Foto

Springa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Springa är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Alltså ord där stavning och uttal är  lika men de har olika betydelser. Här är det är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med.   I veckans bidrag bjuder jag på några olika tolkningar och där helt nytagna bilder samsas med en del från arkivet.

Visby. Springa i stadsmuren ut mot havet. Springa, i betydelsen mellanrum. Här i Visby förra sommaren. (Min bloggvän Bosse bor på Gotland och bjuder i sin blogg, “Gotlanduppochner” på mångder av vackra bilder och resor runt om på denna fina ö.)

Springa

Jag funderade ett tag på ordet och konstaterade än en gång att detta är ytterligare ett av alla svenska ord där betydelserna är många och skiftande.

Östersjön en vacker julikväll 2019.  På väg mot Åland och Stockholm från Visby. Och visst kan man se springor  mellan molnen på himlen.

Södermalm. Stockholm. Springa i form av ett glapp i Hammarbyslussen. Springa i form av ett glapp när Hammarbyslussen här hos oss i Hammarbykanalen öppnar sig och båtarna kan köra ut i Saltsjön. Men portarna ska vara helt öppna innan båtarna kan passera. 

Springa i betydelsen öppning.

När jag är på väg hem nedför Östgötagatan på Söder ser jag genom en öppning, en portal, Globen och den nya Skyskrapan Stockholm New .

Springa kan också betyda en klyfta, bergsklyfta i form av en skreva eller spricka.

Bohuslän, Fjällbacka. Springa kan också betyda klyfta, bergsklyfta. Springa kan också betyda bergsklyfta. Här är vägen upp till Kungsklyftan i Fjällbacka i Bohuslän. 

Att springa

Så till en helt annan betydelse av ordet. Nämligen att springa. Att förflytta sig och då ha en fot i luften och en i marken. Och i detta sammanhang kommer jag också till den springande punkten. Alltså det mer avgörande i ett problem, diskussion eller liknande. Mer ingående finns den springande punkten förklarad här.

Vi förflyttar oss nu ett antal år tillbaka i tiden. Till augusti 2008 och det ska vara OS i Peking. (Till saken hör att maken och jag bodde i Peking i nästan fyra år från januari 2007 och jag jobbade där. )

Och givetvis ville vi besöka så många OS evenemang som det bara var möjligt. Gärna fri idrott. Jag hade fått tag på biljetter men här blev den springande punkten, alltså det som var väldigt avgörande, hur jag skulle kunna lösa ut biljetterna. Men det gick efter många om och men. (Hur finns att läsa i länken)

Den springande punkten var löst. Dotter Helen och jag på väg för att se fri idrott i “Fågelboet”. Den olympiska fri idrottsarenan.

Fågelboet i Peking. DEn olympiska fri idrottsarenan. Här såg vi många, springa hoppa och kasta och sätta fantastiska rekord. En uppevelse att vara på plats. Fågelboet i Peking. Här såg vi  under många kvällar världens bästa  springa, hoppa och kasta och många rekord blev satta. En fantastisk upplevelse att vara på plats,. 

Sist men inte minst. Usain Bolt och Jamaicas stafettlag vann guldmedalj på 4 x 100 meter. Här springer de ärevarv.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av ordet springa

42 svar på ”Springa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Fin bildserie på veckans tema springa! Det är roligt med ord som har olika betydelser och man kan tolka på olika sätt! Du har lyckats täcka in flera varianter. Bra jobbat!

  1. Tack! Jag funderade på ordet springa och olika betydelser finns ju. Och det ska bli roligt, som vanligt, att se hur andra tolkat ordet,.

 2. Vacker bild från Visby, Gotland är tjusigare än vad jag trodde ,-))
  Springa o springor är fint, jag tänkte bara på att springa och det gör jag sällan nu, jag går hellre ,-)
  Fina bilder!
  Fint med portal.
  Kungsklyftan ser inbjudande ut, gillar trappor ,-))
  Fin bild på dig och dotter ,-)
  Idrott kan vara väldigt spännande att titta på, och just springa tycker jag nog verkar ganska trist , roligare att titta på! ,-)
  Ha det jättefint Varm Kram Primrose ,-)

  1. Tack! Gotland är jag väldigt förtjust i men helst då utanför turistsäsongen. Förra året blev det bara en kort visit i samband med en kryssning vi gjorde. Men väldigt trevligt.
   Att springa har jag gjort en hel del Tävlade aktivt i löpning 100 meter och 200 meter under många år. Men det var när jag vara mellan 10 och 20 år . Alltså jättelänge sedan. Men jag tittar gärna på fri idrott och att vara med här på en del av OS i just fri idrott i Peking var en minnesvärd upplevelse.
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Som vanligt så bjuder du på en personlig och varierad tolkning av veckans ord. Härliga bilder dessutom. Ja, tänk när man kunde samlas på stora arenor och titta på olika evenemang. Undrar när det kan bli aktuellt igen…

  Kram och fortsatt fin måndag!

  1. Tackar! Jag tycker det är roligt att leka med ord och fundera över betydelsen. Kul också att se hur andra tolkar orden.
   Tänkte också på detta med att det vid OS 2008 stundtals var mellan 85 000 – 90 000 besökare här på plats. Ja, känns märkligt att tänka på nu. (Friends arena tar ca 50 000 vid idrottsevenemang)
   Önskar dig en fin måndag.
   Kram

  1. Tack! Ja, jag har haft med en hel del från Peking tidigare. Och även från OS. Men när det nu var “springa” att tolka så fick allt Usain Bolt komma med. Och vi såg honom sätta sina rekord. Minnesvärt.
   Numer springer inte jag heller. Men jag har gjort. Höll på mycket med fri idrott från det jag var 10 år och till 22 och då 100 och 200 meter.

 4. Fint inlägg med flera betydelser av veckans ord. Jättefina bilder också. Intressant att läsa om Den springande punkten också. Jag har aldrig reflekterat över betydelsen tidigare – kul att får veta lite om uttrycket. Måste ha varit en fantastisk upplevelse att se UB slå rekord!
  Kram från Ingrid

  1. Det är roligt att fundera på ord och dess betydelse. Jag listade det jag kom att tänka på och den “springande punkten” har man ju ofta hört talas om och det finns mycket att säga om den.
   Och att besöka Fågelboet i Peking detta sommar OS 2008 och se fri idrott var minnesvärt. Usain Bolt likaså.
   Kram!

  1. Tack! Ja, annars är jag nog inte direkt kreativ men roligt att fundera över ord och dess betydelse.
   Och helt klart minnesvärt att vara på sommar OS i Peking 2008.

 5. Nu fick du till det igen med en perfekt tolkning av veckans ord! Det måste ha varit väldigt speciellt att få se stjärnorna springa där i Peking!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tackar! Ja, många olika betydelser finns.
   Och visst är det minnesvärt att ha varit med om sommar OS i Peking och bl.a. sett Usain Bolt och även andra sätta flera världsrekord.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Många härliga minnen, som du visar, som väl aldrig kommer igen. Undrar om såna här bilder kommer att återfinnas i framtiden eller om de digitala bara försvinner? Oerhört viktiga, tycker jag.
  Jag var “meddelare” på Nordiska Muséet i många år och fick frågeformulär som jag besvarade, ibland med bilder till. Så jag finns i arkiven.
  Snyggt komponerat i uppdraget springa.
  Stor solskenskram!

  1. Ja, en del gammalt och en del nytt. Men upplevelsen av sommar OS 2008 i Peking är minnesvärt. Helt fantastiskt.
   Sen är det ju roligt att fundera runt ord och kombinera med bilder.
   Sol här också i kväll. Och nu balkonghäng med jacka på. Lite tv som står på inne med Lotta på Liseberg. Men vi har vänt den så vi kan se…
   Stor kvällskram

  1. Tack! Ja, det är roligt att fundera över ord och deras betydelse.
   Önskar dig också en bra vecka.

 7. Måste säga att jag är mäkta imponerad här. Inte bara att du kommit på hur många tolkningar som helst utan att du också verkar ha världens bästa ordning i dina fotoarkiv. Eloge!
  Fotona är hur fina som helst. Och det med brovalvet, den nya skyskrapan och Globen är riktigt läcker. Åsså OS såklart! De måste ju vara en dröm att se Usain Bolt springa irl. Saknar honom faktiskt, han var verkligen en riktig profil, dessutom stod han med båda fötterna på jorden och han var ren i motsats till några av hans amerikanska konkurrenter.

  1. Tackar! Ja, det blev en blandning mellan en del gammalt och lite nytt. Att fundera på ord och deras betydelse tycker jag är roligt och att försöka ha bilder till. Vad gäller ordningen i arkivet så är det år, månad händelser/resor. Så jag får titta lite men har ett bra “kom ihåg”.
   Och finns ordet springa med så ville jag ju ha med Sommar – OS 2008, Fågelboet och Usain Bolt.Minnesvärt. Häftigt att se både hans 100, 200 meters finaler och Jamaicas vinst på 4 x 100 m.

 8. Jag är ju noll intresserad av sport och idrott men viss friidrott är kul att titta på, det var till och med kul att utöva i skolan! Så att sitta på plats och se OS i Peking förstår jag måste ha varit magiskt!
  Det skulle väl ha varit sommar-OS i år? Hur har man löst det? Alltså, jag fattar att det inget blir men när blir det då? (Du ser, har inte mycket koll på det! )

  1. En del sport gillar jag men inte allt. Fri idrott och både löpning, höjdhopp och längdhopp har jag ägnat mig åt under ca 10 års tid och tävlat en hel del. I löpning mest 100 och 200 meter. Så att vara med om Sommar-OS i Peking var ju helt fantastiskt. Och på så många sätt. Fantastiskt att vara i “Fågelboet” tillsammans med 90 000 andra och se alla rekord.
   Vad gäller nästa Sommar -OS så var det tänkt till 2021 men det är osäkert.

 9. Superbra och varierad tolkning! Jag hade också tänkt mig att ha en OS-inriktning på det hela, men jag vet inte riktigt än, det är ju bara tisdag idag 😀

  Ha en finfin sådan – tisdag alltså!

 10. Jag gillar verkligen det här med att ett ord går att tolka på så många olika sätt! Tänkte först bara på verbet att springa, men sen när man ser dina bilder så blir det lite “jamen-juste-såklart”. 😀 Härliga tolkningar! 🙂
  Ha det fint! Kram

  1. Tack! Jag tycker om att fundera på ord och dess betydelse och se var jag hamnar. Och ofta är det ju mycket som är möjligt.
   Önskar dig en bra vecka
   Kram

 11. Heisann, ja her var det mange betydninger av ordet. Dere har flere på svensk enn på norsk, tror jeg får jeg legge til, for det kan jo være betydninger som har forsvunnet i språkutviklingen. Vi bruker ikke en springa som en åpning, mellomrom eller kløft. Men dette ga meg tips om flere mulige løsninger…
  Om jeg får tatt like flotte bilder som deg, er en annen sak!

  1. Det är roligt att fundera på ord och deras betydelser. Ofta varierar dem ju en del. Våra språk är ju lika i mycket men också olika. Och det är spännande att se vad du hittar.
   Du kommer säkert att hitta fina tolkningar och bilder till dem.
   Ha det gott.

 12. Ordriket är en oas; bara att ta för sig, kombinera och komponera och det har du lyckas fint med också denna gången, bilderna illustrerar kjempefint!
  Stor kram

  1. Tack! Det är så roligt att fundera över ord och deras innebörd och här hamnade jag både hemma och borta.Temaorden är ett bra sätt för mig att få till det lite mer kreativa.
   Stor kram

 13. Östgötagatan gillar jag och himlen med springan var fantastisk, Kungsklyftan va den har jag aldrig sett, okej Bohuslän, var inte riktigt med här 🙂

  1. Östgötagatan är speciell på många sätt. LÅng är den ju också, från vattnet upp till Mosebacka. Roligt att fotot med himlen och springan blev bra Är alltid svårt att veta.
   Bohuslän gillar jag mycket och egentligen mest det orörda och utanför turistsäsong. Men en tur uppför berget till Kungsklyftan var rolig. Perfekt utsikt dessutom.

  1. Tack! Ja, när det kommer till att springa så var ju OS i Peking där Usain Bolt vann så mycket väldigt minnesvärt. Och vi var på plats.
   Men visst är det roligt att fundera över orden och dess betydelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *