar dig en trevlig lördag.
   Kram!

 7. Tänk att lugnet ligger så nära storstaden med all rusningstrafik. Helt fascinerande att det finns så många kolonilotter med stugor. Våren är den vackraste årstiden av dem alla med dess knoppar som ligger på backen och lurar. Trevlig lördag. Kram

  1. Visst är det fint att naturen finns tillgänglig alldeles inpå strorstaden och det är alltid trevligt att strosa bland kolonistugorna och följa det vårbruk ås redan har påbörjats. Här är ägarna sanna entusiaster och det är roligt att komma förbi med jämna mellanrum och
   och följa växternas tillväxt.
   Och visst är våreen en vacker tid.
   Kram och trevlig helg.

 8. Riktigt vackert! Och det är verkligen fascinerande med en huvudstad som har så mycket lugn i sig. Fler stockholmare skulle behöva uppsöka dessa platser, tror jag.

  1. Vi bor väldigt bra med vacker natur och stadens puls alldeles inpå. Och Stockholm har ju många fina grönområden i staden och alldeles nära.
   Årstaviken drar många besökare och likaså och promenaden längs Årstaviken och runt Södermalm. Vackra dagar känns det nästan som om det är kö för att komma fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *