Foto

Springa- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Springa är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Och orden vi i år fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar kring orden. Alla som vill är också välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.) Medverkande bilder är till största delen nytagna men några är också hämtade från bildarkivet.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Här är det många som ägnar sig åt att springa. Om andan och lusten faller på kan man springa för nöjes skull. Och längs Årstaviken här på Söder i Stockholm är det många som  gör det. Kanske är målet att komma före bussen

Verbet springa

kan vara knepigt att få till få en stillbild. Till skillnad från gång har tvåbenta varelser endast en fot i taget i marken när man springer. Vad gäller djur så varierar deras antal gångben mellan två och åtta men det är inte alltid så att något ben är i luften. Detta gäller t.ex. elefanterna som när de travar inte har någon  fot/ben i luften Fullt förståeligt med tanke på deras vikt. Och hästar kan när de travar liksom sväva utan att ha något ben i marken.

Stockholm. Årstaviken. Springa eller jogga? Här är det nog flest joggareSpringa eller jogga? Vad man kallar det beror mest på tempot. Att jogga innebär att man springer i lugnare tempo än vid löpning. 

Såg häromdagen denne man som sprang till bussen. Men det hade han inget för. Bussen var på väg.

I söndags passerade jag “Kanalplan” här på Söder och där spelade Hammarby mot Piteå i damallsvenskan.

Södermalm. Kanalplan. Fotboll i damallsvenskan Hammarby -Piteå.. Och i fotboll vill det till att springa Spelar man fotboll vill det till att springa och det gjorde båda lagen. Slutresultat 1-1.

Hittade en gammal bild från Peking  och 2008, från tiden då jag jobbade på Svenska skolan där Här är några av “mina elever” verkligen på gång. Snarare på språng. Idag vuxna. Och vi har fortfarande kontakt via Instagram.

Peking. Svenska skolan. Här gällde det att springa. Svenska skolan i Peking. Heja tjejer! Här handlar det om att springa och jag tycker det är fart i bilden. Och det var det i tjejerna också. Jodå, även i killarna i klassen var fartfyllda och står här lite bakom. 

Springa ut

kan man förstås  också göra.

Stockholm. Min studentdag den 13 maj 1968. Här väntar jag på att springa ut efter avklarade studentförhörStockholm, den 13 maj 1968, min studentdag. Jag står på på den nedre balkongen, tvåa från höger, och väntar på att just “springa ut”. Att vara student . Att ha ett sommarjobb som guide i Stockholm. 

Nyutsprungen student med en stolt pappa som bär mig till en väntande lastbil.

Till sist; “Det är en ros utsprungen” bild från min fredagsbukett här hemma.

 

Ordet springa hade vi att tolka i juli 2020 men då inte enbart som verb.Tittade nu, när jag publicerat detta inlägg, på hur jag funderade då.  Och viss skillnad var det

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

 

36 svar på ”Springa- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Springa är verkligen ett användbart med olika betydelser. Det märkte jag inte minst när jag läste ditt förra inlägg om springa. Kram

  1. Visst är det så! Förra gången kunde vi ju även använda substantiv men nu är det verb som gäller och då var det knepigare. Men fantasin fick jobba och kameran också. Jag tycker det är roligt att fundera över ord och deras betydelse och se var jag hamnar.
   Kram

  1. Vad gäller springa så kan jag nästan inte det idag. Men jag har varit sprinter med 100 och 200 meter som mina specialsträckor. Men det var länge sen- Minns så väl denna studentdag då vi verkligen sprang ut. Härliga minnen och en fantastisk dag. Och en stor fest blev det på Karlberg slott.

 2. Intressant tolkning och jag jämförde med tidigare tolkning hos dig. Ett lustigt ord, springa.
  Jag har aldrig varit för att springa, det har mest varit jogga. Men jag har faktiskt sprungit efter bussen – och hunnit med.
  Idag har jag mer än en springa med sol, det är riktigt fint halvsoligt.
  Trevlig tisdag!
  Stor kram!

  1. Denna gång är det verb som ska tolkas och förra gången vi hade ordet kunde vi välja. Mycket mer knepigt men också roligt att findera över verbet springa.
   Jag har sprungit mycket i mina dagar då jag mellan 10 år och 20 höll på med fri idrott och just att springa korta snabba sträckor Dock länge sen nu. Springa efter buss eller annat har jag nog sällan gjort.
   Önskar dig en fortsatt trevlig tisdag.
   Stor kram

  1. Tack! Och att springa ut gjorde man verkligen denna studentdag. Har så fina och roliga minnen härifrån. Alltid trevligt att plocka fram.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.
   Kram

 3. En perfekt tolkning av verbet springa … många passande bilder – och du är dig precis lik som på bilden från 1968!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tackar! Lite knepigt att få till verbet springa i bild. Lättare om man filmar. Men varför ska det vara lätt.
   Nog har åldern satt sina spår och märkligt vore det ju annars. Ligger ju en del erfarenheter även i rynkor.
   Ha det fint du också.
   Kram

 4. Härliga springabilder. Jag förstår att den bästa för dig är när din pappa tar emot “springaren”
  Du har tagit studenten på riktigt, nu är det en avslutning vilken som helst, med den skillnaden att man ska vara redo att gå ut i vuxenlivet!
  Kramar

  1. Tackar! Helt rätt. Jodå och mamma var också på plats. Jag tillhörde ju den sista grupp som tog studenten på gammaldags vis och var nog då ganska beredd på vuxenlivet. Började jobba som guide i Stockholm ett par dagar senare. Roliga tider och minnesvärda- Och detta med guidning/reseledare hänger ju kvar-
   Kramar

 5. Spring i benen hos både barn och vuxna! Mest spring har nog den nyblivna studenten som springer ut från skolan och in i vuxenlivet.
  Trevlig tolkning med fina bilder!
  Ha det gott!

  1. Tack! Och lite knepigt var det att illustrera verbet springa med stillbilder. Och att springa ut i livet denna studentdag är fortfarande ett fint och väldigt roligt minne.
   Ha det gott du också.

 6. Snyggt jobbat med ordet “springa”! Finaste bilden är ju på dej och din pappa! Rosen är också vacker, och så fin bild på barnen i din klass från Peking!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Lite knepigt att få till verbet springa på bild. Svårt att på stillbilder fånga en springande rörelse.
   Eleverna som då gick i min klass och som här ska springa eller just har startat är det fart i. Minns så väl studentdagen och när jag sprang ut. Minns hela dagen och den roliga fest som mina föräldrar ordnat på Karlberg slott. Bilden på pappa och mig tycker jag också är så fin.
   Kram

  1. Visst är det! Full fart! Bilden av pappa och mig finns i ett album men jag tittar på den då och då. Minns än idag både dagen och stunden. Lycka. Fina minnen att ha med vidare trots att jag nu är åldersrik.

 7. Vilken härlig tolkning:-) Har aldrig tänkt på att djur inte alltid har minst ett ben i marken. Så tack för den infon. Bra research där! Mina favobilder är helt klart ditt gäng elever som entusiastiskt springer där på vägen. Åsså självklart studenten där din pappa bär dig till lastbilsflaket. Det ser man så gott som aldrig nuförtiden längre att man blir “utburen” alltså. Så dina föräldrar kallade dig för Benedicte, inte Ditte eller? Tycker namnet Benedicte är mycket vackert, medan Ditte är tuffare.

  1. Tack! Men det var knepigt denna veckan att få till bilder med spring i.
   Visst är bilden med “mina” gamla elever från Peking fin. Ler när jag ser den. De var entusastiska och glada. Tror det består även idag 13 år senare. Minns så väl denna studentdag och när jag sprang ut. Och även ut i livet. Fint minne.
   Mina föräldrar sa alltid Benedikte (ska vara k men den som gjorde skylten visste inte det) När jag var liten var det andra barn som döpte om mig till Ditte eftersom de inte kunde säja Benedikte.

 8. Så fina studentkort! När jag gick ut 1972, så var det inget “utspring”. Det var bara en vanlig avslutning.. Det har förändrats.
  Springa, det var en bra motionsform när man var yngre. Nu blir det till att gå! Kram!

  1. Tack! Jag var sista kullen som tog studenten på det gamla sättet” med muntliga slutförhör och när det var klart var vi beredda att springa ut till anhöriga och vänner. Och även ut i livet.
   Springa kan inte jag heller men jag har sprungit mycket i mina dagar då jag sysslade med fri idrott; 100 m, 200 m, häckläpning och längdhopp. Så nu är det fint att jag oftast kan gå. Här är vi lika.
   Kram

 9. Jag fastnade i minnenas allé när du sprang ut och mötte upp din stolta pappa! Rörande och fint!
  Jag tog aldrig studenten så jag var aldrig med i något utspring, hoppade av skolan med ett år kvar…
  Och så gillade jag den utsprungna rosen, finurligt!
  Jättemånga fina verb-tolkningar
  Kram

  1. Tack! I minnenas allé fastnade jag också när jag funderade över bilder till att tolka verbet springa. När jag tog studenten 1968 så var det den sista årgången som gjorde det “på gammeldags vis”- Och sedan sprang vi ut i livet. Här tog min pappa emot mig på starka armar,
   Jag minns att kan började jobba so guide i Stockholm några dagar efter och var så glad att jag ett par dagar innan studentexamen klarat guidekursen.Och det blev en rolig jobbsommar vill jag lova. Och att ta studenten var ju inte nödvändigt men jag gillade skolan och hade roligt så det blev så.
   Visst är den utsprungna rosen vacker. Kom att tänka på psalmen “Det är en ros utsprungen”.
   Kram

  1. Knepigt att fånga verbet springa på en stillbild men det fick också bli lite andra tankegångar kring betydelsen. Minnesvärt är det än idag den dag tog studenten 1968 och sprang ut.Sista omgången studenter i den “gamla skolan”. Bilden på min pappa och mig tycker jag om.

  1. Det var knepigt att få fram någon bild där springa är påtagligt. Men den här tyckte jag höll måttet. Kul att du kan känna igen mig sådär en 53 år efteråt. För egen del minns jag dagen. Så rolig!

  1. Lite knepigt att få till bilder med verbet springa i fokus. Men kul att fundera.
   Minns än idag, dryga 53 år senare denna härliga studentdag och när vi sprang ut. En härlig fest på Karlberg slott blev det senare och den minns jag också med stor glädje.
   Ha det fint du också.

 10. Trist att behöva springa från något, men SÅ härligt att springa för eller till. Och så olika vi springer! Ibland springer allt så fort att man nästan inte hinner med. 🙂
  Ha det riktigt gott!
  Kram Mia

  1. Just så tänkte jag också. Och springa kan man göra på många sätt. Ibland springer tiden i väg och man hinner inte med och det känns lite trist. För evig är den ju inte.
   Ha det fint du också.
   Kram

 11. Heisann, her var det mange flotte bilder og ulike tolkninger av verbet.
  Jeg var i Telemark sist uke og fikk ikke postlagt innlegg på bloggen. Jeg får ta det igjen senere. Ha fine dager ;:OD)

  1. Roligt att se var tankarna hamnar när man tänker på olika ord. Men du kan ju ta det inlägget när du får tillfälle.
   Ha det gott du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *